szlimak86 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 Odstaw ten denaturat, bo marnie skonczysz :lol: ...a wracajac do tematu, sprawdzilem 'wszystkie opcje' (tak dla pewnosci) z odciazaniem, ale jak widac, nie ma dla mnie ratunku...pomocy ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 @sz.limak86: Po ustawieniu zbyt dużego HTT masz freza, czy reboot'a? DFI nie lubi wysokich timingów na dużym HTT. O ile na 4-4-4-8 moge zrobic nawet 435MHz, to na 5-5-5-15 przy 420MHz następuje reboot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2007 To jest raczej wina procka a nie DFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 @1. Po przesadzeniu z htt: -z biosu: mam reboot i komunikat 'cpu niezdolny do pracy...bla, bla...f1-dalej lub del-bios' -z clockgena: freez @2. Obnizanie lub podwyszanie timingow tez nic nie daje. @3. Moze zeczywiscie cpu mi sie lewy trafil (sa tez problemy z nie dzialajacymi dzielnikami ram na mnozniku x10, tzn od htt275x10 wzwyz dziala tylko div400) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valentine Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 (edytowane) Kolejne 7MHz w maxFSB więcej :D http://img81.imageshack.us/img81/2826/340ep6.jpg Przy 350 MHz i 1,6V wywala po kilku loopach w SPI :( Napięcia mi się już mocno wahają, więc skompinuję sobie Tagana 480W na OC i wtedy zobaczymy :D Edytowane 9 Czerwca 2007 przez Valentine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 (edytowane) Kolejne 7MHz w maxFSB więcej :D http://img81.imageshack.us/img81/2826/340ep6.jpg Przy 350 MHz i 1,6V wywala po kilku loopach w SPI :( Napięcia mi się już mocno wahają, więc skompinuję sobie Tagana 480W na OC i wtedy zobaczymy :D Napiecie procka ci lata (odchyly od ustawionego), czy 3,3/5/12? Jezeli napiecie cpu, to zrob nawiew na mosfety, powinno pomoc. Pozatym moj fortron (sig) nie protestowal przy 3ghz i 1,6v B-) Edytowane 10 Czerwca 2007 przez sz.limak86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Miernikiem te wachania sprawdzałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Miernikiem te wachania sprawdzałeś?Hm, a gdzie sa pkt pomiaru napiecia cpu na mobo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zaznaczone czerwonymi kropkami A najlepiej na ktorymkolwiek z tych kondensatorow filtrujacych w tym rządku. Mase należy brać raczej ze śrubki nie z molexa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 thx hary. A ja myslalem ze mam 1,45 (bios) a mam 1,5 (real) B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 (edytowane) Bierzesz mase ze śrubki? jak weźmiesz z molexa to dużo ci zawyży pomiar, w stresie napięcie skacze do góry około 0.02-0.03V. I na jakim zakresie mierzysz? powinno być możliwe największe wypełnienie licznika czyli na zakresie 2V powinieneś mierzyć. Edytowane 10 Czerwca 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valentine Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Hmm no miernikiem nie sprawdzałem ;) Sprawdzę jak będę miał :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 No więc właśnie, to nie pisz, że lata ci napięcie jak nie sprawdzałeś, w programach zawsze lata, a w rzeczywistości jest stabile na tej płycie, poza tym że jest jeden skok napięcia między idle a stress ale tak na większosci plyt jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Bierzesz mase ze śrubki? jak weźmiesz z molexa to dużo ci zawyży pomiar, w stresie napięcie skacze do góry około 0.02-0.03V. I na jakim zakresie mierzysz? powinno być możliwe największe wypełnienie licznika czyli na zakresie 2V powinieneś mierzyć. @1. Masa z obudowy @2. W stresie jest + ok 0,01 (czyli 1,51) @3. Zakres do 3v, ponizej mam 1v. Pozatym to miernik analogowy (zdobyczny), a cyfraka jeszcze sie nie dorobilem (kwestia czasu). Czy mi sie wydaje, czy dfi zawyza napiecie cpu +0,05v? Na poprzedniej infinity nf4x, tez mialem o tyle zawyzone na cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Ano tak do 0.05V zawyża, ale to też zależy od ustawionego napięcia, przy 1.225V z biosu mam idle 1.21 stress 1.23, przy 1.75V z biosu mam idle 1.75 stress 1.79V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valentine Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Jakie max V mogę dać bezpiecznie na S4empka, jeżeli mam na nim Freezera ;> :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 (edytowane) Ano tak do 0.05V zawyża, ale to też zależy od ustawionego napięcia, przy 1.225V z biosu mam idle 1.21 stress 1.23, przy 1.75V z biosu mam idle 1.75 stress 1.79V.1. Te v to na codzien, czy tylko do oc? 2. Jakiego masz proca i jakie chlodzenie? Jakie max V mogę dać bezpiecznie na S4empka, jeżeli mam na nim Freezera ;> :DJa mojemu a64 ladowalem 1,6v. Freezer i proc wytrzymal B-) Dodatkowo byly zdjete lewe drzwi budy i na freezera wial wentylator biurkowy/pokojowy/czy jak to sie tam nazywa. Edytowane 10 Czerwca 2007 przez sz.limak86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 DFI robi równomierne płyty, nie ma jakiśch odstępstw jakosciowych w płytach moim zdaniem, no chyba że mam takiego farta że trafiłem 5 czy 6 z koleii "dobrą" DFI (na sA i na 754 też się ludziom 'niby' nie zawsze chciały kręcić). +1 Też miałem sporo różnych DFI, od sA (sztuk dwa) przez 754 (sztuk dwa) do 939(sztuk cztery?) i nigdy zadnych problemów mobo nie robiła, kreciła się tak jak powinna. Coś chyba w tym, jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 1. Te v to na codzien, czy tylko do oc? 2. Jakiego masz proca i jakie chlodzenie? ad.1 do oc ad.2 jakiegos primecooler'a a'la pentagram od znajomego mam pozyczonego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 Mam dopiero druga dfi. Na pierwszej w sumie bylo ok, a ta chyba tez jest ok (wszystko na to wskazuje). Tylko na to wyglada, ze teraz trafilem na kulawego cpu lub ram. Zawsze tak mam, ze jest 'ale', ktore psuje mi humor...trudno :sad: Jak bede mial troche $$$ na zbyciu, to moze poszukam jakiegos 'fajnego' cpu. Chociaz te 2,7ghz 1,45v tez moze byc, bo zawsze moglo byc gorzej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 (edytowane) pytanie na szybko obecnie Windsor 3600+ leci na 2850 1.525V mozliwosc wymiany na Brisbane 3600+ warto? ps. dodam, ze 2850 to raczej max, przy 1.5V niby stable (prime itp. zaliczone) ale potrafi po restarcie wogole nie wstac i tylko clear cmos, ogolnie 2850 naprawde mi odpowiada martwi mnie troche 1.525 (imho dosc duz) i temperaturki rdzeni wedlug Everesta (1 i 2 kolo 50C) ale tez nie wiem na ile mu wierzyc zastanawia mnie tylko czy po zmiany aby nie wpadne na nizszy poziom mhz? niby Brisbane ma spore mozliwsci ale ... wiec bede wdzieczny za opinie aha i jak sie ma wiekszy cache? daje to wogole cos? zamiana za free, ale bez mozliwosci sprawdzenie potencialu OC i bez mozliwosci powrotu do Windsora, dlatego pytam czy gra warta swieczki? Edytowane 11 Czerwca 2007 przez chris_gd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 pytanie na szybko obecnie Windsor 3600+ leci na 2850 1.525V mozliwosc wymiany na Brisbane 3600+ warto? jesli masz do tego doplacic to nie warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Co do waszych problemów z fsb..... to procki ;) . Za dawnych czasów ( ;) ) 939 na jednej mobo zmieniało się max fsb od 350 do 450 w zależności od tego jaki procesor wsadziłem. Generalnie to chodzi także nieco o coldbuga (tak, na ac ;) ), ale to już temat na inną okazję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 co to takiego ten coldbug??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 co to takiego ten coldbug???a wyszukiwarka na forum nie działa? google też się popsuły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 nareszcie udalo mi sie przebic przez moja magiczna bariere htt ;) poznym wieczorem dam jakies wyniki w pi, moze bedzie ponizej 28s w 1m :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlimak86 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Wg mnie, zeby miec ponizej 28s w 1m musisz miec >3ghz i ram ok 550 4-4-4...tak wlasnie twierdze, obserwujac inne wyniki na hwbot :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 zobacze co da sie zrobic ;) pamieci az na 550 nie puszcze, przy 3GHz na procu beda miec 500MHz 4-4-3-5. zastanawiam sie tylko, czy dawanie 1.7V na freezerze jest bezpieczne? :P tylko do pi oczywiscie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 (edytowane) Wg mnie, zeby miec ponizej 28s w 1m musisz miec >3ghz i ram ok 550 4-4-4...tak wlasnie twierdze, obserwujac inne wyniki na hwbot :)Nie koniecznie, 2960-2970 + ok 500MHz 4-4-3 imo styknie (vide sig). a to jeszcze robione na systemie nienajlepszym do 1M, takim do 16M stworzonym. Edytowane 11 Czerwca 2007 przez hary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomos Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 byc moze by starczylo, gdybym mial swiezszy system.. ale tak czy siak udalo sie, choc pierwsza proba skonczyla sie czasem 28.000s :) kolejne podejscie zaowocowalo czasem 27.922s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...