Versooo Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Witam, Jestem na etapie modernizacji komputera i zastanawiam się nad wyborem płyty głównej pod socket 939 AMD. Poszukuję dobrej, sprawdzonej i niedrogiej płyty do użytku domowego – gry, internet, office, filmy itp. Raczej chyba nie będę eksperymentował w podkręcanie, także płyta nie musi posiadać licznych „wodotrysków”. Moja poprzednia płyta (socket A, chipset VIA KT400) to produkt MSI (Microstar) i powiem szczerze, że działa mi bez zarzutu. Nie mam pojęcia, czy obecne produkty MSI są równie dobre jak to było parę lat temu – przynajmniej ja nie miałem przykrych doświadczeń. Dodatkowo planuję jeszcze zakupić: - Procesor: AMD Athlon 64 3500+ BOX (Socket 939) Venice - K.grafiki: Radeon X1600 Pro Microstar 256MB TV&DVI BOX lub jakiś GeForce 7300GT 256Mb Reszta podzespołów zostaje mi ze starego komputera. Aha! mój wybór padł na platformę 939, gdyż nie chcę dodatkowo inwestować w kości pamięci (DDR II), a INTEL-a powiem szczerze nigdy jeszcze nie miałem ;( Proszę o wszelkie porady i propozycje. Dziękuję i Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) Może Epox 9NPA3+/Ultra albo coś od DFI?? Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Epox 9NPA3 Ultra. Odnośnie grafy, to nie bierz x1600, bo to nie najlepsza konstrukcja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zamiast X1600 bierz GF7300GT od Galaxy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) A po kiego ci 3500+? Nie lepiej wziąc 3000+ i o/c? Imo strata kasy. I nie waż się X1600 kupować, bo to kastrat. 7300 GT Galaxy bierz :D Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Płyta Epox 9NPA3 Ultra, procek Venice 3000+ lub, Manchester 3200+. A grafe Galaxy 7300GT. A X1600 moze nie jest kastratem, tylko raczej nie wypałem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MODY89 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Epox 9NPA3 Ultra (ewentualnie asrocka na uli) Venice 3000+ Galaxy 7300gt / 7600gs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versooo Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Witam ponownie, Właśnie obskoczyłem parę sklepów komputerowych i znów mam mętlik w głowie… ;) A mianowicie wiele sprzedawców odradza mi zakup platformy pod socket 939!?! argumentując to zakończeniem wsparcia dla ww. socket-ów (podajże do I kw. 2007r.) i namawiają mnie na bardziej przyszłościową platformę, czyli obecną na rynku AM2… Moje sugestie odnośnie posiadanych pamięci (DDR) są kwestionowane poprzez wymianę ich „na wprost„ (bez dopłaty! w zaprzyjaźnionym sklepie ;) na DDRII…!? i tu właśnie mam wątpliwości – czy warto??? czy AM2 nie jest tylko chwytem marketingowym AMD??? Moje rozważania i wybór znów stanął w martwym punkcie :( Korzyści na + : -cena podzespołów AM2 jest porównywalna z 939 (przy założeniu wymiany 1 do1 posiadanych pamięci – bez dopłaty), -większa (teoretyczna) „żywotność” platformy AM2, i na - : -dobiegające końca wsparcie dla socket 939, -dość niewielki wybór płyt głównych pod AM2 – jakby nie było, jest to nowość na rynku i mam wątpliwości, co do prawidłowej pracy (stabilności, wydajności itd.) ww. płyt (proponowana płyta do zakupu to Microstar K9N Neo-F Socket AM2 – cena ok. 300zł.), -zauważyłem, że niektóre płyty pod AM2 mają tylko jedno gniazdo ATA – możliwość podłączenia tylko dwóch urządzeń, co w moim przypadku jest kłopotliwe (chciałem jeszcze wykorzystać swój stary dysk ATA, dodatkową kieszeń na dysk ATA, CD-ROM i DVD-RW), Reasumując, co tu wybrać??? Oj, AMD trochę namieszało ze swoimi platformami, zmienia się to tak szybko, że trudno za tym wszystkim nadążyć ;) A ja znów nie wiem co kupić… ;( Na wspomnianą modernizację chciałem wydać ok. 1000 - 1100 zł. tylko co teraz wybrać? Macie jakiś pomysł, co do płyty pod AM2? w porównywalnych pieniążkach, czy raczej pozostać przy sprawdzonym choś nie rozwojowym socket 939? Pozdrawiam!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas8 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) Jak już ktoś powiedział w podobnym wątku jeśli komputer na 2-3 lata to s.939, płyty główne są sprawdzone i jest ich sporo jak sam mówisz masz dużo urządzen na ATA, większośc płyt pod AM2 ma tylko jeden kanał ATA. Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez lukas8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piecykpp Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 A nie lepsza od tego epoxa jest DFI nF4 INFINITY B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 A nie lepsza od tego epoxa jest DFI nF4 INFINITY B-) Nie. Tego Epoxa można porównywać z LanParty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 tylko lanparty kosztuje ~450 zl:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 A wie ktos gdzie tanio można te płyte dostać?? Bo coś mam na nią chętke :twisted: jak już ją gdzieś mają to po kosmicznych cenach, widział ktos gdzies te płtke za 300zł?? Ciężko ją dostac a taka fajna płyta :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 ale o ktora plytke Ci teraz chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Epox 9NPA3 Ultra of coz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) w komputroniku i siriusie jest za ~330 zl... tylko nie wiem, czy to mozna sprowadzic jeszcze bo to troche stare... w google i na skapcu szukalem to wlasciwie nic nie bylo:( dfi latwiej dostac Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez homzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nonamer Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 http://www.kontrast.pl/item.asp?itemStr=10...mCurrentId=2124 Proponuję najpierw przedzwonić czy jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) Stara?? Hmm.. a jest coś od Epoxa dobrego w tej cenie? może 9NDA?? Albo jakaś inna NPA, a np taka DFI Infinity była by lepsza od tego Epoxa?? Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Epoxa można porównać tylko z LP ;) Infinity jest gorsza od epoxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...