Skocz do zawartości
MeHow

[java] Ale Dla Komorek - Co I Jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcialbym pobawic sie troche java, ale nietypowo, tzn dla telefonow komorkowych. Jakich narzedzi będę potrzebował? Na co zwrocic uwage? W jakiej formie wrzucac aplikacje na telefon, aby od razu mozna ja bylo uruchomic? Czy mogę tego dokonać przez irdę? Czy dla każdego telefonu (w moim przypadku T630) będę musiał modyfikować mój program?

Pozdrawiam i prosze o informacje.

--- edit ---

zmieniłem treść swojego posta na bardziej czytelną i... bardziej po polsku :).

Edytowane przez MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chcialbym pobawic sie troche java, ale nietypowo, tzn dla telefonow komorkowych. Jakich narzedzi będę potrzebował? Na co zwrocic uwage?

1)Standardowego kompilatora javy (tzw JDK) download

2)Wireless toolkit - zbiór narzędzi

download

3)Jakieś IDE ja proponuje NetBeansy - jest za darmo i ma wbudowane GUI designery - i szablony projektów do J2ME.można je ściągnąć razem z JDK.Ale żeby mieć narzędzia do pisania w Javie na urządzenia przenośne trzeba jeszcze zainstalować MobilityPack download

4)Potem jakiś tutorialek i w drogę

5)Musisz brać pod uwagę to że wiele aplikacji potrafi działać super w emulatorze ale na prawdziwym sprzęcie już nie.

Uwaga: Jeśli używasz WTK2.2 to JDK musi być w wersji 1.4.x .Jeśli masz JDK5.0 to spróbuj zainstalować

WTK 2.5 (na razie w wersji Beta) może zadziała .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie brawo, T630 obsluguje WTK1 tylko, co jak co, juz sie bawie od dluzszego czasu, bardzo wazny jest emulator komorki, na stronie 'wpisac w google "sony ericsson developer"' znajduja sie emulatory wszystkich ich komorek. Co wiecej aby uzywac WTK1 nalezy miec Jave z serii 1.4.x .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi