DejaVuu Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 wiecej niz 1.3 ?? (wrozek tu nie ma, a temat o brisbane gdzies tam jest... :) ) po 13min stwierdzasz ze on jest stabilny ?? :D 2 godzinki chyba stykną ? ... Pisząc posta cały czas sie testował a chciałem przy okazji dodać załącznik ... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasboss Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 (edytowane) Musisz go pomeczyc co najmniej z pol dnia i wtedy mozesz powiedziec ze jest stabilny :P 2 h to dobry poczatek ;) Edytowane 7 Lipca 2007 przez lukasboss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 po 13min stwierdzasz ze on jest stabilny ?? :D buehehe :D to faktycznie stabilny sprzet, ja jakos nie ufam nawet gdy przez 2godz jest ok, jak dla mnie to 12godz i mozna mowic o mocny testowaniu na stabilnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Może ma ktoś racjonalne wyjaśnienie, chodzi o to, że po podkręceniu procesor chodzi stabilnie Orthos 8 h + Opwra ;) i niestety po wyłączeniu i ponownym włączeniu Htt wraca do 200 :angry: Gdyby np: bateryjka była wyładowana, czy wtedy by się cały bios nie resetował? Bo u mnie tylko Htt. Tzn tak: Jak wyłącze i włączam, to jest w poscie powitalny mnożnik 12x, i CPU OC Faild, wchodze w bios i mam 9x200, jak wtedy resetne jest wszystko cacy. Jak ustawie 270 jest cacy, jednak po wyłączeniu znowu to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 ale gdyby bateryjka padła to prawdopodobnie zegar też by świrował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
layne Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Witam w Broken Infinity Club :-P Po wciśnięciu Power wiatraki ruszają na chwile? Wyciągnij wtyczkę od zasilania procesora i sprawdź co się będzie działo. jeśli podłączone są 20 piny od zasilania, to wiatraki ruszają, ale komputer się nie bootuje. jeśli podłączy się 20+4, 24 lub 24+4 to się tylko diody poświecą na płycie ;] sprawdzane na 3 zasilaczach ... padła... poprostu padła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Proszę, jeżeli ktoś znajdzie zmodyfikowany bios do tego syfu, niech o mnie pamięta i zamieści na pierwszej stronie. Oczywiście taki bios co niweluje te resety HTT, i błedy przy 1 poscie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.:Fallen Angel:. Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) Może ma ktoś racjonalne wyjaśnienie, chodzi o to, że po podkręceniu procesor chodzi stabilnie Orthos 8 h + Opwra ;) i niestety po wyłączeniu i ponownym włączeniu Htt wraca do 200 :angry: Gdyby np: bateryjka była wyładowana, czy wtedy by się cały bios nie resetował? Bo u mnie tylko Htt. Tzn tak: Jak wyłącze i włączam, to jest w poscie powitalny mnożnik 12x, i CPU OC Faild, wchodze w bios i mam 9x200, jak wtedy resetne jest wszystko cacy. Jak ustawie 270 jest cacy, jednak po wyłączeniu znowu to samo. Hmmm...dziwne :huh: ja nie mam tego problemu. Teraz mam 270x 10 i mogę odłączyć komputer od zasilania na cały dzień i po włączeniu wszystko jest cacy...Mam bios z 04/03/07... Edytowane 8 Lipca 2007 przez .:Fallen Angel:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 No właśnie bo masz Windsor, a te płyty po mimo 2 nowych biosów, mają problemy z Brisbane-ami. Chyba tam olewają kwestie optymalizacji pod nowe procki. Już nawet nie licze, że wyjda dobre biosy pod Phenomy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) Te mobo to trafiło mi się chyba jakieś padło :( Nie mam pojęcia, albo się z czymś gryzie, albo jest po prostu zwalona. Jakiekolwiek próby O/C są po prostu śmieszne. Nie dość ze nie daje rady się podnieść przy HTT>240, to jeszcze kiedy ustawiam 10x240, HT 4x, pamięci na 667(wychodzi niecałe 800) to jest to samo. Nic nie daje dovoltowanie proca, pamięci. Spotkał się ktoś z takimi przypadłościami? Nie mam pomysłów co z tym zrobić, najlepiej to się pozbyć ;]... Bios oczywiście najnowszy (na najnowszej becie jest to samo). Edytowane 8 Lipca 2007 przez AndiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIOTR128 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) Command rate zmieniłeś z 1t na 2t?? Timingi na sztywno?? Edytowane 8 Lipca 2007 przez PIOTR128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 No właśnie bo masz Windsor, a te płyty po mimo 2 nowych biosów, mają problemy z Brisbane-ami. Chyba tam olewają kwestie optymalizacji pod nowe procki. Już nawet nie licze, że wyjda dobre biosy pod PhenomyCoby być uczciwym to: 1)płyta bez OC chyba takich jaj ci nie robi? 1)Z moich obserwacji(a miałem to samo) wynika ,że głównie to z ustawień RAMu wynika -może się mylę ale tak to widzę.U mnie jak został jeden komplet RAMu to po kłopocie .A piana mnie capała na to... 3)Najnowsza beta BIOSu "przywróciła" u mnie safe mode co postój, a chyba miała zapobiegać haha.Wróciłem do oficjala ostatniego i jest OK choć były kłopociki ale to znów od RAMu(za dużo V dałem -jak w sigu.Teraz chodzą @860 4-4-4-10-14-105 na...2.1V BIOS.W czarnych slotach i trfc mam 105-105-75-75 ,bo niebieskie puste i dałem na próbę 75) Pobaw się z timmingami -może jakiś mod BIOS z MAL wyższym(np.8?).Pomyśl o użytkownikach ASUSów M2N-e i zaraz ci humor wróci :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grandzu Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 @AndiX: Piotr128 dobrze mówi. Płyta przy zmianie dzielnika pamięci na niższy automatycznie zaostrza timingi. Trzeba je ustawić na sztywno, ręcznie i powinno śmigać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) Timingi na sztywno nic nie pomogły. Płyta wstaje z maksymalnymi ustawieniami: HT x4, 10x240HTT, mem ddr400(czyli najnizej), każdy wyższy dzielnik już się nie podnosi, ustawiłem nawet na 5-5-5-15 (czyli jak dla ddr800). Na takich ustawieniach winda wali bsody zaraz po rozpoczęciu rozruchu, podnoszenie napięcia CPU nic nie daje (standard 1,25), jak dam 1,325 i wyżej płyta nie wstaje!!! Chyba zmienie memki, jakie ewentualnie w rozsądnej cenie (ok 350zl) 2x1GB warto wziąć do tej mobo? Edytowane 8 Lipca 2007 przez AndiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 ...ustawiłem nawet na 5-5-5-15 (czyli jak dla ddr800). ...A reszta timingów jaka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) Takie jak na auto są, tylko ustawiłem na sztywno jak mi tu wcześniej poradzili Te są dla standardowych ustawień 10x200 x5 ddr800 i takie ustawiłem. Edytowane 8 Lipca 2007 przez AndiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIOTR128 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) Tras spróbuj na 19. A całą resztę na maksa(no z wyjątkiem tych udziwnionych jak levele. Edytowane 8 Lipca 2007 przez PIOTR128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Te są dla standardowych ustawień 10x200 x5 ddr800 i takie ustawiłem.Wgraj bios z ustawionym na sztywno MAL=8 czy 9, bylo chyba z 50 razy w tym temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Wgraj bios z ustawionym na sztywno MAL=8 czy 9, bylo chyba z 50 razy w tym temacie. To również nic nie pomaga :( Przejrzałem ostatnie 10 stron tego tematu i wszystko co tu było podawane próbowałem i dalej nic <_< :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Wgraj bios z ustawionym na sztywno MAL=8 czy 9, bylo chyba z 50 razy w tym temacie. Mozę ktoś podać linka do tego biosa ?? to i ja sie pobawię zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Stronka z BIOSami, sciagnalem te ostatnie: 8UM2D403XXX.zip. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 (edytowane) dobra mam ale w tej paczce jest kilka plików z biosem. wiec mam probować każdego czy jakoś dobrać ?? dobra juz rozkminiłem o co biega :) Edytowane 9 Lipca 2007 przez Maciek06 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 (edytowane) pytanie do tych, ktorym padla (lub mieli skopana) ta mobo i oddawali do serwisu: oddawaliscie do sklepu, gdzie kupowaliscie? Czy DFI ma serwis gdzies w .pl (lub okolicach) naprawiajacy (czy usilujacy naprawiac = trzymaja ja x tygodni, po czym odsylaja nienaprawiona, ze niby naprawiona i tak w kolko) te plyty? Ile czekaliscie na plyte i czy dostaliscie swoj egzemplarz naprawiony czy jakis inny (jesli inny, to czy to byla nowka w nieotwieranym pudelku czy jakas uzywka (repaired/refurbished)? Pytam, bo dostalem wreszcie odpowiedz z supportu DFI z .nl z potwierdzeniem, ze moja plyta jest skopana i zeby ja oddac do dealera :D na serwis :). Troche sie boje oddawac plyte na serwis, bo niby jakos dziala (poza zawieszkami co jakis czas, ale nie wiem na 100% czy to wina samej plyty) i boje sie, ze dostane w zamian jakiego zuzytego szrota (naczytalem sie na forum DFI jak to ludzie wysylali swoje uszkodzone plyty i w zamian przysylali im jakis zlom. Co prawda nie bylo to w .pl, ale...). W ogole czy DFI produkuje jeszcze te plyty i czy w sklepach/hurtowniach/u dystrybutorow w .pl mozna jeszcze dostac nowki sztuki? Bo w sklepie, gdzie ja kupilem w ogole nie maja jej w cenniku od dawna (zreszta jak ja bralem, to tez nie mieli jej w cenniku i zamowili dla mnie, a potem dopiero dodali ja do cennika/oferty, ale i tak glownie jej nie bylo na stanie). Wiec podejrzewam, ze w hurtowniach, z ktorych "moj" sklep bierze towar, tez juz jej nie ma (?) I co wtedy? Jest szansa na zwrot kasy czy beda mi probowali wcisnac w zamian (jesli nie bedzie juz DFI na zamiane) jakiegos szrota np. na NF5xx i nie DFI? Pytam, bo obilo mi sie o uszy, ze NV zakonczyla juz produkcje chipsetow NF4, wiec zapas u producentow mobo tez pewnie szybko sie skonczy lub juz sie skonczyl. Wie ktos do kiedy te DFI maja byc dostepne w sprzedazy w .pl (nowe)? Sa w ogole jeszcze nowe dostawy czy tylko zapasy? ps wie ktos, jaki jest najnowszy rev. tej plyty obecnie sprzedawany (moja jest AC0)? Edytowane 9 Lipca 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 jesli chodzi ci o rewizje patrzac po nalepce to mam to samo co ty AC0. a kupowałem płytę 1,5tygodnia temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlienMks Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Panowie pomożecie ? Mój problem polega na tym że kiedy przykładowo ustawiam FSB na 230 a pamięć na magistrali 667 Mhz to lecą one bez problemu an 765 Mhz. A kiedy chce trochę się pobawić w OC i daje FSB 320 na procu mam 2560 Mhz przy 1,475 V (Sempron 3000) to ram ustawiam na 400 i działa sobie 660 Mhz ale to trochę mało. Chciałem wiec ją puścić z magistrali 533 bo wtedy byłoby chyba 750 Mhz przy FSB 320 ale komp nie wstaje ? Dlaczego tak się dzieje ? Z 667 działa na 765 a z 533 nie działa na 750 ? Czy umie mi ktoś pomóc ? Pozdrawiam i z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 @Maciek06: dzieki za info - a gdzie kupowales i za ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Panowie pomożecie ? Mój problem polega na tym że kiedy przykładowo ustawiam FSB na 230 a pamięć na magistrali 667 Mhz to lecą one bez problemu an 765 Mhz. A kiedy chce trochę się pobawić w OC i daje FSB 320 na procu mam 2560 Mhz przy 1,475 V (Sempron 3000) to ram ustawiam na 400 i działa sobie 660 Mhz ale to trochę mało. Chciałem wiec ją puścić z magistrali 533 bo wtedy byłoby chyba 750 Mhz przy FSB 320 ale komp nie wstaje ? Dlaczego tak się dzieje ? Z 667 działa na 765 a z 533 nie działa na 750 ? Czy umie mi ktoś pomóc ? Pozdrawiam i z góry dzięki. Mam ta samą przypadłość i narazie nie wiem ocb nie mam zbytnio czasu sie bawic :/ @Maciek06: dzieki za info - a gdzie kupowales i za ile? www_arche_net_pl płaciłem 285zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Witam, muszę troszkę zweryfikować swoje oskarżenia. Mam na chwilę obecną HTT na 225 i jak na razie nic się nie resetuje. Jeszcze poinformuje, czy przy wyższym podniesieniu się tak robi. Mozecie mi sprawdzić ustawienia szyn i timingów? Generalnie chodzi mi o to, aby jak najbardziej zniwelować blokade od pamięci, więc mogą być najniższe Mhz-y i Cl5. Co byście jeszcze zmienili? Mała wskazówka, dla tych co nie widzieli rzecz jasna. Mianowicie wg. instrukcji którą dane mi było wczoraj czytać dogłębniej, nie trzeba resetować zworką CMOS-u, wystarczy razem z przyciskiem Power przytrzymać klawisz "Insert". Jeszcze nie sprawdzałem gdyż nie było takiej potrzeby :) Jednak jak komuś się zdarzy przeszarżować, niech sprawdzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 (edytowane) jak chcesz jechać z fsb jak najwyżej to ustaw jeszcze TWTR, TWR, TRTP, TRRD na maks. no i trc na jakieś 22 i potem ewentualnie próbuj zmniejszać wrzuciłem u siebie zmodowanego biosa narazie 403_39_8 i jest lepiej mam 2,7ghz pamieci na 900mhz 4-4-4-12-1t wczesniej komp nie wstawał na tych ustawianiach a teraz jest wszystko ok :D później bede próbował dalej Edytowane 9 Lipca 2007 przez Maciek06 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 U mnie dalej to samo, tzn powyżej jak 225 po wyłączeniu i włączeniu CPU OC Faild i reset HTT Chyba po tych obniżkach sprawie sobie 5600 i będe miał po kłopocie, a tego bri sprzedam za 100zł :angry: Brak słow na to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...