Skocz do zawartości
win32

Zamiana P4 - Amd X2

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Chciałbym abyście mi doradzili w sprawie zamiany mojego dotychczasowego sprzętu, na A64 X2 :)

Moja dotychczasowa konfiguracja to

P4 3.0 E , 1M , 800

Abit IC7

4x 512 Corsair XMS 2-2-2-5

Winfast GF 6600 GT AGP

Matrox G450 PCI

Tagan 530 Watt

Kilka dysków itp.

Komputer ma służyć do edycji foto/wideo , obecny całkiem nieźle się w tym sprawował, ale jako że soft obsługuje wielowątkowość, a Ceny X2 zrobiły się dość przystępne chciałbym to zamienić... i teraz tak. Nie chce sie pakować w AM2 , gdyż chce sobie zostawić moje pamięci XMS. B-), więc chce wymienić jedynie GF , procka i Mobo.

Jako nowy procek upatrzyłem sobie A64 X2 3800 (599 zł), no i przydała by się do tego jakaś płyta , oczywiście dobra i stabilna, nie żadne ECSy , Asrocki itp.

Myślałem nad Asusem A8N-SLI , A8N-SLI SE (nie chodzi mi stricte o tryb SLI , ale o 2xPCIe gdyż używam 4 monitorów) , MSI Neo4-F , Abitem AN8. Mobo nie musi być koniecznie z SLI , gdyż obsługę pozostałych 2 paneli może dalej zapewniać G450 , bardziej zależy mi na tym aby nowa płyta była stabilna i pewna , niż na tym aby zapewniała sli ( a budżet nieco ograniczony 1100-1200)

Ewentualnie jeżeli będzie warto , mogę wstrzymać sie z zakupem grafiki i dołożyć do dobrej i stabilnej mobo. Mały o/c tego procka też wchodzi w grę, jednak bez extreme :D

Co do grafiki , myślałem nad 7600 GS / GT , może jakieś propozycje z ATi ?

Pozdrawiam i czekam na opinie

Win :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytą stabilną i pewną jest Epox 9NPA3 Ultra. Możesz również pozwolić sobie na małe oc.

Kartę graficzną proponuję Galaxy 7600GS 256MB GDDR3 1.2ns Zalman .

Jeśli chodzi o procesor, to jak możesz, to poszukaj modelu o oznaczeniu ADA3800DAA5CD. Większość modeli na rdzeniu Toledo kręci się bardzo dobrze na niskich napięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź :)

Właśnie czytałem sobie forum , i wynika z tego że Abit AN8 , też jest niezłą propozycją :) , tylko ciężko z jej dostępnością...

Co do Epox`a , to nigdy nie używałem płyt tej marki , może ktoś jeszcze napisze o niej coś dobrego/złego ??

Grafika jest ciekawą propozycją , jednak poszukam sobie wersji bez zalmana , bo mam takiego samego tylko CU, po co dopłacać :wink:

Apropo chłodzeń itp , to na procku będzie XP90-C , na GPU VF700 , a na NB HR-01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o Abita AN8, to nie jest już to samo, co IC7, czy NF7/S.

Miałem dokładniej rzecz biorąc AN8 Ultra. Płyta zła nie była, ale jak przesiadłem się na Epoxa 9NPA+ Ultra, zobaczyłem, ile Abit traci do czołowych producentów. Przykre, ale prawdziwe. :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn , traci w jakim sensie ? Pod względem stabilności , o/c ? czy trwałości ??

Sprecyzuję może, hardcore oc mnie nie interesuje , myślałem może o 2,5 - 2,6 GHz , myśle że O/C na poziomie 600 MHz , powinna zapewnić..., jestem użytkownikiem który nie wyciska 7 potów z maszyny, ale AMD nawet z niewielkim O.C sporo zyskuje , chociaż myśle że na stock (2.0) dualcore i tak będzie sie lepiej sprawował od single core P4

A jak się sprawuje ta MSI co masz w podpisie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na def ustawieniach wszystko było ok.

Ale przy oc potrafiła robić niemiłe kawały. Nie przepadała za dzielnikiem pamięci 166, miała problemy ze stabilnością na tym dzielniku. I jakoś powiedziałbym, na średnim poziomie.

A ta MSI złą płytą nie jest. Nie jest to mobo "z wyboru", bo ten config, to miała być konfiguracja jak najbardziej ekonomiczna, ale bez strat wydajnościowych. Płytę używaną kupiłem za 274 zł. Dla mnie bardzo fajną rzeczą w tej płycie jest dobra zintegrowana dźwiękówka (SB Live!). Wolę ją, niż Abita.

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie bardzo dobra płyta. Stabilna, posiada parę bajerów, do lekkiego oc nadaje się bardzo dobrze. Ma również łatwy w opanowaniu bios.

Jak będziesz kupował, to nie bierz wersji SE.

A miales SE, ze tak twierdzisz, aby nie brac ?

Mialem i zwykla i wersje SE. Odroznia je tylko wyposazenie.

Pomijam to, ze ubilem ja w ciagu godziny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devilek (i pozostali) , ile na wydajności straci PD 820 , działając na mobo z 865 i zwykłymi DDR C.XMS 2-2-2-5 ???

Na pclabie jest test D820 vs Athon 3500 VS P XE , i 820 wypada dość obiecująco , ale tam śmigał na 955 i DDR2...

ile z tego stracę zwykłych DDR i i865 ?, ewentualnie na i915??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFi odpada , a to dlatego że :

-Budżet ... droga ta płytka

-Nigdy jej nie wykorzystam , nie będe proca chłodził wodą/freonem itp....

-Płyty DFI mają "zbyt swawolną duszę" od tak sobie lubią porozrabiać :P

Powiedzcie mi coś jeszcze o tym intelu B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi