Sowson Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Witam. Złożyłem nowego kompa i teraz posiadam: Asus M2N-E (jeśli się nic nie kręci to stabilnie chodzi a oto mi chodziło) Athlon 64 +3200 Sapphire X1800XL 256MB 1GB NoName 667Mhz Maxtor 40Gb Chieftec HPC-360-302-DF i po zainstalowani całośc (kolejność: WinXP, SP1, SP2, sterowniki do płyty, sterowniki do karty) komp działa spoko (7070 marków w 3dmark05, w AIDA32 mam że karta serii X1800XL) tylko że nie moge nic zainstalować od Sapphire bo wyskakuje komunikat że "oprogramowanie jest tylko do Sapphire "... wygląda że system nie rozpoznaje producent. Co mam zrobić bo grafa chodzi jak suszarka a nie mam jej jak wyciszyć, po zatym nawet nie moge zainstalować oprogramowania do OC co było na płycie ze sterownikami do grafy bo wyskakuje powyższy komunikat. Ufff... z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 1 Jak instalujesz SP2 to nie musisz miec SP1. 2 Zainstaluj najnowsze stery np. Catalyst 3 Do OC lepiej cos znanego np. riva tuner, atitool 4 Ale nie wiem czemu nie widzi producenta :oops: Kupiles calkiem nowa czy uzywana? Moze ktos sie cos jej biosem bawil? 5 Nie wiem jak z kartami Ati ale nvidiowskie maja opcje regulacji predkosci wentlatora w riva tunerze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 U mnie tylko steroniki ze strony Ati czyli Calatysty rozpoznaja producenta karty. Sterowniki zmieniane/modowane np. omegi nie rozpoznaja producenta. Moze tutaj jest problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sowson Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 1 Jak instalujesz SP2 to nie musisz miec SP1. 2 Zainstaluj najnowsze stery np. Catalyst 3 Do OC lepiej cos znanego np. riva tuner, atitool 4 Ale nie wiem czemu nie widzi producenta :oops: Kupiles calkiem nowa czy uzywana? Moze ktos sie cos jej biosem bawil? 5 Nie wiem jak z kartami Ati ale nvidiowskie maja opcje regulacji predkosci wentlatora w riva tunerze ad1 człowiek uczy się całe życie.. nie wiedziałem że nie trzeba SP1 ad2 zrobiłem i nic to nie dało ad3 i chyba tak spróbuje ad4 karta używana, ma 3 miechy, wcześniej gościu troche na niej ktęcił (zrobił 9500 w 3dMark05!!) U mnie tylko steroniki ze strony Ati czyli Calatysty rozpoznaja producenta karty. Sterowniki zmieniane/modowane np. omegi nie rozpoznaja producenta. Moze tutaj jest problem.Ściągnołem najnowszze draivery od producenta i nic, omegi też nic nie dały. Chyba spróbuje jeszcze raz od nowa zainstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 ad4 karta używana, ma 3 miechy, wcześniej gościu troche na niej ktęcił (zrobił 9500 w 3dMark05!!)To gostek mogl zmienic bios na jakis inny(nie od sapphire). Poszukaj biosu sapphire i wgraj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 W sumie jak wszystko dobrze dziala (no oprocz tej nazwy) to nie ma potrzeby wgrywac nowego biosu. Stery z plytki nie sa potrzebne jak masz neta :wink: Jezeli riva tuner pomoze ci wciszyc karte to tez nie ma problemu. No chyba ze jednak cos sie gdzies krzaczy - wtedy niestety musisz sie pobawic z biosem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sowson Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 (edytowane) W sumie jak wszystko dobrze dziala (no oprocz tej nazwy) to nie ma potrzeby wgrywac nowego biosu. Stery z plytki nie sa potrzebne jak masz neta :wink: Jezeli riva tuner pomoze ci wciszyc karte to tez nie ma problemu. No chyba ze jednak cos sie gdzies krzaczy - wtedy niestety musisz sie pobawic z biosem. Żadnych krzaków, 3dMark05 i 06 ładnie przeszedł.Dzisiaj poprubuje z Riva Tuner, jak sie uda to zostawie reszte tak jak było. Edytowane 9 Sierpnia 2006 przez Sowson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 (edytowane) Heh takie cyrki sie zdażają że nie rozpoznaje karty albo rozpoznaje ją nieprawidłowo, moje Galaxy wykrywa na niektórych sterach jako MSI i nawet mam w zakładkach narzędzia do Oc od MSi :lol2: noramlanie mam noname 7600gt :D ... ale czy to w czymś przeszkadza? Edytowane 9 Sierpnia 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sowson Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Poinstalowałem różne stery no i miałem problemy jednak z tą kartą, wywalało żonce Settlersa IV, dziwne paski, wywalało różne rozdzielczości..... ale po zainstalowaniu najnowszych sterów wszytsko wróciło do normy (nadal nie rozpoznaje producenta ale stabilnośc wróciła). Niestety mam nadal problem z wiatrakiem. Jak ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span> kompa to przez pare sekund szaleje po czym cisza, i znów po 5 min wchodzi na wyższe obroty przez ok 2 min i tak w kółko. W riva tuner ani atitool nie ma obcji zmiany prędkości wiatraka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Może jednak poszukaj biosa od Saphirre X1800XL i go wgraj, taki flash może mu pomóc, chyba jednak zostaje troche niesmak co?? :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sowson Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Może jednak poszukaj biosa od Saphirre X1800XL i go wgraj, taki flash może mu pomóc, chyba jednak zostaje troche niesmak co?? :-PDokładnie... W takim razie mam pytanko bo nigdy nie flashowałem BIOSu :? , prosze na Prv o instrukcje jak to sie robi! Z góry dziekuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 A ja myślę, że powinieneś to zostawić tak jak jest. Jeśli gość zmienił bios, to znaczy, że po coś to zrobił. :) Jeśli już tak bardzo chcesz mieć upragniony bios od sapphira, to nie ściągaj go z neta, tylko zgraj z karty na dysk i programem Rabit zmień "Sub Vendor ID" na "174B" (Przynajmniej u mnie ten symbol oznacza Sapphire...) Wygląda to tak: Dzięki temu karta będzie rozpoznawana jako Sapphire. Potem wgrywasz bios Ati Winflashem i gotowe. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 @Sysak: Z tym ze tutaj "motywem" zmiany nie jest juz brak nazwy ale problemy z obrotami wentyla :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Jeśli karta zostanie wykryta przez sterowniki, to problem zniknie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...