TigerA1 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Może Ci się sloty zakurzyły? Jak dokładałem dodatkowy 1GB pamięci (2x512) to nie wstawał komp na początku. Wyjąłem, wydmuchałem kurz, przy pomocy sprężonego powietrza i działało... Jeżeli to nie to - to możliwe, że płyta uszkodzona/ ew. kontroler pamięci proca... Zwykle w takich przypadkach eliminuję przyczyny po kolei... sprawdź proca w innym kompie... później pamięci i dojdziesz co jest źródłem problemów... Zakładam, że w Biosie nic nie mieszałeś z timmingami dla poszczególnych slotów? Bios jest teraz na defultowych ustawieniach nic nie jest podkręcone, to nie jest wina kurzu bo płyta jest nówka sztuka (po wymianie). Zmieniłem bios po raz kolejny (na 8UMD725) testowałem też (8UMD725XXX ten z malem itd...) i teraz chodzi tylko gdy pamięci są w slocie 2 i 4 w 1 i 3 nie che wstać, daje dźwięk jakby pamięci nie było. Poza tym po wyłączeniu kompa zawsze mam "cpu overclocking itd..." więc powoli skłaniam się do uszkodzenia proca (kontroler pamięci), zaraz będę testował na procu kumpla. Generalnie to mam jakieś przygody z ta płytą ?! Chyba że macie jakieś inne pomysły ? bo mi się już wyczerpały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) Co do pamięci to możliwe, że ta po wymianie ma po prostu 2 uszkodzone sloty, gdyż tych płyt się już nie produkuje i dali Ci uszkodzoną wersję (najgorszy scenariusz) Co do OC faild, to jest taka sztuka jak moja, walnięta ;P Raz mi wstaje normalnie 2.8 Ghz, raz OC Faild, i resetuje tylko HTT. Zapewne elita zacznie krzyczeć rzeczy typu, "jak się nie wie jak używać mobo DFI, to takie jajca się dzieją" Ale już chyba wszystko prubowałem, każdą opcje i dalej nie działa. Jednak co do slotów to działają mi wszystkie. Edytowane 7 Grudnia 2007 przez miras19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Witam mam takie małe pytanie co trzeba zaznaczyć w WinFlashu przy wgrywaniu nowego biosu do DFI ?? Jeszcze tego nie robiłem na tej płycie, wogóle pierwsza moja styczność z winflashem i prosiłbym o pomoc. z góry dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity120 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Instrukcja obrazkowa prosze bardzo: http://us.dfi.com.tw/Support/Download/bios_Winflash_us.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 update all, clear CMOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) Witam mam takie małe pytanie co trzeba zaznaczyć w WinFlashu przy wgrywaniu nowego biosu do DFI ?? Jeszcze tego nie robiłem na tej płycie, wogóle pierwsza moja styczność z winflashem i prosiłbym o pomoc. z góry dzieki :) Ja otwieram program, następnie CTRL+U; wybieramy pliczek z biosem i reset PC no i po wszystkim :) btw. Ktoś "teścił" na DFI 4x2 GB ramu... coś mnie kusi aby sprawdzić takie ustawienia... :) Edytowane 7 Grudnia 2007 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 btw. Ktoś "teścił" na DFI 4x2 GB ramu... coś mnie kusi aby sprawdzić takie ustawienia... :) Pozdrowienia od kontrolera pamięci :lol2: :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Pozdrowienia od kontrolera pamięci :lol2: :-P Sie zobaczy... jak na razie różne CPU 90nm i nie ma problemów z taktami powyżej 500(1000) MHz przy 4 GB ramu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Jaka jest różnica miedzy II-M2 a II-M2/G ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Jaka jest różnica miedzy II-M2 a II-M2/G ?? G oznacza w praktyce prawdopodonie tylko to że płyta jest już wykonana z dyrektywą RoHS, niestety... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyniek Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 G oznacza w praktyce prawdopodonie tylko to że płyta jest już wykonana z dyrektywą RoHS, niestety...Dlaczego "niestety"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Dlaczego "niestety"? czyli nie mogą stosować ołowiu m.in. w stopie lutowniczym, a bez ołowiu takie spoiwo jest dużo bardziej awaryjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Jeśli mam zasilacz 20 pin (ten z sygi) to nie będzie problemów jak go wepnę do złącza 24 pin ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Jeśli mam zasilacz 20 pin (ten z sygi) to nie będzie problemów jak go wepnę do złącza 24 pin ?? Nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_ka Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Szanowni Forumowicze Ostatnio stwierdziłem, że czas zacząć podkręcać sprzęcik. Dotychczas nie miałem takiej potrzeby :) Zdziwiła mnie niesamowicie rzecz, którą zobaczyłem na ekranie: mimo tego iż w biosie wybiorę na "sztywno" mnożnik procesora - 11 i ustawienie szyny pamięci -800 to na ekranie startowym wyświetlany jest mnożnik 10.5 i zaniżana jest częstotliwość pamiątek. W windowsie jest wszystko jak trzeba. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim i ma rozwiązanie??? Pozdrawiam P.S. Dodam tylko, że po wgraniu najnowszego biosu jest dokładnie to samo :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Poprostu błąd BIOSu. Czasem się zdarza, nie przeszkadza za mocno, nie ma co się martwić takimi [ciach!]łami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyniek Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Tez to mialem :-P Dluzszy Clear CMOS bateryjkowy i bedzie OK :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Bios jest teraz na defultowych ustawieniach nic nie jest podkręcone, to nie jest wina kurzu bo płyta jest nówka sztuka (po wymianie). Zmieniłem bios po raz kolejny (na 8UMD725) testowałem też (8UMD725XXX ten z malem itd...) i teraz chodzi tylko gdy pamięci są w slocie 2 i 4 w 1 i 3 nie che wstać, daje dźwięk jakby pamięci nie było. Poza tym po wyłączeniu kompa zawsze mam "cpu overclocking itd..." więc powoli skłaniam się do uszkodzenia proca (kontroler pamięci), zaraz będę testował na procu kumpla. Generalnie to mam jakieś przygody z ta płytą ?! Chyba że macie jakieś inne pomysły ? bo mi się już wyczerpały. a zasilka nie za cienka? mam tego szefa i srednio jestem z niego zadowolony jesli chodzi o oc. ma ciut nizsze 12v niz podaje atx - zreszta jak przesiadlem sie z codeszita na tego szefa (jeszcze w czasach 754) to oc mi deka spadlo. zreszta ten chif ma 1 linie po 18a, a ty masz w sumie mocna grafe i duzo sprzetu. moze tu jest wina. ja na dniach mam dostac to mobo, ale kupilem jeszcze zasilke do tego. config mam podobny do twojego, chociaz po sigu nie widac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmerq Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 witam serdecznie. szukalem na roznych forach ale nie moge znalezc odpowiedzi na moj problem. posiadam plyte jak w temacie juz od ponad roku. procesor podkrecony z 2 na 2,67. pamieci do tej pory to 2x512 gail ultra cl3 dokupilem 2x1024 takie same, wlozylem w pozostale dwa wolne porty i nic. komp nie rusza nawet po zresetwowaniu biosu. czy ta plyta obsluguje 4 zajete sloty? dodam ze sloty sa ok bo niezaleznie czy w dwa niebieskie czy w dwa czarne wloze stare pamieci czy nowe - system wstaje. moze to byc wina starego biosu? pozdrawiam, elmerq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 na poczatek zapodaj im standartowe takty i timingi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmerq Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 tylko jest taki problem ze po wlozeniu kosci pamiecie we wszystkie 4 sloty komp zaczyna "pikac" i nic. nawet po resecie biusu... a nigdy nie wgrywalem nowej wersji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 sprobuj recznie poustawiac timingi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmerq Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 dzieki za zainteresowanie :) ale nie moge ustawic recznie wartosci takie jak pamieci maja gdyz komp w ogole nie rusza... czarny ekran, i tylko pika co kilka sekund, tak ze nawet do biosu wbic sie nie moge. ale po wyjeci obojetnie ktorej pary kosci, rest biosa i wszystko rusza jak trzeba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 to wyjmij jedna pare, ustaw na sztywno timingi i wloz spowrotem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_ka Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Poprostu błąd BIOSu. Czasem się zdarza, nie przeszkadza za mocno, nie ma co się martwić takimi [ciach!]łami. Tez to mialem :-P Dluzszy Clear CMOS bateryjkowy i bedzie OK :) Dzięki Panowie. Sprawdzę wyjęcie bateryjki. Zastanawia mie tylko, czy takie objawy mogą być pretekstem do wymiany płyty ("niestety" na FSB 200 mnożnik procesora jest wyświetlany prawidłowo), ponieważ moja płytka nie pozwala mi przekroczyć 230 na FSB mimo tego iż zmniejszam dzielnik. Sprawdzałem na innym procku, ale jest to samo :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zastanawia mie tylko, czy takie objawy mogą być pretekstem do wymiany płyty...Nie mogą, to tylko jeden napis jest, u mnie od kiedy wyciągnąłem procka z mnożnikiem 10x i włożyłem procka z mnożnikiem 8x cały czas mam tam napisany mnożnik 10x, no i co z tego? A to że nie możesz przekroczyć 230MHz na HTT... cóż, widocznie coś źle robisz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TigerA1 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 a zasilka nie za cienka? mam tego szefa i srednio jestem z niego zadowolony jesli chodzi o oc. ma ciut nizsze 12v niz podaje atx - zreszta jak przesiadlem sie z codeszita na tego szefa (jeszcze w czasach 754) to oc mi deka spadlo. zreszta ten chif ma 1 linie po 18a, a ty masz w sumie mocna grafe i duzo sprzetu. moze tu jest wina. ja na dniach mam dostac to mobo, ale kupilem jeszcze zasilke do tego. config mam podobny do twojego, chociaz po sigu nie widac No więc tak, już wszystko sprawdziłem i wszystkie komponenty prócz mobo są ok (oczywiście zasilacz też sperawdzony ale...?) Powoli skłaniam się ku temu że padła albo płyta (po raz drugi) albo w istocie zasiłka nie domaga ( na 100% kupię w styczniu nowy zasilacz, wiem że ten jest trochę za cienki na ten zestaw ale wcześniej dawał radę i dlatego myślę też o uszkodzonej płycie) Jest przy tym jeszcze jedna sprawa a mianowicie ostatnio "modowałem" sobie kompa i między innymi wyjmowałem i rozbierałem zasilacz, niestety źle go skręciłem i jeden z wiatraków został zablokowany i się nie kręcił. Wszystko tak chodziło około 2 tygodni (mój komp jest włączony ok 18h/24h) przy czym wszystko normalnie działało, czyli komp podkręcony i pamięci w dualu, obecnie chodzi tylko w singlu (podkręcony) i rzeczywiście napięcia spadły potężnie. Więc być może to wina "przypieczonej" zasiłki. A objawiło się to tak że pewnego dnia chciałem włączyć kompa a tu pisk ? więc zacząłem kombinować i wstał wtedy tylko z jedną kostką pamięci !? ale !!! w slocie numer 4 ??? (według instrukcji nie powinien !) a teraz chodzi w singlu ale w slotach 2-4 tylko (według instrukcji powinien w 1-3 albo 2-4). No i teraz nie wiem czy mobo czy zasiłka, bo nawet nie podkręcony w dualu nie chce chodzić, tzn. czasem wstaje ale przy 3DMark'u się wykłada i wali komunikat na blue screenie o błędzie nv4display ?. Podsumowując jeszcze nie reklamuję płyty dopóki nie kupię nowej zasiłki (PENTAGRAM Silent Force PSF-460-P12S albo Amacrox Warrior AX 450) kupię w styczniu teraz już nie dam rady. Generalnie to, którą byście wybrali ? pentagram ma mocniejsze 2 linie 12V. (szukam zasiłki max do 200 pln). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 zasilacz: na 100% lepszy będzie amacrox, pentagram.. lepiej nie mówić, co do błędu nv4display to wina grafy albo sterowników (zasilacz daje za mało prądu i grafa sie sypie?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyniek Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 Mam problemik ;) Wgralem sobie ten zmodyfikowany Biosik od klami85 i nie moge wejsc do biosu ... Tj. wylaczam kompa z sieci, uruchamiam PC, DEL i jestem w Biosie. Zmieniam co mnie interesuje, exit, save. Jest ok. Reset PC, DEL i ... reset zamiast okna z Biosem. O co chodzi? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2007 (edytowane) czesem różne krzaczki wychodzą... 1. odpalasz pc / wchodzisz do biosu i zapisujesz 2. power off 3. odpalasz jeszcze raz i wejdzie. U mnie po reecie też czasem niechce wejść do biosu dlatego trzeba wyłączył i włączyć zasilanie i jest OKi. Co do biosu klami85 to nie działa tam regulacja MAL & Refresch Mode Selecy. (przynajmniej u mnie) wartości w biosie to jedno a potem to co zczytuje np. memset to już co innego :mur: Edytowane 14 Grudnia 2007 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...