Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

A czy dołączona pasta jest dobra, czy lepiej kupić osobno??

Ogólnie zawsze można kupić lepsze niż dołączone.Niemniej przy dobrze przylegających elementach(dokładna polerka baaaaardzo równych ,niewypaczonych powierzchni) rola pasty jest marginalna jeżeli posmarujesz z głową(malutko -dla koloru nawet nie :D ), a nie jak masłem kromę aż radiator spłynie zanim go zapniesz(mam kumpla -im więcej tym lepiej.Wentyle niemal juz na klatce schodowej słychać hehe).Gdy powierzchnie mają duże nierówności(no proporcjonalnie rzecz jasna -drobne uszczerbki ,ślady po frezie i inne) to wtedy pasty musi być więcej aby element chłodzony z odbierającym ciepło miały styk pełny -wypełnia te uszczerbki czy jak je nazwać.Więcej pasty -większe co do niej wymagania gdyż jej rola w przewodzeniu ciepła zostaje zwiększona("bo się wpycha na chama między..."hehe).Jak masz "idealną" powierzchnię styku to wierz mi -różnice w pastach są w zasadzie mało znaczące i pomijalne.Niestety powierzchnie często idealne to się tylko wydają...Wniosek tyleż jasny co bolesny -masz kasę i charakter "na ostatni guzik" kup porządną pastę -starczy na długo.Ale jak powierzchnie są "soczewkowate"(spierniczona polerka na przykład -sam zwaliłem ze dwa razy) to cudu super pasta nie stworzy.Ideał to super pasta i super dziewczyna....eeee...to znaczy powierzchnia styku :wink: .A ideał nieosiągalny(w domciu) to spasowanie powierzchni na poziomie "mikroskop" aż do ich zassania się bez paściochy.Ale to już do znachora trzeba...

Takie jest moje zdanie oparte na własnych jękach i artykule o tytule jakoś "Jaka pasta..." czy "rola pasty...".Nie pamiętam :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na tym DFI nie ma problemów z pamięciami Goodram 667mhz (2x512) ?? :>

Hehe -coś mi się wydaje ,że myślałeś o zakupie Ausa M2NE... :D Tam takie pytania są nie tylko właściwe ale wręcz konieczne.A na poważnie to jeszcze nie słyszałem ,by jakikolwiek RAM miał kłopot z tą płytą.Do tego jest bardzo "łagodna" wobec innych rozszerzeń(np.PCI).Miałem sporo płyt w domciu ale ta(pierwsze moje DFI) jest wybitnie sympatyczna.Polecałbym zawałowcom -naprawdę ciężko sie przy niej zdenerwować(po wymianie chłodzenia chipsetu :D ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@miron72, nie myślałem :P Tylko sprzedaje swoje mobo i mam chrapkę na to DFI... i stąd moje pytanie ;] A na Abicie chodzą jak trzeba goodramy ? :D

PS. Jego też chce "zaliczyć" po drodze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI też potrafi być wredne :wink: To się bios nie włączy, to na PCHealcie się zawiesi :wink: Ale to tak od święta, a tak na codzień płyta bardzo wporządku :)

Tylko martwi mnie wyginający się laminat wokół gniazda proca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj mi nie startnął za pierwszym razem, więc poodłączałęm wszystkie kable, i cęści, i na nowo wpinałem wszystko, i jak narazie dzisiaj wszystko śmiga ja trzeba, poobserwuje jeszcez z kilka dni, jak wszystko ok, to OK:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj mi nie startnął za pierwszym razem, więc poodłączałęm wszystkie kable, i cęści, i na nowo wpinałem wszystko, i jak narazie dzisiaj wszystko śmiga ja trzeba, poobserwuje jeszcez z kilka dni, jak wszystko ok, to OK:)

Czyli jednak twoja pewność co do montażu była nieco na wyrost? :wink: Ehhhh...zawsze trzeba od początku ,czyli montażu i czystości zaczynać :D Inaczej co mogą dać zmiany programowe jak "nie styka' czy "się zużyło", "wypięło"...No to jak buja to poczytaj na temat ustawień BIOSu i działaj!

arek1313 -racja, racja.Mam to co wymieniłeś hehe plus miałem na ostatnim BIOSie dziwadło -sam się pikuś na dzielniki połowiczne przerzucał choć ustawiałem na pełne.BIOS -pełne, POST -połówki, XP -pełne).Wydajność bez zmian ale nie lubię chlewiku więc władowałem poprzedni BIOS i jest ok.

Niemniej jak zauważyłeś są to odświętne historie.Płyta jest tym co lubię -gołą ,nie przyozdabianą badziewnymi tworzywkami techniką ,która działa jak powinna.I szczerze dede to ci powiem ,że nie kombinuj z Abitem(bo i po co?) tylko wal śmiało na DFI :rolleyes:

Jak chodzą Goodramy na Abicie....Nie wiem i chyba się nie dowiem(może przypadkiem) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miron72, no z tymi połówkowymi to nieraz są jaja :wink: Ja na jakimś wcześniejszym biosie oprócz mnożników miałem "ciekawe" taktowania rzędu 5GHz :D Ale to tylko kosmetyka :wink:

Jutro jak dobrze pójdzie, spróbuję zamknąć zegar HTT :) Może sie oda :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.I szczerze dede to ci powiem ,że nie kombinuj z Abitem(bo i po co?) tylko wal śmiało na DFI rolleyes.gif

No ale DFI to 100zł więcej wydatku... + w przyszłości zmiana chłodzenia ;)

Sie zobaczy :D Narazie kupiłbym Abita ze względu na cene...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w sumie racja.Jak z kasą się trzeba liczyć(a sam muszę) to wiadomo...Podobno zresztą ten Abit nie taki zły wcale -ma jakieś tam kłopoty z USB i wskazaniami temperatury jak czytałem ale...

...za to dzielniki połówkowe działają z Brisbanem.Jakoby -bo nie sprawdzałem(nie mam jak hehe).Piszą na forach ,że te "połówki" to tylko na Abicie(no i w monopolowym :D ).DFI i Abit w opiniach ,które poznałem ma podobne OC.Nie jestem przekonany ale biorąc pod uwagę różnicę ceny...Co nie znaczy ,że nie wierzę w to -po prostu już mam DFI i tym się zajmuję.

Tyle ,że to już całkiem offtopowo jedziemy z tym Abitem :blink:

Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego na AC nikłe szanse? Dajesz mnożnik x5 i jadziesz, na FC są dużo mniejsze szanse zamknąć zegar HTT, można powiedzieć że prawie zerowe. Jedyny problem to to, że ma sempa z zablokowanym mnożnikiem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi bateryjka CMOS pada.

Po nocy mam przestawiony zegar codziennie, ale dziwnie, o 3-4 godziny do tyłu tylko i od czasu do czasu "CMOS CRC ERROR".

Przy najbliższym otwieraniu (ja dojdzie paczka z GFX) mam zamiar podmienić na jakąś podobną z innej płyty (mam jeszcze dwie, co prawda AGP). Mogę popróbować, może któraś jest podobna.

Jak to nic nie da to zacznę się bać ;PPPp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hary, czekam właśnie na X2 :) Dziś ma być, więc będzie zabawa :D

dk75, ja mam płytę już pewnie 6letnią i bateryja jeszcze trzyma :-P Spróbuj wymienić, jak nie pomoże to flash biosu :wink:

OT: Pamiętam jak po zflaszowaniu TForce550 biosem z TForce570U nie miałem dźwięku, a wszystko inne było ok B-) To były czasy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego na AC nikłe szanse? Dajesz mnożnik x5 i jadziesz, na FC są dużo mniejsze szanse zamknąć zegar HTT, można powiedzieć że prawie zerowe. Jedyny problem to to, że ma sempa z zablokowanym mnożnikiem :P

Mam wrażenie, że ja mówię o schłodzeniu chipsetu, a wy o schłodzeniu CPU :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufff...Już miałem pytać co przegapiłem ,bo nic nie skumałem z tych AC(freezer?) i FC(Foxcon box?) :-P

Korci mnie ,by procowi dać więcej V ale...jest kupiec więc ryzyko słabo opłacalne.Z drugiej strony mam opory przed przesiadka na Brisbane(a może jednak Windsor?).Wsparcie dla X2 w grach lipne(rzadkie), zegary niskie...Jak się słaba sztuka trafi to raczej tyły złapię :sad: Dla samego 3D06 to szkoda się męczyć.Niby obiecują zwiększone wsparcie dla dwóch rdzeni ale...ciągle to margines.A ja poza graniem to wiele na kompie nie robię :oops: Vista?Też coś hehe :D

Szukam bloczku na chipset i chyba jeszcze powalczę z płytą...

Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba że. Pozatym u nas chyba nikt na nf4 nie zakładał niczego ponad wode a i na AC idzie "zamknąć zegar".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozatym u nas chyba nikt na nf4 nie zakładał niczego ponad wode a i na AC idzie "zamknąć zegar".

Ale gdzie ja powiedziałem, że chce jakieś subzero na to ładować? :-P

Miałem na myśli WC. A co do zamknięcia zegara na AC, to może i trafiają się takie sztuki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już dosyć tych wysokich temp. :(

Hehe...Ja już na chipka chłodzenie ze staroci Intela na slot 2(?).Było cichutkie i koło 50tki się wahało.7600 sprzedałem i założyłem, a raczej próbowałem 7900...Moje wypilnikowane cacko na chipsecie nie pozwoliło.Po kilku dniach boxik śnił mi się po nocach i majaczył na jawie :blink: Szuflada i...taaa jest!Znalazłem coś pod pilnik -kolor miedziopodobny(bueee) ale się nadało i to pasywnie.Zalman z grafiki pieści cacko wiaterkiem.Temperatura max 60 stopni po memtescie pod dosem.Normalnie sięga góra 56.Wniosek -umoczę to cholerstwo jak tylko bloczek zorganizuję :D .Ale miło ,że wyjca dali -pilnik się przydał :rolleyes:

Coby nie być gołosłownym względem koloru to:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...f65989d0ba.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba byla kupic 7900gs od palita to by ci sie wszystko ladnie zmiescilo, mi doslownie 2mm i by sie dotykalo z zalmanikiem.

...albo 6200 Leadteka pasywne i dowalić coś sporego? :D Nie no -i tak wyjec za burtę idzie i tak.Jeszcze mi nie będzie kart radiator wybierał :D Skanalizuję go(może samoróbką -jakoś tak lubię) to dam zdjęcie coby wątek urozmaicić...Oczywiście BOXowy "cooler" w niczym karcie nie wadził -to tylko ja taki wrażliwy jestem :rolleyes: Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI mają to do siebie ze bardzo często odchodzą bez powodu, poprostu się przestaje włączać. Ale

...nadzieja (wątpliwa) na realizację gwarancji...

wskazuje że to jednak się nie stało samo :P Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby działała... Zrobiłem flasha biosu i już nie wstała...

Nie dość, że dostałem Windsora zamiast Brisbane (odsyłam) to jeszcze mobo odeszło :sad:

Niezależnie czy uznają czy nie, najprawdopodobniej goodbye AMD...

Jak ktoś chcę ją kupić, oddam za 200pln. Programator i zrobione...

Edytowane przez arek1313

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby działała... Zrobiłem flasha biosu i już nie wstała...

U mnie też i to ze dwa razy.Zworka od BIOSu, wyłączona listwa, próba startu(coby kondensatorki rozładować) i chodzi.Pewnie próbowałeś...O baterii wyjęciu tez ci nie przypominam...eee...no stało się -przypomniałem :blink: .A może da radę jeszcze...

Kurde -łeb mi pęknie co sadzać na płytę: Brisbane czy Windsora?Tak czy siak 4ka z przodu...

Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi