jager Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 (edytowane) Witam Posiadam płyte główną ASUS A7N8X-E Dlx [nforce2] która ma zintegrowany kontroler SATA-Sil 3112. Oprócz tego posiadam także na PCI kontroler SATA-Sil 3114. Pod kontroler Sil-3112 nie mam nic podpiętego, natomiast pod Sil-3114 podpięte są 4 dyski. I teraz tak, o ile kontroler Sil-3112 jest ustawiony na Enabled, o tyle wszystko gra i problemu nie ma. Jeżeli tylko Sil-3112 przestawie zworką na disabled, to wtedy zaczynają się cuda na wszystkich 4 dyskach. Nie zgadza się CRC plików, często pliki znikaja z dysku, pokazują się blue screeny, programy przestają działac prawidłowo... Naprawdę, nie mam pojęcia o co tu chodzi. Jeżeli tylko przestawie ten kontroler na Enabled, wszystko działa bez najmniejszego zarzutu. i o ile rozwiązanie to jest skuteczne, o tyle bardziej ciekawi mnie dlaczego tak się dzieje, zwłaszcza, że sterowniki do tego Sil-3112 nie muszą być zainstalowane ;) Pytałem już wiele osób, a przypadku takiego w google nie znalazłem. Wiem, że to dziwne. Kontroler[sil-3114] jest 100% sprawny, system był reinstalowany. Za wszelkie rady wielkie dzięki. EDIT: Aha, błedy crc występują też, poza windowsem. Np. kiedy robię obraz dysku. Edytowane 9 Sierpnia 2006 przez jager Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Sprawdź pamięci memtestem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jager Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Sprawdź pamięci memtestem.Procesor i RAM sprawdzone. Nie ma żadnych błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...