kucyk Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Witam Pilnie potrzebuję rysunków albo jakiegoś dobrego arta wraz z rysunkami zrozumiałego dla przeciętnego usera dotyczącego cyrkulacji powietrza w obudowie - wiem, że coś takiego widziałem kiedyś, ale nie mogę znaleźć. Oczywiście pojęcie na ten temat mam i nie muszę się szkolić w tym temacie, ale po prostu muszę to poprzeć rysunkami. Na forum nic takiego nic ciekawego nie znalazałem. Dzięki B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 http://www.short-media.com/review.php?r=230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 kucyk a nie bylo przypadkiem to cos takiego :D: pozdroowki ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) dzięki Lagier, o takie coś mi chodziło, jak coś jeszcze macie to proszę więcej :) wracając do zdjęcia powyżej - a co w przypadku gdy w obudowie znajduje się tylko jeden wentylator :1: wiem, że to jest [gluteus maximus] a nie cyrkulacja, ale większy sens ma zrobienie z niego wentyla wciągającego czy wydmuciach!ącego? Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Dobre pytanie bo u mnie NR1 robi jako wyciag kolo pentagrama. Oczywiscie na froncie sa 2 wdmuciach!ace. Wyzej owiewa dysk a nizszy podaje powietrze karcie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ur6aN Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) dzięki Lagier, o takie coś mi chodziło, jak coś jeszcze macie to proszę więcej :) wracając do zdjęcia powyżej - a co w przypadku gdy w obudowie znajduje się tylko jeden wentylator :1: wiem, że to jest [gluteus maximus] a nie cyrkulacja, ale większy sens ma zrobienie z niego wentyla wciągającego czy wydmuciach!ącego? To zależy gdzie jest umieszczony ja też mam jeden wetylatorek ale mam sciągnięty bok obudowy bo w środku by się wszystko kotłowało EDIT: Sorry źle przeczytałem wtedy lepiej dać na wyciągający bo powietze wydmuchiwane przez wiatrak z proca nie zostaje w obudowie tylko jest od razu wyciągane na zewnątrz Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez Ur6aN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Przyjzyjcie sie dokladnie testowi, do ktorego link podalem w 2 poscie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 @SlowsilVa Ten schemacik jest starszy niz Twoje konto i doskonale go pamietam. Do tego dochodza wykresy :arrow: Najlepiej wychodzi kombinacja tyl&top ze wzgledu na ekspresowe wyciaganie nagrzanego powietrza. Tylko ze obecny uklad wiekszosci plyt glownych IMHO troche odbiega od sA ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Uklad sie zmienil ale zasady te same ;) Moim zdaniem do poprawnego obiegu powietrza w obudowie spokojnie wystarczy wiatrak w zasilaczu + wyciag z tylu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgadza się, aleeeeeeee... dołożyłem na przód kolejną stodwudziestkę (w sumie w budzie 2 Papsty 4412 F/2GLL @ ~750 obrotów) i choć temperatura CPU nie spadła jakoś dramatycznie (może 1 stopień... 2500 MHz + pasywna Ninja), to cały system wyraźnie lepiej się czuje. Radiator na mostku ma chłodniej i nie trzeba do tego termometru, podobnie grafika. Więc moim zdaniem warto dorzucić jeszcze jeden niesłyszalny* wentyl, widać to zwłaszcza w takim piekarniku jak teraz. Oczywiście w zimie można sobie odpuścić... *w nocy, z głową przy budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Dobre pytanie bo u mnie NR1 robi jako wyciag kolo pentagrama. Oczywiscie na froncie sa 2 wdmuciach!ace. Wyzej owiewa dysk a nizszy podaje powietrze karcie ;] to juz lepiej zebys wogole go wydoopil na tylek a z boku zostawil wolna dziurke zeby pentagram mogl ssac sobie swieze powietrze a tak... wentyle z prozdu wtlczaja powietrze ono nawet nie doleci do pentagrama a juz zostaje wydoopione na zewnatrz jaki to ma sens? praw fizyki sie nie oszuka niestety :) Kucyk jesli masz jeden wentyl dodatkowo z boku top lepiej niech wciaga powietrze zawsze grafa i proc dostaja zimnego tlenu :D i sa chlodniejsze a ciepelko i tak wyssa zasilator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Jak nie doleci :?: Powiedzialbym ze oska tej wyciagajacej 80 jest zaraz za oska pentagrama. Wiec front :arrow: pentagram :arrow: wyciag na boku. I czuc cieplejsze powietrze :wink: Gdybym nawiewal obawiam sie ze zaraz za rdzeniem tworzylby sie mikroklimat mostka HSI... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 (edytowane) Wziąłem pod uwage uwagi (hehe) z linków powyżej i zrobiłem tak, że dwa wentyle na dole, jeden z tyłu drugi z przodu wieją do środka i dwa u góry wyciągają z tyłu 80 a z przodu 120 wszystko na 5V cicho i chłodno. wygląda to tak _________________ <--PSU |#######| |#######120mm---> <---80mm######---> |############| |############| --->80mm##80mm<--- |############| sory za lamerskie zobrazowanie idei ;) W porównaniu do najskuteczniejszej metody z artykułu (zaznaczam bardzo dobrego i wyczerpująco opisującego temat) dało to szybszy o 12 sek. powrót do temperatur idle , ale to nieważne bo procek z podpisu na chłodzeniu Arctic Alpine 64 nie przekracza po godzince prime95 43st.cel przy temperaturze w pokoju ok 26st.cel W idle natomiast temp proca spada do 28st.cel a chpset 24st.cel Temperatury też o jakieś 3-4st.cel niższe Pozdrawiam Edytowane 14 Sierpnia 2006 przez brunneriusgreyna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk555 Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 a ja mam jedno pytanie, mam procek ten co w podpisie, i chlodzenie box, gdy dluzej gram temp. wzrasta do 50* co wiaze sie z duzym halasem wentylatora, i zawieszaniem sie gier co jakis czas. Mam wentylator wciagajacy zimne powietrze z przodu budy a z tylu wyciagajacy w zasilaczu, czy jesli, z boku obudowy wytne dziure naprzeciwko wentylatora od procka i wstawie tam siatke to czy temp. procesora sie zmniejszy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekin Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 małe pytanko bez zakladania dodatkowego trmatu: wiatrak od strony "nalepki" wciąga czy wypuszcza powietrze?? zdaje sie mi cos ze wciąga ale nie jestem pewien...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Na obudowie wiatraka powinny być oznaczenia (dwie strzałki) jak się wiatrak obraca, ale zazwyczaj wiatraki dmuchają "na nalepkę" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk555 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Czy jesli w boku obudowy wytne dziure naprzeciwko procka i wstawie tam siatke czy temp. procecora sie zmniejszy??Acha i czy 50-51* w stresie to duzo??(AMD 64bity 3000+) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thunder_pl Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 a ja mam inne pytanie. Mam jeden wentyl z tyłu obudowy i chciałem dodać jeszcze jeden z przodu, tylko zdaje mi się, że przy mojej obudowie, nie dałoby to dobrych efektów, bo panel blokowałby w znacznej mierze dopływ powietrza. Dlatego myślałem, żeby z boku obudowy, w prawym dolnym rogu wyciąć dziurę i tam go dać. Co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 :lol: Najpierw radzilbym wywalic zasilacz. I musisz sobie odpowiedziec na pytanie "Czy naprawde potrzebuje wtlaczajacego wentyla?" - jak uwazasz ze masz za wysoka temperature cpu, mobo albo dysk Ci sie grzeje - smialo. W innym przypadku szkoda czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...