Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

1. najlepiej ostatnio oficjalny ze strony DFI

2. podniesienie v na chipsecie nie daje nic po za tym ze sie bardziej grzeje. a jak chcesz sprawdzić maks płyty to ustwaw sobie kolejno w biose w zakłądce od pamieci 5-5-5-15-22-195-195-195-195(--> dla kostek po 1gb do inncyh nie pamietam jak) 3-6-3-5 o ile dobrze pamieam kolejność htt ustaw na x2, mnoznik procka na x5 na pamieciach nie przekraczaj standartowego ich taktowania. To powinno być wszystko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem nowym uzytkownikiem tego forum i pierwsze O/C procesorow mam juz za sobą, mam problem z ww plytka i procesorem 3800+ Windsor, poprzednio mialem wgrany bios bete pierwszy ktory odblokowywal polowiczne mnozniki na plycie, procesor krecil sie @ 2400MHz 400HT x6 bez zmian napiecia, problem pojawil sie pozniej po dluzszym czasie "odkreconego" procesora ktory jechal na ustawienia 10x200HT, teraz dzis wgralem nowy bios 27.06 i problem jest taki ze po ustawienia w biosie obojetnie jakiego HT, po reboocie HT ustawia sie samo na 200 mnoznik zostaje taki jaki sam ustawilem napiecia tez, nie wiem jaka jest przyczyna tego ze HT zmienia sie samo na defaultowe a reszta zostaje taka jaką ja ustawilem wczesniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałe z nim same problemy. jak Winamp działał dobrze to WMP źle, i na youtube też. I w ogóle szmery bajery.

Przekopałem neta, i porady ( a było ich trochę) nie pomogły.

jednak powiem szczerze, że odczułem różnice na korzyść SB, jak się przerzuciłem spowrotem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zamówiłem tą płytkę, gdyż po analizie wielu wątków uznałem, że jest ciut lepsza niż KN9 no i udało mi się kupić używaną z zalmanem na nb za 250zł. Mój zestaw będzie się prezentował tak:

cpu: bri 3600 x2 am2

mobo: infinity ultra2-m2

ram: 2x1gb kingstone 667

gfx: palit 8600gt sonic

zasilacz zostawie poki co stary, cheftec 360W bo nie mam kasy obecnie na nowy. czy wytrzyma?

czy ten proc ma odblokowany mnoznik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedzcie mi, czy uklad dzwiekowy jest dobry? czy moze lepiej nie sprzedawac sb live 5.1 digital?

ja sluchasz na piszczalkach to sprzedaj jak planujesz podlaczyc cos lepszego to nigdy w zyciu, jesli podepniesz onboard do amplitunera i dobrego stereo badz 5.1 to bedzie kiszka bo niestety to tylko onboard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ufff, a więc zdążyłem zakończyć aukcję i odwołać oferty. Mam podpięte do wieżyczki Samsunga. I tak bym za nią tylko jakieś grosze dostał. Da się oczywiście wyłączyć w biosie to AC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. najlepiej ostatnio oficjalny ze strony DFI

2. podniesienie v na chipsecie nie daje nic po za tym ze sie bardziej grzeje. a jak chcesz sprawdzić maks płyty to ustwaw sobie kolejno w biose w zakłądce od pamieci 5-5-5-15-22-195-195-195-195(--> dla kostek po 1gb do inncyh nie pamietam jak) 3-6-3-5 o ile dobrze pamieam kolejność htt ustaw na x2, mnoznik procka na x5 na pamieciach nie przekraczaj standartowego ich taktowania. To powinno być wszystko :)

Zrobilem dokladnie to wszytko ca napisales. Na chipsecie siedzi niebieski Zalman.Niestety nie udalo mi sie uruchomic wiecej niz HTT=355. Nie za wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem dokladnie to wszytko ca napisales. Na chipsecie siedzi niebieski Zalman.Niestety nie udalo mi sie uruchomic wiecej niz HTT=355. Nie za wiele.

Ja na swojej zamknąłem licznik HTT.... ale to tylko taki bajer... HTT 350 spokojnie Ci wystarczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

355 wystarczy w zupełności.

powiedz, podbijałeś napięcie na nb?

dałeś nawiew na zalmana?

może uda Ci sie więcej wyciągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

355 nie jest tragicznie wiecej v nic nie daje ale mozesz spróbować mozesz dać jeszce jakiś nawiew na zalmana i jakie temp masz mniej wiecej ?? i czy oczysciłem dokłądnie chipset przed założeniem zalmana ??

Chipset sie normalne lśnił jak zanim wyladowal na nim Zalman.Ale jakis nawiew postaram sie na niego skolowac, przynajmniej na czas testów.Napiecia na chipsecie nie podnosilem, podobno to nic nie daje, poza tym ze bardziej sie grzeje.Ale na weekendzie sproboje jeszcze powalczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy pasta OCZ Ultra5+ będzie dobra pomiędzy Zalmana niebieskiego i NB? A jeśli tak, to rozumiem, że nałożyć niewielką ilość na całą górę chipu i dokładnie wyrównać? Czy może wycisnąć "ziarnko ryżu" na środek i docisnąć Zalmana, aby się samo rozsmarowało?

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy pasta OCZ Ultra5+ będzie dobra pomiędzy Zalmana niebieskiego i NB? A jeśli tak, to rozumiem, że nałożyć niewielką ilość na całą górę chipu i dokładnie wyrównać? Czy może wycisnąć "ziarnko ryżu" na środek i docisnąć Zalmana, aby się samo rozsmarowało?

pasta oczywiscie moze byc, ja zapodalem AC silver 5, co do rozprowadzenia to ja nie uznaje "plamy" i dosciskania, wole ladnie rozprowadzic np. karta telefoniczna, rowna warsta jak dobry szpachel :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurdę, nauczy mnie ktoś jak wyciągać bateryjkę z tego mobo? :)

Dzisiaj, chciałem miernikiem zmierzyć. Jednak nie wydaje mi się, że moje problemy z HTT sa przez nią, gdyż teraz jak odchylalem leciutko, lecz nie wyciągłem, to wszystkie ustawienia w biosie się resetły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zamówiłem Dfi Infinity + nieb Zalman i 2x1GB Kingstone, 489zł z przesyłką :D Co prawda używane, ale raczej od wiarygodnego sprzedawcy. Bri 3600 za 199 też już leci do mnie. Jeszcze tylko 8600 Sonic i bedzie spoko. Ale boję się, że mój Szefunio 360W nie utrzyma tego sprzętu. A chciałem na nim posiedziec z miesiąc, może 2, bo póki co nie mam kasy na nowe psu. Ale mam nadzieję, że bez o/c sobie poradzi.

Teraz siedzę na PIII 450 @ 556 i 64SDRAM (bo sprzęt z sygnaturki prawie wyprzedany) :DDD no i oczywiście Winda XP i Neozdrada na pokładzie. Zużycie pamięci przekracza dokładnie 3 krotnie ram na tym kompie :D Ale AM2 już do mnie leci B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP na 64 MB RAM :mur: To jest możliwe? Kiedyś instalowałem na 128MB ale działał tak, że szkoda gadać...

Będzie śmigać na tym zasilaczu. W 2 kompie mam właśnie taki sam. Komp ma Infinity+3800+2x512+7600GE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, ale zauważyłem, że ta płyta ma wejście pod psu 24pin a moj szefu ma 20 pinów. I co teraz? :-|

Napisałem 2 posty wyżej, że działa! Czytasz cokolwiek? Po prostu podłączasz i działa. 4 piny masz puste. Ewentualnie możesz zrobić przejściówkę. Chyba w przyklejonym temacie o DFI LanParty jest instrukcja do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi