Psychotronik Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam Chciałbym kupić małego 12 calowego laptopa..Obecnie posiadam hp r4000 i jest on dla mnie za duży i za ciężki...Znalazlem kilka modeli. Wiekszość niestety to "delikatne" sprzety lub nie posiadające odpowiednich dla mnie złaczy. Sprzęt bedzie często transportowany otwierany, zamykany,przenoszony,podłaczany,wyłaczany idt.itp. B-). Słyszalem ze laptopy firmy IBM są bardzo solidnie wykonane. Może coś z ThinkPad-ów z serii X lub Lenovo V100. Moja specyfikacja: intel Core duo 1.6-2.0 fireware- texas instruments pcimcia - texas instruments Małe gabaryty. Może ktoś miał doświadczenie z firmą IBM i jej z 12 calowymi laptopami..Bardzo chetnie poznam opinie na temat innych firm i ich 12c. modeli. Najlepszym rozwiazaniem byłoby kupienie aluminiowego macbooka pro. Niestety jest on za drogi.. Pozdrawiam. B-) Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez Psychotronik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Witam Chciałbym kupić małego 12 calowego laptopa..Obecnie posiadam hp r4000 i jest on dla mnie za duży i za ciężki...Znalazlem kilka modeli. Wiekszość niestety to "delikatne" sprzety lub nie posiadające odpowiednich dla mnie złaczy. Ja z powodzeniem jadę na Acerze TM3000, i chociaż na pierwszy rzut oka wydaje się delikatny, to kiedy dostałem nowego TM3010, "starego" zacząłem nosić ze sobą wszędzie, żyje, ma się dobrze, chociaż ciut się porysował. Nie jest generalnie tak źle. Jeżeli pasuje Ci matryca w proporcji 4:3, to polecę Ci HP nc4200 z racji użytych materiałów (obecna seria hp). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psychotronik Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Ja z powodzeniem jadę na Acerze TM3000, i chociaż na pierwszy rzut oka wydaje się delikatny, to kiedy dostałem nowego TM3010, "starego" zacząłem nosić ze sobą wszędzie, żyje, ma się dobrze, chociaż ciut się porysował. Nie jest generalnie tak źle. Jeżeli pasuje Ci matryca w proporcji 4:3, to polecę Ci HP nc4200 z racji użytych materiałów (obecna seria hp). Dzieki za odpowiedz pmp.Zastanawiałem się właśnie nad Acerem TM3000 i TM3010.Ale troche sie naczytalem na forum o Acerach i zmieniłem zdanie.Nie wiem jak z tymi modelami Acera z "wyższej półki" Te modele co podałes mi odpowiadają.Bo nawet w tym nowym modelu jest jeszcze slot na karty pcimcia. A dla mnie to jeden z ważnych powodów zakupu. A jak zachowuje się ten model 3010.Głośno pracuję wentylator u niego.Bo w sumie w takim małym sprzecię upchany dwurdzeniowec to musi się sporo grzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Jeżeli chodzi o jakość wykonania, to jest raczej standardowa dla serii TravelMate Acer'a (wyłączając serię 8200) - jest OK ale wykonanie np. hp nx6110 i pokrewnych (designowo) jest zdecydowanie lepsze. Jeżeli chodzi o wydajność, to jest nieźle, chociaż spodziewałem się czegoś więcej po CoreDuo. Jeżeli chodzi o temperatury pracy to 3000 jest gorsze (dużo cieplejsze) od 3012, a co za tym idzie wentylatorek - 3000 jest głośniejsze niż 3010, choć nie jest aż tak źle. Jeżeli chodzi o extrasy w 3010 - to kamerka ma badziewne drivery chociaż to Logitech a słuchawka VoIP działa OK. 3010 ma Bluetooth 2.0 (Broadcom BCM2045) a 3000 1.x (Broadcom BCM2035) Jeżeli chodzi o baterie to jest to mniej więcej: 1:20 na małej / 3000 1:40 na małej / 3010 3:15 na dużej / 3000 3:30 na dużej / 3010 Oczywiście w idlu może będzie ciut dłużej, ale mi jakoś więcej wyjśc nie chce. Seria 3020 to na 99,9% to samo co 3010 tylko w wersji dla Pań :) Ja tam szczerze zęby na Ferrari 1000 jak tylko się pojawi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aceraspire Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Jeżeli chodzi o jakość wykonania, to jest raczej standardowa dla serii TravelMate Acer'a (wyłączając serię 8200) - jest OK ale wykonanie np. hp nx6110 i pokrewnych (designowo) jest zdecydowanie lepsze. MIeliście tego nowego małego Acerka w rękach ? Ja miałem i powiem że jest naprawdę dobrze zbudowany. I na pewno lepiej niż zwykłe TM. Jest lepsza obudowa i lepiej kosztuje. Ja go polecam bo wywarł na mnie bardzo dobre wrażenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziktom Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 (edytowane) Chciałbym kupić małego 12 calowego laptopa.. a może toshiba U200 by się nadawała?? http://www.notebook.org.pl/toshiba-satellite-u200-notebook/ sam szukam czegoś małego i lekkiego, cena max do 5k i ta u200 chyba najbardziej mi się podoba. jeśli ktoś może miał już okazję tym sprzętem się pobawić, to bardzo proszę o wrażenia... Edytowane 10 Sierpnia 2006 przez kaziktom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 MIeliście tego nowego małego Acerka w rękach ? Ja miałem i powiem że jest naprawdę dobrze zbudowany. I na pewno lepiej niż zwykłe TM. Jest lepsza obudowa i lepiej kosztuje. Ja go polecam bo wywarł na mnie bardzo dobre wrażenie. Coś chyba kolega nie za dobrze przeczytał mojego posta. Tak się składa że oprócz małych mam jeszcze A3623, wczesniej TM2403, TM8006, więc mam dosyć dobre porównanie, i wierz mi, lub nie, ale wcale nie jest "napewno lepiej" od powyższych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aceraspire Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Coś chyba kolega nie za dobrze przeczytał mojego posta. Tak się składa że oprócz małych mam jeszcze A3623, wczesniej TM2403, TM8006, więc mam dosyć dobre porównanie, i wierz mi, lub nie, ale wcale nie jest "napewno lepiej" od powyższych. Ja oglądałem wersję na niemiecki rynek i może wykonaniem może się różnić od polskiej wersji. W naszym kraju na wszystkim oszczędzają i możliwe że nasze budy są gorsze. Sam mam Acera z niemiec a obudowa sporo się różni od tych naszych. :wink: Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Ja oglądałem wersję na niemiecki rynek i może wykonaniem może się różnić od polskiej wersji. W naszym kraju na wszystkim oszczędzają i możliwe że nasze budy są gorsze. Sam mam Acera z niemiec a obudowa sporo się różni od tych naszych. :wink: Pozdro Oj waść fantazjujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 (edytowane) Mam w tej chwili w biurze Lenovo Thinkpad'a X41 (X60s w drodze) - niestety to już nie jest ten IBM co kiedyś. Widać spadek jakości i to nie tylko w tym modelu np. T60 z trzeszczącym złączem zasilającym i kilkoma innymi niedoróbkami. Pod względem konstrukcyjnym jest ok. Są wewnątrz poduszki, obudowa wyświetlacza jest aluminiowa i solidnie wzmocniona. Chłodzenie mogłoby być cichsze i rzadziej się włączać. Małe wymiary to zaleta jak i wada, np. nagrywarka jest w stacji w dokującej. Noszenie X41 z dokiem (grubym) jest bez sensu. W tej sytuacji lepiej zabrać ze sobą T42 z pełnym wyposażeniem. Jestem zwolennikiem all-in-one, bez zabawy w kabelki itp. PS. Wersji Lenovo V100 spoglądając przez pryzmat N100 lepiej unikać. Niestety polskie sklepy Nxx i Vxx nazywają IBM co mija się z prawdą bo to zwykłe Lenovo. N100 poraża jakością. Edytowane 12 Sierpnia 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psychotronik Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) a może toshiba U200 by się nadawała?? http://www.notebook.org.pl/toshiba-satellite-u200-notebook/ sam szukam czegoś małego i lekkiego, cena max do 5k i ta u200 chyba najbardziej mi się podoba. jeśli ktoś może miał już okazję tym sprzętem się pobawić, to bardzo proszę o wrażenia... Kaziktom a może coś z firmy Icom..Maja dość tanie modele. np. smartbook 1310. Model: SB1310P Intel® Core Duo T2500 2.00GHz/2MB HDD100SATA/DVDRW/13"/WiFi 2048 MB DDR, MS Windows XP HOME PL OEM Cena: 5 031 zł.. Myśle ze cena jest dobra jak na wyposazenie..Ale nić nie slyszalem na temat awaryjności itd tych modeli.Kiedyś się dowiadywałem o jakiś model w tej firmie i ponoć składają laptopy z podzespołów asusa... :huh: link:www.icom-computer.pl/notebooki_icom.html Dzieki Grimlock za info w sprawie Lenovo. Bo też się się nad tym modelem zastanawiałem. Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez Psychotronik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwaloos Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Wydaje mi sie ze odpowiem modelem moglby byc DELL XPS M1210 # Model: Dell XPS M1210 Notebook Computer # Ekran: 12.1 cala LCD Panel Wide Screen XGA z TrueLife™ # Procesor: Intel® Core™ Duo Processor T2300E (1.66GHz/667MHz FSB/2x1MB L2 Cache) # Pamięć RAM: 1GB DDR2 Dual Channel SDRAM RAM 533MHz # Dysk Twardy: 80GB Ultra ATA 5400rpm # Napęd: CD-RW/DVD(Combo) lub DVD-RW +/- Double Layer # Audio: Zintegrowany Stereo Sound W/ Built-In Głośniki Stereo # Grafika: Integrated Intel® Graphics Media Accelerator 950 lub GF7400 256MB # Karta sieciowa bezprzewodowa: Intel PRO/Wireless 3945 802.11b/g Mini Card (54Mbps) # Karta sieciowa: Zintegrowana 10/100Mbps Ethernet # Modem: Zintegrowany 56K Data/Fax Modem # Układ klawiszy: Zintegrowana Klawiatura & 2-Przyciski Touchpad z Scrollem # Bateria: 6-cell Lithium Ion Primary Battery 53WHr # Zasilanie: Zasilacz 90 do 264 VAC World Wide (universalny) * wymiary: 297 mm x 220 mm x 30 mm * waga: 1.98 kg * Opcja: WEB Camera 1.3M, wybudowana * IEEE 1394 port * 4-USB 2.0 (Universal Serial Bus) compliant 4-pin connectors * Czytnik kart pamięci 5 in 1 * Audio jacks: wyjściowe (zewętrzne głośniki/słuchawki) and zewnętrzny mikrofon * Video: 15-pin monitor connector * S-Video: 7-pin mini-DIN connector * 10/100 Ethernet LAN: RJ-45 connector * Modem: RJ-11 connector Mysle to ladnie sie przedstawia sam mysle nad jego zakupem :). Ceny sa dosc przystepne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Dell ma już nagrywarkę w samym laptopie, w odróżnieniu od X60s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziktom Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Wydaje mi sie ze odpowiem modelem moglby byc DELL XPS M1210 .... Mysle to ladnie sie przedstawia sam mysle nad jego zakupem :). Ceny sa dosc przystepne. noo, sprzęcik bardzo fajny, ale te "dość przystępne ceny" to przepraszam gdzie, bo nie mogę znaleźć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...