Skocz do zawartości
filimak

Matryca 14 Czy 12 Cali

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, rozważam zakup notebooka, wykorzystywanego glownie do pracy w internecie. Gry mnie nie interesują. Zależy mi, żeby laptop był mobilny i dlatego też rozważam matryce 14 lub 12 cali. Obwawiam się natomiast, że 12 moze byc za mala. Będę wdziędczny za wszelkie opinie. Budżet ok 5 tys.

PS. Roważam BENQ S61 - czy ktoś może użytkuje takiego lapka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idz do sklepu jakiegos i zobacz czy Ci 12" wystarczy. Kazdy ma inne wymagania, to tak jak bys zapytal jaki kolor bluzki masz wybrac.. panoramiczne 12-stki wcale nie sa takie male (ktos z forum przesiadl sie z 17" LCD na 12" i pisal ze wielkiek roznicy nie odczul...) ale to juz musisz sobie sam zobaczyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos z forum przesiadl sie z 17" LCD na 12" i pisal ze wielkiek roznicy nie odczul...

Z tym brakiem roznicy to przesada oczywiscie, aczkolwiek prawda jest taka ze do wszystkiego da sie z czasem przyzwyczaic. 12" wydaje mi sie ciut za male, szukalbym czegos 13-14". Ale slusznie owlman zauwazyl : najlepiej isc do sklepu i samemu przekonac sie, ktory rozmiar najbardziej pasuje.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje ze 12" czasami moze być zamała, np do pracy w Exelu w natywnej rozdz. gdzie tabaelki by były sałabo widoczne. Natomiast 14" poinna być złotym srodkiem pomiedzy mobilnoscia, wielkoscia matrycy (komfortem pracy) ;)

pozdor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje ze 12" czasami moze być zamała, np do pracy w Exelu w natywnej rozdz. gdzie tabaelki by były sałabo widoczne. Natomiast 14" poinna być złotym srodkiem pomiedzy mobilnoscia, wielkoscia matrycy (komfortem pracy) ;)

pozdor :)

idz do sklepu i zobacz jak jest lepsza dla Ciebie, 12 cali bardzo poreczna maszynka, 14 tez nie jest duzo ale wtedy chce sie wiecej niz 14. ZObacz sobie XPS M1210 oraz E1405. Bedziesz mial dobre porownanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idz do sklepu i zobacz jak jest lepsza dla Ciebie, 12 cali bardzo poreczna maszynka, 14 tez nie jest duzo ale wtedy chce sie wiecej niz 14. ZObacz sobie XPS M1210 oraz E1405. Bedziesz mial dobre porownanie :)

właśnie szukam tego jedynego laptopika dla siebie. budżet max 5k. i mam podobne preferencje jak filimak, z tym , że ja chcę 12 cali. i właśnie tu pojawia się problem. jestem z Gdańska, a mimo to NIE MOGĘ NIGDZIE ZOBACZYĆ 12stki NA ŻYWO. Na stronkach sklepów wszystko oczywiście jest dostępne, ale jak już zadzwonisz, albo pojedziesz do sklepu, to okazuje się, że dwunastki są tylko na zamówienie i to jak wpłacisz zaliczkę :). uzasadnienie takiej sytuacji wszędzie takie same: "nie mogą zamówić na półkę, bo zainteresowanie zbyt małe i jak nie sprzedamy, to stoi i jesteśmy w plecy".

ja upatrzyłem sobie Toshiba Satellite U200, albo Lenovo 3000 V100. ale jak mam wydać 5k, chciałbym ZOBACZYĆ jedno i drugie, porównać, pomacać... nic z tego :(

to tak odnośnie waszych propozycji typu "idź i zobacz sobie, co Ci bardziej pasuje.."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie dawniej jak w piatek bylem w MM i bylo pare 12" na poleczce, mozna bylo pomacac (chociaz i tak byly zmacane okrutnie ;) )

no w MM to wszystko zmacane okrutnie :)

no może przesadziłem, bo jak ktoś chce zobaczyć byle jaką 12, to znajdzie jakiegoś dziwoląga w MM, albo jakieś inne cudo w sklepach z używanymi lapkami. ale jesli chodzi o coś nowego, to już mały problem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jesli chodzi o coś nowego, to już mały problem..

w vobisie mozna pomacac cos w miare nowego ;) ostatnio ogladalem AMILO V3205 i wykonanie ma doskonale tylko ten procek CS troche smrodzi jak za ta kase ale ma za to dvi & tv-out

EDIT: Właśnie zobaczyłem że wypuścili modele CD w identycznej cenie więc teraz robi się ciekawie ;)

Edytowane przez contradanza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie szukam tego jedynego laptopika dla siebie. budżet max 5k. i mam podobne preferencje jak filimak, z tym , że ja chcę 12 cali. i właśnie tu pojawia się problem. jestem z Gdańska, a mimo to NIE MOGĘ NIGDZIE ZOBACZYĆ 12stki NA ŻYWO. Na stronkach sklepów wszystko oczywiście jest dostępne,

W sklepie Aristo na ul Slowackiego maja 12'' do zmacania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sklepie Aristo na ul Slowackiego maja 12'' do zmacania.

ok, więc żeby uciąć temat "co i gdzie można zmacać" :) napiszę jeszcze raz, że mój wybór to Toshiba Satellite U200 lub Lenovo V100. który?? nie widziałem ani tego, ani tego. wydając taką kasę chętnie bym zobaczył i porównał, ale nie dane mi (jak ktoś przypadkiem natknie się na któryś z tych lapków, to proszę dać znać gdzie).

inna sprawa, że "jak kupujesz coś przez net, to możesz oddać bez podania przyczyny w ciągu bodaj 10 dni i zwrot kasy". tak gdzieś wyczytałem, więc zapytałem telefonicznie w renomowanym sklepie wysyłkowym. handlowiec potwierdził, że takie nasze prawo (konsumentów), ale delikatnie zasugerował, że różnie z tym oddaniem i zwrotem kasy może być...

może ktoś powie coś więcej na ten temat, a może ktoś z was próbował :) oddać lapka zakupionego przez net i chciałby się podzielić doświadczeniami??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inna sprawa, że "jak kupujesz coś przez net, to możesz oddać bez podania przyczyny w ciągu bodaj 10 dni i zwrot kasy". tak gdzieś wyczytałem, więc zapytałem telefonicznie w renomowanym sklepie wysyłkowym. handlowiec potwierdził, że takie nasze prawo (konsumentów), ale delikatnie zasugerował, że różnie z tym oddaniem i zwrotem kasy może być...

doświadczenia nie miałem, ale miał znajomy i czekał na zwrot kasy ponad 1,5 miesiąca (troche długo :blink: )

inna sprawa to taka ze spotkalem sie z zapisem na fakturze ze zwrotowi podlega towar tylko fabrycznie zapakowany (zadna folia nie moze być rozerwana) oraz nie noszący śladów użytkowania - i teraz nie wiem jak to bedzie gdy go rozpakujesz, zainstalujesz na nim system i potem bedziesz chciał go oddac ??? co zrobia nie wiadomo ? chyba trzeba sie zabezpieczyc i miec na pismie (np. email od sprzedawcy) ze przyjmuja bez zadnych dodatkowych warunków i czas oczekiwania na zwrot $$$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi