Skocz do zawartości
laserowiec

awaria i wymiana sprzetu (raczej intelowe sprawy)

Rekomendowane odpowiedzi

Walnal mi kontroler na jakims badziewnym Shuttle AE23 (czy cos takiego na Socket 370 FCPGA). Mam tam Celerona 800 i 512 SDR (2x256 pc133). No i ta super plyta (dziwne bo mialem cos takiego wczesniej na innym zasilaczu na epoxie i celeronie 500) zwalila mi dwa dyski seagate.

Jeden U5 20GB byl sukcesywnie niszczony od zakupu przez 1.5 roku pracy na tej plycie (hehe pewnie cos walnelo przez gowniany zasilacz z miecha temu) a drugi nowszy o miesiac U6 40GB padl po tygodniu pracy jak go zastapilem za walnieta 20tke. Co walnelo w dyskach? Ano strasznie dlugie czasu dostepu sie porobily. Potrafil zacinac winde a w SMART monitorze pokazywal krytyczne wartosc na UltraATA Crc Error rate (or sth).

No i ze plyta mnie wkurzyla (nie jest to moj komp. nie gram na nim i raczej uzywany jest do pracy graficznej i biurowej) mam zamiar ja zmienic na cos lepszego. No i teraz mam problem.

Co zmieniac? (nie jestem biegly w sprzecie tego molocha intela) Plyte ? (JEst jakas dobra i stabilna pod Celka800 i SDR?) Plyte proca i ram (no i tu 100% przesiadka na amd)? czy tylko plyte i proca (przesiadka na jakis wynalazek w stylu Shuttle AK32a czy Jakis ASRock bo k7s5a nie wchodzi w gre. )

No i nie wiem ile moge ew. dostac za takiego Celerona 800 512sdr i podejrzanego o kontroler Shuttle'a AE23.....

AHA zmienilem zasilacz takze w tym zestawie. Ale niestety bledy w SMART pozostaly zapisane w jego logach czy czyms takim....

dzieki za doczytanie do konca.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 to troszku siem nastukałeś z tym tekstem, a po 2 to ile ty kcesz właściwie na to wydać kasy bo piszesz o wymianie płyty i raczej proca (bo w FCPGA raczej bym siem nie pchał 8) ) :?: Masz do wyboru Intel lub Amd a płyt jest od h.... a może jeszcze więcej. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

_________

no jeszcze nie wiem wlasnie ile wydam. zreszta chce jak najtaniej wiadomo.

Na amd wiem ile kasy pojdzie ale sie zastanawiam co zrobic z celeronem. W najgorszym wypadku zostanie ten celeron sprzedam troche ramu z niego i pojdzie na serwer. A kupie zestaw na AMD (to juz wiem jaki). Tak jak napisalem oczekuje odpowiedzi co robic z intel szajsem. Rozbudowywac go o plyte? Sprzedawac (kto to kupi?? ) ? Czy od razu przechodzic na AMD....

w sumie bede u siebie modernizowac kompa (plyta+proc+ram) wiec zestawy AMD mam obcykane i wiem co kupic. Ale co do cholery robic z intelem. I czy Zostawac przy nim? (tak zrobie wymieniajac sama plyte) chodzi mi tu o wzgledy ekonomiczno przyszlosciowe. Zaznaczam ze nie bedzie to komp do krecenia wynikow. Ale na maxa stabilny. Czyli z dobrze dobranymi podezespolami pod Intela (czy wogole istnieje cos takiego jak stabilny Intel?) ehhhhh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... co robic z intel szajsem. Rozbudowywac go o plyte? Sprzedawac (kto to kupi?? ) ? ...

jaki stepping procka jak cD0 (1.75V) to osiagniesz niezla sumke (jak starsze to tez ale sa gorsze dla "kretaczy") - a jak jeszcze BOX i z gwarancja to ho, ho :)

za procka powinienes wyciagnac kase na Duraka 1200 a moze nawet lepszego (jak jest BOX i gwarancja)

oczywiscie sprzedajac z reki do reki (allegro itp) a nie jakims krwiopijca z gieldy :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...