Skocz do zawartości
pejotpc

Do Czego To Chlodzenie? Zdjecie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Prosze powiedzcie mi do czego sluzy to chlodzenie? Jaki socket? Moze ktos zna model lub producenta. Lub jak zamontowac. Rozstaw kołków mierzony linijka to mniej wiecej 11,1x6,5cm, czyli zadne z standartowych. Wysokosc radiatora okolo 10cm. Mam tego wiecej i patrzac na rozmiary i heat pipe bedzie wydajne bez wentylka ale jaki socket lub jakie plyty pasuja do tego bez przerobek? Jesli przerobki lub jakies inne pomysly prosze o sugestie.

post-140482-1154882163_thumb.jpgpost-140482-1154882185_thumb.jpg

Edytowane przez pejotpc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linoge napisał(a):

szukasz pomocy wszedzie ;]

jedno mnie dziwi skoro to jest w serwerach dlaczego nie ma mocowan na buczka ;|

Czesto bywa tak ze wentyle sa na obudowie skierowane na radiator procka lub wyciagajace spod niego. ale dalej nie wiem skad to i do czego moze sie przydac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linoge napisał(a):

jedno mnie dziwi skoro to jest w serwerach dlaczego nie ma mocowan na buczka ;|

Z tego co widzę po serwerach w pracy (HP, Dell, F-S), żaden radiator nie ma zintegrowanego wentyla. Najczęściej wentylator (lub dwa) na tylnej ściance wyciąga powietrze znad proca przez shroud lub tunel z pleksy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

ja popieram kierunek z serwerami. One zazwyczaj są chłodzone pasywnie.

Moze to do jakigos innego wynalasku typu mac, albo jeszcze cos innego. Grube jakies to uzebrowanie.

EDIT. Pojawiły sie na allegro..?

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=208371

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mariush190 napisał(a):

ja popieram kierunek z serwerami. One zazwyczaj są chłodzone pasywnie.

serwery i pasywnie

chyba raczej mega aktywnie bo 18 wiatrakow na jedna obudowe to niemozna nazwac pasywnie

w serwerach nikt nie dba o cisze bo sa one zamkniete w serwerowniach a tam nikt nie siedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W HP Proliant DL 380 G4 na każdym z dwóch Xeonów 3GHz mam po miedzianym radiatorze z bardzo cienkimi finami bez żadnego zamocowanego wentyla (jedna trzecia wielkości tego na zdjęciu). Dopiero za linią dysków jest rząd pięciu wentylatorów i dwa wentylatory na tylnej ściance. Ciąg mają potworny, radiatory są letnie.

Obstawiam, że to radiator dla Itanium, albo wytargany z jakiegoś Sun'a. Rozstaw rzeczywiście dziwaczny. W serwerach zwykle występują zaczepy/klatki do montowania radiatorów. Mocowanie na kołki, śruby w profesjonalnych maszynach jest raczej rzadko spotykane, ze względu do dużą liczbę upchanych elementów szczególnie w serwerach 2U albo blade'ach.

UPDATED:

To chyba cooler dla Itanium 2 sądząc po rozstawie mocowań:

Dołączona grafika

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Itanium 2 hmm patrzac na ksztalt proca mogloby sie zgadzac? Macie moze wymiary rozstawu otworów montażowych lub zdjecie jakiejs plyty lub wnetrza serva z Itanium 2?

Te procki sa magiczne: to o nich byla mowa gdy ktos wpominal o procku intela i 24MB cache.

"Najwydajniejszy model – 9050 – dysponuje dwoma rdzeniami, pracującymi z częstotliwością 1,6 GHz. Rozmiar zainstalowanej w nim pamięci podręcznej jest niemal trzykrotnie większy w porównaniu z procesorami poprzedniej generacji i łącznie wynosi nieco ponad 25 MB (16 KB dla instrukcji i danych w cache L1, 1 MB dla instrukcji i 256 KB dla danych w L2 oraz 24 MB pamięci L3). Obsługujący technologię Intel Hyper-Threading układ może wykonywać cztery instrukcje w jednym cyklu zegara."

1,7 mld tranzystorów za cene prawie 12tys zl/szt (cena sprzed miesiaca) :))

Tylko skad czlowieczek od ktorego kupilem tych radiatorow sporo je mial, skoro handluje jakims zlomem typu procki pII?

post-140482-1155040121_thumb.jpg

Edytowane przez pejotpc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi