Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

@1. Po przesadzeniu z htt:

-z biosu: mam reboot i komunikat 'cpu niezdolny do pracy...bla, bla...f1-dalej lub del-bios'

-z clockgena: freez

@2. Obnizanie lub podwyszanie timingow tez nic nie daje.

@3. Moze zeczywiscie cpu mi sie lewy trafil (sa tez problemy z nie dzialajacymi dzielnikami ram na mnozniku x10, tzn od htt275x10 wzwyz dziala tylko div400)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne 7MHz w maxFSB więcej :D http://img81.imageshack.us/img81/2826/340ep6.jpg

Przy 350 MHz i 1,6V wywala po kilku loopach w SPI :( Napięcia mi się już mocno wahają, więc skompinuję sobie Tagana 480W na OC i wtedy zobaczymy :D

Edytowane przez Valentine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne 7MHz w maxFSB więcej :D http://img81.imageshack.us/img81/2826/340ep6.jpg

Przy 350 MHz i 1,6V wywala po kilku loopach w SPI :( Napięcia mi się już mocno wahają, więc skompinuję sobie Tagana 480W na OC i wtedy zobaczymy :D

Napiecie procka ci lata (odchyly od ustawionego), czy 3,3/5/12?

Jezeli napiecie cpu, to zrob nawiew na mosfety, powinno pomoc. Pozatym moj fortron (sig) nie protestowal przy 3ghz i 1,6v B-)

Edytowane przez sz.limak86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierzesz mase ze śrubki? jak weźmiesz z molexa to dużo ci zawyży pomiar, w stresie napięcie skacze do góry około 0.02-0.03V.

I na jakim zakresie mierzysz? powinno być możliwe największe wypełnienie licznika czyli na zakresie 2V powinieneś mierzyć.

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc właśnie, to nie pisz, że lata ci napięcie jak nie sprawdzałeś, w programach zawsze lata, a w rzeczywistości jest stabile na tej płycie, poza tym że jest jeden skok napięcia między idle a stress ale tak na większosci plyt jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierzesz mase ze śrubki? jak weźmiesz z molexa to dużo ci zawyży pomiar, w stresie napięcie skacze do góry około 0.02-0.03V.

I na jakim zakresie mierzysz? powinno być możliwe największe wypełnienie licznika czyli na zakresie 2V powinieneś mierzyć.

@1. Masa z obudowy

@2. W stresie jest + ok 0,01 (czyli 1,51)

@3. Zakres do 3v, ponizej mam 1v. Pozatym to miernik analogowy (zdobyczny), a cyfraka jeszcze sie nie dorobilem (kwestia czasu).

Czy mi sie wydaje, czy dfi zawyza napiecie cpu +0,05v? Na poprzedniej infinity nf4x, tez mialem o tyle zawyzone na cpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano tak do 0.05V zawyża, ale to też zależy od ustawionego napięcia, przy 1.225V z biosu mam idle 1.21 stress 1.23, przy 1.75V z biosu mam idle 1.75 stress 1.79V.

1. Te v to na codzien, czy tylko do oc?

2. Jakiego masz proca i jakie chlodzenie?

Jakie max V mogę dać bezpiecznie na S4empka, jeżeli mam na nim Freezera ;> :D

Ja mojemu a64 ladowalem 1,6v. Freezer i proc wytrzymal B-) Dodatkowo byly zdjete lewe drzwi budy i na freezera wial wentylator biurkowy/pokojowy/czy jak to sie tam nazywa. Edytowane przez sz.limak86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI robi równomierne płyty, nie ma jakiśch odstępstw jakosciowych w płytach moim zdaniem, no chyba że mam takiego farta że trafiłem 5 czy 6 z koleii "dobrą" DFI (na sA i na 754 też się ludziom 'niby' nie zawsze chciały kręcić).

+1

Też miałem sporo różnych DFI, od sA (sztuk dwa) przez 754 (sztuk dwa) do 939(sztuk cztery?) i nigdy zadnych problemów mobo nie robiła, kreciła się tak jak powinna. Coś chyba w tym, jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dopiero druga dfi. Na pierwszej w sumie bylo ok, a ta chyba tez jest ok (wszystko na to wskazuje). Tylko na to wyglada, ze teraz trafilem na kulawego cpu lub ram. Zawsze tak mam, ze jest 'ale', ktore psuje mi humor...trudno :sad: Jak bede mial troche $$$ na zbyciu, to moze poszukam jakiegos 'fajnego' cpu. Chociaz te 2,7ghz 1,45v tez moze byc, bo zawsze moglo byc gorzej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie na szybko

obecnie Windsor 3600+ leci na 2850 1.525V

mozliwosc wymiany na Brisbane 3600+ warto?

ps. dodam, ze 2850 to raczej max, przy 1.5V niby stable (prime itp. zaliczone) ale potrafi po restarcie wogole nie wstac i tylko clear cmos, ogolnie 2850 naprawde mi odpowiada martwi mnie troche 1.525 (imho dosc duz) i temperaturki rdzeni wedlug Everesta (1 i 2 kolo 50C) ale tez nie wiem na ile mu wierzyc

zastanawia mnie tylko czy po zmiany aby nie wpadne na nizszy poziom mhz? niby Brisbane ma spore mozliwsci ale ...

wiec bede wdzieczny za opinie

aha i jak sie ma wiekszy cache? daje to wogole cos?

zamiana za free, ale bez mozliwosci sprawdzenie potencialu OC i bez mozliwosci powrotu do Windsora, dlatego pytam czy gra warta swieczki?

Edytowane przez chris_gd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie na szybko

obecnie Windsor 3600+ leci na 2850 1.525V

mozliwosc wymiany na Brisbane 3600+ warto?

jesli masz do tego doplacic to nie warto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do waszych problemów z fsb..... to procki ;) . Za dawnych czasów ( ;) ) 939 na jednej mobo zmieniało się max fsb od 350 do 450 w zależności od tego jaki procesor wsadziłem. Generalnie to chodzi także nieco o coldbuga (tak, na ac ;) ), ale to już temat na inną okazję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie, zeby miec ponizej 28s w 1m musisz miec >3ghz i ram ok 550 4-4-4...tak wlasnie twierdze, obserwujac inne wyniki na hwbot :)

Nie koniecznie, 2960-2970 + ok 500MHz 4-4-3 imo styknie (vide sig). a to jeszcze robione na systemie nienajlepszym do 1M, takim do 16M stworzonym. Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi