Mikelos Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 no wlasnie zmienialem ustawienia ramu (recznie timingi, zwiekszalem napiecie) ale to raczej nie tu tkwi problem. probowalem puscic 8x300 przy 1.65v a ram na 600 i lipa. btw o jakie levele Ci chodzi? chlodzenie raczej wyrabia - box ale przesmarowany ceramique, temp nie przekracza 35 st w idle i 40-42 w stress. zastanawia mnie tylko NB i ta temperatura ~60st - moze to jest problem (bedzie zmiana coolerka ale narazie brak czasu)? moze dac wiecej V na NB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N1CO Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 To ja jeszcze jedno szybkie pytanko ot, czy wszystkie patrioty LLK sa na micronach D9 ? Bo nie umiem dostac drugiej kostki goodram'ow PRO wiec moze przesiadl bym sie na jakies inne 2x1GB :) Wstrzymaj się z tą decyzją. Dziś się skontaktowałem z przedstawicielem handlowym firmy produkucjącej GoodRAMy i dowiedziałem się, że te PRO pojawią się za jakieś 2-3 tygodnie znowu. Tak więc ja czekam na nie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 Wstrzymaj się z tą decyzją. Dziś się skontaktowałem z przedstawicielem handlowym firmy produkucjącej GoodRAMy i dowiedziałem się, że te PRO pojawią się za jakieś 2-3 tygodnie znowu. Tak więc ja czekam na nie :]hmm za 2-3 tygodnie powiadasz, mam nadzieje ze nie walna od razu "swiatecznych" cen na te moduly :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 no wlasnie zmienialem ustawienia ramu (recznie timingi, zwiekszalem napiecie) ale to raczej nie tu tkwi problem. probowalem puscic 8x300 przy 1.65v a ram na 600 i lipa. btw o jakie levele Ci chodzi? chlodzenie raczej wyrabia - box ale przesmarowany ceramique, temp nie przekracza 35 st w idle i 40-42 w stress. zastanawia mnie tylko NB i ta temperatura ~60st - moze to jest problem (bedzie zmiana coolerka ale narazie brak czasu)? moze dac wiecej V na NB? w ustawieniach ramu sa tylko 2 'timingi' z wartoscia "Level x" do zmiany to nie rozumiem pytania, o ktore chodzi? temp. NB masz ok, to norma. zwiekszanie V u mnie nic nie daje takze to raczej bym wykluczyl. sam jestem teraz w podobnej sytuacji, na 2.8GHz chodzi stabilnie na 1.525V, zwiekszanie do 1.625V kompletnie nic nie daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 w ustawieniach ramu sa tylko 2 'timingi' z wartoscia "Level x" do zmiany to nie rozumiem pytania, o ktore chodzi? temp. NB masz ok, to norma. zwiekszanie V u mnie nic nie daje takze to raczej bym wykluczyl. sam jestem teraz w podobnej sytuacji, na 2.8GHz chodzi stabilnie na 1.525V, zwiekszanie do 1.625V kompletnie nic nie daje. podziel sie informacja jak ustawiles DRAM Extra Streanght i DRAM Output Driving? Dzisiaj troche sie bawilem tymi dwiema alfami ale nie wiele mi to dalo (nie sprawdzilem jeszcze wszystkich kombinacji :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 przez Was musialem zrestartowac kompa, a juz tak dlugo sobie chodzil :P poki co najlepsze efekty u mnie daje: DRAM Extra Strenght - Level 1 DRAM Output Driving - Level 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 w ustawieniach ramu sa tylko 2 'timingi' z wartoscia "Level x" do zmiany to nie rozumiem pytania, o ktore chodzi? temp. NB masz ok, to norma. zwiekszanie V u mnie nic nie daje takze to raczej bym wykluczyl. sam jestem teraz w podobnej sytuacji, na 2.8GHz chodzi stabilnie na 1.525V, zwiekszanie do 1.625V kompletnie nic nie daje. przez Was musialem zrestartowac kompa, a juz tak dlugo sobie chodzil :P poki co najlepsze efekty u mnie daje: DRAM Extra Strenght - Level 1 DRAM Output Driving - Level 3 tyle ze u Ciebie chodzi na 2.8 a u mnie 2.3 na def napieciu - 8x300 za cholere nie chce ruszyc, wywala od razu komunikat "cpu overclocked" :mur: kombinowalem z tymi levelami i dalej lipa - nie chce mi sie wierzyc ze ten athlonik nie pojdzie wiecej niz 2.3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 tyle ze u Ciebie chodzi na 2.8 a u mnie 2.3 na def napieciu - 8x300 za cholere nie chce ruszyc, wywala od razu komunikat "cpu overclocked" :mur: kombinowalem z tymi levelami i dalej lipa - nie chce mi sie wierzyc ze ten athlonik nie pojdzie wiecej niz 2.3 teraz chodzi na 2.8, ale przed zabawa z timingami mialem sciane w granicach 2.5GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 zabawa z timingami? mozesz podac wszystkie ustawienia ktore zmieniles? moze mi cos to pomoze chociaz na 95% wykluczam ram a to dlatego ze niezaleznie z jaka predkoscia go puszcze to i tak nic to nie daje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 (edytowane) u mnie tez zmiana dzielnika nie pomagala, a wiem ze ram nawet teraz z prockiem na 2.8GHz moze pojsc jeszcze wyzej bo sprawdzalem max memek. zaraz zrobie foto swoich ustawien w biosie i zrobie edit... edit: tak to u mnie wyglada, ustawienia 'na codzien': Edytowane 9 Listopada 2006 przez tomos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 zabawa z timingami? mozesz podac wszystkie ustawienia ktore zmieniles? moze mi cos to pomoze chociaz na 95% wykluczam ram a to dlatego ze niezaleznie z jaka predkoscia go puszcze to i tak nic to nie daje... Moim zdaniem chodzi o timingi alpha, których niestety nie ma w biosie DFI :blink: U mnie pojawia się ściana powyzej 2.7ghz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 (edytowane) przetestowalem te ustawienia i dalej lipa z tego co widze to wszyscy robia na tyhc procach minimum 2,5 - 2,7 a ja 2,25 na def napieciu a wyzej nie chce ruszyc ani o drobine nawet przy 1,65v - co jest nie tak? edit: no i jestem w kropce pobawilem sie troche i udalo mi sie ustawic cos takiego: moze sie nie znam ale cos jest nie tak 7x300 dziala bez problemu czyli ht 300 jest osiagalne (wyzej nie probowalem) 9x275 tez dziala (btw cpu-z pokazuje mi teraz ht 279.5 :blink: ) czyli jakies 2.5 jest dla proca osiagalne (nie jestem pewien czy calkiem stabilnie bo prime biega dopiero od 20 min ale chyba tak) wiec dlaczego nie chce dzialac 8x300?? czegos tu nie rozumiem... Edytowane 10 Listopada 2006 przez Mikelos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 Moim zdaniem chodzi o timingi alpha, których niestety nie ma w biosie DFI :blink: U mnie pojawia się ściana powyzej 2.7ghz.brakiem tych alf sie nie popisali ale moze bios datowany na 2006/08/09 cos zmienia w tej kwesti? jedzie ktos na nim moze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 ja mam takowy - jak widac po moich wynikach wiele on nie wnosi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 ja mam takowy - jak widac po moich wynikach wiele on nie wnosirozumiem ze MAX Async Latency i Read Preamble Time sa dalej nie dostepne z poziomu biosu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 10 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2006 niestety nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2006 Problem -> dysk SATAII z podpisu (Hitachi) nie działa jak powinien Dokładnie to rozchodzi sie o tryb w jakim działa. Programy typu Everest czy HDTune wskazują na to ze pracuje on w trybie SATA-I, wskazują na to również wyniki jakie uzyskuje dysk w benchmarkach - HDTune i HDTach. W biosie sprwadziłem opcje Serial-ATA Controller we wszystkich ustawieniach, tzn.: - Disabled - nie widzi w ogóle dysku - All Enable - wyniki na poziomie dysku SATA-I - SATA-I - wyniki jak wyżej Czy jest jakaś ukryta opcja w biosie która przestawia tryb pracy dysku? Chciałem zaznaczyć ze dysk ten nie ma zworki, którą mógłbym przestawić ręcznie tryb pracy HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 (edytowane) Witam! Zamieszczam link do zmodowanego Biosu mojej produkcji do płytki DFI INFINITY ULTRAII-M2 oraz INFINITY NF SLI-M2/G http://www.klami85.ovh.org/UBER_BIOS.BIN BIOS bazuje na orginalnym datowanym na: 2006/08/09 Lista zmian: Odblokowanie opcji: SLI Brodcast Aparature USB memory type USB mouse support Video OFF method KB power on password Timming mode DDRII timming item CKE base power down mode CKE bassed powerdown Memclock tri-stating i pewnie coś jeszcze o czym zapomniałem... Odblokowane dodatkowe mnożniki HT x1,5 i x2,5 - Uwaga nie są podpisane w BIOSIE... ale da się je wybrać Edytowane 16 Listopada 2006 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2006 (edytowane) przetestowalem te ustawienia i dalej lipa z tego co widze to wszyscy robia na tyhc procach minimum 2,5 - 2,7 a ja 2,25 na def napieciu a wyzej nie chce ruszyc ani o drobine nawet przy 1,65v - co jest nie tak? edit: no i jestem w kropce pobawilem sie troche i udalo mi sie ustawic cos takiego: <a href="http://img292.imageshack.us/my.php?image=beztytuuqm1.jpg" target="_blank"></a> moze sie nie znam ale cos jest nie tak 7x300 dziala bez problemu czyli ht 300 jest osiagalne (wyzej nie probowalem) 9x275 tez dziala (btw cpu-z pokazuje mi teraz ht 279.5 :blink: ) czyli jakies 2.5 jest dla proca osiagalne (nie jestem pewien czy calkiem stabilnie bo prime biega dopiero od 20 min ale chyba tak) wiec dlaczego nie chce dzialac 8x300?? czegos tu nie rozumiem... ma ktos pomysl? Witam! Zamieszczam link do zmodowanego Biosu mojej produkcji do płytki DFI INFINITY ULTRAII-M2 oraz INFINITY NF SLI-M2/G http://www.klami85.ovh.org/UBER_BIOS.BIN BIOS bazuje na orginalnym datowanym na: 2006/08/09 Lista zmian: Odblokowanie opcji: SLI Brodcast Aparature USB memory type USB mouse support Video OFF method KB power on password Timming mode DDRII timming item CKE base power down mode CKE bassed powerdown Memclock tri-stating i pewnie coś jeszcze o czym zapomniałem... Odblokowane dodatkowe mnożniki HT x1,5 i x2,5 - Uwaga nie są podpisane w BIOSIE... ale da się je wybrać a ktos juz testowal ten bios? chetnie bym sprawdzil ale mam obawy Edytowane 16 Listopada 2006 przez Mikelos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mudia Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 (edytowane) Od kilku dni posiadam DFI INFINITI NF ULTRA II-M2 G na AM2 i Sempron 2800+ Jako, że chcę podkręcić zestaw, a nie znam się na tym, pokazałem znajomemu manuala, a on wypisał mi instrukcje co i jak mam zrobić. Problem pojawił się gdy okazało się, że opcje z instrukcji nie korespondują z rzeczywistymi, a konkretnie brak jest opcji: CPU FSB Ratio Setting w zakładce Genie. Wg instrukji powinna być, ale jej po prostu brak. Znalazłem nawet fotki BIOSa i tam ta opcja jest, a u mnie jej całkowicie brak. Czy spotkaliście się z takim przypadkiem? Co powinienem zrobić? Z tego co udał mi się znaleźć, to mam BIOSa PHOENIX AWARTWORKSTATION v6.00 PG 08/09/2006, czyli z tego co znalazłem na stronie DFI jest najnowszy... Edytowane 18 Listopada 2006 przez mudia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master_electronic Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Od kilku dni posiadam DFI INFINITI NF ULTRA II-M2 G na AM2 i Sempron 2800+ Jako, że chcę podkręcić zestaw, a nie znam się na tym, pokazałem znajomemu manuala, a on wypisał mi instrukcje co i jak mam zrobić. Problem pojawił się gdy okazało się, że opcje z instrukcji nie korespondują z rzeczywistymi, a konkretnie brak jest opcji: CPU FSB Ratio Setting w zakładce Genie. Wg instrukji powinna być, ale jej po prostu brak. Znalazłem nawet fotki BIOSa i tam ta opcja jest, a u mnie jej całkowicie brak. Czy spotkaliście się z takim przypadkiem? Co powinienem zrobić? Z tego co udał mi się znaleźć, to mam BIOSa PHOENIX AWARTWORKSTATION v6.00 PG 08/09/2006, czyli z tego co znalazłem na stronie DFI jest najnowszy... Semprony do bodajże 3000+ mają zblokowaną zmianę mnożnika i napięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Semprony do bodajże 3000+ mają zblokowaną zmianę mnożnika i napięcia Nie jest to prawda. Semprony do 3000+ mają zablokowaną zmiane mnoznika, poniewaz nie mają C'n'Q. Napięcie mozna zmieniać tak samo jak na Athlonach, ale to zalezy od płyty głównej. Ostatnio widziałem, że ktos na DFI ma Semprona 3000+ i bez problemu da się podkrecać, DFI udostepnia zmiane napieć dla Sempronow bez CnQ. BTW, mudia pisze, ze nie ma mozliwosci zmiany FSB. Tyle, ze na platformie K8 nie ma czegos takiego jak FSB. Jest HTT ;) I tego polecam poszukac w zakładce "Genie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 zgadza sie, sam mam semprona 3000+ i nie ma c&q, ale napiecie mozna zmieniac do woli. mudia: szukaj CPU Clock setting. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiMaQ Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Witam. Może te pytanie już było, ale ja niestety nie mam czasu czytać całego tematu ( a bym chciał - wierzcie mi ;) ) Czy na tej pamięci działają poprawnie GOOD RAMy 667 MHZ CL 5 nie PRO ?? Właśnie zamierzam takie kupić i nie wim czy będą chodzić. TO dla mnie ważne. Proszę o jak najszybszą odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 a tego co tam wydedukowałem to grzesiu miał takowe i nie miał problemów ;) mogę się mylić bo to dawno było :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Witam. Może te pytanie już było, ale ja niestety nie mam czasu czytać całego tematu ( a bym chciał - wierzcie mi ;) ) Czy na tej pamięci działają poprawnie GOOD RAMy 667 MHZ CL 5 nie PRO ?? Właśnie zamierzam takie kupić i nie wim czy będą chodzić. TO dla mnie ważne. Proszę o jak najszybszą odpowiedź. Pozdrawiam Miałem kilka dni takie, chodza bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 (edytowane) Witam. Może te pytanie już było, ale ja niestety nie mam czasu czytać całego tematu ( a bym chciał - wierzcie mi ;) ) Czy na tej pamięci działają poprawnie GOOD RAMy 667 MHZ CL 5 nie PRO ?? Właśnie zamierzam takie kupić i nie wim czy będą chodzić. TO dla mnie ważne. Proszę o jak najszybszą odpowiedź. Pozdrawiam Mam własnie takie... zestaw 2x512MB... chadzą bezproblemu na 800Mhz CL5 przy stockowym napięciu... Kości micron D8 Edytowane 20 Listopada 2006 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 ja mam w jednej kosci - robia 800 rowniez na stockowym napieciu, kosci od elpidy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singultius Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 (edytowane) Ja je mialem (mam DFI Inf NF UltraII-M2 i Athlona 3000+) i dzialaly tragicznie. Wymienilem je na inne (ten sam model) i dokladnie to samo. Takze nie polecam. Za 2 razem wymienilem na Patrioty 667mhz cl5 2x512mb i dzialaja bz problemow. Dzialaly tragicznie czytaj: nie przechodzenie memtestu, testu pamieci w primie95 czy chociazby restarty. I to nawet nie na 667mhz tylko na 600. W miare stabilne byly dopiero na 533mhz. Patrioty bez problemow przechodza wszystkie testy przy 675mhz, wiecej nie probowalem. Edytowane 22 Listopada 2006 przez Singultius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micitek Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Witam, jeden maleńki problem mam - po naciśnięciu przycisku "power" post zaskakuje za drugim loopem, po pierwszym jest reset. Jakieś sugestie? Nie mam zielonego pojęcia co to może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...