Skocz do zawartości
PITer

Gigabyte 965p-s3/ds3/ds4/dq6 - Wszystko Co Wiemy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo na Gigabycie 965P S3 jest pasywne chłodzenie chipsetu który po o/c strasznie się grzeje. Ja u siebie to rozwiązałem tak :

5cm Revoltec + ośmiorniczka + regulacja na 7V i jest cicho i zimniej :)

Dołączona grafika

Na razie wyciągałem tylko 3,2Ghz z procka ale musze zmienić memki tylko na razie kasy nie mam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie...

Dziwna przypadłosć dręczy moją płyte - mianowicie - po ustawieniu z biosu napięcia 1,59v wszystko jest oki - komputer bootuje, winda sie uruchamia i moge sobie benchowac

1,6v - komp bootuje, po załadowania windowsa - zwiecha

1,8v - to samo

w przypływie rozpaczy ustawiłem biedakowi 2v - niestety efekt ten sam...

Czyzby ovp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze sie nie wlaczyc - wlaczy sie, ale obrazu nie bedzie. Najlepiej zrob tak jak mowie, wgraj bios od 3.3 i tyle.

czy dzielniki pamięci przy zmianie biosu i z procesorami na 1333 są dostępne wszystkie czy nie ( mam Crucial AE - jak w sigu) Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie...

Dziwna przypadłosć dręczy moją płyte - mianowicie - po ustawieniu z biosu napięcia 1,59v wszystko jest oki - komputer bootuje, winda sie uruchamia i moge sobie benchowac

1,6v - komp bootuje, po załadowania windowsa - zwiecha

1,8v - to samo

w przypływie rozpaczy ustawiłem biedakowi 2v - niestety efekt ten sam...

Czyzby ovp?

a probowałeś z biosem F12 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę się pochwalić :) , od dłuższego czasu ubolewałem ,że moje kręcenie E6300 zakończyło się na 3400 Mhz( FSB 486) i planowałem zmienić płytę i procesor - ostatnio bardziej procesor na E6750 i w tym celu wgrałem do mojej DS4 rev.2.0 bios F10 od rewizji 3.3. Wczoraj chciałem zrobić świeży test aby wystawić procesor na Allego po kilku próbach i ustawieniach ( dziś kontynuacja z braku czasu) oto wynik :na dzień dobry 3500 MHz przy napięciu 1.375V(ustawiony w biosie na sztywno), 2 godzinny test Orthosem przeszedł celująco i do tego miał ok temperaturę jak również płyta, dziś -jutro kontynuję zabawę bo wychodzi na to że bios z rewizji 3.3 uwolnił w płycie nową moc :) . A tak przy okazji warto go sprzedać i kupić E6750 ( bez selekcji) ?

Edytowane przez VIBOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam czy ta płytka s3/ds3 obsluguje pentiumy e2xxx bez aktualizacji biosu (powinna) mam juz drugi model z serii (dwa mam na stanie w domu) i podłaczam wszystko, załaczam kompa i ch... wiatrak sie pokręci, przestanie znowu pokreci, jakby ktoś właczał/odłaczał zasilanie. może to powodowac uwalony ram/ proc? i taka ciekawostka gdy odłacze wtyczke 4 pin, komp nioby bootuje ale obrazu nie ma, sprawdzane na róznych zasilaczach/ grafikach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej czy ktos moze mi powiedziec ktory BIOS najlepiej znosi podkrecanie na DQ6? Na standardowym BIOSIE tym od zakupu plyty moglem sobie pozwolic na duzo wieksze OC niz przy obecnym F11. Wczesneij komp pozwalal na ustawienie procka na np 3,5 GHZ i FSG rzedu 390 przy x9 jednak jesli z czyms przesadzilem trzababylo nielalata gitmastyki zeby odpalic kompa po restarcie. Tzn poprostu rzabylo resetowac bios wyciagac pamieci dopiero ruszal. Z f11 nie ma tego problemu ale jest inny. Zmiejszyly sie mozliwosci OC:( FSB prz x9 ledwo 375. Wczesniej chodzilo z duzo wyzszym. Wie ktos ktory BIOS bedzie najlepszy dla tej plytki? Zeby uniknac tyc uciazliwych restartow a jednoczesnie zwiekszyc OC.

Dodam ze procka mam e6600 a pamieci TWINMOSY TWISTERY 800.

z gory dzieki

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest 3 banki : 2x512+1x1GB i wiem , ze Dual na przeplocie to sciema bo bledy CRC pojawiaja sie masowo. Pamieci dzialaja we Flexie , nie wiem czy sa w 100% stsabilne bo memtesta ida , orthosa 4h przeszly ale czasem zdazy mi sie wcisnac reset bo zlapie zacine w rFactorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Na początek zanim opisze problem o to moja specyfikacja kompa:

Płyta główna: Gigabyte GA-965P - DS3

Bios: F12

Porcesor: Intel Core 2 Duo E6300 1866MHz, chłodzenie BOX

Pamieci: Gail DDR2 2x 512 800MHz timingi 5-15-5-5; napiecia 1.4-1.8V

Karta graficzna: Galaxy GeForce 8800GE 256MB

Karta dzwiekowa: Audigy 4

Dysk twardy: Samsung 160Gb 8Mb cache

Zasilacz: Chieftec 420W DualFan Active PFC

Postanowiłem podkrecić swojego procka.

Zacząłem tak:

FSB z 266 zmieniłem na 270 pozniej 280 pozniej na 290... do tego momentu było stabilnie.

Jak tylko dałem 300 wogóle system operacyjny nie powstał, a na ekranie czarno... Nie pozostało mi nic innego jak zworka i clr_Cmos... Dodam ze nic innego nie ruszałem oprócz fsb. co zrobic zeby proc poleciał wiecej... skoro ma taki potencjał to chce go wykorzystać. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos uzywa S3/DS3 z obsadzonymi 4 bankami pamieci ?

Jakies problemy? Co z OC pamieci ?

Uzywam 2x512+2x1GB. Dual nie dziala poprawnie , zapodaje sie przeplot i pojawiaja sie bledy od archiwizatorow po pakery czy CRC. Smigaja mi we Flexie > wczesniejszy post mowil o 2GB , ten o 3GB w 4 bankach.

Zacząłem tak:

FSB z 266 zmieniłem na 270 pozniej 280 pozniej na 290... do tego momentu było stabilnie.

Jak tylko dałem 300 wogóle system operacyjny nie powstał, a na ekranie czarno... Nie pozostało mi nic innego jak zworka i clr_Cmos... Dodam ze nic innego nie ruszałem oprócz fsb. co zrobic zeby proc poleciał wiecej... skoro ma taki potencjał to chce go wykorzystać. Pozdrawiam

A zmieniales dzielniki na ramach? 1:1 i jazda w gore? Moze ramy juz nie wyrabiaja. Dales wieksze vdimm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Polećcie mi jakiś cooler. Bo boxowy już mi nie domaga... Wydajny, w średniej cenie myślę coś ok 150zł max, pastę kupie Zalmana . Co się zmieści w ogóle tak aby nie haczyło o radiator chipsetu itd Płytę mam DS3!!! Może macie jakieś sprawdzone coolerki? Póki co wyniki mojego kręcenia wraz z temp.

310FSB = 2170.1MHz

Vcore: 1.264v, Vddr: normal

IDLE: 44; LCD: 32

STRES: 74; LCD: 41

TEMP. OUT: 25

TEST: 20min STABLE

320FSB = 2240.0MHz

IDLE: 42; LCD: 30

STRES: 74; LCD: 40

TEMP. OUT: 25

TEST: 16min STABLE

330FSB = 2310.0MHz

IDLE: 42; LCD: 31

STRES: 75; LCD: 41

TEMP. OUT: 24.5

TEST: 17min STABLE

350FSB = 2450.0MHz

IDLE: 42; LCD: 31

STRES: 76; LCD: 41

TEST: 16min STABLE

360FSB = 2520.0MHz

IDLE: 43; LCD: 31

STRES: 77; LCD: 41

TEST: 15min STABLE

370FSB = 2590.0MHz

IDLE: 45; LCD: 32

STRES: 78; LCD: 42

TEST: 23min STABLE

Na razie nie podnosiłem napięć a tak wysokie temperatury wynikają z boxowego coolera i zdeczka przekłamującego czujnika!

LCD oznacza temp podłączonego osobnego czujnika do radiatora cpu, gdzie temp wyświetla mi sie na obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze sie zapytam reszty -

Mam w tej chwili 2 kosci ramu i gigabyte radosnie pisze mi :

Memory runs in dual channel interleaved, - to normalne jest ? nie bardzo wiem jakby mial mi sie flex na 2ch kosciach wlaczyc - moglby ktos z userow potwierdzic co i jak ?

Jeszcze sie zapytam reszty -

Mam w tej chwili 2 kosci ramu i gigabyte radosnie pisze mi :

Memory runs in dual channel interleaved, - to normalne jest ? nie bardzo wiem jakby mial mi sie flex na 2ch kosciach wlaczyc - moglby ktos z userow potwierdzic co i jak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dość powżny problem z Gigabyte s3 rev.3.4 i procesorem e2140.Nie mogę w żaden sposób podkręcić procesor z poziomu biosu powyżej fsb 280 :mur: .Próbowałem zmiany napieć,róznych dzielników pamieci ale bez rezultatu.Dodam że pci frequency mam ustawione na 100mhz.Jest to o tyle dziwne bo moge robić oc z poziomu windowsa easytune5,doszedłem do 2,8Ghz.Nie mam pojęcia dlaczego tak sie dzieje,pomocy!

edit:

Czy na clear CMOS powinny być gołe styki czy potrzebna jest zworka?

Edytowane przez kad2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi