Skocz do zawartości
NeuroPL

Sprzęt Do ~6000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako, że zdecydowałem się nie kupować laptopa, pieniadze moge przeznaczyć na stacjonarke ;)

Szukam wydajnego zestawu do ok. 6000zł. W tym miejscu musze zaznaczyć, że monitor, klawe, myszke itp juz mam,tak wiec szukam nastepujacych elementow:

Procesor

Płyta Główna

Pamięci

Karta graficzna

Dysk (najlepiej dwa puszczone w Raidzie)

Zasilacz

Sprzęt ma głównie służyć do użytku domowego (czyt. do wszystkiego). Mile widziana długa gwarancja ;)

EDIT: Dodam, że nie zamierzam sprzętu ekstremalnie podkręcać. Przede wszystkim cenię sobie stabilność i wysoką jakość wykonania :)

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc ;)

Edytowane przez NeuroPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Core 2 Duo E6600 2.40GHz 4MB

Asus P5B Deluxe

2x1GB PC6400 800MHz Patriot LLK CL4

Radeon X1900XT HIS 512MB VIVO ICE-Q3

Plus dobra zasiłka ~450w (Topower naprzykład)

To jakieś ~5200zł

Ew. można słabsza grafę (coś pokroju 7600GS Zalaman 256mb) i za parę miesięcy kupić coś z G80 czy R600 :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do karty graficznej to wolalbym kupic cos tanszego, aby potem wymienic na DX10 ;)

Nie lepiej 2x 2gb pamieci niz te patrioty?

Co do procka to sie moge zgodzic ;) core 2 duo jest bardzo ciekawa propozycja ;)

Zasiłka koniecznie z mozliwoscia odpiecia zbednych wiazek;)

A jakie 2 dyski mozecie mi polecic?

Generalne założenie kompa jest takie: cisza, stabilnosc, niezawodnosc ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalne założenie kompa jest takie: cisza, stabilnosc, niezawodnosc ;)

Hmmm... cisza powiadasz ? To trzeba pomyśleć o dobrym wentylu na procesor [tutaj chyba ninja plus - taki 'półpasywny'], jakiś wkładkach na dyski do tłumienia drgań, a jeśli kupisz grafikę z zalmanem to tu raczej nie będziesz musiał nic zmieniać.

Ewentualnie pomyśl nad obudową [nie wiem jaką masz teraz] - najlepsza opinią cieszy sie tu antec p180.

2x2bg pamięci nie ma sensu teraz kupować - nawet połowy nie wykorzystasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... cisza powiadasz ? To trzeba pomyśleć o dobrym wentylu na procesor [tutaj chyba ninja plus - taki 'półpasywny'], jakiś wkładkach na dyski do tłumienia drgań, a jeśli kupisz grafikę z zalmanem to tu raczej nie będziesz musiał nic zmieniać.

Ewentualnie pomyśl nad obudową [nie wiem jaką masz teraz] - najlepsza opinią cieszy sie tu antec p180.

2x2bg pamięci nie ma sensu teraz kupować - nawet połowy nie wykorzystasz.

Sluchaj, kwestie wentylatorow i obudowy nie sa w tym momencie najwazniejsze ;)

Musze wybrac procesor i plyte glowna, i to sa moje priorytety w tym momencie ;)

Nie wiem czy amd am2 x2 czy intel core 2 duo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez w podobny zestaw celuje, zastanawiam sie tylko czy P5B czy P5W DH?

Zalezy do jakiego C2D jesli E6600 i w gore to DH. Jezeli E63/4 to P5B, albo DS4 ;)

@Neuro

Zestaw taki jak podał Serwal tylko płytke Gigabyta DS4, tańsze ramy (jesli nie masz zamiaru mocno podkrecac), grafe X1800 GTO His'a, zasilacz Enermax 400W, Topower P3 450W. Przy czym Enermax ma odpinane kable ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ma sie sprawa z cenami? Ma cos nowego sie pojawic w najblizszym czasie, ze warto poczekac? Nie chcialbym, aby za pare tygodni ten zestaw był wart połowe swojej ceny ;)

Wczesniej mialem winchestera 939 3000+ + 1gb ramu + x600xt i taki zestawik mi wystarczał ;) Planowalem przesiadke na laptopa, jednak to troszke bez sensu w tym momencie ;) Tak wiec zostala mi kasa i brak komputera ;) Juz kompletnie nie wiem co mam robic ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi