Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

--------[ BIOS ]--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Data BIOS'u systemowego 04/03/07

bios wgrało esc - nawet nie miałem pojęcia, że taki stary bios obsługiwał brisbane - a proc się na nim kręci dobrze

Czyli masz starą wersję! Wgraj nową z sierpnia i po problemie..

W moim DFI:

- wiatrak po starcie kompa rozpędza się na max potem się zatrzymuje po około 1min powoli się rozpędza

To jest normalne, wiatrak się rozkręca w miarę wzrostu tempetarury.

W moim DFI:

- po restarcie kopma nie da się wejść do BIOSu

To akurat jest wina DFI - niektóre wersje BIOSu tak mają.

- speaker obudowy podłączony do płyty nie działa

Polecam lekturę instrukcji!!! :lol:

- BIOS jest ogólnie spaprany źle wyświetla dane itd. itp. nie wspominając o stabilności

Potwierdzam, że BIOS jest troszkę skopany, ale miałem pod lupą 6 tych płyt i wszystkie działały stabilnie, czyli problem jak zwykle leży po stronie użytkownika :lol:

- wogóle to druga płyta bo pierwsza pracowała 30sekund na nominalnych ustawieniach po czym się spaliła na szczęście tylko ona.

Jak czytam Twoją wypowiedź to jestem prawie pewien, że Ty ją uśmierciłeś!

Prawie bo mogłeś trafić "fabrycznie uszkodzoną" - to niestety zdarza się wszystkim producentom.

Edytowane przez klami85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe a moja po uśpieniu wraca do 200 x9,5 :D A testuje właśnie 280 x 9,5, musiałem z pamiątkami zejśc do div 400 Cl4.

Jak potem uruchomie ponownie to wraca do 280x9,5 :D Szkoda, że to nie uwzględnia Gwara.

Może mi ktoś powiedzieć, czy ten najnowszy bios coś zmienia z kartą sieciową, bo podobno nie jest wykrywana, obecnie jade na przed ostatnim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie 2 pytania:

1) mam zamiar kupic ath 4400+ brisbane + dfi infinity, bede chcial go ostro krecic... lepiej kupic ramy 1066 by miec zapas oc czy tez one nie wstana na tej plycie?

2) jest kilka rodzajow dfi infinity, ja bede kupowal ze sli, wiec lepsze nforce4 czy nforce570?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie 2 pytania:

1) mam zamiar kupic ath 4400+ brisbane + dfi infinity, bede chcial go ostro krecic... lepiej kupic ramy 1066 by miec zapas oc czy tez one nie wstana na tej plycie?

2) jest kilka rodzajow dfi infinity, ja bede kupowal ze sli, wiec lepsze nforce4 czy nforce570?

pozdrawiam

1. nie powinno być problemów.

2. zdecydowanie NF4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie 2 pytania:

lepiej kupic ramy 1066 by miec zapas oc czy tez one nie wstana na tej plycie?

Lepiej kup jakieś dobre 800 :), szkoda kasy na 1066 , albo 4x1 GB 667 jakiegoś dobrego producenta, np Kingstony ładnie sie kręcą ( patrz moja sygnatura ). Zawsze jak będziesz kręcił procek, to masz dzielnik pamięci, więc spokojnie nawet na słabszych pamięciach można sie pobawić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, to wyjdź i nie wracaj ;] I wszyscy będą szczęśliwi.

Ale jak na moje pytania nie odpowiedziałeś tak nie odpowiedziałeś :lol:

I nie wal tyle głową w mur bo głowa rozboli...

30 postow do kosza + jeden ban... Kiedy zaczniecie lac na trolle zamiast je karmic? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 postow do kosza + jeden ban... Kiedy zaczniecie lac na trolle zamiast je karmic? :rolleyes:

Coś ciekawego mnie ominęło? :lol2:

@Kaaban

O tekturowym PCB to już czytałem. Chodziło mi o dzisiejsze posty :wink:

EOT

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś ciekawego mnie ominęło? :lol2:

Kolega jakieś herezje siał, że dfi jest byle jakie, ma tekturowe pcb i coś tam jeszcze co wywołało ogólne ruszenie... ale EoT ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde co to za padaka, nie moge ht wiecej niz 250 dac :D od razu sie wysypuje plyta, wtf? tak samo jak zmienie napiecie czegokolwiek na wieksze mniejsze - od razu zwiecha :(

hlp

Edytowane przez wallec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no lipa, mam dzielnik ram na 533 ( dzialaja na 716 - maks wstaja na ok 780 -, zmiana napiecia na wyzsze wysypuje plyte ).

proc 10.5 x 240 - dziala.

ustawie 10.5 x 250 lajt dziala.

dam np 8 x 251 i juz nie wstanie ( ram oczywiscie daje rade ).

nie wiem co jest grane. hlp

Edytowane przez wallec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wallec

na poczatku ustaw dzielnik pamięci inny niż 400.. mi na nim max płyta robi 290. jak dam dzielnik na 533 to juz leci do 360 (na tyle moje memki pozwalają)

Nie płyta tylko procesor, wina kontrolera ze nie toleruje takich wysokich dzielników na wyższych taktowaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem nowy na forum wiec nie na wszystkim sie znam nabyłem oststnio Płyte DFI infinity dotego jest Procek AMD 4000+ brisha płyta ma opcje cool n quiet oczywiscie jest ona właczona i wsumie nic sie niedzieje , a powinno zanizac czestotliwosc procka ,a jedynie co zauwazyłem to ze obroty sa zaniazane przez płyte jakies sugestie odnosnie tego jak to ma faktycznie działac ?

Edytowane przez Siwyx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze ale gafa, już podmieniłem, ale skapłaem się sam ;)

No to super sam mówię aby nie jechali po płycie, aby najpierw sprawdzili, a nie jestem lepszy. Chyba leka załamke miałem po tym jak nowy bios nic nie zmienił w kwesti resetowania HTT.

Aby moja gafa nie poszła się marnować podam jaka jest różnica w 3Dmark 03.

2x 17700 Pkt

16x 19873 Pkt

Z obserwacji wynika, że różnica w FPS-ach jest około 10- 15 FPS, oczywiście wiadomo na czyją korzyść.

Jeszcze raz sorki za nooberskie lamentowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja płyta juz mnie wkurza coraz bardziej. Nie dośc, że nawet na def pokazuje mi na starcie czasami za bardzo podkręcony procesor to na dodatek jakoś dziwnie piszczy. Jest to wkurzjący ciągły pisk (nie chodzi o wentylator na chipsecie bo ten juz dawno wymieniony). Nie jest zbyt głośny ale uciążliwy. Na bank nie jest to żaden wentylator bo sprawdzałem wszystkie. Na standardowych ustawieniach tego nie ma, ale jak trochę podkręce to s[ciach!]... płyta popiskuje. Ma ktos taki sam problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde ale lipa z tymi cewkami nawet nie wiem gdzie je zlokalizowac na płycie głównej. Bo to płyta główna raczej, ponieważ zasilacz i karta juz były wczesniej i nie popiskiwały.

No ale w czym masz problem? nie potrafisz znaleźć na płycie cewek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu wraca stary problem - już nie wiem co robić - jakie ustawienia nie zrobię zawsze mam

"Warning! Now System is in Safe Mode.

Please re-setting CPU Frequency in the CMOS setup"

Zgodnie z poradami mam najnowszy bios 8UM2D725.ZIP - ustawienia na default oprócz napięcia na rdzeniu +0,25 do poprawy stabilności - i nic sie nie poprawiło :( Reszta kompka w sigu.

Kurcze - trafię na jakiś bios co rozwiąże moje problemy czy wymienić płytę na inną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu wraca stary problem - już nie wiem co robić - jakie ustawienia nie zrobię zawsze mam

"Warning! Now System is in Safe Mode.

Please re-setting CPU Frequency in the CMOS setup"

Zgodnie z poradami mam najnowszy bios 8UM2D725.ZIP - ustawienia na default oprócz napięcia na rdzeniu +0,25 do poprawy stabilności - i nic sie nie poprawiło :( Reszta kompka w sigu.

Kurcze - trafię na jakiś bios co rozwiąże moje problemy czy wymienić płytę na inną?

spróbuj tego: KLIK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież sam Klami twierdziłeś, że jak ktoś ma najnowszy bios, to ten twój i tak mu nie pomorze.

Nie przypominam sobie, żeby tak mówił. :blink:

Mój BIOS bazuje na oryginalnym, więc ten błąd powinien również występować na moim, a mam sygnały od kilku osób, że na moim BIOSie działa OK. (i u mnie również działa OK na tym BIOSie).

Jak by na to nie patrzeć spece od BIOSu z DFI dają d**y...

Niech spróbuje to nic nie kosztuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak by na to nie patrzeć spece od BIOSu z DFI dają d**y...

Taaak? Heh, jakbyś chciał wiedzieć to przynajmniej na AM2 i 939 spece od biosu z dfi odwalili kawał niezłej roboty, jeśli chodzi o wydajność, biosy dla DFI ustawiają w procku wiele rejestrów które u innych są nieruszone, może nie wszędzie widać tą wydajność bo to jakby nie patrzeć mały ułamek jest, ale w SPi idealnie to zauważysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi