Skocz do zawartości
john_doe

Nukleon - I Co Dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Po przesiadce na am2 zostało mi wc z podpisu. W zasadzie box coolerek do am2 to nie jest rewelacja ale jak mam wydac 100 na jakis super wiatrak to moze lepiej kupic blok i uzywac go w moim wc zamiast nukleona?

tylko co zrobic z nukleonem? Sa dostepne jaies zapinki mogace go przystosowac do am2?

sprzedaz raczej jest bez sensu, dostane za niego pewnie 25 pln czyli tyle za ile ludzie sprzedaja bloczki z cpc, prawie w cenie miedzi:P Zrobienie z niego ekskluzywnego przicisku do papieru tez nie jets najlepszym pomyslem. Najlepiej byloby go jakos uzyc, mimo swojego wieku wciaz jest calkiem wydajna konstrukcja... tylko jak go zapiac.... ma ktos jakies pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho nie oplaca sie pakowac nuklreona na taka platforme....

Biorac pod uwage to, ze teraz bloki sa baaaardzo tanie ( za 75zl juz masz wydajny bloczek ze zlaczkami ) to imho warto doplacic 50zl i miec cos w miare wydajnego ( nukleon to juz imho historia ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko popatrz na roznice w cenie.. blok juz mam i potrzebuje tylko zapinki, a nie wierze zeby nukleon byl wiele gorszy, mysle ze na moim zestawie roznice w temp nie beda duze,zreszta moze sie jacys eksperci wypowiedza:) ale nie sadze zeby nawet 5st roznicy bylo dla mie warte 75 pln

poza ytm nukleon powinien sobie swietnie poradzis ihs ma duza powiechniem blok tez i odbior ciepla powinien byc lepszy niz na moim mobilku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nukleon - CW 0,201

Taki np. FlowPin - CW 0,142

Proc FX-62 AM2 w/g producenta wydziela 125 W - wątpie żebyś miał dużo bardziej grzejący się :)

Przy grzałce 100W różnica powinna być około 5,9 stopnia

Przy mocniej grzejących sie procach różnica odpiwiednio wyższa

Porównanie masz tu:

http://www.jet-pc.com/index.php?option=com...m&Itemid=81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, nie twierdze, ze nukleon sobie nie poradzi... Imho po prostu jego sie nie oplaca wkladac... z tego wzgledu, ze jak juz ktos napisal, przy standarowym zegarze bedziesz mial 6 stopni roznicy (teoretycznie, praktycznie dochodzi do tego pasta + wentyle + temperatura powietrza ktora ostatnio jest bardzo rozna).

A biorac pod uwage to, ze box Ci nie odpowiada... to warto zrobic wc i ciche i wydajne...

(tak jak pisalem wyzej, ceny poszly ostro w dol.. a jesli miales juz wc, to sam dobrze wiesz, jak to potrafi wkrecic... potem tylko chce sie w to wkladac i wkladac... wiec jesli Twoim zalozeniem jest zrobienie wc na procka... to warto to zrobic raz, a porzadnie z zachowaniem rozsadku oczywiscie ;] )

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, nie twierdze, ze nukleon sobie nie poradzi... Imho po prostu jego sie nie oplaca wkladac... z tego wzgledu, ze jak juz ktos napisal, przy standarowym zegarze bedziesz mial 6 stopni roznicy (teoretycznie, praktycznie dochodzi do tego pasta + wentyle + temperatura powietrza ktora ostatnio jest bardzo rozna).

sam sobie przeczysz ;] wlasnie nie oplaca sie wydawac dodatkowej kasy dla kilku stopni różnicy, lepiej wykorzystać to co jest pod ręką - podoba mi się takie oszczędne i rozumne postepowanie. ;) ja bym nie wydawał 75zł na blok, tylko tak jak napisał dem - poprosiłbym kogoś kto produkuje bloki o sprzedanie samej zapinki (Kyniek, termit, Misiu15go - kolejność przypadkowa :P ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam sobie przeczysz ;] wlasnie nie oplaca sie wydawac dodatkowej kasy dla kilku stopni różnicy, lepiej wykorzystać to co jest pod ręką - podoba mi się takie oszczędne i rozumne postepowanie. ;) ja bym nie wydawał 75zł na blok, tylko tak jak napisał dem - poprosiłbym kogoś kto produkuje bloki o sprzedanie samej zapinki (Kyniek, termit, Misiu15go - kolejność przypadkowa :P ).

w takim wypadku, to nie juz nie jest kilka stopni, bitwa o 0,5*C czy inne, ktore rozgrywaja sie na tym forum...

teoretycznie z obliczen wychodzi 6*C.... praktycznie, ja zakladam od 8-10*C... a tu juz dla mnie jest dosyc duza roznica.

Ale to jest moja teoria i rada...... ... i nie uwazam, zebym sobie przeczyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi sie ze nie bedie az tak duzej roznicy na kadecie z shroudem i 120mm wiatrakiem. Ciezko mi uwierzyc ze nukleon bedzie o 10 st gorzej odbieral cieplo od nowych blokow w tym ukladzie. To sie moze zdazyc w wypadku porowniania jakis shitow z cpc z porzadnym blokiem. W koncu ludzie robili samorobki bez super obrobki i czasem roznice byly nieiwleki z profesjonalnymi blokami. Cholera moze jak bede mial mozliwosc to zrobie test porownawczy u siebie:P

zaoszczedzona kase moze przeznacze na blok na dysk :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre :lol:

teoretycznie z obliczen wychodzi 6*C.... praktycznie, ja zakladam od 8-10*C...

O czym Ty wogóle piszesz!?!?

Jeśli idzie o Nukleona jest to świetny blok. Nie najnowszej konstrukcji, mało uniwersalny jeśli idzie o budowę całego układu itd. ale mimo wszystko bardzo dobrze wykonany. Niedawno przesiadłem się na X3n-a ale niestety nie moge wprost porównać temperatur bo przy podmiance zmieniłem 2/3 układu więc nie idzie tego porównać.

We wcześniejszej wersji układu spisywał się bardzo dobrze. Ale do tego musi być duży przepływ zapewniony - miałem ehaima1250 - no i mało innych waterflow killerów. A co do dwu rdzeniowych wydaje się być na prawde nie głupi. Centralny wlot - strumień na dwa - dwa wyloty - duża powierzchnia.... źle nie będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Misyo---> hehe faktycznie mozesz miec racje co do renesansu blokow z taka budowo tzn wlot centralny i dwa wyloty na dwurdzeniowcach:)

Kurcze mam nadzieje ze ktos bedzie mogl zobaczyc jak na tym samym ukladzie wyglada nukleon i jakis nowy blok... i czy roznice beda faktycznie tak duze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Misyo: przeczytaj uwaznie post ktory jest zacytowany pod Twoim....

Dobre :lol:

O czym Ty wogóle piszesz!?!?

Jeśli idzie o Nukleona jest to świetny blok. Nie najnowszej konstrukcji, mało uniwersalny jeśli idzie o budowę całego układu itd. ale mimo wszystko bardzo dobrze wykonany. Niedawno przesiadłem się na X3n-a ale niestety nie moge wprost porównać temperatur bo przy podmiance zmieniłem 2/3 układu więc nie idzie tego porównać.

We wcześniejszej wersji układu spisywał się bardzo dobrze. Ale do tego musi być duży przepływ zapewniony - miałem ehaima1250 - no i mało innych waterflow killerów. A co do dwu rdzeniowych wydaje się być na prawde nie głupi. Centralny wlot - strumień na dwa - dwa wyloty - duża powierzchnia.... źle nie będzie

Nukleon - CW 0,201

Taki np. FlowPin - CW 0,142

Proc FX-62 AM2 w/g producenta wydziela 125 W - wątpie żebyś miał dużo bardziej grzejący się :)

Przy grzałce 100W różnica powinna być około 5,9 stopnia

Przy mocniej grzejących sie procach różnica odpiwiednio wyższa

[ot]

Tak btw: widze, ze Pan Misyo nabral wysokiej pewnosci siebie w sprawie wc...

Widze, ze znajdujemy kolejnych "expertow" z ktorymi nie mozna normalnie pogadac, bo albo wiedza swoje, albo zjada ironicznie poczatkujacego (nawiazanie do innego tematu).[/ot]

W sprawie tematu... tak jak Copper napisal, przy mocniej grzejacych sie procach roznica bedzie odpowiednio wyzsza...

Tak sie sklada, ze mialem nukleona (i nie tylko nukleona - to tak dla informacji Misyo),,, i wiem co ten bloczek potrafi...

Wiem takze, ze na nizej taktowanych prockach, roznica pomiedzy nukiem a np prisonem v2 pro ( ktorego tez mialem ) byla dosyc spora ( przynajmniej dla mnie... ).

A biorac pod uwage bardziej grzejace sie proce, roznica bedzie jeszcze wieksza... (logiczne)

Na Twoim miejscu zainteresowalbym sie jakims uzywanym bloczkiem ( chodza baaaaaaaardzo tanio ) typu cube, lub prison... poszukasz, i znajdziesz jakis dobry... Zakladajac nuka imho duzo stracisz...

A co do dwu rdzeniowych wydaje się być na prawde nie głupi. Centralny wlot - strumień na dwa - dwa wyloty - duża powierzchnia.... źle nie będzie

Teraz Ja:

Dobre :lol: ...

... Duza powierzchnia? Czy Ty na prawde miales kiedys nukleona w lapkach? Albo widziales jak wyglada jego podstawa?

A moze pomylilo Ci sie z "duza masa" ... bo owszem, blok jest masywny, w koncu caly z miedzi... i ma duza pojemnosc cieplna (w stosunku do nowych blokow)... ale zeby napisac duza powierzchnia? :lol: :lol2:

.... ale oczywiscie szanujemy Twoja opinie....

Edytowane przez Sheep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi Sheep-ie.

Przyznam, że pojechałeś ze mną. I troche mnie to dzwini. Po pierwsze w żadnej ze swoich wypowiedzi NIE UBLIŻYŁEM Ci, nie pojechałem z Tobą jak ze ścierą i w żadnej wypowiedzi nie nabijałem się z Ciebie. Mało tego. Nie rozpisywałem się na Twój temat w innych wątkach śmiejąc się w prost i przedstawiając Cie przed innymi userami jako idioty. Jest to dla mnie po prostu szczeniactwo z Twojej strony i tyle.

Co do prawa wyrażania swoich opini na tym forum przez zarejestrowanych userów to chyba nie masz wątpliwości. Mało tego. Wyobraź sobie, że czytałem nawet regulamin więc nie wyskakuj z tego typu tekstami. Szkoda, że merytoryczne problem poruszany w tym temacie spadł do poziomu pyskówki.

Po raz kolejny zwracam Ci uwagę na sposób swoich wypowiedzi. i po raz kolejny podkreślam Ci że nie życze sobie wypowiedzi w takim stylu jak Twoje wobec mojej osoby. Uszanuj to.

Wracając do tematu: Twoje stwierdzenie: "teoretycznie z obliczen wychodzi 6*C.... praktycznie, ja zakladam od 8-10*C... " jest po prostu tak głupie że aż nie omieszkałem to podkreślić... Później pisałem zupełnie na inny temat. I wychodzi na to, że tak Ci sie krytyka (chociaż bardzo skromna i nieznaczna) niespodobała, że postanowiłeś mnie publicznie zmnieszać z [ciach!]em. Niestety jeśli liczysz na to, że będe więcej wracał do tego wątku to muszę Cie zmartwić... nic z tego.

P.S: Nick typowo Ci nie pasuje.. Owca kojaży mi się raczej z owieczką, czymś niewinnym. A nie ze wściekłym, zjadliwym i niemiłym... hmm, baranem? EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi