gosu001 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 (edytowane) witam, mój szwagier ma zamiar wymienić sobie procka (chcę dual core) i mobo :rolleyes:, poprosił mnie o pomoc w wyborze i doradziłem mu Athlona 64 X2 3800+ s.AM2 i do tego jakąś płytkę główną np. ASUS M2N-E. Jednak on uparł się na INTELA <_<. Poszukuje on jakiegoś procka Intel pentium D w cenie do 600PLN (za tą cenę jest chyba D915) i jakiejś płyty głównej w cenie do 400PLN. Co możecie mu doradzić i co w ogóle sądzicie o Pentium D? P.S. Najbardziej polecałem mu Intel Core 2 Duo, lecz niestety nie ma kasy na taki sprzęt :-P pozdro B-) Edit: czy w ogóle są jakieś problemy z tymi prockami lub płytami głównymi do nich? Edytowane 6 Sierpnia 2006 przez gosu001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek2107 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 w sumie musialby dolozyc 100zl do proca i ma conroe pokaz mu jakies testy na necie bo ten athlon 3800 bedzie duzo lepszy , no chyba ze zalezy mu takze na dodatkowym grzejniku w domu:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Pentium D 915 kosztuje jakieś 570PLN (za tyle znalazłem na allegro), Athlon X2 3800+ kosztuje tyle samo (takiego znalazłem na pcprojekt.pl). Najtańszego Conroe widziałem za 790PLN (wersja BOX). To trochę więcej niż 100zł plus do tego dochodzi droższa płyta główna :-| Spróbuję go przekonać do Athlona ale póki co czekam na opinie o Pentium D pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Pentium D 915 kosztuje jakieś 570PLN (za tyle znalazłem na allegro), Athlon X2 3800+ kosztuje tyle samo (takiego znalazłem na pcprojekt.pl). Najtańszego Conroe widziałem za 790PLN (wersja BOX). To trochę więcej niż 100zł plus do tego dochodzi droższa płyta główna :-| Spróbuję go przekonać do Athlona ale póki co czekam na opinie o Pentium D pozdro Po opinie o Pentium D najlepiej zajrzec do odpowiedniego dzialu. Sporo osob je ma. Te z serii 9xx (w tym 915) sa oparte na najnowszym rdzeniu, a co za tym idzie maja duzo cache i nie grzeja sie tak jak poprzednicy (0,65nm robi swoje). Poza tym tu masz dobra oferte: http://allegro.pl/item119090781_intel_pent..._fsb_2x2mb.html trzeba by sie tylko dowiedziec, kto swiadczy gwarancje. x2 bylby zapewne lepszy, ale jak szwagier duzo nie gra, to roznucy specjalnie nie odczuje. Najlepiej zajrzyj tu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=201049 Popatrz po sygnaturkach, jakie ludzie maja plyty, poczytaj co polecaja w tym temacie (sa wypowiedzi o plytach) i ewentualnie na koniec zadaj pytanie. 10 stron tematu przejrzysz w gora 15minut, a bedziesz duzo madrzejszy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Niemiec ma e6300 chyba za 730 dla forumowiczow do tego najtanszy asrock i wyjdzie tyle co D 915 + dobre mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 D915 już ciągnię trochę mniej prądu od D820. Jest też wykonany w najnowszej technologii. Uda się go na pewno też podkręcić. Ale ja też polecam kupno E6300. Będzie na pewno lepszy, a różnica zwróci się po kilku rachunkach za prąd ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Będzie na pewno lepszy, a różnica zwróci się po kilku rachunkach za prąd ;). Chyba po kilkudziesieciu (kilka lat) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...