Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

@kretfr patrz post #740

hmm jak dajcie mnożnik ht na 5 to tez macie 1 :blink: :?:

btw. Caly czas mam zmodowany bios przez forumowicza...

Tutaj takie jakieś dziwadła :P

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Płyta rozpoznawała procka jakby miał mnożnik 13 :blink:

To popatrz jeszcze raz na obrazek z BIOSem... i co widzisz?

CPU'n'NB Bus Ratio Setting to mnożnik HTT a jak widać z tego modowanego BIOSu znikło ustawianie mnożnika CPU - CPU FSB Ratio Setting

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik przed chwilką zrobiony...na screenie są dwa okienka cpuz z tą samą zakładką :S Zapomnialem przełączyc. Pamięć szła na 415-3-3-3-5-15 2T. W sumie nic szczególnego, system do codziennego uzytku, jedynie podstawowe mody typu wyłaczenie usług. W najblizszych dniach poprawie pewnie :)

post-3788-1168727535_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja w przyszłym tygodniu będę miał kilka(naście) coolerków na AM2 - zobaczymy co moj sempron na to powie :D

A żeby nie było OT, to będę miał też X2 wiec obnize mnoznik i sprawdze ile HTT osiagnie DFI ;)

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja w przyszłym tygodniu będę miał kilka(naście) coolerków na AM2 - zobaczymy co moj sempron na to powie :D

A żeby nie było OT, to będę miał też X2 wiec obnize mnoznik i sprawdze ile HTT osiagnie DFI ;)

Jakie coolerki bedziesz miał :>? Ja mam zamiar w najblizszym czasie zrobić stabilne 3GHz w Spi 1M...powinienem zejść ponizej 29s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój semp na tym co mam robi 1M w 42s :/

jak w końcu dojdę do sklepu po tego seasonic'a to zobaczymy ile pójdzie mhz do góry i ile będzie w 1M :)

Narazie to sesja się zbliża, poza tym roboty szukam więc nie mam czasu za bardzo :( no i brakuje $ na modyfikacje nawet te najtańsze :(

Lista zadań pilnych:

nowe PSU

chłodzenie Chipsetu

nowe Pamięci

dodatkowe chłodzenie budy

Lista zadań na najbliższe miesiące:

x2 EE albo opteron jakiś

kolejne kostki ram

wc

gf 8800gts

szczególnie zależy mi na wc i procu z zadań na najbliższe miesiące, ale czas pokaże :)

Edytowane przez cahir-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To popatrz jeszcze raz na obrazek z BIOSem... i co widzisz?

CPU'n'NB Bus Ratio Setting to mnożnik HTT a jak widać z tego modowanego BIOSu znikło ustawianie mnożnika CPU - CPU FSB Ratio Setting

Nic nie znikło, moj proc nie ma c'n'q i nie moge mnoznika regulowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://4ghz.patrz.pl/

To ja na moim sempie i dfi mam 17m 36s w super pi 16M :D a mam tylko 2350Mhz

To teraz jeszcze coś żeby nie było że offtop. Ma ktoś może, albo poleca jakieś modowane biosy ?? ewentualnie słyszał coś o możliwości odblokowania sataII ?? teraz nie pamiętam gdzie ale gdzieś widziałem jakieś wzmianki o tym.

Edytowane przez cahir-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://4ghz.patrz.pl/

To ja na moim sempie i dfi mam 17m 36s w super pi 16M :D a mam tylko 2350Mhz

To teraz jeszcze coś żeby nie było że offtop. Ma ktoś może, albo poleca jakieś modowane biosy ?? ewentualnie słyszał coś o możliwości odblokowania sataII ?? teraz nie pamiętam gdzie ale gdzieś widziałem jakieś wzmianki o tym.

chyba nie wiesz o czym piszesz... :lol:

płyta którą masz w podpisie, obsługuje sataII, bez żadnego odblokowywania...

a o innym modowanym biosie do tej płyty (oprócz mojego) narazie nie słyszałem/czytałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm mam nowe mamy i już wszystko jest OK jednak teraz kolejne dziwactwo :D

Memy na timingach 5-5-5-12 2T przy dzielniku 667MHz działają na 800MHz, po zmniejszeniu dzielnika na 533MHz płyta po przekroczeniu 266MHz na procu zaczyna piszczeć, że ma problem z ramami :|

W przypadku ustawienia 1T wogóle nie da się dać innego dzielnika dla memów niż 667MHz - nawet przy standardowym FSB piszczy i pozostaje tylko Clear CMOS :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalsze dziwności :|

Nie wiem czemu, ale w BIOSie brakuje opcji zmiany mnożnika procesora - tak gdzie powinna być wg. instrukcji jej nie ma w innych miejscach też nie widzę :(

Nie działa opcja włączenia dużego logo w BIOS'ie - gdy ją ustawię na Enabled nic się nie dzieje dużego logo jak nie było tak nie ma

BIOS był flashowany do najnowszego, jednak to nic nie zmieniło :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalsze dziwności :|

Nie wiem czemu, ale w BIOSie brakuje opcji zmiany mnożnika procesora - tak gdzie powinna być wg. instrukcji jej nie ma w innych miejscach też nie widzę :(

Nie działa opcja włączenia dużego logo w BIOS'ie - gdy ją ustawię na Enabled nic się nie dzieje dużego logo jak nie było tak nie ma

BIOS był flashowany do najnowszego, jednak to nic nie zmieniło :(

mnoznika nie zmienisz bo twoj proc nie obsluguje cnq :-P co do duzego loga to u mnie tez nie dziala :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do dzielnika 800/5 i 667/6 zauwazylem podobna przypadlosc jest to prawdopodobnie zwiazne z mnoznikiem twojego proca - x8. U mnie na tym wlasnie mnozniku dzieje sie to samo. Sprobuj ustawic dzielnik 533 ale z timingami 4-4-4-12 2T i dopiero pozniej jedz w gore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ufff właśnie wymieniłem pastę na NB na Arctic Ceramique.

Temperaturki:

:arrow: idle 57 stopni - dawniej 60

:arrow: stress 60 - dawniej 64

Wszystko z nudów oczywiście zrobiłem :lol:

Pod koniec stycznia jak będe montował WC to zakładam Zalmana niebieskiego :)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie forumowicz wyżej mi przypomniał że miałem napisać jak sie sprawuje Pentak NP-40Cu

Pacjent:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Niestety standardowo mocowanie radiatorka jest za szerowkie i zawadza o kondensator :mur:

Wystarczy sie zaopatrzyć w szlifierke/pilnik i trzeba troche "wymodelowac" z jendnej strony zaczep.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Teraz wystarczy zdemontować standardowego wyjca i załozyć nasz nowy radiatorek (montaż jest do niczego, te małe "kołeczki" są twarde i trzeba sie z nimi mocowac :? )

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Rezultaty:

-w pokoju 19 stopni

-grafika tylko na PCI :E (w przypadku zamontowanej sredniej grafiki na pcie trzeba doliczyc +2-3 stopnie zaleznie co mamy)

-na chipset mam lekki nawiew wetyla 120mm ktory jest po drugiej stronie budy i prawie wogole nie dmucha :P

-wiecej niz 45 stopni jeszcze nie widzialem

Dołączona grafika

...i nastała cisza; pozatm jest "chłodniej" o ponad 10 stopni

:damage_wall:

UWAGI:

-z tego co mi wiadomo to byly 2 wersje tego radiatorka i pierwsza rev nie miala "regulowanego rozstawu" montowania a nowsza wersja ma regulacje w granicy okolo 50-60mm (nasze DFI potrzebuje 54 mm)

-

Dołączona grafika

Tutaj widac o który kondensator zawadza radiatorek jeżeli go nie przypiłujemy.

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

we wrześniu stałem się posiadaczem tematowej plyty, do niedzieli nawet szczęśliwym.

Nie wiem co się dzieje, ale wyłaczają sie wszystkie wentylki ( na procu i NB), już pare razy, miałem wyłaczenie kompa=>na procku 85 C, po ponownym właczeniu kompa nie uruchamiają się, ale wystarczyć wejść w bios i zapisać zmiany i wentylki ruszją.

Rozumie ktoś coś z tego?? :mur:

Pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi