marsic Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Na wstępie witam wszystkich bo jestem nowy. A teraz w miarę krótka piłka. Mam o to taką kombinację jak w tytule. BIOS najnowszy, a w nim c&q "Enabled", stery do proca zainstalowane, schemat energii ustawiony na "Minimalne zarządzanie energią", a mimo to w każdych warunkach, jak w mordę strzelił 8x200= 1600 MHz :/ Aha. System WinXP SP2. Reszta sprzętu przy tym problemi raczej nieistotna. Co robię źle, że mi c&q nie obniża mnożnika i napięcia ?? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Temat o tej płycie jest kilka pozycji niżej. Tam powinieneś zadać swoje pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsic Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Temat o tej płycie jest kilka pozycji niżej. Tam powinieneś zadać swoje pytanie. Owszem, widziałem tamten wątek i przeglądałem. Mimo to uważam, że dobrze zrobiłem zakładając oddzielny, choćby po to, że jak ktoś będzie mieć podobny problem to znajdzie od razu i nie będzie musiał przeglądać kilkadziesięciu stron wątku żeby znaleźć coś tylko na temat C'n'Q. A co do tematu?? Macie jakiś pomysł ?? Bo sam już nie wiem czego to wina, w teori wszystko powinno śmigać :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Nowe sempy na am2 nie mają cnq. Mozesz zapomniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsic Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Nowe sempy na am2 nie mają cnq. Mozesz zapomniec. Wszystko na to wskazuje. Ale czy na pewno jesteś pewien ?? Na pudełku jest napisane, że "C'n'Q zapewnia komfort (...) bla bla bla", na innych sempach, np. na 754 tego nie ma. Po co mieliby pisać takie rzeczy skoro by nie obsługiwały?? :/ Pozatym w akcie desperacji pisałem do komputronika, pytałem czy obsługuje i odpowiedzieli, że TAK <_< Jeżeli naprawdę nie obsługuje, to przynajmniej już wiemy, w którym sklepie kłamią lub się nie znają. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Nowe sempy na am2 nie mają cnq. Mozesz zapomniec. Pewnie, że mają. Sempy na 754/939 miały, AM2 ma równiez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsic Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Z tego co wiem to przy 754 sempy 3000+ wzwyż mialy cnq. Na niższych modelach na pudełku nawet wspomniane o tym nie było. W takim razie co mam jeszcze zrobić żeby zadziałało ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Pewnie, że mają. Sempy na 754/939 miały, AM2 ma równiez.jesteś pewien ?;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Post wyżej masz rozwinięcie wypowiedzi grzesia Sempy na s754 od 3000+ mają cnq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsic Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Post wyżej masz rozwinięcie wypowiedzi grzesia Sempy na s754 od 3000+ mają cnq Na socket 754 od 3000+ w górę, a jak to wygląda na AM2?? Też od 3000+ czy może "podnieśli poprzeczkę"?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Pewnie od 3k+, zresztą, na co komu C'n'Q :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsic Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) Pewnie od 3k+, zresztą, na co komu C'n'Q :PHeh, ja potrzeba mocy to OC, a jak nie ??:) Chodzi o to, że 90% czasu komputer chodzi u mnie w idle, o nocy nie wspominam- dlatego nie potrzebuje kręcącego się, hałasującego wiatraka. Mam 3000+ a C'n'Q nie działa. Wiec albo coś źle robię, albo poprzeczka w sempach podniesiona :/ edit: Nowe wieści. Napisałem do AMD i oto co otrzymałem: Original Message ----- From: tech.support@enoch.amd.com To: marsic@OP.PL Sent: Tuesday, August 08, 2006 4:10 AM Subject: Re: CPU-Support / am2 Sempron 3000+ and C'n'Q Dear Sir/Ma'am, Thank you for contacting AMD's Technical Service Center. The socket AM2 Sempron 3000+ has C'n'Q support. Have you checked if there is any option in your motherboard BIOS to enable the C'n'Q feature and selected the "Minimal Power Management" profile under Power Options? Regards Desmond AMD TSC Jednoznacznie rozwiazuje problem obsługi, ale w takim razie co źle robię, że nie działa ?? Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez marsic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gallp Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) witam spróbuj ustawić mnożnik procka na auto czy default Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez gallp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) Spróbuj wybrać inną opcję niż "Minimalne zarządzanie energią". Kiedyś w temacie o notebokach było takie rozwiązanie. Nie znam angielskiego ale tłumaczenie "Minimal Power Management" > "Minimalne zarządzanie energią" wydaje mi się trochę kulawe. W wersji ang. mamy "minimalną energię", natomiast w wer. pl jest minimalne zarządzanie. Edit: Nie do konca jest tak jak wyżej napisałem. Może jednak tutaj będzie jakaś podpowiedź http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...e++energi%C4%85 Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Mi tez cnq nie działa. Być moze to wina biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsic Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Próbowałem ustawić schemat dla laptopa, ale to samo. Co do ustawiania mnożnika w BIOSie na AUTO czy Default to nie moge, bo u mnie są te opcje niewidoczne (nie wiem dlaczego). Powinno być tak : http://img205.imageshack.us/img205/8075/advencedkf3.png Ale u mnie tych trzech opcji od vcore, mnożnika po prostu nie ma- jest pusto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...