Skocz do zawartości
m4r

Ikona Pliku

Rekomendowane odpowiedzi

Już od dobrych dwóch miesięcy się męczę i nic nie przychodzi mi do głowy.

Problem wygląda tak:

jest sobie plik html (htm) skojarzony z Operą.

Ma taką ikonę:

Dołączona grafika

I za żadne skarby nie mogę jej zmienić na nic innego.

Wszystko jest ok, ikony opery działają (sprawdzone na plikach mp3 :P). Kiedy domyślną przeglądarką jest Mozilla, pliki mają jej ikonki (i mogę je zmienić na te z opery). Ale jak tylko zmienię skojarzenia z powrotem na operę, wszystko wraca do stanu jak z powyższego obrazka (zmiana na dowolną inną ikonę nie przynosi rezultatu).

Dodam jeszcze że w rejestrze klucz HKCR\Opera.HTML\DefaultIcon ustawiony jest niby tak jak być powinien, a w typach plików sprawa wygląda następująco:

Dołączona grafika

Już ręce opadają. Chyba szybciej bym zmusił krokodyla do wpieprzania zieleniny niż wpadł na pomysł jak to naprawić.

P.S. Rebuid icon cache w TweakUI też nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu miałem podobne jazdy próbowałem wszystkiego i za chiny nie mogłem zmienić. Aż tu pewnego dnia włączam komputer i samo przyszło. :blink: Jednak Windows to ma jazdy.

A próbowałes opcji otwórz za pomoca ? bo chyba mi to pomogło. :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaj ścieżkę do ikony nie wybieraj jej z lisy wpisz po prostu adres, albo najlepiej skopiuj plik do /windows i wpisz samą nazwę

[.attachmentid=8721]

Tak już próbowałem i nic to nie dało. Za każdym razem była ta sama ikona.

Ale w końcu zrobiłem, z drobną pomocą tego (KTHX):

Wywal typ pliku (dokument html) oraz skojarzone rozszerzenia (htm, html). Windows to sobie sam przywróci. Wtedy ustaw Operę na domyślną przeglądarkę dla tego typu.

Ale dalej nie wiem co było. Wszystkie wpisy w rejestrze wyglądają tak samo jak przed usunięciem. Chyba że coś przeoczyłem.

Dzięki jeszcze raz :]

Edytowane przez MareCeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi