pejotpc Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam Prosze powiedzcie mi do czego sluzy to chlodzenie? Jaki socket? Moze ktos zna model lub producenta. Lub jak zamontowac. Rozstaw kołków mierzony linijka to mniej wiecej 11,1x6,5cm, czyli zadne z standartowych. Wysokosc radiatora okolo 10cm. Mam tego wiecej i patrzac na rozmiary i heat pipe bedzie wydajne bez wentylka ale jaki socket lub jakie plyty pasuja do tego bez przerobek? Jesli przerobki lub jakies inne pomysly prosze o sugestie. Edytowane 6 Sierpnia 2006 przez pejotpc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Ciężko to będzie gdziekolwiek upchnąć - większość płyt ma wokół procka dość duże kondensatory, które uniemożliwią zamontowanie tego cuda na procku. Na mostek lub kartę natomiast jest to trochę za duże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 wydaje mi się, że chłodzenie to jest używane nie w komputerach domowych lecz w serwerach :) w tym kierunku trzeba iść Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 moze to byc cooleg do jakiegos xenona lub itaniuma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejotpc Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 4 xenony chlodzone tym potworem wymagaly by jakies 1m2 powierzchni. Ale nie wykluczone tylko wydawalo mi sie ze tam sa radiatore bardziej pionowe wlasnie. A tutaj ten magiczny rozstaw kolkow.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 (edytowane) szukasz pomocy wszedzie ;] jedno mnie dziwi skoro to jest w serwerach dlaczego nie ma mocowan na buczka ;| Edytowane 6 Sierpnia 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejotpc Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Linoge napisał(a): szukasz pomocy wszedzie ;] jedno mnie dziwi skoro to jest w serwerach dlaczego nie ma mocowan na buczka ;| Czesto bywa tak ze wentyle sa na obudowie skierowane na radiator procka lub wyciagajace spod niego. ale dalej nie wiem skad to i do czego moze sie przydac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 tak pozatym to witamy goraco na PurePC :) Skoro bywasz tez na elektrodzie to pewnie zauwazysz ze do jakiegos DIY wzmaka 100W napewno sie nada :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Linoge napisał(a): jedno mnie dziwi skoro to jest w serwerach dlaczego nie ma mocowan na buczka ;|Z tego co widzę po serwerach w pracy (HP, Dell, F-S), żaden radiator nie ma zintegrowanego wentyla. Najczęściej wentylator (lub dwa) na tylnej ściance wyciąga powietrze znad proca przez shroud lub tunel z pleksy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 (edytowane) ja popieram kierunek z serwerami. One zazwyczaj są chłodzone pasywnie. Moze to do jakigos innego wynalasku typu mac, albo jeszcze cos innego. Grube jakies to uzebrowanie. EDIT. Pojawiły sie na allegro..? http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=208371 Edytowane 6 Sierpnia 2006 przez mariush190 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejotpc Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 mariush190 napisał(a): j... EDIT. Pojawiły sie na allegro..? tak, sam wystawilem.. http://www.allegro.pl/item119666826_extra_...u_bcm_wroc.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 mariush190 napisał(a): ja popieram kierunek z serwerami. One zazwyczaj są chłodzone pasywnie. serwery i pasywnie chyba raczej mega aktywnie bo 18 wiatrakow na jedna obudowe to niemozna nazwac pasywnie w serwerach nikt nie dba o cisze bo sa one zamkniete w serwerowniach a tam nikt nie siedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harvester of Chaos Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 A może do Suna ;) Tam wszystko jets większe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) W HP Proliant DL 380 G4 na każdym z dwóch Xeonów 3GHz mam po miedzianym radiatorze z bardzo cienkimi finami bez żadnego zamocowanego wentyla (jedna trzecia wielkości tego na zdjęciu). Dopiero za linią dysków jest rząd pięciu wentylatorów i dwa wentylatory na tylnej ściance. Ciąg mają potworny, radiatory są letnie. Obstawiam, że to radiator dla Itanium, albo wytargany z jakiegoś Sun'a. Rozstaw rzeczywiście dziwaczny. W serwerach zwykle występują zaczepy/klatki do montowania radiatorów. Mocowanie na kołki, śruby w profesjonalnych maszynach jest raczej rzadko spotykane, ze względu do dużą liczbę upchanych elementów szczególnie w serwerach 2U albo blade'ach. UPDATED: To chyba cooler dla Itanium 2 sądząc po rozstawie mocowań: Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejotpc Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) Itanium 2 hmm patrzac na ksztalt proca mogloby sie zgadzac? Macie moze wymiary rozstawu otworów montażowych lub zdjecie jakiejs plyty lub wnetrza serva z Itanium 2? Te procki sa magiczne: to o nich byla mowa gdy ktos wpominal o procku intela i 24MB cache. "Najwydajniejszy model – 9050 – dysponuje dwoma rdzeniami, pracującymi z częstotliwością 1,6 GHz. Rozmiar zainstalowanej w nim pamięci podręcznej jest niemal trzykrotnie większy w porównaniu z procesorami poprzedniej generacji i łącznie wynosi nieco ponad 25 MB (16 KB dla instrukcji i danych w cache L1, 1 MB dla instrukcji i 256 KB dla danych w L2 oraz 24 MB pamięci L3). Obsługujący technologię Intel Hyper-Threading układ może wykonywać cztery instrukcje w jednym cyklu zegara." 1,7 mld tranzystorów za cene prawie 12tys zl/szt (cena sprzed miesiaca) :)) Tylko skad czlowieczek od ktorego kupilem tych radiatorow sporo je mial, skoro handluje jakims zlomem typu procki pII? Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez pejotpc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 A jest szansa zamontowac to na K8NS i A64? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejotpc Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 zgf1 napisał(a): A jest szansa zamontowac to na K8NS i A64?Szansa jest rownolegle do gniazd pamieci, ale jak to umocowac na sockecie to juz ci nie powiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...