Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

Milans chciał sprzedać dobrą sztukę tego opka 1210 F3 w podobnej cenie (dużo nie dopłacisz), na 1,55V zrobili prawie 3,5ghz tylko nie wiem czy jeszcze aktualne.

Edytowane przez M-Power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Milans to zrobił na Asusie, nie jestem do końca pewien czy to czasem nie wina pamięci, postaram się to w najbliższym czasie zbadać, narazie nie mam czasu.

Ale do właśnie to legendarne DFI nie wstaje z biosu z HT 375... co za szrot. Miałem DFI LanParty Ultra-D to mi bios zamykało 456mhz a tu żałosne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To widzę że to nie tylko problem mojego/moich egzemplarza/y też końcą się przy 375, a trochę tych płyt się u mnie przewineło. Jeszcze podejrzewam pamięci, jak dorwę jakieś fajne to się sprawdzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Razan_r

nie zapominaj, że opki zawsze były robione na najlepszych rdzeniach. Zresztą kiedyś było głośniej o opkach nowej serii, które defacto były wciąż F2 ;)

Mnie również wydaje się, że blokują Cie ramy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale do właśnie to legendarne DFI nie wstaje z biosu z HT 375... co za szrot. Miałem DFI LanParty Ultra-D to mi bios zamykało 456mhz a tu żałosne.

Tylko na 939 procki miały znacznie wyżej HTT walla jakbyś tego nie zauważył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówię że ma na tyle walla ale, że na jakimkolwiek procku AM2 trudno trzasnąć 430MHz a co dopiero 456MHz. Tak samo nie wierzę żeby ci się to DFI kończyło na 375MHz.

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zmieniłem bios na 8UM2D725 oficjalny od producenta 2007/07/25. I po tym update'cie przestał mi działać dźwięk (SB Live 5.1) nigdzie ani filmy, muzyka, gry niema dźwięku. Stery przeinstalowałem od MOBO i karty dźwiękowej i nadal nic. Sama dzwiekówka jest wykrywana przez winde i w panelu sterowania. Co może pomóc, gdzie leży wina??

PS. Update do innych wersji bios niepomaga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety to nie to :/

Jakieś inne pomysły?? Wgrywałem inne biosy starsze i niestety to samo:/ Gdzie leży przyczyna czy PCI by walneło:/

Edytowane przez >PePeK<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie aby PCI walneło, możesz przecież sprawdzić na innym PCI, przecież tylko jednego nie ma.

Mam tą samą kartę i na wszystkich biosach mi chula, jedynie integra jest denna, gdyż na jednym programie działa na drugim nie.

Przyczyny bym się doszukiwał w ustawieniach w biosie, ale jeżeli mówisz, że wyłączyłeś zintegrowaną i dalej to samo to dziwne.

A czy przypadkiem przy instalacji sterów od Moba nie wgrałeś też od integry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem i na innych PCI też niedziała. A wyjąłem ja i zainstalowałem stery od integry ale dziwna sprawa bo i na niej nie mam dźwieku:/ w weekend jeszcze zrobię format sie zobaczy może coś pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie!

Dziś wyłonił mi się dziwny problem, a mianowicie w związku ze zmianą grafy która nie zmieści się przy zalmanie chciałem przetestować sam czy przestawienie zworek w dół będzie działało.

Więc najpierw wyjąłem moją 7300 włozyłem niżej (bez przestawiania zworek czyli PCI-ex x2) i ok odpaliła. Więc powyjmowałem zworki przełożyłem niżej wkładam do dolnego slota i nic... wyjąłem grafe przełożyłem do górnego slota (teraz też x8 po przestawieniu zworek) i chodziła, później przełożyłem niżej przy x8 no i odpaliła. Wszystko niby fajnie, ale teraz po przełożeniu zworek do domyślnych ustawień karta NIE RUSZA NA PCI-ex x16!!! Nie wiem naprawde co jest nie tak:( wszsytko inne działa tylko nie x16.. grafa nie bootuje, komp zachowuje sie jak by nie było grafy, po dluzszej chwili i dluższym "pikaniu" odgwizduje brak karty i leci dalej... Proszę o szybką odpowiedź chociaż z jakimis sugestiami

clear CMOS robiłem jak by coś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kilku dni czuje że w moją maszynę wstąpiło nowe życie :blink:

Kilka postów temu żaliłem się, że zestaw x2 brisbane DFI i ramy dziwnie zachowują się po OC, tzn wzrost wydajności znikomy nawet jak przekręciłem proca na 3ghz. Niedawno temu zacząłem się bawić od nowa tym razem na domyślnym mnożniku czyli 10.5 bo mam x2 4000. Przyzwyczajony do podkręcania na soc. A i na 939, wcześniej zabawę zaczynałem od zmiany mnożnika na cały czyli np 10 i zazwyczaj zabawa się szybko kończyła dla przykładu podam ze procek na 10x250 ruszał dopiero przy 1,4V ramy przy tym na 750mhz przy 2,3V. W obecnej chwili siedzę na 10.5x250 przy 1,3V ramy przy tym na 880 przy 2,3V.

Dołączona grafika

Poszedłem dalej tym tropem proc na 10.5x280 przy 1,4V (odczyt zawyżony z powodu orthosa :) ) także zupełnie stabilnie!! ramy przy tym tak jak poprzednio przy 2,3V a taktowanie 840mhz.

Dołączona grafika

Z tego co pamiętam, czytałem, ( całe 100 stron tego tematu, poradniki jak kręcic am2 itp.) nigdzie nie było przeciw wskazań dla zmiany mnożnika CPU :huh: więc WTF.

Ma ktoś pojęcie o co biega i dlaczego dla procka ma różnice 10.5x250 a 10x250 z korzyścią dla 10.5 :blink: ?? Nie to żebym narzekał ale ciut to dziwne. :unsure:

AAA wyniki w smarkach/grach +7-8% (w stosunku do 10.5x200), przy 10.5x280 i jakieś +5% dla 10.5x250. Poprzednio było około +4% dla procka ustawionego na 10x300 przy 1,5V i ramy na 750 i jakieś + 2% dla ustawień 10x250 przy 1,4V i ramy na 1000 cl5 przy 2.3V.

Edytowane przez Dudumaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam użytkowników forum.

Pytanie z cyklu "wtf":

Jak wyjąć pamięć ram ze slotu? Wygląda to tak jakby kostka "przytopiła" sie do płyty głównej gdyż nie ważne z jaką siłą próbuje - nie daje rady. Udało mi się nawet podnieść całego pc trzymając tylko za kostkę pamięci :D

Spotkał sie ktoś z takim problemem?

ps. nie śmiac sie bo hardkor jest

ps2. wydaje mi się, ze utkwiło na "amen"

Edytowane przez wallec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbuj poruszać kostką trochę na boki, ale nie za mocno no i weź te białe zaczepy wciśnij jakoś mocniej może puści... pierwszy raz o czyms takim słysze:D

Przypominam o moim pytaniu w poście 3020.. nadal tego nie rozwiązałem :(

Dodam, że górny slot jest mechanicznie sprawny bo w tym momencie jest w nim karta ale x8

EDIT

karta działa odpalałem przed chwilą na takiej samej płycie x16 i jest ok.. tylko u mnie coś jest nie tak.. no proszę chociaż jakieś sugestie :(

Edytowane przez Verter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inaczej ustawiają się alfy - to wsio.

Dołączona grafika

Jedyna różnica to MAL. Przy 10.5x250 MAL = 5ns przy 10x250 MAL = 6ns.

Wgrałem modowany bios zmieniłem MAL na 5 i chciałem odpalić kompa na 10x250 przy 1,3V i niestety nawet nie post-uje, wyjec wchodzi do akcji i po faworkach :mur: , na 10,5x250 (czyli 125mhz wiecej) proc chodzi na 1,3V przy 10x250 proc rusza dopiero na 1,4V niezależnie czy MAL 5 czy 6.

Ma ktoś jakieś inne pomysły?? dlaczego 10x250 rusza na 1,4V a 10,5x250 przy 1,3V?? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A64tweaker to narzędzie dla 939/754. Dla am2 stosuj memseta.

Żeby MAL zmienić musisz wgrać modowany bios, MEM CLK 2 to tylko włączenie/wyłączenie pamięci w którymś slocie.

Zmieniłem poprzedniego posta nr 3027, zapodałem screeny z memset-a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi