Kain15 Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 Seagate Barracuda V ATA/SATA test dysku z serial Ata -Mega News Wstęp: Kilka słów od autora. Chciałbym serdecznie podziękować szanownemu Panu Ireneuszowi Miarce, szefowi sklepy komputerowego ,, Miarka&''; , za udostępnienie mi warunków i sprzętu do testowania dysku twardego Seagate Barracuda V ATA/SATA. Również chciałbym podziękować niejakiemu Mentorowi26 za pomoc i informacje na temat nowego interfejsu jakim z pewnością jest Serial Ata. Jest to mój pierwszy, na tak dużą skalę News, Artykuł, więc postarajcie się być wyrozumiali za błędy występujące w artykule. Rozwinięcie, : Czym jest w ogóle Serial Ata ? Serial Ata, jest nowym szeregowym interfejsem, wykorzystującym szeregową transmisje danych przez połączenie rodzaju point-point. Nowy interfejs debiutuje z szybkością sięgającą 150mb/s, lecz potencjał zawarty w tym urządzeniu pozwala na podwyższenie w niedalekiej przyszłości transferu aż do 600mb/s. Interfejs wykorzystuje sygnału o napięciu 3V,który jest prawie dwukrotnie mniejszy niż w standardowym interfejsie Ata (wynoszące blisko 5V). Łatwo wywnioskować, że Serial Ata dzięki temu będzie lepiej współpracował z produktami o niskim poborze prądu( np.: chipsety) . Warto również zauważyć iż dyski, podłączone w tym trybie ATA, nie wymagają ustawienia zworek MASTER/SLAVE. Po prostu wpinamy cienki koniec o szerokości 0,6cm do dysku, a drugi do kontrolera Serial Ata. Właśnie dzięki cienkiemu kablowi zyskujemy większą wygodę ale i również lepszą cyrkulacje powietrza. Kable S.Ata mogą mieć do 1metra długośći ( w przypadku równoległego Ata wynosi 45cm). Niestety nowy interfejs pozwala na podłączenie jednego napędu do każdego portu. Na szczęście płyty często oferują kilka portów, a za niedługo mają pojawić się pierwsze ,,zwielokrotniacze;. Wersja jaką miałem do dyspozycji, czyli 1.0 obsługuje do 128 napędów. Seagate Barracuda V ATA/SATA ; specyfikacje Najnowsze dziecko Seagete, o nazwie Barracuda V ATA/SATA jest jednym z pierwszych dysków wykorzystujących interfejs Serial Ata, korzystający z kontrolera TX4 firmy Promise. Model ten, w stosunku do ,, zwykłej ''; Barrakudy został wyposażony aż w 8mb ( a nie 2mb jak to jest w standardowych barrakudach). Oba testowe dyski ( jeden z S.Ata a drugi z Ata równoległym) mają 120GB pojemności, a ich prędkość wynosi 7200obr/min. Testowany sprzęt Sprzęt udostępniła Andrychowska firma ,, Miarka Procesor: Athlon XP 2400 Płyta główna: Abit AT7-MAX2 Pamięć : DDR266 512mb ( TwinBank) Jak testowałem? Dyski testowałem najprostszymi sposobami: - kopiowałem duży plik o pojemności 1,0GB - kopiowałem małe pliki o łącznej sumie 1,0GB - zmierzyłem czas wyszukiwania konkretnego pliku - zmierzyłem czas czas otwierania pliku w Adobe Potoshop o wielkości ok. 100mb Wyniki testów -; Serial Ata rządzi! Seagete Barracuda Serial ATA/ ATA 133 Kopiowanie plików ( s ) 88sekund/ 103sekundy Przepustowość dla plików 12780kb/s/ 10560kb/s Kopiowanie dużego pliku 66 sekund/ 83sekundy Przepustowość dla pliku 14560kb/s/ 12456kb/s Photoshop 6.0 125sekund/ 138sekund Wyszukiwanie pliku 106sekund/ 114sekund Na wynikach widać, iż Serial Ata wyrażnie deklasuje równoległy interfejs. Ale nie zapominajmy o jednym haczyku: jak wspomniałem dysk z interfejsem Serial Ata ma 8mb buforu, podczas gdy drugi tylko 2mb. Mimo tego można łatwo stwierdzić iż kontroler szeregowy jest na pewno szybszy niż standardowy kontroler równoległy. 3. Podsumowanie Serial Ata z pewnością stanie się standardem. Jednakże na dzisiejsze czasy S.ATA jest zbyt kosztowny w stosunku do zalet ( jednak ja miałem przyjemność zapoznania się z tym cudem :) ) , a większość użytkowników powinna poczekać do końca roku 2003, gdzie interfejs szeregowy zadomowi się na stałe w PC. Jeszcze po raz ostatni chciałbym podziękować za udostępnienie mi warunków i sprzętu do testowania i mam nadzieje że nasza współpraca jeszcze się nie kończy :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...