Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

@MILANS Może kupiliście takie płytki:

http://eu.dfi.com.tw/Upload/Product_Picture/nfiim2B.jpg

Jeśli tak to nic dziwnego że HTT nie ciągną.

Sory, ale czym to się różni od "zwykłej" DFI?

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

:lol:

@Milans: Przekonamy się: w przyszłym tygodniu mam dostać nową DFI.

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory, ale czym to się różni od "zwykłej" DFI?

Właśnie w tym rzecz że jest wizualnie bardzo podobna ale nie jest to Infinity Nf Ultra Ii-m2 tylko

coś takiego INFINITY NFII-M2.

http://eu.dfi.com.tw/Product/xx_product_sp...ITY&SITE=PL

Skoro mowa o innych modelach to chętnie bym wypróbował coś takiego jak INFINITY C51PV-M2/G ze względu na

pasywnie chłodzony chipset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w tym rzecz że jest wizualnie bardzo podobna ale nie jest to Infinity Nf Ultra Ii-m2 tylko

coś takiego INFINITY NFII-M2.

http://eu.dfi.com.tw/Product/xx_product_sp...ITY&SITE=PL

Skoro mowa o innych modelach to chętnie bym wypróbował coś takiego jak INFINITY C51PV-M2/G ze względu na

pasywnie chłodzony chipset.

http://www.nvidia.pl/page/nforce4_family.html

Sugerujesz, że oni mają zwykły NF4, a my NF4 Ultra/SLI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.nvidia.pl/page/nforce4_family.html

Sugerujesz, że oni mają zwykły NF4, a my NF4 Ultra/SLI?

DFI produkuje dwa rodzaje identycznie wyglądających płyt (ultra i zwykłą) poza napisem na laminacie i o pomyłkę nie trudno

skoro nie dostrzegłeś różnicy na obrazku.

Jak się sprawuje nowy bios z kwietnia?

http://eu.dfi.com.tw/Support/Download/bios...G=A&SITE=PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI produkuje dwa rodzaje identycznie wyglądających płyt (ultra i zwykłą) poza napisem na laminacie i o pomyłkę nie trudno

Faktycznie. Brakuje napisu u samej góry płyty. Wreszcie znaleźliśmy powód małego HTT :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie. Brakuje napisu u samej góry płyty. Wreszcie znaleźliśmy powód małego HTT :damage_wall:

Wg mnie to nie to :P

Miałem tą "z napisem jak i bez"

W sumie miałem już 3 DFI - 2 ultry i jedną sli ultry; pierwsza z samego początku produkcji następna gdzieś z końca 2006 i teraz mam SLi kupioną pare tygodni temu wszystkie chodzą na HTT 350+ i HT 1400+ :P

Wszystkie płyty były praktycznie takie same pozatym że wersja SLi ma mostek dodatkowo, przyglądałęm się każdej mobo dokładnie i tam róznic za bardzo nie dostrzegłem, poza takimi drobnostkami jak: są tylko 2 lub 3 wersje pudełęk i w różnych odcieniach; różne ułożenie zwojów na cewkach :lol2:

Macie tu troche fotek SLi i Ultry:

2605646[/snapback]

Milans, jakie były objawy po nieudanym flashu? Płyta pikała? Chcę się dowiedzieć, czy u mnie padł bios...

Szkoda, że dopiero teraz ktoś się znalazł do hot flasha :-|

Jakbyś nie wysłał to by sie może coś zrobiło... :P

Dziś już mam czas :P

Jak się sprawuje nowy bios z kwietnia?

http://eu.dfi.com.tw/Support/Download/bios...G=A&SITE=PL

Taki sam jak z lutego :P - ma pare błędów - np. niepoprawne wyświetlanie MHz / mnożnika CPU - choć czasami jest OKi

Co do biosów to można wgrywać wszystko jak leci ze strony DFI tzn. do wersji non sli mozna wgrać "sli" i odwrotnie :P

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MILANS Może kupiliście takie płytki:

2605646[/snapback]

Milans, jakie były objawy po nieudanym flashu? Płyta pikała? Chcę się dowiedzieć, czy u mnie padł bios...

Szkoda, że dopiero teraz ktoś się znalazł do hot flasha :-|

Heh.. ano szkoda. Ty wystawiałeś tę płytę na allegro? był ktos taki, chciałem do niego napisać ale jakoś tak.. staminy zabrakło ;)

a objawy są następujące - wentyle sie świecą, diody też, z głośnika ciagły pisk (chyba ale juz nie pamietam dokładnie) i non stop migająca dioda od napedu DVD :/

Nie zupełnie. NF4 od NF4 ULTRA różnił się chyba tylko dwoma niepołaczonymi mostakmi, które odpowiadało o ile dobrze pamietam za SATA ;) Nie powinno to mieć raczej wpływu na OC.

Mobo leży w kartonie i sie marnuje - jak ktoś chce to moge podesłać do przetestowania - może po prostu ja coś zrobie (chociaż to chyba najmniej rpawdopodobna wersja ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie to nie to :P

Miałem tą "z napisem jak i bez"

W sumie miałem już 3 DFI - 2 ultry i jedną sli ultry; pierwsza z samego początku produkcji następna gdzieś z końca 2006 i teraz mam SLi kupioną pare tygodni temu wszystkie chodzą na HTT 350+ i HT 1400+ :P

Wszystkie płyty były praktycznie takie same pozatym że wersja SLi ma mostek dodatkowo, przyglądałęm się każdej mobo dokładnie i tam róznic za bardzo nie dostrzegłem, poza takimi drobnostkami jak: są tylko 2 lub 3 wersje pudełęk i w różnych odcieniach; różne ułożenie zwojów na cewkach :lol2:

Tyle że DFI ma tutaj 5 rodzajów płyt nf-4

http://eu.dfi.com.tw/Product/product_searc...AM2&SITE=PL

W tym 3 bez SLI. Te bez SLI to jedna Ultra i dwa rodzaje bez ultra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo leży w kartonie i sie marnuje - jak ktoś chce to moge podesłać do przetestowania - może po prostu ja coś zrobie (chociaż to chyba najmniej rpawdopodobna wersja ;) )

Wysyłaj - płyta zostanie przetestowana w podziemnych labolatoriach serwisu Overclock.pl :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..

Nie zupełnie. NF4 od NF4 ULTRA różnił się chyba tylko dwoma niepołaczonymi mostakmi, które odpowiadało o ile dobrze pamietam za SATA ;) Nie powinno to mieć raczej wpływu na OC.

...

Tak było że sata różniło ale w nowszych wersjach nazwanych 500 sata jest identyczne a rożnica jest określana przez producenta

jako wydajne kontra oszczędne

http://www.nvidia.pl/page/nforce5_specs_amd.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak było że sata różniło ale w nowszych wersjach nazwanych 500 sata jest identyczne a rożnica jest określana przez producenta

jako wydajne kontra oszczędne

http://www.nvidia.pl/page/nforce5_specs_amd.html

O wszystkim przekonamy się w przyszłym tygodniu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forumowicze stało mi się coś niedobrego. Znudził mi się asus m2n-e i kupiłem DFI w wersji SLI.

Zabrałem ze starej płyty procka X2 3800 EE i pamiątki goodramy 667 . Po włożeniu w tą płytę piśnie raz jakby startował, pojawia się kawałek info o procku i pamiątkach i reset.

Wyjmowałem baterię, czyściłem cmos. Na nic moje męczarnie. Na starej płycie działało wszystko bez OC bez zarzutu a tu zonk.

Komp po odpaleniu 3 razy się resetuje czasem 5 i się wyłącza - mam już dość . Z kiedy bios to nawet zobaczyć nie mogę bo się resetuje.

Płytkę kupiłem na początku tego tygodnia w ecs.

Czyżby była uwalona ? Czy może pamięci z tą płytą nie chcą pracować ?

proszę o pomoc bo jestem w kropce.

Aha - nic nie było nigdy kręcone - zasilacz w kompie chieftec 450 ............

Edytowane przez kubi4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forumowicze stało mi się coś niedobrego. Znudził mi się asus m2n-e i kupiłem DFI w wersji SLI.

Zabrałem ze starej płyty procka X2 3800 EE i pamiątki goodramy 667 . Po włożeniu w tą płytę piśnie raz jakby startował, pojawia się kawałek info o procku i pamiątkach i reset.

Wyjmowałem baterię, czyściłem cmos. Na nic moje męczarnie. Na starej płycie działało wszystko bez OC bez zarzutu a tu zonk.

Komp po odpaleniu 3 razy się resetuje czasem 5 i się wyłącza - mam już dość . Z kiedy bios to nawet zobaczyć nie mogę bo się resetuje.

Płytkę kupiłem na początku tego tygodnia w ecs.

Czyżby była uwalona ? Czy może pamięci z tą płytą nie chcą pracować ?

proszę o pomoc bo jestem w kropce.

Aha - nic nie było nigdy kręcone - zasilacz w kompie chieftec 450 ............

A zalicza test pamięci? Jeśli tak, to winę ponosi kontroler ATA/SATA. Spróbuj inaczej napędy i dyski popodłączać.

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mi się wydaje, czy twierdzicie że nf4 SLI osiąga niższe htt niż nf4 ultra? :huh: A czy dfi z sli na 939 osiągało niższe htt od tych bez sli? Nie <_< Ale dorobiliście teorię... przecież nf4 zwykłego można było zmodować na ultra i na sli więc nie rozumiem podstaw waszego twierdzenia że to wszystko przez to :-|

Chyba że coś źle zrozumiałem ->w sumie to z każdego posta wynika co innego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kretfr udało mi się złapać ekran przez guzik PAUSE

jednak pamięci nie zlicza. Te moje nieszczęśliwe goodramy 667 na tej płycie nie działają w dualu - tylko single

Na asusie te pamiątki chodziły na 800 w dualu

Nic goodramy opycham i już na allegro kupiłem geile cl4 - zobaczę jak będzie na nich

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kretfr udało mi się złapać ekran przez guzik PAUSE

jednak pamięci nie zlicza. Te moje nieszczęśliwe goodramy 667 na tej płycie nie działają w dualu - tylko single

Na asusie te pamiątki chodziły na 800 w dualu

Nic goodramy opycham i już na allegro kupiłem geile cl4 - zobaczę jak będzie na nich

pozdrawiam

Spróbuj powsadzać memki w sloty w różnych kombinacjach (1 kostka w czarny slot, 1 w niebieski, wsadz tylko 1 kostke itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kretfr tak właśnie zrobiłem te memki nie chcą działać w dualu - w singlu jako tako .........

a następne pytanie chociaż kiedyś coś tu widziałem na temat

czym się różni

INFINITY NF SLI-M2 od INFINITY NF SLI-M2/G

co to jest to G ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś na 100% pewien że to mobo :?: Jeżeli tak to naprawde przykra sytuacja :mur:

A mnie się udało zrobić "hot flascha" - można nawet na innej mobo niż DFI :)

Podziękowania dla usera MILANS za chęć "przeflaschowania" za free.

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda tylko, że uszkodzonej :mur: :mur: :mur:

Hah, miałem dokładnie tą samą sytuacje kiedyś :mur: taki pcprojekt jest neistety :/

btw. mam pytanko, czy ktos flasciach!e na tej mobo biosy winflashem czy wszyscy z floppa jadą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi