Skocz do zawartości
kucyk

Cyrkulacja Powietrza W Obudowie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pilnie potrzebuję rysunków albo jakiegoś dobrego arta wraz z rysunkami zrozumiałego dla przeciętnego usera dotyczącego cyrkulacji powietrza w obudowie - wiem, że coś takiego widziałem kiedyś, ale nie mogę znaleźć.

Oczywiście pojęcie na ten temat mam i nie muszę się szkolić w tym temacie, ale po prostu muszę to poprzeć rysunkami.

Na forum nic takiego nic ciekawego nie znalazałem.

Dzięki B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Lagier, o takie coś mi chodziło, jak coś jeszcze macie to proszę więcej :)

wracając do zdjęcia powyżej - a co w przypadku gdy w obudowie znajduje się tylko jeden wentylator :1: wiem, że to jest [gluteus maximus] a nie cyrkulacja, ale większy sens ma zrobienie z niego wentyla wciągającego czy wydmuciach!ącego?

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Lagier, o takie coś mi chodziło, jak coś jeszcze macie to proszę więcej :)

wracając do zdjęcia powyżej - a co w przypadku gdy w obudowie znajduje się tylko jeden wentylator :1: wiem, że to jest [gluteus maximus] a nie cyrkulacja, ale większy sens ma zrobienie z niego wentyla wciągającego czy wydmuciach!ącego?

To zależy gdzie jest umieszczony

ja też mam jeden wetylatorek ale mam sciągnięty bok obudowy bo w środku by się wszystko kotłowało

EDIT:

Sorry źle przeczytałem wtedy lepiej dać na wyciągający bo powietze wydmuchiwane przez wiatrak z proca nie zostaje w obudowie tylko jest od razu wyciągane na zewnątrz

Edytowane przez Ur6aN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SlowsilVa

Ten schemacik jest starszy niz Twoje konto i doskonale go pamietam. Do tego dochodza wykresy :arrow: Najlepiej wychodzi kombinacja tyl&top ze wzgledu na ekspresowe wyciaganie nagrzanego powietrza. Tylko ze obecny uklad wiekszosci plyt glownych IMHO troche odbiega od sA ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, aleeeeeeee... dołożyłem na przód kolejną stodwudziestkę (w sumie w budzie 2 Papsty 4412 F/2GLL @ ~750 obrotów) i choć temperatura CPU nie spadła jakoś dramatycznie (może 1 stopień... 2500 MHz + pasywna Ninja), to cały system wyraźnie lepiej się czuje. Radiator na mostku ma chłodniej i nie trzeba do tego termometru, podobnie grafika. Więc moim zdaniem warto dorzucić jeszcze jeden niesłyszalny* wentyl, widać to zwłaszcza w takim piekarniku jak teraz. Oczywiście w zimie można sobie odpuścić...

*w nocy, z głową przy budzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre pytanie bo u mnie NR1 robi jako wyciag kolo pentagrama. Oczywiscie na froncie sa 2 wdmuciach!ace. Wyzej owiewa dysk a nizszy podaje powietrze karcie ;]

to juz lepiej zebys wogole go wydoopil na tylek a z boku zostawil wolna dziurke zeby pentagram mogl ssac sobie swieze powietrze a tak... wentyle z prozdu wtlczaja powietrze ono nawet nie doleci do pentagrama a juz zostaje wydoopione na zewnatrz jaki to ma sens? praw fizyki sie nie oszuka niestety :)

Kucyk jesli masz jeden wentyl dodatkowo z boku top lepiej niech wciaga powietrze zawsze grafa i proc dostaja zimnego tlenu :D i sa chlodniejsze a ciepelko i tak wyssa zasilator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie doleci :?: Powiedzialbym ze oska tej wyciagajacej 80 jest zaraz za oska pentagrama. Wiec front :arrow: pentagram :arrow: wyciag na boku. I czuc cieplejsze powietrze :wink: Gdybym nawiewal obawiam sie ze zaraz za rdzeniem tworzylby sie mikroklimat mostka HSI...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłem pod uwage uwagi (hehe) z linków powyżej i zrobiłem tak, że dwa wentyle na dole, jeden z tyłu drugi z przodu wieją do środka i dwa u góry wyciągają z tyłu 80 a z przodu 120 wszystko na 5V cicho i chłodno.

wygląda to tak

<--PSU |#######|

|#######120mm--->

<---80mm######--->

|############|

|############|

--->80mm##80mm<---

|############|

sory za lamerskie zobrazowanie idei ;)

W porównaniu do najskuteczniejszej metody z artykułu (zaznaczam bardzo dobrego i wyczerpująco opisującego temat) dało to szybszy o 12 sek. powrót do temperatur idle , ale to nieważne bo procek z podpisu na chłodzeniu Arctic Alpine 64 nie przekracza po godzince prime95 43st.cel przy temperaturze w pokoju ok 26st.cel

W idle natomiast temp proca spada do 28st.cel a chpset 24st.cel

Temperatury też o jakieś 3-4st.cel niższe

Pozdrawiam

Edytowane przez brunneriusgreyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam jedno pytanie, mam procek ten co w podpisie, i chlodzenie box, gdy dluzej gram temp. wzrasta do 50* co wiaze sie z duzym halasem wentylatora, i zawieszaniem sie gier co jakis czas.

Mam wentylator wciagajacy zimne powietrze z przodu budy a z tylu wyciagajacy w zasilaczu, czy jesli, z boku obudowy wytne dziure naprzeciwko wentylatora od procka i wstawie tam siatke to czy temp. procesora sie zmniejszy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam inne pytanie. Mam jeden wentyl z tyłu obudowy i chciałem dodać jeszcze jeden z przodu, tylko zdaje mi się, że przy mojej obudowie, nie dałoby to dobrych efektów, bo panel blokowałby w znacznej mierze dopływ powietrza. Dlatego myślałem, żeby z boku obudowy, w prawym dolnym rogu wyciąć dziurę i tam go dać. Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:

Najpierw radzilbym wywalic zasilacz. I musisz sobie odpowiedziec na pytanie "Czy naprawde potrzebuje wtlaczajacego wentyla?" - jak uwazasz ze masz za wysoka temperature cpu, mobo albo dysk Ci sie grzeje - smialo. W innym przypadku szkoda czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi