Skocz do zawartości
kawis

Sieć bezprzewodowa

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem i nie wiem do kogo się zwrócić. Mamy zamiar ze znajomym zrobić sieć ,ale jest mały problem ,bo on mieszka po drugiej stronie ulicy i pozostała nam tylko sieć bezprzewodowa. Czy ktoś z grupowiczów już się tym zajmował? Jak to chodzi? I ile tak naprawdę muszę wydać? Czy w jednym komputerze może być zwykła sieciówka i bezprzewodowa? I czy z dwoma sieciówkami możemy wspólnie dzielić jedno łącze internetowe?

Z góry THX

kawis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie sieciówki w komputerze można zainstalować, i przynajmniej pod w2k nie jest to takie trudne. Karty bezprzewodowe mają zasię około 50 m, ale gdy wymienisz je na jakieś anteny kierunkowe to możesz osiągnąć przynajmniej 2 razy więcej więc spokojnie starczy. Jedyny problem to to że bezprzewodówki są cholernie drogie i za jedną musisz wydać około 400 zł, a transfer masz tylko 10 Mbit. Więc nie wiem czy nie lepiej jest to puścić na kablach i po słupach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały problem i nie wiem do kogo się zwrócić. Mamy zamiar ze znajomym zrobić sieć ,ale jest mały problem ,bo on mieszka po drugiej stronie ulicy i pozostała nam tylko sieć bezprzewodowa. Czy ktoś z grupowiczów już się tym zajmował? Jak to chodzi? I ile tak naprawdę muszę wydać? Czy w jednym komputerze może być zwykła sieciówka i bezprzewodowa? I czy z dwoma sieciówkami możemy wspólnie dzielić jedno łącze internetowe?

Z góry THX

kawis

Masz nawet duzy problem ze wzgledu na koszta takiej inwestycji. Nie podales odleglosci, aczkolwiek pozwole sobie zalozyc ze nie jest ona wieksza niz 50 metrow. I odrazu na wstepie - jesli mieszkasz w "wielkiej plycie" z zelbetonu - mozesz odrazu zapomniec o wirelessach - metalowe zbrojenia w tych blokach skutecznie uniemozliwiaja transmisje chyba ze wypchniesz antene na zewnatrz

Osobiscie mialem kontakt tylko z urzadzeniami 3Com'a i o nich moge Ci cos powiedziec.

Jako ze wystarczy Ci polaczenie point-to-point mozesz sie obyc bez Access Pointa. Standard oczywiscie 802.11b, predkosc 11 mbit/s zasieg 100 m. Wszystkie karty sa w formacie PCMCIA wiec potrzebujesz dodatkowo konwertera do PCI. Seria AirConnect jest dla wiekszyszych instalacji.

Przykladowe ceny (netto w USD chyba ze podane inaczej - zaznaczam ze sa orientacyjne, jeszcze nie spotkalem sie zeby ktos kupowal 2 karty wiec nie umiem CI podac dokladnych cen)

AirConnect 11 Mbps WLAN PC Cards 2.0 103.00 usd

AirConnect Wireless PCI Card, 40b CR-E1 139.00 usd

Autoryzowanymi dystrubutorami sa:

RRC Poland, Tech Data, Techmex i Veracomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwie sieciowki w jednym kompie da sie uruchomic, ale jest to dosc trudne.

Co w tym trudnego ??

Troszke to niestety kosztuje. A transfery sa duzo nizsze niz polaczenie kablowe. U znajomych zestawilismy takie polaczenie na sprzecie planeta - najtansze chyba. Dziala jako podpiecie do internetu i jest oki. Ale jak te bloki sa blisko siebie to naprwde taniej i lepiej jest przekopac lub zrobic przewieszke /to drugie ostatnio mniej lubiane przez spludzielnie -ciekawe dlaczego :D/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jest taki mały problemik :)

----zie sie burza ! podobno jak jest beznadziejna pogoda i walą z nieba rzaby to można stracić połączenie. niewiem czy to jest w sieciówce , ale kumpel mi opowiadał że jego znajoma zapodała sobie neta (niewiem jaka firma) drogą radiową i jak była ostatnio u niej burza i lało z nieba to nie miała połączenia z netem. MAM ODROBINE RACJI ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...sieć bezprzewodowa. Czy ktoś z grupowiczów już się tym zajmował? Jak to chodzi? I ile tak naprawdę muszę wydać? Czy w jednym komputerze może być zwykła sieciówka i bezprzewodowa? I czy z dwoma sieciówkami możemy wspólnie dzielić jedno łącze internetowe?

Ja zmontowalem cos takiego: Komp z netem przez modem kablowy (sieciowka na pci w kompie) + sieciowka radiowa + notebook z PCMCIA. Problemow brak predkosc mozesz sobie ustawic tzn ograniczyc ale max to 11mbitow. 300m zasieg oczywiscie sciany, drzewa itd. ograniczaja zasieg. Jak potrzeba dalej siegnac to sa dodatkowe anteny (tym sie nie bawilem). Koszty roznie okolo 600zl za karte pci, a jak kupujesz PCI+PCMCIA to taniej wychodzi niz oddzielnie taka promocja zwykle :) Ale w Twoim przypadku chyba to nie wazne. Schody zaczynaja sie jak chcesz wiecej niz 2 kompy polaczyc radiowo (dodatkowy stosunkowo drogi sprzet). A co do 2 sieciowek w kompie nie ma wogole problemu. Win2000/XP i ME (co do tych jestem pewien) obsluguja routing miedzy kartami. Dzielenie lacza rowniez nie jest problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczcie na pocket radio. Ja robiłem testy z kolesiami, i wszystko chodziło dobrze nawet w odległości 15 km. Oczywiście mówię o przesyłaniu plików, komunikacji między komputerami. Jeżeli chodzi o gry, to z tym będzie większy problem. Akurat wtedy nie było jeszcze gier udostępniających tryb multiplayera, więc nie wiem czy to się sprawdzi pod tym kontem. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha przypomnialem sobie o jeszcze jednej mozliwosci. Komunikacja laserowa. Oczywiscie nie kupiony sprzet bo to troche kosztuje. Na trzepak.pl gdzies ktos pisal ze robil cos takiego ze zwyklych wskaznikow laserowych. Jest to napewno mozliwe, ja wiem jak latwo zrobic przekaznik laserowy (1 stronny co prawda z racji uzycia 1 zrodla lasera) do glosu. Poszukaj moze znajdziesz moze gosc pomoze albo ktos znajomy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...