Skocz do zawartości
PITer

Gigabyte 965p-s3/ds3/ds4/dq6 - Wszystko Co Wiemy

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś mi pomóc? właśnie złożyłem kompa na ds4 i za każdym razem gdy instaluje stery od płyty windows mi się sypie :/ po restarcie pisze że coś z rejestrem i opóźnionym zapisem plików i trzeba go reinstalować... bo nic nie można zrobić(po tych informacjach jest restart tryb awaryjny nie działa... a gdy nie instaluje to w sumie działa...)

Wydaje mi się, że to instalacji driverów RAID ale nie jestem pewien... :/

a po co istalujesz driveru do RAID jak go nie masz ? a może masz tylko sig nieaktualny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest stary sig... ale fakt nie mam raidu.

wziąłem żeby instalował wszystko - po restarcie system nie wstaje... Nie mam pojęcia czy to od tego...

EDITED

Sig już jest nowy

Edytowane przez -=Drizzt=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw kontrolery SATA2 na disabled (Gigabyta i ten w chipsecie) wtedy będą pracowały jako IDE ale i tak będziesz miał wydajność SATA2 (na poziomie 250 MB/s) nie podawaj nic z dyskietki(poprzez F6) po instalacji systemu zaktualizuj potrzebne stery z płyty CD dołączonej do płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowałem na starej 6 gb to śmigało zrobiłem to samo na 80 znowu sie rypnęło... ale wrzuciłem chdsk'a znalazł kilka błędów i już system śmiga. Tak czy inaczej THX za pomoc . :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przynajmniej tyle, że wykorzysta moje 4GB :wink:

Witam, proszę o pomoc w sprawie update biosu do GIGABYTE 945P s3. Nie mogę podkręcić dobrze e6300. Idzie tylko na FSB 360, więcej się nie da, za każdym razem restartuje do nominalnych wartości. A przecież FSB 360 to pryszcz dla takich procesorów. Ramy spokojnie pracują na 900Mhz, więc problem w nich nie leży. Sprawdzałem już tysiące kombinacji rożnych ustawień w biosie ale nic z tego, próg 370 nie do przejscia. :mur: W dodatku procesor został kupiony jako selekt. Moze update biosu pomoże? Można jakoś wgrać bios z windowsa, proszę o porade jak krok po kroku uaktualnić bezpiecznie bios, nie znam się na tym ale dam rade!!! Może inne sugestie co do problemu? Czekam na info, dzięki.

Komputer:

e6300

Galaxy 7900Gs

Geil 667Mhz 44412

chieftec 450W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, proszę o pomoc w sprawie update biosu do GIGABYTE 945P s3. Nie mogę podkręcić dobrze e6300. Idzie tylko na FSB 360, więcej się nie da, za każdym razem restartuje do nominalnych wartości. A przecież FSB 360 to pryszcz dla takich procesorów. Ramy spokojnie pracują na 900Mhz, więc problem w nich nie leży. Sprawdzałem już tysiące kombinacji rożnych ustawień w biosie ale nic z tego, próg 370 nie do przejscia. :mur: W dodatku procesor został kupiony jako selekt. Moze update biosu pomoże? Można jakoś wgrać bios z windowsa, proszę o porade jak krok po kroku uaktualnić bezpiecznie bios, nie znam się na tym ale dam rade!!! Może inne sugestie co do problemu? Czekam na info, dzięki.

Nic nie pomoże - tylko zmiana mobo. 363 MHz to MAX dla tej płyty - na codzień stabilne jest 333 MHz. Wiem co mówię - ta płytka siedziała w moim kompie 6 miesięcy i dokładnie sprawdziłem na co ją stać :) Ew. możesz pomyśleć nad zmianą procka na E4300 który przy FSB 333 już ładnie polata ;) (333 x 9 = 2997 MHz - ładny wyniczek prawda ;) ) Co do RAMu - moja płytka raczej nie lubiła innego dzielnika niż 4:5 ( jak chyba spora ilość Gigabyte)...

BTW - radzę naprawdę nie przekraczać 333 FSB - wyższe powodować mogą konflikt ze sterownikiem SATA i zdażyło się komuś na zachodnim forum, że nawet reinstal BIOSa nie pomógł... Przestało widzieć twardziela pod SATA i tyle :| Poza tym płyta bezproblemowa, dobrze wykonana, nie ma v-dropa tak potężnego jak co poniektóre asusy. Taki midle-end. W sam raz pod E4300, albo dla tych co nie kręcą/kręcą minimalnie.

pozdrawiam

sansaba

Edytowane przez sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie pomoże - tylko zmiana mobo. 363 MHz to MAX dla tej płyty - na codzień stabilne jest 333 MHz. Wiem co mówię - ta płytka siedziała w moim kompie 6 miesięcy i dokładnie sprawdziłem na co ją stać :) Ew. możesz pomyśleć nad zmianą procka na E4300 który przy FSB 333 już ładnie polata ;) (333 x 9 = 2997 MHz - ładny wyniczek prawda ;) ) Co do RAMu - moja płytka raczej nie lubiła innego dzielnika niż 4:5 ( jak chyba spora ilość Gigabyte)...

BTW - radzę naprawdę nie przekraczać 333 FSB - wyższe powodować mogą konflikt ze sterownikiem SATA i zdażyło się komuś na zachodnim forum, że nawet reinstal BIOSa nie pomógł... Przestało widzieć twardziela pod SATA i tyle :| Poza tym płyta bezproblemowa, dobrze wykonana, nie ma v-dropa tak potężnego jak co poniektóre asusy. Taki midle-end. W sam raz pod E4300, albo dla tych co nie kręcą/kręcą minimalnie.

pozdrawiam

sansaba

Witam ponownie. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mieliście racje, poprezdnia płyta GIGABYE s3 na 945 była za słaba do podkręcenia procesora, dzisiaj zamontował nową płyte S3 na 965 i procesor chodzi obecnie na FSB 460 = 3,22Ghz (1,35V) Mam chłodzenie Arctic cooling 7 pro i mam takie temp: 45 w spokoju i 56 w stresie w Orthos. Mam pytanko czy mogę działać na takich ustawieniach bez obawy o procesor, lubię wysoką wydajność:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie śmiać się :P Całe życie leciałem na miniATX i kręciłem tylko grafe :D Mam pytanie... Jak na tej płycie się zmienia timingi pamięci? Czy one automatycznie się zmieniają zależnie od mnożnika/taktowania pamięci?

Teraz mam timingi pamięci 5-6-6-20 CR2 i chodzą 850MHz przy mnożniku 2,66 czy tak powinno być? A tak przy okazji do ilu takie pamięci mają szansę polecieć.

Z góry thx za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na tej płycie się zmienia timingi pamięci? Czy one automatycznie się zmieniają zależnie od mnożnika/taktowania pamięci?

wystarczyło by przeczytać podpisy na dole ekranu w biosie i już byś wiedział że zaawansowane opcje O/C włącza się poprzez naciśnięcie ctrl+F1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie śmiać się :P Całe życie leciałem na miniATX i kręciłem tylko grafe :D Mam pytanie... Jak na tej płycie się zmienia timingi pamięci? Czy one automatycznie się zmieniają zależnie od mnożnika/taktowania pamięci?

Teraz mam timingi pamięci 5-6-6-20 CR2 i chodzą 850MHz przy mnożniku 2,66 czy tak powinno być? A tak przy okazji do ilu takie pamięci mają szansę polecieć.

Z góry thx za wszystkie odpowiedzi.

Witam,

u mnie te pamięci chodzą stabilnie na 950MHz (2 x 475MHz) przy timingach 5-5-5-13.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :-)

Mam pytanie czy po dokupieniu do mojego configu 2*512 tych samych pamieci nie wplynie to negatywnie na OC, a jesli tak czy ktos wie jak bardzo.

Wtedy bedzie 4*512 ;-) i nie wiem jak to bedzie chodzilo...

Jesli sie nie myle, to przy przejsciu z 2 na 4 sloty timingi sie pogarszaja, ale roznica I tak pewnie minimalna zauwazalna tylko w SuperPI i tym podobnych, w rzeczywistosci roznica zadna. (jest gdzies fajny artykul o porownaniu DDR2 533 i 800 oraz szybsze, realna roznica to tylko cena I satysfakcja)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w końcu na WC zdobyłem magiczną granice 500FSB [: full stable testowane orthosem

510 już po 3-4min sie wysypało w Orthosie :(

jestem w trakcie testowania 505, jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa ;)

Wynik całkiem całkiem jak na najniższy model GB na 965 tj 965P-S3 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

największą wydajność osiągniesz przy dzielniku 1:1 skoro pamięci idą ci do 960 (455 ) to spróbuj wyciągnąć maxa z procesora i uzyskaj najniższe możliwe timingi pamięci

Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam teraz 1ghz[5-5-5-13] na pamięciach, jak zmniejszać timingi? na razie proca więcej nie chce katować, najpierw ustawić 4-5-5-13, potem 4-4-5-13 i tak dalej? Z tego co się orientuje to na 4-4-5-14 mi nie wstaje, więc nie wiem czy jest sens szukania niższych timingów.

btw

jakie masz chłodzenie i temp. na swojego c2d kręconego do 3,4?

Edytowane przez -=Drizzt=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko bez pamieci bios zapiszczy ???

Zasilacz jest chiftec 360 wat ale z wtyczka 20 pin atx 2.0. na starym kompie ciagna

e6 3200 AMD dif lp nf4 + 2 giga ramu i xfx7800 gt

Czy pociagnie 4300 + ds4 + 1 g ramu w 1 kosci +7600 gt bez krecenia czegokolwiek.

No i oczywiscie czy zasilacz wogle da rade wystartowac plyte z ta wtyczka ... wolne jest zlacze 4 pin z zasilacza ale nie mam go gdzie wcisnac.

Szukalem na googlach ale slabo mi znalazlo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wtyczka musi być 24 pin , możesz zakupić przejściówkę 20-24 piny i będzie ok, trzeba jeszcze podłączyć końcówkę intelową P4(na płycie jest 8 pinów ale wystarczy jak podłączysz do niej 4 piny (12V))

Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

małe info bo już kilka razy pytanie padało...

Na DS4 rev1.0

patrioty 800 LLK bujają pięknie w 4 slotach...4x1G przy v2,2 i 5.5.5.15 na 1000...wyżej nie ustawiałem natomiast tak przetrwały 2 godzinki testu :D oczywiście pod vistą..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dorzucam swoje 3 grosze do tematu - taka nieciekawa historyjka (na razie bez happy-end'u)

1) Mam zamiar nadpisać (przed sprzedażą) powierzchnię dysku programem dban (z System Recsue CD)

2) Włączam kompa

3) Bootuje się (komp) z CD

4) Uruchamiam dban

5) Cosik nie działa (wisi kilkanaście minut na 0%)

6) Resetuję z guzika (CTRL+ALT+DEL nie działa)

7) Komp "wstaje" i leci post

8. Post zatrzymuje się na sekundę i wywala komunikat cosik, że cosik się w biosie pozmieniało i jest nie teges

9) Kur...!

10) Zanim zdążyłem zareagować komp przechodzi bez pierdnięcia jakimś ostrzeżeniem do procedury podmiany biosu na ten z backupu (Dual Bios)

11) Podmiana trwa - cool, zaraz wszystko wróci do normy B-) (testowałem kiedyś kompa na tym biosie dodatkowym i poustawiałem tak, żeby były ustawienia takie same, czyli stabilne, jak w podstawowym)

12) Doopa! :mur: Komp się restartuje i od teraz problem: sam się włącza (na ok. 3 sek.) i sam się wyłącza zanim cokolwiek widać na monitorze

13) Wyjmuję wszystko oprócz proca ramu i grafiki i podłączam pod inny zasilacz (Tagan 400W)

14) To samo... :? (nie pomaga reset biosu)

15) Wyjmuję nawet grafę... to samo (nawet nie ma sygnałów dźwiękowych typu PIP!) czyli włączanie i wyłączanie w kółko

16) Zmieniam pamiątki na 667 1GB w dualu - to samo :mur:

17) Wkur...ny wysyłam badziew do serwisu (nadal czekam na naprawę)

Sprawa z archiwum x

Ale mi podpadł Gigabyte! :26: (miałem kiedyś ich mobo i nie narzekałem, ale teraz myślę, że pierwsze co zrobię, to zablokuję tą funkcję dual bios albo wyp... to mobo w kosmos).

Nigdy nie uwierzę, że reset kompa podczas intensywnego wykorzystania HDD może rozwalić bios... no bez przesady

A trzeba było kupic Asusa albo DFI :damage_wall:

Edytowane przez Michi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem podobnie z tym wlaczaniem i wylaczaniem zaden reset biosu nie pomagal rozmontowalem kompa podlaczylem proc i pamieci na stara plyte wszystko dzialalo podlaczam pod gigusia myslac sobie ocho mobo padla a tu ciach wszystko chodzi jak zloto :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi