piotres Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 podstawa ma jakies gumowe nóżki? Tak - malutkie, gumowe nozki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 (edytowane) Wczoraj na porzeby Nuclearus Benchmark podłączyłem tytułowego FC-ta.Sprawdzę jak zachowuje się pod obciążeniem po przerwie w pracy,mam skonfigurowanego MBM'a na P5W DH,więc będzie coś widać. :) Ustawienie: CPU C2D E6600 9 x 434MHz=3906MHz 1,55V mem 434MHz 4-4-4-8 Przy tym ustawieniu temperatura CPU w stresie(Orthos 3h) wynosiła -19*C,co należy uznać za wynik dobry.Wcześniej w wątku są pokazane ustawienia dla Opka 150 3,24GHz 1,73V Tstress=-6*C.Wygląda na to,że Opek był bardziej "wymagający"(3,24GHz vs 3,9GHz). W idle temp spadała poniżej -30*C (w momencie-30*C MBM zaczyna pokazywać +127*C ) dlatego trudno powiedzieć ile niżej -30*C. :wink: Tutaj należy dodać,że nie jest bo kres procka, wstrzymuje mnie max FSB na mobo,zamówiłem bloczek na NB więc może wytarguję parę MHz.(Kyńku drogi pamiętasz o moim zamówieniu? :lol2: ) W planach jest też zakup DFI nie wiem jeszcze czy na I965 czy NForce 680i Podsumowując,potwierdza się solidne wykonanie FC'ta przez Piotresa,oczywiście uważnie śledzę powstawanie Twoich kolejnych konstrukcji z których każda mi sie podoba. :) Czasami zastanawiam się nad asperką,co mógłbyś na tym zrobić chillerek do WC,czy może FC na NB/GPU ? :lol2: ,ale jeszcze nie teraz (ach ta kasa).Aha obiecuję,że zamówię wreszcie termometr. :lol2: Pozdrawiam. :wink: Edytowane 1 Maja 2007 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Witam Ciesze ze drogi kolego ze jestes zadowolony z agregaciku :D . Co do Asperki - jedyna rzecz jaka podejmuje sie zbudowac przy jej uzyciu to FC na NB :-P . Tak tu moze byc fajna ;-) . Do obecnie krolojacych GPU (jak 8800GTX) odpada - nie zapominaj ze te grafy wydzielaja ok. 200W ciepla wiec nie podola ;-) . Nie ma sprawy, polecam sie na przyszlosc :D. pozdrawiam piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 (edytowane) W planach jest też zakup DFI... obiecuję,że zamówię wreszcie termometr....Sa warunki do sprawdzenia charakterystyki temperatury od obciążenia(solidnego). :) Konfiguracja: E6600@FC Riccilightchill+zamontowany taki sam went.120mm,12V,z drugiej strony skraplacza-->nadmuch. DFI Infinity P965-s Dark,NB fabr. radiator+nadmuch went.120mm 2 x 1GB A-Data Vitesta EE 800+ Galaxy 7600GS Zalman Samsung 80GB SATA II Antec TruePower Trio-550W Pomiar temp: CHY700, EVAP idle/Pi16 9x450MHz=4050MHz 1,575V-->-47,5*C/-45,5*C 9x456MHz=4100MHz 1,615V-->-47,0*C/-45,0*C 9x461MHz=4150MHz 1,650V-->-46,5*C/-44,5*C 9x467MHz=4200MHz 1,675V-->-46,0*C/-44,5*C 9x472MHz=4250MHz 1,725V-->-45,5*C/-44,5*C 9x475MHz=4275MHz 1,737V-->-45,5*C/-44,0*C Charakterystyka temperatury w funkcji obciążenia płaska,co przekładając na prostszy język oznacza,że wraz ze wzrostem obciążenia, temperatury na parowniku trzymają sie dzielnie-->czyli dobrze. :) Nie wiem do jakiego obciążenia Piotres stroił układ,wyszło b.dobrze. :) Na koniec rzut oka na ostatnie ustawienie: Pozdrawiam. :wink: Edytowane 19 Maja 2007 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 SPI 16M to chyba nie za dobra grzałka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 SPI 16M to chyba nie za dobra grzałka :wink:Tak,wiem ale na tych wysokościach Orthos stress cpu nie ma szans.Przy tych taktowaniach i wysokim Vcore to w idle/Pi16 tez spore obciążenie. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Tak,wiem ale na tych wysokościach Orthos stress cpu nie ma szans.Przy tych taktowaniach i wysokim Vcore to w idle/Pi16 tez spore obciążenie. :wink: Zapewne bylo to strojone pod 215W jakie wtedy posiadal Piotres :) Takimi taktami to raczej nawet 150W nie wytwarzasz, ale temp ladne jak na nierotarke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Rzeczywiscie chyba uklad polubil sie z Twym E6600 gdyz temperatury calkiem OK jak na moje oko :wink: . Ile pokazuje CHY jak uklad pochodzi z 10 minut bez zadnego obciazenia (PC off) ? pozdr. Piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 (edytowane) Rzeczywiscie chyba uklad polubil sie z Twym E6600 gdyz temperatury calkiem OK jak na moje oko :wink: . Ile pokazuje CHY jak uklad pochodzi z 10 minut bez zadnego obciazenia (PC off) ? pozdr. Piotres 10 min to nie próbowałem ,ale koło 5min było;wiele zależy od temp otoczenia. FC stoi przy oknie,jak jest uchylone okno i chłodno na zew (10-15*C)to jest około -55*C. Cały czas mówię o temp z zainstalowanym na stale dodatkowym wiatraku 120mm(nadmuch-identyczny tylko na niebiesko) zasilanie 12V z zasiłki która zasila wszystkie wiatraki.Przy wył tego wiatraka tracimy ok 2*C czyli -53*C.(w miare chłodne otoczenie). Jak jest cieplej to wychodzi -52 do -50*C. :wink: Teraz włączyłem z ciekawości temp otocz ok 25*C okno zamknięte(bo jeszcze cieplej) 1.Po 5min ;Tevap=-53,5*C 2.Po 10min;Tevap=-54,6*C 3.Po 15min;Tevap=-54,7*C-czyli mozna uznac za ustabilizowaną. czyli lepiej jak pisałem :) W miare wolnego czasu przetestuję go na Orthosie jak wysoko procek pozwoli,ostatnio jak pamiętasz na P5W DH 3,9GHz temp(nie było jeszce CHY700) MBM-5 stress cpu(orthos 2h) -19*C ale co najważniejsze temperatura trzymała sie sztywno,czyli OK :) Acha mam pytanie z zupełnie innej beczki.Spotkałem się z terminem po założeniu FC "wygrzewanie pasty".Prosze o wytłumaczenie o co chodzi?,ja po załozeniu FC odpalam go i po 2-4min PC-ON. Pozdrawiam :) Edytowane 23 Maja 2007 przez Ricci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Tak spotkaliśmy się :D .Po założeniu FC-eta na procusia ,włączam kompa na ok 10min,po czym pasta sie ładnie rozleje,komp off,dokręcam jeszcze lekko zapinkę i FC-et on. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Dzieks. :) Może przez ten sposób uda sie troche wyzej procka pogonić. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Dzieks. :) Może przez ten sposób uda sie troche wyzej procka pogonić. :) raczej powinno, bo przez twoj sposob to paste zamieniasz w gruba i twarda warstwe i slabo to przewodzi cieplo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Tylko w tym czasie obserwuj temp w biosie, żeby cpu nie miał +100'C :) . Staraj się to robić na jakiś stosunkowo niskich taktowaniach/vcore, żeby taka wysoka temp nie była przed wejściem do biosu (tak jak to u mnie było, +120'C :lol: ). Lepiej poczekać 3min dłużej aż powoli się nagrzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 raczej powinno, bo przez twoj sposob to paste zamieniasz w gruba i twarda warstwe i slabo to przewodzi cieplo ;)Dlatego ostanio dawałem silikonówkę, bo na ceramicznej było gorzej z powodów j/w. :wink: Tylko w tym czasie obserwuj temp w biosie, żeby cpu nie miał +100'C :) . Staraj się to robić na jakiś stosunkowo niskich taktowaniach/vcore, żeby taka wysoka temp nie była przed wejściem do biosu (tak jak to u mnie było, +120'C :lol: ). Lepiej poczekać 3min dłużej aż powoli się nagrzejeDokładnie takie były moje przemyślenia ,jechać na biosie na zakładce tempy,wcześniej skręcić cpu na min,dzięki. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 pasta silikonowa jest o wiele gorsza od ceramiki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 No to Rici popraw parownik i pokazuj 8x550 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...