Skocz do zawartości
piotres

Revage's Phase ...czarnulek W Metalowej Budce :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Hi

Revage, uczestnik fora XS.org, zamowil odemnie coolerek :) . Opcji jak to zwykle bywa bylo wiele, na poczatku mialo byc na drewnianej plycie, lecz finalnie skonczylo sie na malej , metalowej budce, uzyciu starego parownika a'la chilly1, customowego, malego skraplacza i kompresora z Vapochilla LS (i to w sensie doslownym, bowiem jest to kompres wyjety z LS'ki, ktore uleglo modowi na NL11F :wink: ), czyli Danfoss'a FR 8.5 CL :-P . Jako bonusik dorzucilem niebieska katodke i wentyl Tt LED gree. Freon to R507'ka , unit jest wystrojony na duuuuzy load, w 27*c pokoju robi -48*C unloaded, jest w stanie utrzymac 215W z "sztucznego obciazenia" (dummyload'a) przy temperaturze parownika -24*C :-P .

Finalna specyfikacja :

kompresor: Danfoss FR 8.5CL (wyjety z Vapochilla LS)

parownik: chilly1 clone z czarna zapinka

XV: kapilara 0.8 mm, ok. 270 cm

skraplacz: custom made 165 x 140 x 60 mm , alu-cu, 0.312 kW, chlodzony Sunonem 120/38 mm (zasilany 12V)

czynnik chlodniczy : R507

obudowa: Metalowa obudowa 49 x 21 x 23 cm, czarny, blyszaczacy lakier

inne: Desuperheater z rurki 1/4', niebiska zimna katoda, Tt Thunderblade green + grill z tylu obudowy

Dołączona grafika

Pusta budka (sorka za zdjecie :mur: ) .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Strojonko pod 215W :D .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Koniec roboty :D .

Dołączona grafika

W 30*C pokoju, parownik mial -38*C idle i -34*c w stressie na 3103 Mhz/1.78v A64 Venice :) .

Teraz ukladzik jest juz w domku wlasciciela, chwalil on mi sie na PW ze na Dothanie M780 parownik ma w stressie -40*C :wink: .

Sadze ze Revage bedzie mial pozytek z coolerka :lol: .

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad wiesz, ze ten skraplacz ma dokladnie 0.312 kW, skoro jest to custom :-P ?

Bowiem jest on robiony pod moje zamowienie, w firmie ktora zajmuje sie produkcja i projektowaniem tego typu urzadzen, dostalem do niego cala dokumentacje, jest tam nawet kilka bardziej szczegolowych danych typu predkosc przeplywu czynnika przy danej temperaturze itp. itd. :D

mnie bardziej interesuje gdzie i za ile wykonales te bude

Budke wykonalem w zakladzie w ktorym pracuje szwagier mojego kolegi ...zajmuja sie cieciem i gieciem blach stalowych :) . Odrazu powiem ze dostalem "surowa" bude :

Dołączona grafika

i by doprowadzic ja do stanu koncowego potrzebowalem okolo 20-25 godzin pracy :-| Musialem przyspawac nakretki by przykrecic boki, spasowac boki (bowiem nie schodzily sie idealnie :oops: :mad:), wyciac dziure na plexi, wyszlifowac, pomalowac podkladem, pomalowac lakierem ...wszystko to zrobilem sam, mialem tylko "stan surowy" :wink: .

No własnie buda, skad i za ile? :P

Ładne tempy jak na takie obciążenie, i na stosunkowo mały kompresor i skraplacz (czy przypadkiem ten voltcraft Ci sie nie rozstroił? :P )

Nie, volt dziala OK :wink: . Nie oszukujmy sie, -48*c to raczej "wysoka" temperatura unloaded (co prawda kompresor ma raptem 8.5 ccm i 1/4 HP :? ), za to uklad dobrze znosi nawet duuuze loady .

Cenki powysylalem na PW (jak ktos chce wiedziec, to slac mi PW :wink: ) .

pozdrawiam

Piotres

Edytowane przez piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bowiem jest on robiony pod moje zamowienie, w firmie ktora zajmuje sie produkcja i projektowaniem tego typu urzadzen, dostalem do niego cala dokumentacje, jest tam nawet kilka bardziej szczegolowych danych typu predkosc przeplywu czynnika przy danej temperaturze itp. itd. :D

Budke wykonalem w zakladzie w ktorym pracuje szwagier mojego kolegi ...zajmuja sie cieciem i gieciem blach stalowych :) . Odrazu powiem ze dostalem "surowa" bude :

Dołączona grafika

i by doprowadzic ja do stanu koncowego potrzebowalem okolo 20-25 godzin pracy :-| Musialem przyspawac nakretki by przykrecic boki, spasowac boki (bowiem nie schodzily sie idealnie :oops: :mad:), wyciac dziure na plexi, wyszlifowac, pomalowac podkladem, pomalowac lakierem ...wszystko to zrobilem sam, mialem tylko "stan surowy" :wink: .

Nie, volt dziala OK :wink: . Nie oszukujmy sie, -48*c to raczej "wysoka" temperatura unloaded (co prawda kompresor ma raptem 8.5 ccm i 1/4 HP :? ), za to uklad dobrze znosi nawet duuuze loady .

Cenki powysylalem na PW (jak ktos chce wiedziec, to slac mi PW :wink: ) .

pozdrawiam

Piotres

czemu ja nie dostalem cennika ?;]

ehh widocznie musze dobic wiecej gazu do ukladu, bo load >200W juz kiepsko trzyma a komponenty raczej mam lepsze jak twoje w tym fc ;)

aha, w ktorym miejscu znajduje sie czujka ? bo to tez wazne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesze sie ze sie podoba :D .

Zapomnialem tylko o jednej zajebiscie waznej rzeczy przy tym agregacie - zapomnialem nakleic naklejki "build by piotres" :lol: ...po prostu totalnie mi to wypadlo z glowy, wczoraj sobie o tym przypomnialem ...to sie nazywa spierd**** robote :oops: :lol: .

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesze sie ze sie podoba :D .

Zapomnialem tylko o jednej zajebiscie waznej rzeczy przy tym agregacie - zapomnialem nakleic naklejki "build by piotres" :lol: ...po prostu totalnie mi to wypadlo z glowy, wczoraj sobie o tym przypomnialem ...to sie nazywa spierd**** robote :oops: :lol: .

pozdro

piotres

Uuuu... Taka robota bez wykonawcy..

To boli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buda jest niesamowita, widac ze to byla mordercza praca (wiem jak ciezko jest cokolwiek TAK pomalowac, a co dopiero taka powierzchnie), samo przygotowanie do malowania jest straszne :/

blacha 1mm? Ile wazyla calosc w stanie surowym? (poprosze cenki na pw, jezlei mozna jeszcze ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buda jest niesamowita, widac ze to byla mordercza praca (wiem jak ciezko jest cokolwiek TAK pomalowac, a co dopiero taka powierzchnie), samo przygotowanie do malowania jest straszne :/

blacha 1mm? Ile wazyla calosc w stanie surowym? (poprosze cenki na pw, jezlei mozna jeszcze ;) )

Akurat malowanie to dla mnie najprzyjemniejsza czesc, za to wycinanie tych wszystkich otworow dremelem/szlifierka, potem szlifowanie i wiercenie otworow - to byla mordega :mur: .

Akurat ten egzemplarz budy jest rzeczywiscie z blachy 1.0 mm, co do wagi - kojarzy cos mi sie ze ok. 6 kg, ale glowy juz za to nie dam teraz :oops: .

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi