Skocz do zawartości
°°°

Obudowy Chieftec Wszystko O Tych Obudowach ! ...

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad ta obudową. Pytanko: nie przeszkadza Ci brak nawiewu od przodu? Widzę, że nawet specjalnie nie ma tam miejsca na instalację wiatraka z przodu budy (nie mowię o tych nawiewajacych na dyski).

To sie dokladnie przyjrzyj. Nawiew na HDD jest ale z bocznej scianki. Roziwazanie rownie dobre i wystarczajace jak dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kupiłem CHIEFTEC CH-01SL-SL-B-OP z Angela.pl

http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...cat=1&cat2=

Uszkodzeń, o których mowa wogóle nie widać.

Obudowa świetna. Obawialem się początkowo, że te zatrzaski na dyski i napęd 5'25 będą mało pewne. Nic z tych rzeczy, wszystko siedzi solidnie. Diodka power....no moze i mocno świeci ale ładnie :)

Miejsca jest wystarczająco. Sporo daje większa długość obudowy.

Słowem jestem bardzo zadowolony z zakupu. Jeszcze tylko jutro kupię jakis wiatrak 120x120 na tył i jest ok.

Zastanawiałem się nad tym:

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,35577/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słowem jestem bardzo zadowolony z zakupu. Jeszcze tylko jutro kupię jakis wiatrak 120x120 na tył i jest ok.

Taki właśnie do niej kupiłem - jestem zadowolony. Dosyć wydajny ale nie na tyle aby wywoływać szum. Chłodzi wystarczająco dobrze wnętrze obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kupiłem CHIEFTEC CH-01SL-SL-B-OP z Angela.pl

http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...cat=1&cat2=

Uszkodzeń, o których mowa wogóle nie widać.

Obudowa świetna. Obawialem się początkowo, że te zatrzaski na dyski i napęd 5'25 będą mało pewne. Nic z tych rzeczy, wszystko siedzi solidnie. Diodka power....no moze i mocno świeci ale ładnie :)

Miejsca jest wystarczająco. Sporo daje większa długość obudowy.

na allegro za taką samą kasę miałeś z gwarancją i przesyłką w cenie :) mówisz , że buda dobra ? sam nie wiem czy nie kupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze zapytam, czy do tej CHIEFTEC CH-01SL-SL-B-OP warto instalować wiatrak nawiewający na grafikę? Są na to 2 miejsca. To samo dotyczy nawiewu na dyski (mam 2, WD 80 SATA i 40 GB IDE). Buda z przodu typowego nawiewu (kierunek przód - tył) nie ma, wiec o robieniu typowe strumienia wentylacji nie ma mowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz pasywa na grafie/chipsecie, to tak - opłaca się.

Ja zamontowałem i zbiłem temperaturki 2-3stopnie.

Na dysk - jeśli temperatury są ok, to raczej nie ma sensu, bo z jednej strony wlatuje a z drugiej wylatuje.

Masz 3 dyski więc z typową wentylacją rzeczywiście nie ma szans, bo trzeba by wyrzucać koszyk.

Możesz Schythe Kama Bay czy coś w ten deseń.

120mm w zatoki 5.25 z ładną siateczką :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna sprawa to Scythe Kama Bay ale niestety gdybym chciał jako nawiew, to wykorzystuje toto 3 zatoki 5.25. Ja mam 3 ale jedna zajęta :(

No nic. Coś w ten deseń muszę sobie wymyślić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze zapytam, czy do tej CHIEFTEC CH-01SL-SL-B-OP warto instalować wiatrak nawiewający na grafikę? Są na to 2 miejsca. To samo dotyczy nawiewu na dyski (mam 2, WD 80 SATA i 40 GB IDE). Buda z przodu typowego nawiewu (kierunek przód - tył) nie ma, wiec o robieniu typowe strumienia wentylacji nie ma mowy.

No ja zakupiłem 4 Papsty 92x92 od zenfista ostatnio na allegro. Jutro mi przychodzą części ze sklepu elektronicznego i biorę się za kontroler wentyli oraz muszę dolutować kable i zmienić wtyczki w tych wentylach. Na razie mam tylko jeden wrzucony na dysk i powiem tak - normalnie temperatura jakieś 45-46C (bez wentyli w budzie), a po dodaniu tego Papsta, który mam skręcony w BIOSIE, ale kompletnie nie wiem na jakim napięciu/obrotach chodzi, mam jakieś 32-33C. Różnica i to spora. Te dwa z boku też muszę założyć, bo mam pasywnie chłodzony chipset i boxowy cooler na procku - myślę, że temperatura dość ładnie spadnie. Na grafę to samo - trochę sie grzeje. Jak to zamontuję, to napiszę co i jak (jeszcze tylko muszę kupić gumowe kołki montażowe, do tych wentyli na bok, bo śrubki mi piękne ślady zostawią na obudowie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

w moich poszukiwaniach obudowy gdzie faworytami byli kolejno: Sharkon Revenge, Sunbeam Quaterback i TT Mambo postanowiłem się w końcu skusić na Chieftec BH-02B-B-B :) Głównie ze względu na b. dobre opinie o obudowach marki Chieftec. A więc mam kilka pytań odnośnie mojego ostatecznego wyboru.

Jakie i ile wentylatorów kupić do obudowy by gorące powietrze nie gromadziło się zanadto w obudowie? Moja zasiłka to Amacrox, reszta sprzętu jest w sigu, po czasie zamierzam dokupić jeszcze dysk na SATA i zostawię ten stary. Do tego dojdzie ew. karta muzyczna. Więc doradźcie ile wentylatorów i jakie mam kupić do budy by nic się w niej zanadto nie nagrzewało teraz i w przyszłości. Do tego jeszcze może dokupić jakieś filtry przeciw kurzowe? Ale jakie? :blink:

Wybaczcie za moje pytania ,ale od 4 lat mam obudowę Codegena i raczej niedawno się zainteresowałem nowymi obudowami. Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

w moich poszukiwaniach obudowy gdzie faworytami byli kolejno: Sharkon Revenge, Sunbeam Quaterback i TT Mambo postanowiłem się w końcu skusić na Chieftec BH-02B-B-B :) Głównie ze względu na b. dobre opinie o obudowach marki Chieftec. A więc mam kilka pytań odnośnie mojego ostatecznego wyboru.

Jakie i ile wentylatorów kupić do obudowy by gorące powietrze nie gromadziło się zanadto w obudowie? Moja zasiłka to Amacrox, reszta sprzętu jest w sigu, po czasie zamierzam dokupić jeszcze dysk na SATA i zostawię ten stary. Do tego dojdzie ew. karta muzyczna. Więc doradźcie ile wentylatorów i jakie mam kupić do budy by nic się w niej zanadto nie nagrzewało teraz i w przyszłości. Do tego jeszcze może dokupić jakieś filtry przeciw kurzowe? Ale jakie? :blink:

Wybaczcie za moje pytania ,ale od 4 lat mam obudowę Codegena i raczej niedawno się zainteresowałem nowymi obudowami. Pzdr

Obudowę mam niemal identyczną, proc 3600+ brisbane, karta 65 W - i o dziwo jeden 120 mm z tyłu 1000 RPM ( AC 12L ) radzi sobie całkowicie spokojnie utrzymując wewnątrz niską temperaturę. Nawet myślę nad skręceniem go do 800 RPM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowę mam niemal identyczną, proc 3600+ brisbane, karta 65 W - i o dziwo jeden 120 mm z tyłu 1000 RPM ( AC 12L ) radzi sobie całkowicie spokojnie utrzymując wewnątrz niską temperaturę. Nawet myślę nad skręceniem go do 800 RPM.

Głośny?

Ja jak już chcę obudowę kupić to od razu wentylatorki potem mogę już przy $$$ nie być B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośny?

Ja jak już chcę obudowę kupić to od razu wentylatorki potem mogę już przy $$$ nie być B)

Nie słyszę go ( 1000 RPM ) ale jeśli bym zamykał dysk w komorze scytche quiet drive to kto wie czy bym nie usłyszał szumu wywołanego uderzaniem strumienia powietrznego w kratownicę. Generalnie wiatrak 80mm w obudowie ze standardową kratownicą przy 2100 RPM jest o wiele wiele głośniejszy niż 120 mm przy 1000 RPM - gwarantuję że będzie na prawdę cicho.

ps. komputer mam dosyć mocno wyciszony i jest to jedyny PC (z którym się zetknąłem) przy jakim można się dobrze wyspać

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja zakupiłem 4 Papsty 92x92 od zenfista ostatnio na allegro.

Ja pasuje. Mam z tyłu tego AC 12L, na procku (AMD X2 3800+ puszczony na 2.5 Ghz) Freezer 64 Pro.

Temp. na nim mam około 38 stopni w idle. Dyski po 33 i 37 stopni. Nie ma wiec sensu dokładac kolejnego "szumiacza".

Za to - choć to już nie temat na ten watek, bo OT będzie - myslę o czyms takim:

http://www.cooling.pl/thermaltake-bigwater...odukt,1362.html

Kliku znajomych to ma i sobie chwalą (wiem, ze mozna zbudowac lepsze wc samemu ale trzeba sie co nieco na tym znać).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i zakupiłem 2 dla siebie i kumpla na tej aukcji http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=222412291

jedna przyszła druga dojedzie, bo sie pracownik angeli zakręcił się i wysłał jedną, obudowa bardzo fajna, chociaż niska to dużo w niej miejsca, solidnie wykonana, otarcia prawie niewidoczne, generalnie za tą cenę się nic lepszego nie kupi ,minus to mocno świecąca dioda power, i panel z audio i usb z boku obudowy (moja stoi w szafce i musi wystawać trochę przód żeby było dojście do złączy)

hill70 ja zobaczyłem to zdjeci to na pierwszy rzut przypomina moja budę; biały fander na ninji, czarny na wylocie, wyjący tagan i niebyt poukładane kable

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]minus to mocno świecąca dioda power[...]

Ten problem u mnie zniknał po naklejeniu malutkiego kawałka zwykłej szarej taśmy do obklejania paczek na diodzie.

edit: Literówka

Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten problem u mnie zniknał po naklejeniu malutkiego kawałka zwykłej szarej taśmy do obklejania paczek na diodzie.

edit: Literówka

Zwróćcie uwagę że wylot tego "światłowodu" nie jest "karbowany" przez co nie ma odpowiedniego rozpraszania na froncie/końcu "światłowodu". Dziwne że dopuszczono się takiej drobnej niedoróbki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na minus z powerem mam sposób - nie podłączyć kabla od diody. -,-

Przekonałem się na własnych palcach, że w LBX'ach jest sporo ostrych krawędzi przy dyskach.

Prawie ochlapałem sobie dysk krwią ^^.

Ciężko mi się zakłada bok na stojącej obudowie:/ Ku..cy można dostać jak to spada.

Hill, mam identyczny radiator na chipsecie, rozwiązałem to podobnie, wziąłem 12cm i położyłem pod radiatorem, ale zrobiłem to mniej gustowniej.(poprostu położyłem na dnie budy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ptys, nie wiem jaką masz płytę główną ale wierz mi, że przy tym Taganie i przy tej mobo oraz budzie za wiele z kablami się zrobić nie da jeżeli chce się wszystko podpiąć pod płytę i żeby jeszcze się to wszystko w wentyle nie wkręciło :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobo mam ta co w sigu, trochę żartowałem, wiem bo mam też tagana z tej seri i jest on poryty na maxa, nie dosyć że głośny to te kable, ale cóż na kompromisy trzeba czasem iść i kable ułożyłem w miejcu na napędy pospinałem taganowskimi tasiemkami i jest ok, czarna taśma wylądowała na diodzie i jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezle porownanie. Chieftec jest praktycznie czarny. Praktycznie, gdyz zalezy pod jakim katem pada swiatlo. Czasem wydaje sie czarny niczym czarnej masci kon a czasem gleboko szary jak spalony osiolek. LOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam rysę na topie budy, od miski plastikowej.

Da się to ładnie zamaskować?

I jakimi wiertłami nity załatwić?

Mam rysę na topie budy, od miski plastikowej.

Da się to ładnie zamaskować?

I jakimi wiertłami nity załatwić?

A i chce wyciszyć dysk.

Wiecie może gdzie można w Warszawie dostać jakiś cd rom za grosze? Albo chociaż obudowę od niego?(albo od kogoś z forumowiczów)

I gdzie można dostać w wawie maty APP miękie, bo nie chce mi się przez allegro - za długo czekać.

A, i jeszcze gdzie można dostać jakiegoś radiatory małe za grosze, albo nie koniecznie małe.

WGK?

Edytowane przez Xavi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chieftec Dragon DX-01W-D-U - wejdzie Scythe Ninja ? Krotka pilka. Dobra, juz wiem, wchodzi :) Teraz inny problem.

Po zamontowaniu z tylu wentyla 12Cm mam problem, nie moge kur... zamknac bocznej scianki. Podejrzewam, ze wynowajca jest ten dziwny system domykania drzwi:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Poprostu wydaje mi sie, ze ten plastikowy zatrzask nie miesci sie miedzy wentyl, a ta boczna blaszke na ktora powinien najsc. Czy moze ja cos Panowie zle robie ?? Ja ta buda jestem oczarowany, jest rewelacyjna, ale jesli jest to jakis blad konkstrukcyjny, to ja pier... taki biznes.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Po ponad roku poszukiwan, recenzji i ciezkiego wyboru znalazlem swoja upragniona i dawno oczekiwana obudowe CHIEFTEC LBX-01B-B-B. Ale do rzeczy.. Mam problem z dobraniem regulatora obrotow.. Generalnie starczy mi prosty, taki jak akasa na zatoczke 3.5"

http://zenfist.pl/pID/1596.htm

cały problem w tym, że nie mam pojęcia czy mi się on zmieści.. Czy któryś z szanownych forumowiczów ma pojęcie jakie kontrolery zmieszczą mi się do tej obudowy tak, bym mógł zamknąć drzwiczki?

PS. Pierwsze wrażenia z obudowy:

+ zasilacz pasywny od razu 10-15 stopni mniej (wcześniej wisiał na stelażu otwartej pseudoobudowy i nie miał wymuszonego obiegu powietrza)

+ noiseblockery na 7V sa cudowne, zarówno 120mm jak i 92mm, wersje XE1 i XL1 :)

+ nóżki są naprawde stabilne, nawet bez odginania ich na boki

- zamykane na kluczyk drzwiczki obudowy są lekką pomyłką, nie dość, że góra drzwiczek się odgina (zamek na dole) to jeszcze da się bez zbyt dużej siły otworzyć zamknięte drzwiczki

- obowiązkowo dokupić kabelki SATA kątowe (90 stopni)

Edytowane przez qlf0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi