Skocz do zawartości
Slayer

Intel zmiażdży AMD

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Ale gdyby miał kasę na P 4 1.8 Ghz to nawet bym sie nie zastanawiał - kręcę proca na 2,6-2,7 Ghz i żaden XP, czy nawet Hammer nie podskoczy- ot co :P

Czlowieku, ale Ty bredzisz! Nie wmowisz mi ze P4@2,6-2,8 GHz jest wydajniejszy od Antka@2,4-2,5 bo Cie tu wszyscy wysmieja tak az sie nogami nakryjesz :x. Po prostu takie farmazony pier... ze sie niedobrze robi! Nie bede Cie tu publicznie obrazal bo to nie w moim stylu, powiem tylko ze jestes cyniczny (i naiwny jesli uwazasz ze z P4 wycisniesz 10 GHz).

Pozdr...

racja!!! założyłem się kiedyś z moim koleżką że moj komp (patrz niżej) jest szybszy niż jego ustaliliśmy zasady (3dmark,q3, i sandra)

ustawienia na fabryczne i wygrałem litra (ale do dzisiaj nie postawił :evil: )

jego komp to p42ghz płyta gigabyte(ale nie pamiętam jaka) ddr256 dysk jak mój karta ti200/64 ladteka

ale mine miał heheh :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle zrozumieliście- 10 Ghz- to tyle arhitektura P4 teoretycznie wytrzymuje, ale gdzie no......w życiu się nie da tego zrobić na 1.8!!!!!!!!!!!! Ale- do tych 10 Ghz jest na prawdę blisko- Intel dla NASA robi kompa na ciekłym azocie ustawionego na 8 Ghz.

Co do mojego przekonania do P4- osobiście trochę bym sie bał rasować XP 1700 na XP 2700- to moje osobiste zdanie i nie trzeba się ze mna zgadzać.....Ale fakt- dobry daliście kontratak do P 4 1.8 Ghz.......210 zł vs 700 zł- AMD górą!

PS- topic jest nie o tym, że AMD to szajs, a Intel jest super ;) Właściwie chodziło o to, jak będzie z tym Hammerem w końcu, bo na razie to taki dość już wiekowy XP jest tak samo, czasem nawet bardziej wydajny niż porównywalny Hammer. Po prostu widze, że zakup nowego procka nic by nie dało właściwie - praktycznie 0% wzrostu prędkości w stosunku do starej technologii. Intel P4jest w tej mieze nawet gorszy- jest słabszy od porównywalnego P3 czy nawet Cel 1.4, ale nadrabia to tymi " pustymi" Mhz.

A jak widzę, AMD nie może jakoś wyciagnąć za bardzo wyżesz częstotliwości niż 1.6 Ghz w przypadku Hammera. Wniosek? Arhitektóra Hammera nie jest wystarczająco wydajna, żeby pobić starego XP, przynajmniej na tym poziomie co teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat
  Cytat

Ale gdyby miał kasę na P 4 1.8 Ghz to nawet bym sie nie zastanawiał - kręcę proca na 2,6-2,7 Ghz i żaden XP, czy nawet Hammer nie podskoczy- ot co :P

Czlowieku, ale Ty bredzisz! Nie wmowisz mi ze P4@2,6-2,8 GHz jest wydajniejszy od Antka@2,4-2,5 bo Cie tu wszyscy wysmieja tak az sie nogami nakryjesz :x. Po prostu takie farmazony pier... ze sie niedobrze robi! Nie bede Cie tu publicznie obrazal bo to nie w moim stylu, powiem tylko ze jestes cyniczny (i naiwny jesli uwazasz ze z P4 wycisniesz 10 GHz).

Pozdr...

racja!!! założyłem się kiedyś z moim koleżką że moj komp (patrz niżej) jest szybszy niż jego ustaliliśmy zasady (3dmark,q3, i sandra)

ustawienia na fabryczne i wygrałem litra (ale do dzisiaj nie postawił :evil: )

jego komp to p42ghz płyta gigabyte(ale nie pamiętam jaka) ddr256 dysk jak mój karta ti200/64 ladteka

ale mine miał heheh :lol:

antek ustawiony na 2,5 ghz, przy wysokim fsb wydymał by w 3d marqu i w grach p4 2,7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Pozdr...

NIgdzie nie twierdzę, że P4 2.7 Ghz jest wydajniejszy od XP na 2.5 Ghz- jeszcze nie oszalałem :lol: A co do kręcenia AMD- mam takie dziwne odczucia, że jak ktoś kręci P 4, to ma mniejsze prawdopodobieństwo, że mu proc nie padnie po pół roku. NIe wiem, jak to jest w praktyce, bo nie słyszałem, żeby ktoś miał taki procesor (XP 1700@2700) podkręcony przez taki czas- po prostu zwykła niepewność. A o P4 raczej rzadko się pisze, że się spalił na skutek zbyt dużej częstotliwości....najwyżej przez napięcie.

Mam nadzieję, że nie wyszło to na jakieś lamerstwo.... :? Jasne, że większość kłopotów z AMD to nieumiejętność obsługi sprzętu, kiepskie chłodzenie......no kurde....ale my rozmawiamy o planach technologicznych, a nie wyższości jednego nad drugim obecnych procesorów!!!!!!! 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czytając to doszedłem do wniosku że to ś a<span style="color:red;">[ciach!]</span>ły bo kazdy kto ma jakies tam pojecie o kopmach nie kupi celerona ileś tam ghz bo ma te ileśtam ghz ale kupi wydajcijszy procek poprostu a że celeron maa w pizdut pustych mhz to każdy co coś wie to wie ja popieram AMD bo stawia na wydajnośc a nie na cyferki a poztym z tym hammerem i K8 to był wypadek pzry pracy zobczycie intel nie pogromi intela bo tak już jest a poztym zapłaci kare za monopolizacje ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

wlasnie moze ktos z ekipy amd przyblizylby plany tej firmy? Bo o intelu jestem oczytany a o amd wiem zero...

wiec jak ktos zna roadmap 2003 i 2004 (DESKTOP) dla amd to please o wklejenie

o i to jest także przykład że intel robi nagonke promocje inforamcje a może amd szykuje coś po cichu i jak to wypuści to intel za przeproszeniem sie osra :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roadmap AMD... jest tutaj

http://www.in4.pl/komentarze.htm?kbt=N&news_id=2845

Wcześniej, na tej samej stronce, jest porównanie udziałow w rynku Intela z AMD, o tym że Intel wciąż zwiększa swoj udział w rynku, ponieważ amd wciąż "ma problemy z dostarczaniem najlepszych swoich modeli"...

Dobrze ktos podsumowal artykul na in4.pl: :lol:

"Wychodzi na to, że AMD to dla Intela żadna konkurencja - najwyżej listek figowy, broniący przed oskarżeniem o zmonopolizowanie rynku."

nara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

hmm ale ciezko oceniac amd po procesorze "Xp1700+ JUICB 51 tydzien"

Proponuje w takim razie dorwac: "1.8A C1" 3200 nie stanowi zadnego problemu

Pobozne zyczenia. 3GHz to moze i takale nie wiecej.Do dzis nie znalazlem zadnego P4 2,4GHz@3,2GHz (juz kilkanascie sztuk za mna :() a co dopiero 1,8GHz@3,2GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

A co do kręcenia AMD- mam takie dziwne odczucia, że jak ktoś kręci P 4, to ma mniejsze prawdopodobieństwo, że mu proc nie padnie po pół roku. NIe wiem, jak to jest w praktyce, bo nie słyszałem, żeby ktoś miał taki procesor (XP 1700@2700) podkręcony przez taki czas- po prostu zwykła niepewność. A o P4 raczej rzadko się pisze, że się spalił na skutek zbyt dużej częstotliwości....najwyżej przez napięcie.

A slyszales o syndromie naglej smierci P4? Niektorym juz przy napieciu 1,55V procki padly 8O . AthlonXP 0,13um na rynku jest juz od czerwca 2002 i ludzie zapodaja im kosmiczne napiecia 2V i zyja do dzis. Jakos tak nie padaj z niewiadomo skad. Ja na swoim P4 boje sie dac wiecej niz 1,65V wiec jak tu porownywac...w tej kwestii AMD jest znacznie wy3malsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bla bla bla ale glupoty gadacie

plyty do intela 800 zl ????? huehueeu moj microstar to 460 zl

p4 1,6a - 400 zl 450 za boxa

Jk ja kupowlem swojego procka to wtedy byl to najlepszy wybor

- mialem gwarantowane 2,2 ghz za 700 zl

Jak mialbym kupowac dzisiaj proca to wzial bym axp 1,7 na b0

bo dzisiaj to sie najbardziej oplaca co do dual ddr i jego wplywu na wydajnosc sie nie zgodze

samo podniesienie predkosci moich pamieci z 280-290 na 385 dalo mi przyrost okolo 800 punktow

Inna sprawa "dlugosc potokow" to nie ona decyduje o wielkosci zegarow intela tylko sama architektura - jest ona tak skonstruowana zeby osiagac wysokie zegry i niestety amd zrobil konstrukcje udana wydajnosciowo ale nie pomyslal o jej przyszlosci i teraz inzynierowie z amd ciezko pracuja nad tym co zrobic zeby wycisnac jeszcze wiecej.

Taak wiec dla maniaka oc -kilka miesiecy temu bralbym p4 1,6a dzisiaj axp 1,7 na b0 a co do plytek to nie pieprzcie mi o malym wyborze na platforme intela i o wysokich cenach

i na to i na to mozna kupic dobra plyte za neicale 500 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...