Je m appelle Ferdinand Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 (edytowane) - DRAM Extra Strength wpływa czasem na stabilność pamięci, jak swoje D9 badałem dało całe nic - CS/ODT Fine Delay mam na auto bo dużo opcji i nie chcialo mi sie tym bawić - CS/ODT Setup Time wstaje tylko na 1 - Add/Comm Fine Delay to samo co z CS/ODT Fine Delay - Add/Comm Setup Time nie wpływa u mnie na nic - DRAM Output Drv mam lvl1, też teoretycznie poprawia stabilność memek gdy już kończy im się OC, u mnie nic nie dało, ale różnie bywa. - DQS Training mam Perform, skip nie sprawdzalem bo jak chcialem sprawdzic to mi bios nie chcial zapisać Pozostałe 3 można zostawić w spokoju poza ostatnim jeśli masz memki ECC. - DRAM Extra Strength i DRAM Output Drv - a stabilności to nie uzyskujemy czasem ustawiając na najwyższą parzystą wartość? (lv4) :-P - Add/Comm Setup Time i CS/ODT Setup Time - to samo, wstaje tylko na 1 - Add/Comm Fine Delay i - CS/ODT Fine Delay - wpływa na stabilność (wyższe zegary mogłem uzyskać, sprawdzane dokładnie) - wartość pierwsza po auto (0/64?) Edytowane 7 Czerwca 2007 przez kretfr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 (edytowane) - DRAM Extra Strength i DRAM Output Drv - a stabilności to nie uzyskujemy czasem ustawiając na najwyższą parzystą wartość? (lv4) :-PRaczej nie, bardziej chyba zależy od pamięci. - CS/ODT Fine Delay i CS/ODT Setup Time - to samo, wstaje tylko na 1Coś pomerdałeś :P Chyba nie - CS/ODT Fine Delay i CS/ODT Setup Time tylko - CS/ODT Setup Time i Add/Comm Setup Time, i nie tak samo bo u mnie Add/Comm wstaje na obu ustwaieniach i na nic nie wpływa, a CS/ODT wstaje tylko na 1. - Add/Comm Fine Delay i Add/Comm Setup Time - wpływa na stabilność (wyższe zegary mogłem uzyskać, sprawdzane dokładnie) - wartość pierwsza po auto (0/64?)Też pomerdałeś chyba w ten sam sposób co wyżej. :P Sprawdzałeś wszystkie wartości? Ile dało dokładnie? Sprawdzałeś jakimś gold memory też? Edytowane 7 Czerwca 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 (edytowane) Poprawione :wink: Sprawdzałeś wszystkie wartości? Ile dało dokładnie? Sprawdzałeś jakimś gold memory też? Sprawdzałem tylko w SPI 1M (brak czasu na dłuższe zabawy goldmemory i SP 2004). Na tym ustawieniu (0/64) zrobiłem najwyższy zegar, który przeszedł 1M. Nie pamiętam ile dało (to było z pół roku temu), ale do dzisiaj stosuję takie ustawienie. Edytowane 7 Czerwca 2007 przez kretfr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 w sumie moznabyloby stworzyc z tego jakis FAQ bo lekko sie mozna zamieszac przy tylu odpowiedziach no ale w sumie to dzieki zaraz biore sie za testy z tego co widze 2.3V wystarczy do mocnej zabawy z timingami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 faq jakies jest -> http://pitbull-project.awardspace.com/viewtopic.php?t=101 :P Co do w/w timingów to u mnie ich zmaiana praktycznie nic nie daje na + ani na - ale dokładnie nie testowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Jak mówiłem, tak zrobiłem :lol2: Default V power :wink: Uwagi i spostrzeżenia: - Luzowanie timingów pomaga (!) - na 5-5-5-15 czas był lepszy niż na 4-4-4-12 (o pół sekundy) - czas na zaśmiecony systemie jest bardzo podobny do odchudzonego 64x - do tej pory miałem 2 DFI i obydwie mają podobne Max HTT - na WC zamknąłbym zegar :-P Czekam na wasz ruch :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 faq jakies jest -> http://pitbull-project.awardspace.com/viewtopic.php?t=101 :P Co do w/w timingów to u mnie ich zmaiana praktycznie nic nie daje na + ani na - ale dokładnie nie testowałem. A czy nie można podagać z JacekN8 o to by zamieścił na pierwszej stronie faq?? Bardzo było by to pomocne. Ewentualnie w FAQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 A czy nie można podagać z JacekN8 o to by zamieścił na pierwszej stronie faq?? Nie odzywa sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Uwagi i spostrzeżenia: - Luzowanie timingów pomaga (!) - na 5-5-5-15 czas był lepszy niż na 4-4-4-12 (o pół sekundy) Conajmniej dziwne ;] Ja dziś od rana caly dzien bawie sie pi16 i dla przykladu 579MHz 5-5-4-3-12 jest tylko ( aż ;) ) 4-5 sekund szybsze od 483MHz 4-4-3-3-12, na takich samych taktach byłoby w pyte wolniejsze, więc wnisek z tego chyba tylko taki że twój system się w ogóle nie nadaje do pi :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 kretfr lol ! gratz ja bedem sie bawil ok 00... teraz czas na browarka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 @Spookie: w FAQ jedna rzecz mnie zaciekawila: Vmem: 1,8-2,5V** **realnie jest koło 0,09-0,007V mniej serio az 0.09V? czyli jak ustawie 2.1 to moze byc 2.01? Mierzone jakims miernikiem? U siebie mam tak, ze DRAM current voltage mi pokazuje zawsze o 0.02 mniej niz ustawiam, np. 2.1 -> 2.08 , 1.9 -> 1.88. Czy to znaczy, ze u mnie roznica wynosi 0.02 (miesci sie w przedziale) czy tez BIOS glupoty pokazuje? Bo jesli ustawiam np. 2.1 a faktycznie jest 2.01, to nieciekawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 (edytowane) Conajmniej dziwne ;] Ja dziś od rana caly dzien bawie sie pi16 i dla przykladu 579MHz 5-5-4-3-12 jest tylko ( aż ;) ) 4-5 sekund szybsze od 483MHz 4-4-3-3-12, na takich samych taktach byłoby w pyte wolniejsze, więc wnisek z tego chyba tylko taki że twój system się w ogóle nie nadaje do pi :P System do użytkowania na codzień, tylko inne konto użytkownika :wink: Zrozumiałbym, gdyby czas był "prawie" taki jak przy 4-4-4-12 - ale lepszy? :blink: Najbardziej dziwi mnie, że wynik na 64x (diagnostic mode i ustawiony bufor systemu) jest identyczny, jak na zasyfionym XP. EDIT Już wiem. 64x jest z SP1, więc pewnie stąd takie dziwactwo :wink: Edytowane 7 Czerwca 2007 przez kretfr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 hmm... a jak to pi robiłeś? wszystkie uruchomienia spi zaraz po uruchomieniu windowsa? Pozatym na codziennym systemie często się dziwne rzeczy dzieją ale napewno 5-5-5 nie jest wydajniejsze od 4-4-4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 hmm... a jak to pi robiłeś? wszystkie uruchomienia spi zaraz po uruchomieniu windowsa? Tak. Jutro porobię dokładniejsze testy, bo to dziwna sprawa :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 (edytowane) @Spookie: w FAQ jedna rzecz mnie zaciekawila: Vmem: 1,8-2,5V** **realnie jest koło 0,09-0,007V mniej serio az 0.09V? czyli jak ustawie 2.1 to moze byc 2.01? Mierzone jakims miernikiem? U siebie mam tak, ze DRAM current voltage mi pokazuje zawsze o 0.02 mniej niz ustawiam, np. 2.1 -> 2.08 , 1.9 -> 1.88. Czy to znaczy, ze u mnie roznica wynosi 0.02 (miesci sie w przedziale) czy tez BIOS glupoty pokazuje? Bo jesli ustawiam np. 2.1 a faktycznie jest 2.01, to nieciekawie. Sprawdzane miernikiem u mnie zaleznie od egzemplarzu dfi jenda po ustawienie w biosie 2,3V pokazywal w SG 2,25V a druga 2,23V odczyty z miernika bardzo podobne +- 0,01V czyli zamiast 2,3V w pierwszym rzypadku mialem realnie w granicy 2,25V a na drugiej dfi 2,23V; przy ustawienie w biosie 2,5V wg SG bylo juz tylko 2,42... EDIT: Generlanie czym większe V tym róznice coraz większe tj. u mnie przy ustawienia 1,9V jest 1,88V a przy 2,5V tak jak juz napisalem... hmm... a jak to pi robiłeś? wszystkie uruchomienia spi zaraz po uruchomieniu windowsa? Pozatym na codziennym systemie często się dziwne rzeczy dzieją ale napewno 5-5-5 nie jest wydajniejsze od 4-4-4. AMD to nie Intel tu timingi są istone kiedys jk bede mial czas to zorbie w miare dokladine porownanie ale CL5 faktycznie fatalnie wypada o ile roznica Cl 3 vs 4 jest sotsunkowo niewielka na korzysc CL3 (choć i tak znacząca) to zmiana z CL4 na 5 to już spora strata w wydajnośći.... W bardzo dużym przybliżeniu i to tak "na oko" 3-3-3-5 (750 MHz) = 4-4-4-8 (800-820 MHz) = 950-1000 MHz 5-5-5-15 EDIT: Oops... <_< A czy nie można podagać z JacekN8 o to by zamieścił na pierwszej stronie faq?? Bardzo było by to pomocne. Ewentualnie w FAQ Pisałem do załozyciela tematu i 0 odzewu, a co do wrzucenia do działu z faq to nie pomyslalem; zrobi sie... Edytowane 7 Czerwca 2007 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 (edytowane) @kretfr Co zrobiles, ze udalo ci sie tyle pocisnac htt (tzn z 400 na 435)? edit Dzieki zabawie z zegarami (pogrubione), ram mi poszedl na 450 stabilnie (wczesniej spi i memtesta robil, a w grach byly smieci i zwiecha po pewnym czasie) ust: 2t-4-4-4-12-15-127,5-3-5-auto-3 2,2v Edytowane 7 Czerwca 2007 przez sz.limak86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 porownanko 4-4-4-12 vs. 5-5-5-15 i wyszlo 20s straty w porownaniu do czworek 4-4-4-12 vs. 5-5-5-15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 U mnie właśnie coś w tym stylu wychodziło. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 @kretfr Co zrobiles, ze udalo ci sie tyle pocisnac htt (tzn z 400 na 435)? Po prostu podkręciłem :-P Pobaw się biosem - jest tam trochę opcji i zależności między nimi. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Przeanalizuj pracę chipsetu. Zrób tak żeby był jak najmniej obciążony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Chyba wiem o co chodzi :> Jutro (a w sumie dzis) cos zakombinuje :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 (edytowane) - na WC zamknąłbym zegar :-Pja tez poprosze :P 2 mhz :mur: 432 :rolleyes: box na chipsecie... edit. oczywiscie def V Edytowane 8 Czerwca 2007 przez buuren Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 (edytowane) @lucas234 ja porownywalem Corsairy z Team'ami i mi cos takiego wyszlo, w oby dwoch testach proc 2400mhz pamieci 960mhz, Teamy zapuscilem na 4-4-4-12 2,2v i na 32M mialy min. na jakies 4 testy 30,43..., a corsairy co dziwne na 5-5-5-15 2v 30,27... a najwiecej 30,32... wyszlo, po zapuszczeniu teamow na cl5 czas wyniosl ok 31min, wiec 1% wieksza wydajnosc corsairow, czyzby w spi ilosc pamieci mial znacznie? Edytowane 8 Czerwca 2007 przez carek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 carek, tez mialem cos takiego, pisalem o tym wyzej.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 @buuren Te htt to z biosu czy clokgenem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 boot 420 i reszta clockgen... nie sprawdzalem ile max z biosu poleci jeszcze. mam juz 3 filmiki z tego boot'a ale w zadnym nie ma ostrosci wystarczajacej... @work Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 ...czyzby w spi ilosc pamieci mial znacznie?Pewnie że tak, 2x256 -> 2x512 w pi16 na am2 daje 1 do 2 sekund przy 100% identycznych ustawieniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Pobawilem sie i to nic niedalo, nadal max 360, a podciagniecie z clokgena=freez :mur: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Odciazylem chipset i nic. Wszystkie zbedne rzeczy zostaly wylaczone i nadal to samo :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 (edytowane) normalnie jestem zaskoczony zmienilem ten gown... cooler na mostku i zapodalem Zalmana (wiadomo jakiego :) BLUE) liczylem na to aby przynajmniej bylo podobnie a tu mile zaskoczenie, totalna cisza bo to passive i max 45C :D przy stan. cooler pewnie jak u kazdego z Was lekko 60C cisza i chlod, zaraz zabieram sie za Freezera 64 pro, wycisze na maxa i bede sie delektowal cisza do wieczora ps. pod zalmanem oczywiscie Silver 5 sz.limak86: bez problemu, redulacja zaczepow latwa i prosta a, ze karte mam krotka to jeszcze miedzy 7600gs a zalmana palca mozna wsadzic, dobrze bo sie obawialem, ze cieply zalman bedzie mi podgrzewal grafe jak chcesz moge cyknac fotke jak to wyglada Edytowane 9 Czerwca 2007 przez chris_gd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zalman wszedl bez problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Pobawilem sie i to nic niedalo, nadal max 360, a podciagniecie z clokgena=freez :mur: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Odciazylem chipset i nic. Wszystkie zbedne rzeczy zostaly wylaczone i nadal to samo :mur: Ech, pisanie po spożyciu mi nie służy :wink: Korzystaj tylko z zakładki Genie Setup. Nie miałem na myśli wyłączania kontrolerów, kart dźwiękowych i sieciowych itp.... Chociaż sprawdze czy coś daje :) Ale najpierw idę porównać timingi (albo tu się dzieje coś dziwnego, albo widzenie po spożyciu również nie służy) :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...