Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

- DRAM Extra Strength wpływa czasem na stabilność pamięci, jak swoje D9 badałem dało całe nic

- CS/ODT Fine Delay mam na auto bo dużo opcji i nie chcialo mi sie tym bawić

- CS/ODT Setup Time wstaje tylko na 1

- Add/Comm Fine Delay to samo co z CS/ODT Fine Delay

- Add/Comm Setup Time nie wpływa u mnie na nic

- DRAM Output Drv mam lvl1, też teoretycznie poprawia stabilność memek gdy już kończy im się OC, u mnie nic nie dało, ale różnie bywa.

- DQS Training mam Perform, skip nie sprawdzalem bo jak chcialem sprawdzic to mi bios nie chcial zapisać

Pozostałe 3 można zostawić w spokoju poza ostatnim jeśli masz memki ECC.

- DRAM Extra Strength i DRAM Output Drv - a stabilności to nie uzyskujemy czasem ustawiając na najwyższą parzystą wartość? (lv4) :-P

- Add/Comm Setup Time i CS/ODT Setup Time - to samo, wstaje tylko na 1

- Add/Comm Fine Delay i - CS/ODT Fine Delay - wpływa na stabilność (wyższe zegary mogłem uzyskać, sprawdzane dokładnie) - wartość pierwsza po auto (0/64?)

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- DRAM Extra Strength i DRAM Output Drv - a stabilności to nie uzyskujemy czasem ustawiając na najwyższą parzystą wartość? (lv4) :-P

Raczej nie, bardziej chyba zależy od pamięci.

- CS/ODT Fine Delay i CS/ODT Setup Time - to samo, wstaje tylko na 1

Coś pomerdałeś :P Chyba nie - CS/ODT Fine Delay i CS/ODT Setup Time tylko - CS/ODT Setup Time i Add/Comm Setup Time, i nie tak samo bo u mnie Add/Comm wstaje na obu ustwaieniach i na nic nie wpływa, a CS/ODT wstaje tylko na 1.

- Add/Comm Fine Delay i Add/Comm Setup Time - wpływa na stabilność (wyższe zegary mogłem uzyskać, sprawdzane dokładnie) - wartość pierwsza po auto (0/64?)

Też pomerdałeś chyba w ten sam sposób co wyżej. :P

Sprawdzałeś wszystkie wartości? Ile dało dokładnie? Sprawdzałeś jakimś gold memory też?

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawione :wink:

Sprawdzałeś wszystkie wartości? Ile dało dokładnie? Sprawdzałeś jakimś gold memory też?

Sprawdzałem tylko w SPI 1M (brak czasu na dłuższe zabawy goldmemory i SP 2004). Na tym ustawieniu (0/64) zrobiłem najwyższy zegar, który przeszedł 1M.

Nie pamiętam ile dało (to było z pół roku temu), ale do dzisiaj stosuję takie ustawienie.

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówiłem, tak zrobiłem :lol2:

Default V power :wink:

Dołączona grafika

Uwagi i spostrzeżenia:

- Luzowanie timingów pomaga (!)

- na 5-5-5-15 czas był lepszy niż na 4-4-4-12 (o pół sekundy)

- czas na zaśmiecony systemie jest bardzo podobny do odchudzonego 64x

- do tej pory miałem 2 DFI i obydwie mają podobne Max HTT

- na WC zamknąłbym zegar :-P

Czekam na wasz ruch :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faq jakies jest -> http://pitbull-project.awardspace.com/viewtopic.php?t=101 :P

Co do w/w timingów to u mnie ich zmaiana praktycznie nic nie daje na + ani na - ale dokładnie nie testowałem.

A czy nie można podagać z JacekN8 o to by zamieścił na pierwszej stronie faq?? Bardzo było by to pomocne. Ewentualnie w FAQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwagi i spostrzeżenia:

- Luzowanie timingów pomaga (!)

- na 5-5-5-15 czas był lepszy niż na 4-4-4-12 (o pół sekundy)

Conajmniej dziwne ;] Ja dziś od rana caly dzien bawie sie pi16 i dla przykladu 579MHz 5-5-4-3-12 jest tylko ( aż ;) ) 4-5 sekund szybsze od 483MHz 4-4-3-3-12, na takich samych taktach byłoby w pyte wolniejsze, więc wnisek z tego chyba tylko taki że twój system się w ogóle nie nadaje do pi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Spookie: w FAQ jedna rzecz mnie zaciekawila:

Vmem: 1,8-2,5V**

**realnie jest koło 0,09-0,007V mniej

serio az 0.09V? czyli jak ustawie 2.1 to moze byc 2.01? Mierzone jakims miernikiem?

U siebie mam tak, ze DRAM current voltage mi pokazuje zawsze o 0.02 mniej niz ustawiam, np. 2.1 -> 2.08 , 1.9 -> 1.88. Czy to znaczy, ze u mnie roznica wynosi 0.02 (miesci sie w przedziale) czy tez BIOS glupoty pokazuje? Bo jesli ustawiam np. 2.1 a faktycznie jest 2.01, to nieciekawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Conajmniej dziwne ;] Ja dziś od rana caly dzien bawie sie pi16 i dla przykladu 579MHz 5-5-4-3-12 jest tylko ( aż ;) ) 4-5 sekund szybsze od 483MHz 4-4-3-3-12, na takich samych taktach byłoby w pyte wolniejsze, więc wnisek z tego chyba tylko taki że twój system się w ogóle nie nadaje do pi :P

System do użytkowania na codzień, tylko inne konto użytkownika :wink:

Zrozumiałbym, gdyby czas był "prawie" taki jak przy 4-4-4-12 - ale lepszy? :blink:

Najbardziej dziwi mnie, że wynik na 64x (diagnostic mode i ustawiony bufor systemu) jest identyczny, jak na zasyfionym XP.

EDIT

Już wiem. 64x jest z SP1, więc pewnie stąd takie dziwactwo :wink:

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Spookie: w FAQ jedna rzecz mnie zaciekawila:

Vmem: 1,8-2,5V**

**realnie jest koło 0,09-0,007V mniej

serio az 0.09V? czyli jak ustawie 2.1 to moze byc 2.01? Mierzone jakims miernikiem?

U siebie mam tak, ze DRAM current voltage mi pokazuje zawsze o 0.02 mniej niz ustawiam, np. 2.1 -> 2.08 , 1.9 -> 1.88. Czy to znaczy, ze u mnie roznica wynosi 0.02 (miesci sie w przedziale) czy tez BIOS glupoty pokazuje? Bo jesli ustawiam np. 2.1 a faktycznie jest 2.01, to nieciekawie.

Sprawdzane miernikiem u mnie zaleznie od egzemplarzu dfi jenda po ustawienie w biosie 2,3V pokazywal w SG 2,25V a druga 2,23V odczyty z miernika bardzo podobne +- 0,01V czyli zamiast 2,3V w pierwszym rzypadku mialem realnie w granicy 2,25V a na drugiej dfi 2,23V; przy ustawienie w biosie 2,5V wg SG bylo juz tylko 2,42...

EDIT:

Generlanie czym większe V tym róznice coraz większe tj. u mnie przy ustawienia 1,9V jest 1,88V a przy 2,5V tak jak juz napisalem...

hmm... a jak to pi robiłeś? wszystkie uruchomienia spi zaraz po uruchomieniu windowsa?

Pozatym na codziennym systemie często się dziwne rzeczy dzieją ale napewno 5-5-5 nie jest wydajniejsze od 4-4-4.

AMD to nie Intel tu timingi są istone kiedys jk bede mial czas to zorbie w miare dokladine porownanie ale CL5 faktycznie fatalnie wypada o ile roznica Cl 3 vs 4 jest sotsunkowo niewielka na korzysc CL3 (choć i tak znacząca) to zmiana z CL4 na 5 to już spora strata w wydajnośći....

W bardzo dużym przybliżeniu i to tak "na oko"

3-3-3-5 (750 MHz) = 4-4-4-8 (800-820 MHz) = 950-1000 MHz 5-5-5-15

EDIT: Oops... <_<

A czy nie można podagać z JacekN8 o to by zamieścił na pierwszej stronie faq?? Bardzo było by to pomocne. Ewentualnie w FAQ

Pisałem do załozyciela tematu i 0 odzewu, a co do wrzucenia do działu z faq to nie pomyslalem; zrobi sie...

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kretfr

Co zrobiles, ze udalo ci sie tyle pocisnac htt (tzn z 400 na 435)?

edit

Dzieki zabawie z zegarami (pogrubione), ram mi poszedl na 450 stabilnie (wczesniej spi i memtesta robil, a w grach byly smieci i zwiecha po pewnym czasie)

ust: 2t-4-4-4-12-15-127,5-3-5-auto-3 2,2v

Edytowane przez sz.limak86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kretfr

Co zrobiles, ze udalo ci sie tyle pocisnac htt (tzn z 400 na 435)?

Po prostu podkręciłem :-P

Pobaw się biosem - jest tam trochę opcji i zależności między nimi.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Przeanalizuj pracę chipsetu. Zrób tak żeby był jak najmniej obciążony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lucas234 ja porownywalem Corsairy z Team'ami i mi cos takiego wyszlo, w oby dwoch testach proc 2400mhz pamieci 960mhz, Teamy zapuscilem na 4-4-4-12 2,2v i na 32M mialy min. na jakies 4 testy 30,43..., a corsairy co dziwne na 5-5-5-15 2v 30,27... a najwiecej 30,32... wyszlo, po zapuszczeniu teamow na cl5 czas wyniosl ok 31min, wiec 1% wieksza wydajnosc corsairow, czyzby w spi ilosc pamieci mial znacznie?

Edytowane przez carek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobawilem sie i to nic niedalo, nadal max 360, a podciagniecie z clokgena=freez :mur:

Odciazylem chipset i nic. Wszystkie zbedne rzeczy zostaly wylaczone i nadal to samo :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalnie jestem zaskoczony

zmienilem ten gown... cooler na mostku i zapodalem Zalmana (wiadomo jakiego :) BLUE) liczylem na to aby przynajmniej bylo podobnie a tu mile zaskoczenie, totalna cisza bo to passive i max 45C :D przy stan. cooler pewnie jak u kazdego z Was lekko 60C

cisza i chlod, zaraz zabieram sie za Freezera 64 pro, wycisze na maxa i bede sie delektowal cisza do wieczora

ps. pod zalmanem oczywiscie Silver 5

sz.limak86: bez problemu, redulacja zaczepow latwa i prosta a, ze karte mam krotka to jeszcze miedzy 7600gs a zalmana palca mozna wsadzic, dobrze bo sie obawialem, ze cieply zalman bedzie mi podgrzewal grafe

jak chcesz moge cyknac fotke jak to wyglada

Edytowane przez chris_gd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobawilem sie i to nic niedalo, nadal max 360, a podciagniecie z clokgena=freez :mur:

Odciazylem chipset i nic. Wszystkie zbedne rzeczy zostaly wylaczone i nadal to samo :mur:

Ech, pisanie po spożyciu mi nie służy :wink:

Korzystaj tylko z zakładki Genie Setup. Nie miałem na myśli wyłączania kontrolerów, kart dźwiękowych i sieciowych itp.... Chociaż sprawdze czy coś daje :)

Ale najpierw idę porównać timingi (albo tu się dzieje coś dziwnego, albo widzenie po spożyciu również nie służy) :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi