Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

[ciach!]a nie wiem co sie stało doszła wczoraj do mnie paczka z infinity i zalmanem no ale to niewazne, poskładałem sobie to wszystko odpaliłem kompa na standardowych ustawieniach potem sprawdziełem czy odpala na 2,8 włączyłem na chwile kompa wszystko ok. POwróciłem do standartowych i wyłączyłem kompa poszedłem sobie na piwko. Wracam wieczorem do domu i dopalam kompa a tu tylko piiiiiiiiiiiiiiii piiiiiiiiiiiii no myśle spróbuje 2 raz i znowu piiiiiiiiiiiiiiii piiiiiiiiiiiiiiii potem znowu piiiiiiiiii piiiiiiiiiiiii itd.Spróbowałem przełozyć ram. w sloty 2,4 patrze działa 2 kości działają tylko w tej kombinacji.No i co teraz co to moze być płyta gł, ram czy kontroler w procku ?? :/ Dodam ze z napieciami nie szalałem ram max 2,3 z nawiewem procek max 1,5v. Nawet nie mam do kogo iśc posprawdzać części :(:(:(:(:(

hmmmm teraz po krótkiej zabawie wydaje mi sie ze to na 99% płyta główna. bo pamieci ok sprawdzone memtestem jakieś 4 godziny. Bo procek raczej nie . Odsyłał ktos DFI na gware do arche ?? wyrobie sie do końca miesiąca ?? bo wyjeżdżam a komputer jest mi potrzebny :/

aa no i jeszce jak dam napiecie na pamiaki nap 2,1v tak jak ma być to nie staruje wogóle komp dalej piii piiiiiiiiii chodzi tylko na V auto i single channel

Edytowane przez Maciek06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie jestem w trakcje składania kompa dzisiaj odbiór, zamówiłem płytke msi k9n 570 SLI z marszu i okazało się że ogólnie opinie ma fatalne.(a moge ją zwrócić) Czy z konfigiem AM2 4000,Nagrywarka Asus na SATA i grafa palit sonic 8600gt nie będzie miała problemów.Pytam bo w sygnaturce nikogo z użytkowników DFI nie widziałem z tymi podzespołami, tylko przeważnie 7900.

Edytowane przez Kolos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Maciek06

Mam identyczny problem. Tylko, że u mnie żeby było Dual Channel trzeba w 1 i 2 albo 3 i 4. Ciągłe pikanie prawda:) Przestawiłem na drugi zestaw slotów i już dobrze. Było podkręcane ale ok. 1,5 miesiąca na tych ustawieniach chodziło, a płyta tak w ogóle to od grudnia była:) Ja kupiłem w esc.pl

EDIT:

I napięcia wogóle niczego nie ruszałem:) Tak samoistnie się zepsuło:)

Edytowane przez PIOTR128

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest nowy oficjalny bios 2007/06/27 Klik

Zaraz będe testował :)

Sprawdzales moze juz ten Bios?Jestem ciekawy, bo mam taki problem i nie jestem chyba odosobniony na tym forum.Z polowkowych mnoznikiem to moge zrobic max htt=225. Ile bym nie dal papu na procku to caly czas jest to samo.I nie wiem czy moze ten nowy Bios cos zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Przedstawiam moje najnowsze dzieło...

Zmodowany Biosik do INFINITY NF ULTRAII-M2/G oraz INFINITY NF SLI-M2/G

Bazuje na najnowszej.. świeżutkiej wersji od DFI z 2007/06/27

* Jak zawsze odblokowałem kilka opcji... nie będę się rozpisywał, gdyż odblokowane są te same opcje co w starym modzie. CZYLI TAKIE

* Dodatkowo wgrana tablica SLIC od Asusa :D

* Oraz pełnoekranowe logo PurePC przy włączaniu (trzeba ustawić odpowiednią opcję w BIOSIE).

BIOS oczywiście przetestowany

Poniżej zrzuty z everesta, Link do BIOSU, i linki do artykułu gdzie możecie się co nieco dowiedzieć o działaniu SLIC.

Podziękowania dla chłopaków z My Digital Life Forums za udzieloną pomoc.

Zrzut 1: KLIK

Zrzut 2: KLIK

BIOS: POBIERZ

Artykuł 1: KLIK

Jak zwykle nie odpowiadam za szkody powstałe w wyniku nieumiejętnego flashowania itd....

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@klami85

ja na tym biosie przy próbie wejścia do biosu mam reset...

Dziwna sprawa... testowałem na 2 płytach INFINITY NF ULTRAII-M2 i było OK.

Możesz napisać, którą masz dokładnie płytę i jaki proc?

Próbowałeś zresetować CMOS? Czasem trzeba po aktualizacji.

Generalnie te BIOSY od DFI to są fabrycznie skopane... np. wieszająca się zakładka pomiarów temperatur lub czasem niemożliwość wejścia do BIOSU bo miękkim restarcie...

Ale to co piszesz to mi się nie zdarzyło na żadnym BIOSIE...

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

Dziwna sprawa... testowałem na 2 płytach INFINITY NF ULTRAII-M2 i było OK.

Możesz napisać, którą masz dokładnie płytę i jaki proc?

Próbowałeś zresetować CMOS? Czasem trzeba po aktualizacji.

Generalnie te BIOSY od DFI to są fabrycznie skopane... np. wieszająca się zakładka pomiarów temperatur lub czasem niemożliwość wejścia do BIOSU bo miękkim restarcie...

Ale to co piszesz to mi się nie zdarzyło na żadnym BIOSIE...

plytka to NF ULTRAII-M2 a proc to semp 3000+ sprzet nie podkrecony

CMOS byl resetowany ale dalej bylo to samo wiec wgralem ten bios jeszcze raz i teraz juz dziala

co prawda moja sie nie wiesza w pchealth ale za to ma jakies dziwne jazdy z wykrywaniem kart na pci przy ustawionych przerwaniach w biosie na auto po prostu ich nie wykrywa dopiero jak przestawie na manual to jest wszystko ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Everon.pl jest taniej o 10 zł :D

Ja ją tam właśnie kupiłem i teraz czekam na Sempa :D od razu buczek fabryczny poszedł wek i zawitał Zalman niebieski :rolleyes: Jestem ciekaw jak moja będzie się sprawować :D Może mi ktoś powiedzieć jak wygląda obsługa 4x1gb ramu na tej płycie? Czy tak samo jak w intelu zapełnienie 4 banków na pamięć znacząco obniża OC? Wiem, że procki AMD mają kontroler w sobie, dlatego chciałbym wiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to są te same płyty z paroma różnicami: wersja SLI ma natywnie chipset SLI (który tez można uaktywnić w Nf Ultra Ii-m2, mod znajdziecie w FAQ na pierwszej stronie) i ma mostek SLI który można też dokupić. Reszta jest identyczna no poza nazwą ;)

EDIT

Co do OC z czterema bankami to nie powinno być problemu (zdażają się wyjatki). OC moze być troche niższe ale te 5-10MHz na HTT to aż tak dużo nie jest.

Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do OC z czterema bankami to nie powinno być problemu (zdażają się wyjatki). OC moze być troche niższe ale te 5-10MHz na HTT to aż tak dużo nie jest.

Oczywiście to dotyczy 4 identycznych kości(2xDual upraszczając) lub o mocno zbliżonych parametrach/nominałach.Miałem już obsadzone 4 banki "różnościami"... :mur:

2x512MB PDP Patriot 667 5ki +2x1GB....no te z sigu G.Skille

Działając oddzielnie komplety najmniejszych kłopotów nie sprawiały za to wspólnie się działo:

-safe mode po postojach sprzętu dla HTT było normą.

-zanikanie/pierdzenie dźwięku w grach na SB Live(ale stereo pierdzenie :blink: ) niewystępujące na integrze,

-zwiechy w grach i markach

-kłopoty ze znalezieniem "wspólnego mianownika" dla kostek w OC

To wszystko przy OC o różnym "natężeniu" -nie próbowałem bez kręcenia całkiem ,bo Brisbane 3600 bez tego...

Zmiany slotów, BIOSów ,ustawień nic nie dawały,a o ustawieniu no dual zapomniałem...Uważam ,że pamięci nie były gryzące się ,a zawiniło OC.Co lubiły jedne dokuczało drugim :rolleyes: .No ale ,że płyta dedykowana "sięgającym dalej i wyżej" :wink: to zalecam uwagę przy doborze kostek do zapełnienia stajenki całej.Tym bardziej ,że obecnie kupując pamięci X można trafić raz na takie ,a raz na inne kostki użyte(np.Patriot 800 LLK -kiedyś microny ,obecnie elpidy podobno).To tez może mieć wpływ na OC i współpracę niby identycznych modułów.

Kiedy moje Patki przytulił kolega wszystko wróciło do normy na 2x1GB.Niestety nie miałem możliwości zrobić przymiarki 4x1GB czy 4x512.Mam nadzieję ,że moje skromne doświadczenia 4xbank coś pomogą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do tej płyty będę wkładał 4x1gb kingstona 667mhz 5tki tak jak w podpisie. Wszystkie wyprodukowane od 11 do 14tygodnia (tak mi sie udało kupic) na 800mhz na 4kach nie mam z nimi problemów mam nadzieje, że semp obsłuży to bezproblemowo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi