Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

patrząc od przodu na złącze ATX po której stronie mam wolne piny zostawić? prawej czy lewej? tą wtyczkę 12V 4pin też podpinam nieco wyżej? sorry, ale to moja pierwsza platforma od socketA :P

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

do tej pory używałem duala pamięci Corsair (ponizej same Corsairy)

Dołączona grafika Dołączona grafika

teraz jestem posiadaczem także duala Patriot`ów (poniżej same Patriot`y)

Po włozeniu wszystkich tych kości naraz komputer uruchamia się "popiskując" , przy okazji aby odpalić , trzeba wcisnąć F1 (Warning! New system is in safe mode, please re-setting CPU frequency in the CMOS setup)

(poniżej zrzut z wszystkimi kośćmi)

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika.

Podejrzewam ,że przyczyną niestabilności są różne timingi.

Overclocker ze mnie żaden , dlatego zwracam się do Was o pomoc co mam zrobić.

Dodam ,że w BIOS`ie w sekcji DRAM Configuration , wszystko (w dół , aż do wartości DRAM output driving) mam auto

Teraz chodzę tylko na Corsair`ach , ale szkoda aby Patriot`y leżały nie używane , dlatego proszę o pomoc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość zxspectrum

trfc 195 dla wszystkich dimm a ma auto takie pamiatki sie marnoja

ustaw na sztywno cl4 ( cas latency) t1 (memory timing)

tras trc moga zostac te 15 21

ras to cas 4

trp 4 to jakos wyczujesz bo zmieniajac z auto od razu sie wyswietlaja z gory zalozony przedzial liczb wiec tak na sucho z obrazka to trzeba tak troche na czuja

napiecie dramvoltage ustaw 2V

pokombinuj z divami ( tzn dzielnikami) moznikiem i htt aby te pamiatki byly wyzej taktowane

conajmniej te 667-700 cl4

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1700-7

Edytowane przez zxspectrum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trfc 195 dla wszystkich dimm a ma auto takie pamiatki sie marnoja

ustaw na sztywno cl4 ( cas latency) t1 (memory timing)

tras trc moga zostac te 15 21

ras to cas 4

trp 4 to jakos wyczujesz bo zmieniajac z auto od razu sie wyswietlaja z gory zalozony przedzial liczb wiec tak na sucho z obrazka to trzeba tak troche na czuja

napiecie dramvoltage ustaw 2V

pokombinuj z divami ( tzn dzielnikami) moznikiem i htt aby te pamiatki byly wyzej taktowane

conajmniej te 667-700 cl4

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1700-7

a czy to napięcie 2V (rozumiem ,że w tu zmienić - DRAM voltage setting z auto na 2V) nie będzie za wysokie - nie popale czegoś ?

wogóle czy jak ręcznie z AUTO pozmieniam na ręcznie , to jest jakieś ryzyko ,że coś popalę ?

i dla pewności :

wsadzam wszystkie kości i ustawiam -

CAS# Latency (TLC) - z auto na cl4

1T/2T Memory Timming - z auto na T1

(Tras) Minimum RAS Active - z auto na 15

(Trc) Row Cycle Time - z auto na 21

(Trcd) RAS To CAS R/W Delay - z auto na 4

(Trp) Row Precharge Time - z auto na 4

dzięki.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Dodane

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zmieniałem w BIOSie przy włozonych wszystkich kosciach na w/w . zmieniałem też na 5,5,5,15,20 .

Nie zmieniałem tylko napięcia bo się boję :blink:

Nic to nie dało.

Dalej przy włączaniu piszczy i mówi żeby w BIOSie pozmieniać

Warning! New system is in safe mode, please re-setting CPU frequency in the CMOS setup.

dodane = rozwiązanie

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

metodą wieluuu prób i błędów rozwiązałem mój problem.

Po pierwsze pamięć Corsair wsadziłem do DIMM 1i2 , a Patriot do DIMM 3i4.

Na odwrót nic to nie dawało.

Po drugie ustawiłem w BIOSie

CAS# Latency (TLC) - z auto na cl4

1T/2T Memory Timming - z auto na T2

(Tras) Minimum RAS Active - z auto na 12

(Trc) Row Cycle Time - z auto na 21

(Trcd) RAS To CAS R/W Delay - z auto na 4

(Trp) Row Precharge Time - z auto na 4

Po trzecie - myślę ,że najważniejsze : zmieniłem napięcie DRAM Voltage Settig z Auto na 2.0 V.

Teraz wszystko chodzi jak trzeba i nie gryzie się ||spoko||

Timingi zmieniałem też na 5-5-5-15-20 też chodziło.

Edytowane przez radas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm mam takie pytanie: chciałbym na tej płycie zamontować zalmana np-40cu sęk w tym, że mam już zamontowane chłodzenie na cpu i nie chcę go zdejmować tak więc czy bardzo problematyczny będzie montaż teraz tego radiatora? Mocno siedzi te [ciach!]ienko z 5k obrotów na chipsecie? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

eh załamać sie można :mur: , nie wiem dlaczego moja płyta nie cholery nie chce chodzić z fsb powyżej 260 mhz :mur: , próbowałem wszystkiego , mnożnik cpu x5 , pamięci na 400 mhz , albo 533 mhz , luźne timingi , 1,5V na cpu i nic :mur: :cry: , nie mam pojęcia czego to może być przyczyna , ustawienia pamięci wszystko na auto , posiadam 1 GB Kingston KVR 667 mhz 1T , próbowałem nawet podnieść napięcie na chipscie do 1,6V i płyta nawet wstać nie chciała :mur: .

Może to wina zasilacza ?? , posiadam 420W Chieftec ( dual fan ) z tym że wtyczka ATX 20 pin.

Proszę pomóżcie !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w manualu od DFi jest napisane, że zwieksza stabilnośc, więc cos tam daje... chyba :)

Aha i najlepiej jakbyś usztywnił zdziebke te Timingi, bo dzielnik 400 to Cl3, a wtedy może nie dziłać z wysokim HTT

Edytowane przez miras19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

Faktycznie już o niebo lepiej :D

pamięci na 2T , narazie timingi 5 5 5 15 20

fsb 285MHz i brisbane już leci na 2707 :D 1,45 V w biosie :)

zobaczymy co jeszcze uda sie z tego wysupłać :)

Nie przypuszczałem że timingi mogą być przyczyną moich problemów :)

dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta nie posiada slotów naprzemiennych, jak w SocketA? Czyli, aby kości pracowały w dualu wkładam je w niebieskie albo czarne? Czy sprawdzaliście może, czy istnieje różnica w wydajności niebieskich i czarnych? (na sa tak bywało).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. To i ja wtrącę parę groszy od siebie. Kupiłem DFI Infinity NF SLI2-M2, bo kosztowała tyle ile Ultra, bo w żadnym sklepie do którego mam dostęp, allegro, wysyłkowym nie było za podobne pieniądze Abita KN9. Kupiłem Briska 3600+ no i kupiłem 2x1GB GoodRamy 800-tki CL5. Za grafę miał robić Palit 8600GT Sonic. All w podpisie jest.

Szczęśliwy jaki to skok wydajności dopłacając grosze sobie zafundowałem (Athlon 64 3200+ @10x250, Asus A8R-MVP, 512MB Hynix D-43 (padaka 220 jej maks), Galaxy 7600GS Zalman DDR3 1.2ns) przystąpiłem go montażu... i koniec mojej radości. Panowie z ESC dopiero za 3 wizyta w serwisie skapli się że potrzeba najprawdopodobniej biosu (ale co nawydawałem na podróże to już inna sprawa) komputer ruszył szczęście powróciło...

Jednak wróciło na może 5 minut... Korzystając z poradnika (w temacie o brisbane w oparciu o kręcenie na Abicie KN9) rozpocząłem zabawę.

Diva na 553, CR na 2, 195ms, 5-5-5-15, 2.1V na ramki, więcej zmian w napięciach niet, mnożnik 9.5 (z 9 też próbowałem bo ktoś sugerował że DFI połówek nie lubi - bach pewnie woli 0.7 :>), i HT mnożnik na 3x, HTT na 270 i testujemy...

Po kilku próbach (Blend na ortosie maks 20sekund i błędy) napięcie na procku dowędrowało do 1.3V komputer wstał blend 5 minut wytrzymał, jednak komp się zrestartował po odpaleniu (z działającym ortosem w tle) FireFoxa. Ostatecznie stabilne na 1h ortosa i 10 godizn gry w World of Warcraft był na 265HTT 1.3V, z tym że pamięci miały dość mało MHz to dałem im CR 1 i 4-4-4-12 wciąż przy 195. Next day włączam PC a tu radośnie powiewa info, że Overclock Fail i mam wejśc do BIOS'a. Co bym tam nie poustawiał to maks na czym mój pc stabilny jest to to co mam w podpisie :/.

Co więcej ciekawi mnie jeden aspekt. Otóż jak ustawie all na def wartości (pamięci Auto, 195ms, procek def, div 800, no tak jak fabryka nakazała) to komputer wstanie z 1.3V na procku, na 1.325V po POST'cie zawita mnie informacja, że windows nie wstanie bo brak pliku System32, a na 1.35V nie wstaje wogóle (czarny ekran, brak pisków, dioda power się nie świeci). Temperatury dobre, pasta as5, cooler z podpisu, na mostku niebieski zalman z dołożonym na gumkach wentylkiem boxowym (50 stopni to maks co widziałem), świeża instalka windy (oryginał z uczelni na systemie MSDNAA, SP2, all poprawki, łatki jakie są dostępne), na Palicie radiatory, dobry cooler (na def ustawieniach i tak to samo jest więc to nie karta). Dysk Samsung T166 300GB na Sata2 wpięty w Sata1 na mobo, nagrywarka Sonego na Primary IDE jako Master, i stacja dyskietek, to all co mam.

I tutaj pojawia się pytanie Co Robić?. Przeczytałem (ile dałem rade) po trochu z wątków o DualCore od amd, o brisbane i tego o dfi, szukałem nic nie znalazłem. Optimajzer jest zainstalowany, gry działają, jedynie nie instalowany a kopiowany wow ukazuje rwanie grafiki znane z X2. Czarna magia, rozpacz, coś można zrobić czy jednak nie?, czy odrazu zbierać pieniądze na Pentiuma E?, albo wymiene tej DFI, procka?... Poprostu nie mam zielonego pojęcia co się u mnie dzieje... Pomóżcie zrozpaczonemu...

Edytowane przez Eversor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, ja też mam Oc faild, i powyżej 250, Htt mi się resetuje.

Co ciekawe i chyba najlepsze :), że pierwsze uruchomienie HTT 200, potem Start uruchom ponownie i pojawia się 250 ;) Jednak powyżej 250 non stopa HTT reset i OC Faild. dodam, że wsio inne jak V Dram, Core, Timingi, Mnożniki HT, NB są jak jak były ustawione, tylko HTT się resetuje

Generalnie zawiodłem się co do DFI.

Edytowane przez miras19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet mnie nie denerwujcie! Siedziałem 2 tyg i czytałem jaki zestaw wybrać. Po dokładnych przemyśleniach wybrałem bri 3600, infinity, 2x1gb krv667 i palita sonic a teraz czytam takie rzeczy :/ wszystko juz poskładane, czekam tylko jeszcze na sonica (po cichu liczę na +, ale szczerze watpie). Tak czy owak mam obawy do zasiłki (szef 360) ale ludki pisały, że im śmiga na takiej. Ale poki co nie bede ryzykował o/c. Na początku września szarpnę się na warriora. Obym się nie rozczarował nowym sprzętem.

ps. Peron jak peron - spoko :P

Edytowane przez Raul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raul ale nie mam zamiaru cię denerwować, po prostu np. u mnie dzijeą się jaja.

Ja się najbardziej boje, że mi padnie mobas, bo już kika osób dołączyło do DFI Broken Club czy coś takiego. Dobrze, że składam media center(płyta na am2), na którym będe robi eksperymenty, jak WC itp, więc w razie czego sobie podmienię na czas gwary;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już mam dosyć niestabilności płyty, tyle co się namęczyłem na Asusue A7V880 to ludzkie pojęcie przechodzi. Ustawienia biosu szlag trafiał co trochę, a po o/c nie mogłem restartować, tylko off i dopiero on, bo też by szlag trafił bios. Co ciekawe miałem problemy z synchro. Nie wiem czemu. Liczę więc, że ten zestaw nie będzie mnie przyprawiał o kur***ę. Od 3 dni (bo sprzedałem SocketA i czekam na tego sonica) mam "przyjemność" siedzieć na p3 556, gf 2mx i 193 ramu. Trup straszny, ale jednego nie mogę powiedzieć. Komp ma 9 lat i jest stabilny jak skała. Nie ma mowy o utracie ustawieniach biosu (czego nie mogłem znieść na SocketA).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet mnie nie denerwujcie! Siedziałem 2 tyg i czytałem jaki zestaw wybrać. Po dokładnych przemyśleniach wybrałem bri 3600, infinity, 2x1gb krv667 i palita sonic a teraz czytam takie rzeczy :/ wszystko juz poskładane, czekam tylko jeszcze na sonica (po cichu liczę na +, ale szczerze watpie). Tak czy owak mam obawy do zasiłki (szef 360) ale ludki pisały, że im śmiga na takiej. Ale poki co nie bede ryzykował o/c. Na początku września szarpnę się na warriora. Obym się nie rozczarował nowym sprzętem.

Hmmm , no ja miałem podobnie, też kilka tygodni czytania i analizowania , sprzęt już złożony i działa :), a to takie rzeczy teraz wychodzą :blink: , to mi infinity wariuje , to sonic okazuje sie "przeciętny" :? eh. A sprzęty mamy podobne , w podobnym czasie składane , z tym że ja narazie mam 1x1gb krv667 , i chiefa 420 (zmodowane przezemnie chłodzenie 1x80mm 5V + 1x120mm 7V -cisza absolutna). A mój sonic (z agito) robi 690 /1730 , pewnie bez moda sie nie obejdzie, ale to po zmianie chłodzenia na lepsze :) . Brisbane jak narazie 2707 przy 1,45V , fsb 285 ( po całym dniu bojów :) ), zobaczymy co da sie wydusić :). A swoją drogą ja na swoim infinity posiadam miedzianego pentagrama na chipsecie i nawet daje rade u mnie :), 47-48 stopni w stresie :).

pozdrawiam i powodzenia w bojach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm , no ja miałem podobnie, też kilka tygodni czytania i analizowania , sprzęt już złożony i działa :), a to takie rzeczy teraz wychodzą :blink: , to mi infinity wariuje , to sonic okazuje sie "przeciętny" :? eh. A sprzęty mamy podobne , w podobnym czasie składane , z tym że ja narazie mam 1x1gb krv667 , i chiefa 420 (zmodowane przezemnie chłodzenie 1x80mm 5V + 1x120mm 7V -cisza absolutna). A mój sonic (z agito) robi 690 /1730 , pewnie bez moda sie nie obejdzie, ale to po zmianie chłodzenia na lepsze :) . Brisbane jak narazie 2707 przy 1,45V , fsb 285 ( po całym dniu bojów :) ), zobaczymy co da sie wydusić :). A swoją drogą ja na swoim infinity posiadam miedzianego pentagrama na chipsecie i nawet daje rade u mnie :), 47-48 stopni w stresie :).

pozdrawiam i powodzenia w bojach :)

Wiem, że to nie do mnie ale i tak się wypowiem. Ja ten komputer złożyłem w poprzedni wtorek, czyli 6 dni temu. Jak pisałem z VCore 1.325V system nie bootuje głosząc prawidła o braku pliku System32, a powyżej tej wartości nie ma mowy o boocie nawet płyty głównej (ocohozi? :/). Więc nic ze swojego brisa nie wycisne. Powalcze może o te 250HTT Mirasa19, ale ustawienie HTT/DIV tak by pamięci miały sensowny zegar/tudzież timingi i komputer wstał graniczy z cudem. Co do palita, to kupiłem Sonica ze względu właśnie na modowanie go tak jak w temacie o 8600GT się wywodzą. Ale niestety nowa rewizja i żadnego vmoda do niej nie znalazłem toteż pracuje na 700/900(1800) i dobrze jej z tym. Na wydajność w WoW czy innych moich grach to i tak za dużo :]. Ale za to X2 z 211x9.5 wymięka niestety (bo te gry i tak z 1 rdzenia korzystają). Szczerze to zbierając kasę planowałem Abita, ale ten wyszedł i padło na DFI, zawsze uważałem, że DFI to coś i lepszej mobo się nie znajdzie... teraz niestety na myśl o niej otwieram allegro i patrze czy dorwę KN9 za 270zł bo tyle dostane za zwrot DFI...

---------------------------

Edit:

A World of Warcraft nawet po reinstalacji wciąż rwie i szarpie... Kur** no grać się tak nie da, niby 40-80FPS a równo co około sekundę szarpnięcie grafiki... No cuda. Ręce opadają... A wystarczyło zmienić Galaxy na Palita, 512tke hynixa na coś 2x512 i mieć święty spokój, albo eVGA 650 ultre z pentiumem e 2140 i tylko 2x512 w tej samej cenie...

Edytowane przez Eversor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że to nie do mnie ale i tak się wypowiem. Ja ten komputer złożyłem w poprzedni wtorek, czyli 6 dni temu. Jak pisałem z VCore 1.325V system nie bootuje głosząc prawidła o braku pliku System32, a powyżej tej wartości nie ma mowy o boocie nawet płyty głównej (ocohozi? :/). Więc nic ze swojego brisa nie wycisne. Powalcze może o te 250HTT Mirasa19, ale ustawienie HTT/DIV tak by pamięci miały sensowny zegar/tudzież timingi i komputer wstał graniczy z cudem. Co do palita, to kupiłem Sonica ze względu właśnie na modowanie go tak jak w temacie o 8600GT się wywodzą. Ale niestety nowa rewizja i żadnego vmoda do niej nie znalazłem toteż pracuje na 700/900(1800) i dobrze jej z tym. Na wydajność w WoW czy innych moich grach to i tak za dużo :]. Ale za to X2 z 211x9.5 wymięka niestety (bo te gry i tak z 1 rdzenia korzystają). Szczerze to zbierając kasę planowałem Abita, ale ten wyszedł i padło na DFI, zawsze uważałem, że DFI to coś i lepszej mobo się nie znajdzie... teraz niestety na myśl o niej otwieram allegro i patrze czy dorwę KN9 za 270zł bo tyle dostane za zwrot DFI...

Ja tak samo nie mogłem przebić htt 260 , a spróbuj ustawić pamięci na luźne timingi , ja dałem 5 5 5 15 20 i 2V przy i przy htt 285 miałem 650 mhz ( dzielnik na 533 mhz ) na pamieciach . Vcore daj tak z 1,4 , 1,45 V , ja też miałem podczas bootowania że brakuje pliku system32, ale podniesienie vcore pomogło ;) , aha no i pamięci 2T i 195ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak samo nie mogłem przebić htt 260 , a spróbuj ustawić pamięci na luźne timingi , ja dałem 5 5 5 15 20 i 2V przy i przy htt 285 miałem 650 mhz ( dzielnik na 533 mhz ) na pamieciach . Vcore daj tak z 1,4 , 1,45 V , ja też miałem podczas bootowania że brakuje pliku system32, ale podniesienie vcore pomogło ;) , aha no i pamięci 2T i 195ns

Hehe. Czytanie ze zrozumieniem nie boli :/. Napisałem przecie, że po ustawieniu VCore od 1.35V w górę płyta nie bootuje nie świeci diodą power, ogólnie dmucha tylko wentylami i koniec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe. Czytanie ze zrozumieniem nie boli :/. Napisałem przecie, że po ustawieniu VCore od 1.35V w górę płyta nie bootuje nie świeci diodą power, ogólnie dmucha tylko wentylami i koniec...

sorki przeoczyłem to , tak to jest jak sie czyta, nagrywa płytę , wgrywa stery , i jeszcze robi kilka rzeczy a raz :-P . Hmmm ..... , a próbowałeś może wejść do biosu i tylko podnieść napięcie , zapisać i wyjść ?? , bo u mnie czasem jest tak , że płyta właśnie też nie chce sie bootować, ale jak kilka razy zresetuje, i wejde do biosu , to jest te podwyższone napięcie i dalej jakoś idzie normalnie :) ,także szopki z tą płytą są niezłe :). Co nie oznacza że to szajs , może tylko jest kapryśna :P i trzeba dużo posiedzieć zanim coś zacznie działać :).

Ja nie mówię że jestem cudotwurca i wiem wszystko najlepiej ,ale u mnie bynajmniej tak było :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny sposób wejścia do biosu podniesienia napięcia i wyjścia jaki przeprowadziłem to: wejść podnieść napięcie, popatrzeć jak kręci wentylami, power na 5 sek wcisnąć, power + insert by wystartował i znowu cały bios od nowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny sposób wejścia do biosu podniesienia napięcia i wyjścia jaki przeprowadziłem to: wejść podnieść napięcie, popatrzeć jak kręci wentylami, power na 5 sek wcisnąć, power + insert by wystartował i znowu cały bios od nowa...

u mnie czasem jest tak, ustawiam nap i np. fsb, zapisuje ustawienia , czarny ekran czekam pare senkund , daje reset, jak trzeba to jeszcze jeden , i płyta wstaje z tym napieciem jakim ustawiłem w biosie, ale już fsb jest zresetowane i domyslnie 200 , przestawiam spowrotem fsb na taka wartosc jak poprzednio , zapisuje i wtedy już wszystko działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasny gwint, jak czytam co Wy tu piszecie to ręce mi opadają. Długo zastanawiałem się nad kn9 czy infinity. Na pclab mi znaczna większość doradzała właśnie infinity. Najbardziej skusiły mnie opinie pisane o niej w stylu "To jedna z płyt, w której ustawiasz z marszu htt 350 i wstaje, bez zadnej kombinatoryki". Naprawdę chciałem przy niej odpocząć, a to co tu piszecie to jak bym się cofnął do Asusa, bo podobne bajki z nim miałem. Jutro mi przyjdzie ostatnia część, bo dostałem już info że sonic trafił już z agito do UPC. Mam nadzieję, że nie będę miał takich problemów jak Wy. Ale i tak teraz nie mogę kręcić, choć pewnie będzie mnie kusić jak pieron -> szef 360 :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi