klami85 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 (edytowane) Najlepiej by było jak by autor tego biosu żeby jak najwiecej nam opowiedział A wiadomo coś o stabilności tego biosu??? Ten BIOS jest tak samo stabilny jak wersja fabryczna, gdyż wprowadzone modyfikacje miały na celu TYLKO odblokowanie opcji, które są standardowo zablokowane przez DFI. Listę zmian dałem już wcześniej. Timmingów ALPHA i nowych dzielników nie odlokowałem, ponieważ w orginalnym BIOSie ich poprostu nie ma, więc nie ma co odblokować!!! Wszystkie zmiany robiłem przy pomocy programu MODBIN ver. 2.01.01. Jak ktoś zna ten progs to powinien wiedzieć, że żeby coś zepsuć to trzeba tego bardzo chcieć. Co do samego wgrywania to polecam programik WinFlash od Awarda, jest w nim taki bajer, że przy aktualizacji nie ruszamy sekcji BOOTBLOCK, i w razie czego komputer na 100% wystartuje z BOOTBLOCKA (mamy czarny ekran, ale działa stacja dyskietek i można wgrać starą wersje) @AM2 Maniak Zmieniałeś radiator na chipsecie? Jak tak to na jaki? Przymierzam się do zakupu tej karty którą masz w podpisie, ale wydaje mi się, że będę musiał zmienić Zalmanka na chipsecie na coś mniejszego Edytowane 11 Grudnia 2006 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 (edytowane) @klami85 mozesz lopatologicznie krok po kroku napisac jak wygrywac ten bios :rolleyes: :?: AD1. Kilka stron wstecz jest zmodowany bios, który z tego co pamietam udostępnia wiecej dzielnikow. AD2. Nie ma [; Z tego co napisal autor wynika ze nie. :( Rozumiem ze zykla pomyla to byla tak :) :?: Edytowane 11 Grudnia 2006 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 (edytowane) @klami85 mozesz lopatologicznie krok po kroku napisac jak wygrywac ten bios :rolleyes: :?: Z tego co napisal autor wynika ze nie. :( Rozumiem ze zykla pomyla to byla tak :) :?: 1) ściągasz WinFlash 2) ściągasz BIOS 3) otwierasz BIOS w WinFlashu 4) zaznaczasz wszytskie pola za wyjatkiem BOOTBLOCK 5) naciskasz update 6) restartujesz kompa W MOIM BIOSIE NIE MA DODATKOWYCH DZIELNIKÓW PAMIęCI Są NATOMIAST DODATKOWE MNOżNIKI HT Edytowane 11 Grudnia 2006 przez klami85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 WinFlasch -> http://www.softwarepatch.pl/plik/1177/ster...sh_Utility.html :) Biosik wgrany i dziala tak jak trzeba :) CPU-Z HT 2,5 wykrywa jak 2 ale CBi juz sobie poradzil z poprawnym odczytem :) [juz mialem ten problem z MSI na 754 i tam HT 2,5 tez bylo zle wykrywane przez CPU-Z... choc czasami bylo OKi :lol: :blink: ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Owocnego użytkowania :rolleyes: HT x2,5 przydaje się jak dajemy HTT>400 U mnie płyta siada w okolicach 420 a u was jak jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AM2 maniak Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 (edytowane) @AM2 Maniak Zmieniałeś radiator na chipsecie? Jak tak to na jaki? Przymierzam się do zakupu tej karty którą masz w podpisie, ale wydaje mi się, że będę musiał zmienić Zalmanka na chipsecie na coś mniejszego No i jednak mięliście racje po czasie fabryczny wiatraczek zaczął wyć, co do zmiany wiatraczka to wymiana tylko i wyłącznie na Thermalright HR-05-SLI Chipset cooler bo zaraz nad chipsetem mam kartę graficzną. Edytowane 14 Grudnia 2006 przez AM2 maniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dk75 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Jam mam wodę i mi o EAX1950Pro nie zawadza ;PPPp Temperatura przy 24oC w pokoju to teraz na 235MHz/1,5V jakieś 41oC (odczyty z czujników ;PPPp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AM2 maniak Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Owocnego użytkowania :rolleyes: HT x2,5 przydaje się jak dajemy HTT>400 U mnie płyta siada w okolicach 420 a u was jak jest? Nie wiem czemu, ale jak zjadę z mnożnikiem, a dam wyższe HTT<380 to po restarcie płyta automatycznie zjeżdża do HTT=200 nie wiem dlaczego choć HT mam x2,5 w nowym biosie. Chyba trafiłem na słabego proca bo max 2,7ghz wyciągnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dk75 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 OK. Gdyby więcej osób się interesowało wodą na NB tej płyty to ja używam XC1. Jest o tyle dobry, że ma niesymetrycznie rozmieszczone króćce oraz jest niski i dzieki temu mieści się pod i z boku karty GFX. Wadą jest to, że jest już trudno dostępny. Oto jak u mnie to wygląda: Jak widać blok wchodzi pod wiatrak Asusa a pomiędzy króćcami a kartą jest jeszcze trochę miejsca. Blok jest przykręcony w skrajnej pozycji, ale o tym niżej. To dlatego blok musiałem tak skrajnie przykręcić (chipset nie jest centralnie pod blokiem tylko na jego krawędzi) - blok prawie się opiera o te kondensatorki na górze nad kablami SATA. No ale grunt, że działa i mam teraz przy 25,5 oC w pokoju ok. 42 oC na NB przy defaultowym napięciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 No ale grunt, że działa i mam teraz przy 25,5 oC w pokoju ok. 42 oC na NB przy defaultowym napięciu.hehe jezeli jest to odczyt z czujnika to jak na wode mizernie, tyle to ja mam na niebieskim zalmanie z nawiewem na 5V :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahir- Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 W najbliższym czasie będę próbował walczyć z tym wiatrakiem, mam TAKI wentylatorek, spróbuje go dopasować i wsadzić na dfi zobaczymy jak pójdzie :P Spookie jak ci się udało tyle wyciągnąć z tego semprona ?? mój nie chce tak wysoko lecieć :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 (edytowane) Proc procowi nierowny :P 2800 MHz na 1,475V box cooling :lol: Na pamieci tez bardzo nie narzekam (kupilem najtansze jak mozna bylo :lol: ) 533@1080 MHz 5-5-5-15-2T; 2,4V - 100% o/c :rolleyes: ...Dobra probuje sie zabrac za montaz WC, jak wszystko sie uda to mam nadzieje troche wyzej puscic procka :) Edytowane 15 Grudnia 2006 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 Nie wiem czemu, ale jak zjadę z mnożnikiem, a dam wyższe HTT<380 to po restarcie płyta automatycznie zjeżdża do HTT=200 nie wiem dlaczego choć HT mam x2,5 w nowym biosie. Chyba trafiłem na słabego proca bo max 2,7ghz wyciągnie Daj bardzo mały mnożnik proca i ht, pamięci ustaw na standard i dopiero sprawdź ile ci płyta pójdzie max HTT. Być może 380HTT to już koniec jej możliwości na standardowym napięciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guru Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 siemka jakie tanie pamieci polecacie na ta plyte ? bo podobno goodramy sie nie nadajo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 siemka jakie tanie pamieci polecacie na ta plyte ? bo podobno goodramy sie nie nadajo :D Nadają się, zwykłe jak i PRO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 siemka jakie tanie pamieci polecacie na ta plyte ? bo podobno goodramy sie nie nadajo :D nadajo się :D @kretfr i gdzie te fotky? imageshack działa ;) fotosik też jeszcze jest :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 (edytowane) Muszę powiedzieć, że przesiadając się z Asrock DualSataII i Venice3000/2400mhz na DFI m2 i Sempron 3200/1800mhz (na dzień dobry 2250mhz i teraz się bawię) nie myślałem, że będę miał tyle śmiechu. Różnica jest kolosalna w opcjach biosu i możliwościach. Może też Patrioty zrobiły tą różnice nie wiem.... Słyszałem, że najlepsze stery to 6.85 ? Edytowane 15 Grudnia 2006 przez niko2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 nadajo się :D @kretfr i gdzie te fotky? imageshack działa ;) fotosik też jeszcze jest :P Wynikly pewne problemy: nie mam RAMu, kolo chyba chce mnie wystrzelic, dzisiaj zadzwonie i go postrasze. A dopoki nie bede mial kompletu nie rozpakowuje mobo :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 (edytowane) Jeden minus płyty, albo sterowników. Dysk zacząl mi głośno chodzić, jakaś parodia? Jest to możliwe. W HDTach mam Burst speed tylko 71mb (sata ma przecież 150), a avaregae 50. Co jest nie tak? Edytowane 15 Grudnia 2006 przez niko2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 1420 HT :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavric Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 1420 HT :)zaposc blenda na 2h zobaczymy czy sie nie wysypie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) Jak bede mial chwilke czasu to zapuszcze blenda, w kazdym razie smal FFT + gra w CSa jest raczej stabilne :lol: Chyba mi sie proc konczy albo ma jakas dziure napieciowa; HTT 355 all full stable, 360 od razu wali reseta, chyba ze komp zimny to zaraz po odpaleniu jeszcze chwile dziala i reset nawet w windowsie przy "nic nicnierobieniu" :?; zawiekszenie V do 1,55V tez nic nie pomaga chyba ze to juz wina mobo hmm :?: @dk75 jakie jeszcze bloki pasuja na chipset DFI :?: Moj Abadon NB niestety nie bardzo pasuje :-| Edytowane 16 Grudnia 2006 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dk75 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 @dk75 jakie jeszcze bloki pasuja na chipset DFI :?: Moj Abadon NB niestety nie bardzo pasuje :-| Podejrzewam, że Mips DFI Lanparty NF4 Chipset Freezer. W końcu wg. zdjęcia na Lanparty wchodzi pod sam laminat karty PCI-E a w naszych Infinity to musi tylko pod wiatrak GFX wejść a i musi się zmieścić pomiędzy kondensatorami i podejrzewam, że jest lepiej dostosowany do odebrania ciepła krawędzią przeciwną do króćców. Tylko ta cena... <_< Gdybyś szukał innego to np. mój XC1 ma 9mm wysokości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AM2 maniak Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Daj bardzo mały mnożnik proca i ht, pamięci ustaw na standard i dopiero sprawdź ile ci płyta pójdzie max HTT. Być może 380HTT to już koniec jej możliwości na standardowym napięciuNiedam rady wiecej niż 380HTT x5 mnożnik ale to i tak mnie nie ratuje bo pamieci wtedy chodzą na 900 coś a przy mnożniku x8 i htt 333 pamieci mam prawie 1100 hmmm wychodzi na to że kijowy proc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Spooki co Ci daje tak wysokie HT 1450? Ja mam 1120? No nie powiem bo jak chodziło na 600 na 939, to bylo jakoś dziwacznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Spooki co Ci daje tak wysokie HT 1450? Ja mam 1120? No nie powiem bo jak chodziło na 600 na 939, to bylo jakoś dziwacznie. Roznicy pomiedzy 600 a 1450 i tak nie ma ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 (edytowane) Spooki co Ci daje tak wysokie HT 1450? Ja mam 1120? No nie powiem bo jak chodziło na 600 na 939, to bylo jakoś dziwacznie. Normalnie; ustawiam w biosie i jest :lol: Pozatym jest tak jak pisze grzesiu 600 czy 1400 bez roznicy. Edytowane 18 Grudnia 2006 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dk75 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Niedam rady wiecej niż 380HTT x5 mnożnik ale to i tak mnie nie ratuje bo pamieci wtedy chodzą na 900 coś a przy mnożniku x8 i htt 333 pamieci mam prawie 1100 hmmm wychodzi na to że kijowy procCzy ta płyta ma jakiś próg przy 320HTT? Bo mi na 320HTT już nie wstała. Czy można próbować dalej? Jesli jest to jakiś "próg" (a nie ściana") to ile dać wyżej żeby go ominąć? 330HTT może wystarczyć? Wogóle ktoś miał problemy przy 320HTT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Czy ta płyta ma jakiś próg przy 320HTT? Bo mi na 320HTT już nie wstała. Czy można próbować dalej? Jesli jest to jakiś "próg" (a nie ściana") to ile dać wyżej żeby go ominąć? 330HTT może wystarczyć? Wogóle ktoś miał problemy przy 320HTT? Z tego co wiem nie ma żadnego progu ;) U mnie z marszu wstawała i działała normalnie na HTT 375 bez zwiększania napięcia, bez zadnych kombinacji, tylko HT x3 i pykło. Może zapomniałes ustawić własnie mnoznika HT na x3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dk75 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Ustawiałem na x2 i nic. Z tym, że nie próbowałem od razu na 375. Leciałem powoli w górę po 5MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...