miras19 Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 (edytowane) A mam akie pytanie, czy trzeba na dzień dobry dokładać do moba radiator, jak się chce OC, bo słyszałem, że strasznie parzy. Czy do radiatorów na płytach głównych dodaje się paste termoprzewodzącą? Bo tam rdzeń jest goły nie ma blaszki ochronnej? Edytowane 26 Maja 2007 przez miras19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 A mam akie pytanie, czy trzeba na dzień dobry dokładać do moba radiator, jak się chce OC, bo słyszałem, że strasznie parzy. Czy do radiatorów na płytach głównych dodaje się paste termoprzewodzącą? Bo tam rdzeń jest goły nie ma blaszki ochronnej? Nie nie trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 A mam akie pytanie, czy trzeba na dzień dobry dokładać do moba radiator, jak się chce OC, bo słyszałem, że strasznie parzy. Czy do radiatorów na płytach głównych dodaje się paste termoprzewodzącą? Bo tam rdzeń jest goły nie ma blaszki ochronnej? Do do radiatora to nie koniecznie ale jest wskazane. No i ta błoga cisza jaka nastaje :) Co do mostka i radiatora to tego co tam jest bym pasta nie nazwal ;) to raczej cos ala glut ;) Najlepiej na początku przesmarować dobra pastą. Podobno temp odrazu spada :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 (edytowane) witam! Ma ktos procka AMD Lima (1-rdzen, 65nm, 45W TDP) na tej plycie? Jesli tak, to jakie V dla CPU pokazuje wam w BIOSie? i jakie jest domyslne napiecie dla tych prockow - moze ktos sie orientuje (i jakie dla Brisbane'ow)? ps znacie jakies modowane BIOSy dla tej plyty i co dodaja, ew. jakis program do samodzielnego modowania BIOSu? EDIT: mam problem z podciagnieciem HTT na tej plycie: juz nawet na ~270 nie wstaje - co zrobic, zeby wyciagnac wyzsze HTT (zwiekszyc jakies napiecia)? czy po prostu mam slaby egzemplarz plyty? EDIT2: po dlugich bojach udalo mu sie wyciagnac ~290, ale plyta jest calkowicie nieprzewidywalna - przy podobnych ustawieniach raz wstaje, raz nie, raz sama powraca do standardowych 200, raz trzeba jej pomagac... czy objawy wskazuja, ze mam jakis skopany egzemplarz (czytalem, ze plyta ZAWSZE wstaje - jaaasne)? czy moze BIOS slabo obsluguje mojego procka (to nie Brisbane), bo zauwazylem, ze czasem sie przestawia na mnoznik o 0.5 nizszy - zawsze z mnoznika xx.0 - czyli chyba cos nie tak np. ustawiam 11x220 a tu sie ustawia 10.5 x 220 (o 0.5 nizszy mnoznik) - mial ktos tak/czy to bug w BIOSie? Dodam, ze BIOS (najnowszy z 2007/04/03) rozpoznaje mojego procka jako "AMD model unknowm". pytanie: czy max HTT moze zalezec od wlozonego proca? czy jest calkowicie niezalezne od CPU? Edytowane 28 Maja 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 (edytowane) Pierw podaj jaki masz procek. Co do HTT to warto poczytać poprzednie strony (wiem że tego jest dużo ale naprawde polecam-sam czytałem wszystko zaległe od 1 do 51). Znajdziesz tam wiele pożytecznych rzeczy jak np. to że źle ustawione timingi pamięci mogą blokować wysokie HTT na płycie. Co do Lima'y to znalazłem coś takiego. Z tego wynika że napięcia będą od 1,25 do 1,4V a dla Brisbane masz 1,3V. Edytowane 27 Maja 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 (edytowane) Pierw podaj jaki masz procek. proc to AMD Lima 3800+ (12x200=2400MHz def.) 65nm/45W TDP (1-core) czyli ten co podales w linku. że źle ustawione timingi pamięci mogą blokować wysokie HTT na płycie. moglbys w skrocie wielkim napisac o tych zle ustawionych timingach? bo moze to to.. tzn jak te ustawic, zeby jak najmniej przeszkadzaly w szukaniu max HTT? Edytowane 27 Maja 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 (edytowane) @sliza - u mnie wlasnie timingi blokowaly htt bede pisal z glowy po kolei jakie timingi mam ustawione (nie chce mi sie restartowac kompa i spisywac :P ): 2t 4 4 4 15 26 127.5 127.5 127.5 127.5 3 5 3 6 w moim przypadku te od 26 (wlacznie) w dol pozwolily przekroczyc htt 300, cztery ostatnie podane (3,5,3,6) moga byc w innej kolejnosci - wazne zeby byly ustawione na wartosc maksymalna poza tym kilka stron wstecz jest to opisane edit: literowki Edytowane 27 Maja 2007 przez Mikelos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 (edytowane) Uuuu, a te 26 to jest tRC... lipa straszna takie ustawienie jeśli chodzi o wydajność. A tRAS ci też nie chce śmigać niżej niż 15? Edytowane 27 Maja 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 tRC ustawialem bodaj na 20 albo 21 i smigalo, tRAS na 10, nizej jeszcze nie probowalem... tylko ze ostatnio dzieciakowi pare razy sie komp na grach zawiesil i profilaktycznie zwiekszylem bo nie mialem za bardzo czasu testowac co powoduje zwiechy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 @Mikelos: dzieki za podanie timingow - sprobuje dzisiaj tak wlasnie je ustawic i czy to cos pomoze. Jakbys mogl kiedy przy okazji restartu kompa wejsc do BIOSu i sprawdzic je, czy faktycznie takie powinny byc, to bylbym wdzieczny. mam pytanie co do parametru 127.5: jesli mam 2 moduly pamieci (siedza w czarnych slotach, blizej procka - chyba sie to nazywa DIMM0 i DIMM1 (mam 2x1GB) to tez ustawiam wszystkie CZTERY na 127.5? Ile maja domyslnie/auto? Jeszcze mam pytanie: jakie jest max bezpieczne V na 65nm prockow AMD (Brisbane/Lima) dla pracy na co dzien (a teraz goraco sie zrobilo!)? Ile V starac sie nie przekraczac? Dla 90mn to chyba bylo 1.6V-1.65V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 dokladnie takie. nieco je teraz zmodyfikowalem i tRC z 26 zmienilem na 20 a tRAS na 10 "parametr" 127.5 uastawiamy dla 2x1GB, nie pamietam ktore to sa moduly, ja profilaktycznie ustawilem wszystkie 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 mam pytanie co do parametru 127.5: jesli mam 2 moduly pamieci (siedza w czarnych slotach, blizej procka - chyba sie to nazywa DIMM0 i DIMM1 (mam 2x1GB) to tez ustawiam wszystkie CZTERY na 127.5? Ile maja domyslnie/auto?Sciagnij/odpal SysTool i se sprawdź ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dk75 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 127,5 dla modułów 1GB? A nie 192? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 (edytowane) nie wiem czym ty się sugerujesz ale tam jest 1GBit a nie GBajt w systoolu, i ta wartosc chyba nie ma w tym programie odniesienia do wielkości modułów ;] Pozatym jak działa stabilnie niższe to lepiej dać niższe, bo są różnice w prędkości zauważalne. (w SPi :P) Edytowane 28 Maja 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) Jaki polecacie do tego chipsetu radiator, pastę będę kupował Zalmana STG, a na radiator jeszcze chciałbym zamieścić ten wiatraczek od standardu, jest takie coś możliwe? Pastę nałożyć na radiator tylko co nie? bo na ten chipset nie nakładać? Radiotor tak do 50zł! Do tego dojdzie Freezer 64 + STG na CPU:) Edytowane 30 Maja 2007 przez miras19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinio Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) Witam Moją płyta nie wstaje tzw. wszystkie wiatraczki się kręcą ale ekran czarny nie słychać pikniecia na płycie.Procek to BRISBANE 65mm czy to możliwe ze trzeba zrobić aktualizacje biosu ? AMACROX 350w ,Godramy 667, karta graficzna sprawna. Wgraj najnowszy bios, właśnie miałem to samo, identyczne objawy, już miałem jechać do sklepu z pretensjami że niesprawny proc dostałem, ale na szczęście dostałem olśnienia i wgrałem nowy bios. Eureka, śmiga jak złoto, bios flashowałem po windą Winflashem184. Jeszcze muszę poeksperymentować z ustawieniami, bo płyta max wyciąga 290 i marnuje mi potencjał procka, który jak dotąd leci bez podnoszenia napięcia na 2755MHz. Edytowane 30 Maja 2007 przez Kinio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) Jaki polecacie do tego chipsetu radiator, pastę będę kupował Zalmana STG, a na radiator jeszcze chciałbym zamieścić ten wiatraczek od standardu, jest takie coś możliwe? Pastę nałożyć na radiator tylko co nie? bo na ten chipset nie nakładać? Radiotor tak do 50zł! Do tego dojdzie Freezer 64 + STG na CPU:) Ja mam ZALMAN NB47J a pasta to AC Arctic Silver 5 :) Paste nanosisz na mostek ale tylko w niewielkij ilosci :) Jak masz dobry przeciąg w obudowie to powinien starczycz pasywnie tak jak u mnie :) a temp jeszcze nie przekroczyła nigdy 56 stopni nawet w te upały :) Jeszcze muszę poeksperymentować z ustawieniami, bo płyta max wyciąga 290 i marnuje mi potencjał procka, który jak dotąd leci bez podnoszenia napięcia na 2755MHz. Mój leci 2,76GHz na stock V a później nawet przy 1,375 nie chce przy 3GHz chodzić. Lepiej sprawdź jakie max HTT wyciąga płyta a potem narzekaj ;) Mam jeszcze pytanko: czy jest jakis bios z innymi dzielnikami do pamięci?? Edytowane 30 Maja 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Mam jeszcze pytanko: czy jest jakis bios z innymi dzielnikami do pamięci?? Nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 chce sie upewnic: stock V dla Brisbane to 1.3V? A wie ktos, ile wynosi stock V dla Limy (bo mi zle podaje napiecie)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 chce sie upewnic: stock V dla Brisbane to 1.3V? A wie ktos, ile wynosi stock V dla Limy (bo mi zle podaje napiecie)?Poszukaj na stronie AMD. Tak ciężko?? A czym sprawdzasz napięcie?? Bo ja zostałem poinformowanym że te programowe mierniki napięć są do d... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) @dzikidaniel: Poszukaj na stronie AMD. Tak ciężko?? na stronie AMD sa podane 3 rozne napiecia przedzielone / - nie wiem, ktore jest wlasciwe. O prosze: http://www.amdcompare.com/us-en/desktop/de...n=ADH3800IAA4DE Napiecie sprawdzam w biosie plyty, i pokrywa sie ze wskazaniami programow jak Everest (z tym, ze napiecie jest absurdalne, bo ponad 2.0V przy ustawieniu na default w biosie). a moglbys podac, jakie napiecie dla procka wyswietla ci bios, jak ustawisz V procka na default? Edytowane 30 Maja 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Napisałem że do mierzenia napięcia używa się miernika a nie programów. BIOS też prawdy nie pokaże. Więc znalazłeś jakie jest napięcie czyli 1,25 1,3 i 1,4V. Mi na Brisbane pokazuje od 1,322 do 1,44 V wiec duzo za dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanEk Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) Moje OC ciąg dalszy: wczoraj pożyczyłem od kumpla geile 2x1gb 4-4-4-12 , puściłem procka na 2.5ghz 11x227 elegancko przeszło bez błedów w PRIME, na moich geilach sypało błąd po 10min wiec coś z taimingami mam niedopracowane, nieważne. Dałem 2.6ghz elegancko przeszedł. Doszedłem na geilach kumpla do 2.7ghz z 1.5v na cpu i przy tym już komp nie wstał tylko BIP BIP. 2x1gb 4-4-4-12 1.8v [default] mem pracowały chyba na coś koło 600, zaniżyłem je na wszelki. mnożnik HT x3 specjalnie nie ingerowałem w ustawienia, raczej był default, miałem mało czasu na testy. I tutaj moje pytanie, czy to już max proca ? nawet jeśli nie, to chyba już niewiele sie wyciśnie, prawda? Edytowane 30 Maja 2007 przez FanEk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wodnik. Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 (edytowane) Nie koniecznie koniec proca. Zmniejsz dzielnik dla memek, nie baw sie w opcje auto bo czesto memki ustawiaja sobie CR 1T :mur: Ustaw im na sucho 2T daj troche wiecej V i jedziesz dalej B-) :wink: Edytowane 31 Maja 2007 przez Wodnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Doszedłem na geilach kumpla do 2.7ghz z 1.5v na cpu i przy tym już komp nie wstał tylko BIP BIP. takie bipanie oznacza ze ram nie wyrabia przy zadanych ustawieniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Nie koniecznie koniec proca. Zmniejsz dzielnik dla memek, nie baw sie w opcje auto bo czesto memki ustawiaja sobie CR 1T :mur: Ustaw im na sucho 2T daj troche wiecej V i jedziesz dalej B-) :wink: 2T jest niefajne :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanEk Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 (edytowane) takie bipanie oznacza ze ram nie wyrabia przy zadanych ustawieniachnienapisałem wcześniej, ustawiłem 2T i podstawowe taimingi dla mem recznie czyli 4-4-4-12 , nie wnikałem tylko w te bardziej zawansowane niżej. Ram nie doszedł nawet do 800mhz, może do jakichś 700, wiec wydawało mi sie że proc sie kończy... Nie mam już niestety tamtych mem tylko, swoje geile. Wiecej nie wymyśle chyba, tylko kombinować na swoich jak coś. Mam tylko jedno pytanko, ile przecietny 3500+ Orleans może pujść ? bo mój to raczej nie jest rzadna kozak sztuka :) Edytowane 31 Maja 2007 przez FanEk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dk75 Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Mój poszedł na 2.9GHz z pamięciami na AUTO (ręcznie tylko 2T i dzielnik) - potem już nie próbowałem go podciągać przy ręcznych ustawieniach pamięci. Czasu mi było szkoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 @FanEk - no wlasnie te bardziej zaawansowane nizej sa wazne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 Ja jednak ciagle nie moge uporac sie z tym max htt 300. Na 310 czasami ciec sie nie wlancza (niewazne jaki mnoznik cpu), lub sypie smieciami na ekranie i trzeba robic reset. Probowalem zamiany slotow, zegarow ram, wszystkiego (chyba) co mozna zmienic i kupa ;/ Oczywiscie wszystkie smrody z koncowka -spread spectrum i c'n'q mam wylaczone. Teraz jade na cpu@300x9xht3 1,45v ram@2t-4-4-4-12-15-127,5-reszta ne def 2,1v. Moze cpu ma uwalony kontroler, albo z ram cos nie-halo? Juz sam nic niewiem ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...