Skocz do zawartości
Strongmen

Kilka Pytan Do Znawcow Odnosnie Tulipana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

zastanawiam sie czy aby niz przerzucic sie z tego co mam w sigu na Tulipana

raczej Celerona gdyz PIII sa w chorych cenach ...

i chcialem zapytac jaka mobo bedzie (jest) najlepsza pod Tulipany ?

cena nie jest az tak wazna - zalezy mi na najlepszej mobo z dobrymi mozliwosciami o/c ;-)

prosilbym rowniez o Ew podanie najlepszej mobo 2 procesorowej pod Tulipany - bo rozwazam tez mozliwosc zamontowania 2 x Celerona Tulipana ew 2xPIII-tulip

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najszybszy pod tualatina jest zmodowany 440BX - sprawdzalem osobiscie - niestety posiada on rowniez kilka wad (a raczej przezytkow), dlatego lepszym wyborem bedzie cos na I815ep

a jezeli i815, to trzy pozycje sa godne polecenia: Abit ST6, Asus TUSL2-C, MSI 815EPT PRO

wieloprocesorowych nie uzywalem, wiec sie nie wypowiadam na ten temat

btw. jak kupisz tualatina, to ile bys chcial za tego p3 550?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem czyli sprawe plyty glownej mamy zalatwiona - Dzieki Panowie

teraz pozostaje kwestia wyboru procesora

wlasciwie to nie umiem sobie wyjasnic dlaczego te PIII-tulipany sa takie DROGIE!

sa one na FSB 133 wiec duzo podkrecic to ich sie chyba nie bedzie dalo ...

Z kolei jesli juz decydowac sie na Celerona to jakiego Radzicie kupic ?

standardowo 10 x 100mhz ? czyli 1000A ? - jakas specialna magiczna seria wchodzi tutaj w rachube ?

generalnie rzecz biora da rade z tego wycisnac jakies "konkretne" mhz ? (Intel Inside Qroń widze fenomenalny wynik czy to stabilne ? )

bo ogladam na allegro i stosunkowo tanie te procoesory ok 50 zl

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stabilne jak skała przy napięciu rzędu 1.6V (1.5 w standardzie), ale tak bajkowo jakby się mogło wydawać nie jest. Otóz ja testowałm w sumie 4 Celiny 1200 i tylko jedna tak ładnie poszła. Co prawda miałem jeszcze takiego co posmigał troche jako 1600 ale przy 1.9V i po pewnym czasie mu się to odwidziało... może przez temperature, ach to lato.

Sugeruje jakieś 1100A mysle że powinny śmigać na 1467mhz... (takiego też testowałem i było spoko, co prawda krótko go tak sprawdzałem ale podejrzewam że część tych proców może nawet śmigać na 133Mhz FSB bez podnoszenia napięcia).

Specjalnie na magiczne wersje to nie licz, bardziej na farta. Co prawda są pewne wersje wskazywane jako te lepiej kręcące się, ale ja się na tym przejechałem troche ;p.

Edytowane przez Intel Inside Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez juz kilka sztuk przerobilem i doszedlam do tego samego wniosku - tylko fart sie liczy ;) Obecnie mam 1100 - poszedl na fsb133 przy napieciu 1,675.

A co do ceny PIII-S 1400, to masakra! 350zl wolaja za to na allegro - za te pieniadze, to juz mozna kupic P4 razem z niezla plyta! Juz myslalem, zeby kupic 1266 - po 200zl chodza - i puscic go na fsb155, co by dalo ~1470mhz. Ciekawe jaka bylaby roznica w porownaniu do obecnego proca pracujacego z podobna czestotliwoscia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz myslalem, zeby kupic 1266 - po 200zl chodza - i puscic go na fsb155, co by dalo ~1470mhz. Ciekawe jaka bylaby roznica w porownaniu do obecnego proca pracujacego z podobna czestotliwoscia?

No wysokie FSB i te spore Cache L2 zrobiłyby swoje, ale nie zmienia to faktu że nie zrobiłoby to z tego proca króla wydajność/cena :lol2: .

A poza tym to też musiałbyś mieć troche farta żeby Ci tak śmignął a 155Mhz FSB to już prawie 39 dla PCI <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dyskiem nie byloby problemu - mialem celerona 800, ktory chodzil na fsb155 i to w dodatku na standardowym napieciu! Pewnie poszedlby jeszcze wyzej, ale ram na wiecej juz nie pozwolil.

Z tym pentakiem jeszcze troche poczekam az ceny spadna. Coraz wiecej jest ich na allegro, weic niebawem ceny powinny poleciec w dol. 200zl, to troche za duzo, tak ze 150 jestem w stanie za niego zaplacic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam że P3 się cenią dlatego iż była to bardziej udana seria niż P4. Ale wogóle Pentiumy sie cenią :blink:

Ja swojego P4 sprzedałem za 220zł, czyli tyle ile 3000+ oem :huh:

Ja bym brał Celerona na FSB 100 i później @133.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tusl2-c jest dobry ale ma dwa mankamenty

1.nie mozna samemu sterowac dzielnikami

2.Podczas odpalania kompa podaje na proca defaultowe napiecie(jak za bardzo podkrecisz to komp nie wstaje)ale wtedy robisz tak odpalasz kompa z standartowym fsb i zwiekszonym napieciem odpala sie windoza dajesz uruchom ponownie wchodzisz do biosu zwiekszasz fsb zapisujesz i hula. tylko troche denerwuje ze sie tyle pieprzyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po przeanalizowaniu rozwazam jeszcze opcje

Celerona 1000A ew 1100 - bo mam dobre pamieci co leca na 166mhz i 2 2 2 5 ;-) - Bh-75 Winbond

wiec trza wykorzystac moc 166FSB :-) i pci 41 :lol:

tyle ze Mobo chyba sobie zostawie to co mam (moim zdaniem najlepsze pod Slot1) a postaram sie kupic przejsciowke Slot1 -> Fc-pga2

o ile taka dostane

z plyt ktore zostaly podane prkatycznie kazda ciezko dostac ...

a co sadzicie o TEJ ??

warta ona co ?

edit

znalazlem jeszcze TĄ ;-) I naprawdopodobniej ja wlasnie kupie - chodz cena jest Kosmiczna :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z TUSL2-C sa takie problemy jak napisalem pozatym plytka bardzo dobra w pelni stabilna i jedna z najlepszych pod tualatina

www.allegro.pl/item119820317_asus_cusl2_c_]_intel_815ep_]_coppermine_].html

jeszcze mozesz kupic cusl2-c tez dobra plytka(o tusl2-c rozni sie tylko tym ze nie obsluguje tualatina)tylko musial bys zrobic modzika

a pare zlotych na browar by zostalo

Edytowane przez morron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale na Asusach to nijak zmieniać dzielniki, same się musza ustawić.

Chyba poważnie Lepiej Abita ST6, a jak z modzikiem to SA6. FSB co 1Mhz w zakresie od 50 do 250 i osobno ustawiane dzielniki.

Przy czymś takim Asus'y wymiękają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja dorzuce SA6R to samo co zwykły tylko więcej wyposarzenia (RAID...). Mam taką płytke ale zepsutą. Urzywałem ją przez 6 lat ale kondensatory siadły szybko... Chodził na niej PIII 866Mhz@1Ghz 155x6.5 1.85v

Edytowane przez Paralityk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie - wymiotlo ostatnio na allegro porzadne plyty pod socket370 - a jeszcze niedawno bylo tego full

ale warto poczekac, czasem trafiaja sie niezle okazje - ja za 80 zl kupilem MSI 815EPT - niestety plyta ma ta sama przypadlosc co ASUS-y - brak recznego ustawiania dzielnikow - poza tym swietna plyta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa6 do 100zl mozna dac nie wiecej

znalazles tego na allegro z celafonem 900??

jak tak to ona jest z raid

tak

ale na ebayu znalazlem - w UK

p.s

ktos pytal o Moj proc na sprzedarz

w dziale sprzedam - udzielilem kilka informacji na ten temat ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze zaraz zobaczyc na TUSL2-C te dzielniki bo cos mi sie niechce wierzyc ;p

EDIT a co to jest :> ?

No właśnia to już było męczone na forum że w tych asusach ustawianie dzielników i FSB zostało połączone w jedną funkcję.

Przykładowo:

FSB:RAM:PCI

133:133:33 (w ASUS'ie)

4:4:1 przy FSB= 133Mhz (w normalnej karcie B-) )

Heh no chyba że masz możliwość ustawianie ratio i Mhz osobno??

Pierwszy raz coś takiego widze.... <_<

Edytowane przez Intel Inside Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli o tym mowa to fakt, na Asusie jest inaczej, jakos zrozumialem to inaczej.

w sumie mi to wisi bo mialem kilka tualatinow i kazdy robil min. FSB133 ;P

Edytowane przez Radeon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...