Skocz do zawartości
JacekN8

Dfi Infinity Nf Ultra Ii-m2 - Pierwsze Dfi Pod Am2

Rekomendowane odpowiedzi

Ziomki krótka piłka najlepszy według WAS bios do DFI AM2. Pytam się bo po zmianie biosu na najnowszy gorzej kręcą się memki i procek!! Memu o około 10-15mhz a proc nawet o 50mhz!! Sprawdzane w podobnych warunkach.

Może się wydawać śmieszne i niedorzeczne ale sam się dziwiłem aż mi gały wylazły jak mi zapiszał Orthos 3Ghz 1.3V jak przed tem stabilnie było 3050mhz. Sprawdzane na silgle channel DDR, wszystkie dzielniki oprócz ostatniego, bo tyle memy już nie robią.

Pozrdo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam niebieskiego zalmana z lekkin nawiewem jest 50 stopni bez nawiewu nie widziałem więcej niż 65 (przy otwartej budzie) a przy zamknietej z lekkim naturalnym przewiewem koło 60. jeśli nie bedzie chciał normalnie wejść to podgrzać go suszarką i zejdzie. ja swojego od razu jak kupiłem płyte zdejmowałem i sylikon trzymał ale podgrzałem suszarką i zszedł bez problemów. Jaką masz karte graficzną? u mnie wygląda to tak:

Dołączona grafika

jeśli barta będzie za długa trzeba upiłowac 2 rzędy ząbków i wszystko będzie bez problemów pasowało działało:)

Do autora tematu: może by dodać do FAQ informacje jakie chłodzenia pasują na tą płytę, mimo że szukajka znajduje dużo założonych tematów i postów na ten temat?

Edit: Cały system chłodzenia

Dołączona grafika

Edytowane przez Verter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamontuje niebieskie nb47 i drucikami przyczepie standardowego wyjca i powinno byc ok ;)

Przecież po to zmienia się chłodzenie chipsetu na lepsze , żeby pozbyć się tego wyjca :-P

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki kret :)

i jeszcze jedno pytanie, jaki polecilibyście bios nie mam teraz zbytnio czasu wertować tematu a trochę mi się śpieszy.

http://eu.dfi.com.tw/Support/Download/bios...G=A&SITE=PL

ma ktos?

Edytowane przez FatAlbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki kret :)

i jeszcze jedno pytanie, jaki polecilibyście bios nie mam teraz zbytnio czasu wertować tematu a trochę mi się śpieszy.

http://eu.dfi.com.tw/Support/Download/bios...G=A&SITE=PL

ma ktos?

Im nowszy, tym dziwniejsze rzeczy się dzieją :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra już dzialam na dfi ;)

w końcu.

Trochę ode mnie, procka nie rozpoznaje - co za nowość :lol: . Komp włącza sie ok 1.5 minuty, z zegarkiem w ręku :lol: No i chyba najgorsze, Cruciale lanfesty nie święcą po mimo zaaplikowania 2.2v :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie DFI nie chciało odpalić z orleansem 3000+, teraz ją wreszcie zmusiłem ale jak poleżała na oknie to było jej za zimno i 20 min czekałem aż się ociepli <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdzie to wejdzie :lol2: pytanie czy będzie poprawnie działać. Jakiś ziomek w temacie o HD3850 uskarżał się że ta karta nie działa mu poprawnie na DFI LanParty Ultra s.939 ciągle mu się zawieszał komputer, nie wiem czy on sobie z tym poradził czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie, jak strugne pencil moda na ultra@SLI to czym najlepiej "zakryć" ołówek?

Taśmą przezroczystą, nie zapomnij tylko użyć ołówka o odpowiedniej grubości, żeby się nie okazało, że po zamalowaniu połączeń SLI nadal nie działa ;) Ja tak mialem, ale juz drugi raz rozkręcać całego kompa mi się nie chciało więc SLI nie mam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co Ci SLI? :lol2: tak by tylko mieć to się nie opłaca nawet zdejmować tego wyjca /średnio mam 58 stopni i 4000 obr./

BTW odkryłem małą tajemnice :lol2: tak sobie żartuje ale chodzi o to że jak mam kostki w niebieskich slotach to komp nie wstanie na FSB 333 procek 3Ghz i mem 855 CL4. Jak przełoże do czarnych wszystko rusza bez problemu :D Ale to tyczy się tylko tego ustawienia wszystkie inne działają jak i w czarnych tak i w niebieskich :-|

Jakby komuś było potrzebne dziś mi wszyło że 860mhz 4-4-4-12-26-127.5-3-6-3-5-Auto jest wolniejsze od 1000mhz 5-5-5-12-26-127.5-3-6-3-5-Atuo o około 0.100 sek w Super Pi 1MB :rolleyes: Odczyt też około 100-150MB/s w Evereście na korzyść CL5. Ale to nic dziwnego x2 lubi "mhz" a niskie timigni odstawia na drugi plan... :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sli ? żebym mógł sie onanizować widząc napis blablabla SLI :lol:

a tak serio to bawie sie z kolegami w oc i mam do dyspozycji 2x7300gt (ddr2:() a że ASUS m2n4 sli oferuje zabójcze 1.95 na ram i 1.40 na cpu ( 1.3v na x2) to przerobienie mojej płyty pozostało jedynym wyjściem.

@Grzesiu

a izolatka?

ołówka to gruubo nawale możesz być pewien :P

Edytowane przez FatAlbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tan na poważnie to kropelka gorącej cyny na 2 styki i już masz SLI. Chyba nie musze mówić że aby zdjąć cyne wystarczy ją delikatnie podgrzać i odsysaczem ściągnąć. Ślad? Mało pawdopodobne jeżeli nie użyjesz kalafonii, ale można użyć już gotowej mieszanki cynowej np. Ja lutuje zawsze co mi potrzeba cyną ze starego zasilacza, genialnie się wszystkiego chyta :D

Polecam lutować :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak robiłem ale zawsze wszystkiego się ta cyna nie chwyta. Nawet było że z kalafonią mi nie chciało jak robiłem vmoda starego poczciwego 6600. Dopiero właśnie cyna "zasilaczowa" zrobiła swoje i od tamtej pory tylko kupuje zasilacze od kolegów, bo cyny mi brakuje :lol2:

Wiem że może moja cyna której używam nie jest najlepsza, są różne do różnych powierzchni styku i do różnych robót ale zasilaczowa do wszystkiego się nada :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Mam płytę NF SLI-M2/G i procesor Athlon 64 LE-1600. Wszystko działa dobrze poza drobnymi mankamentami, o których już była mowa (wieszający się Hardware Monitor, migający "-" w lewym, górnym rogu ekranu itp.).

Niestety Bios nie pokazuje mi modelu procesora. Podczas uruchamiania na ekranie widzę komunikat: Processor Model Unknown.

Również Everest czy Sandra nie rozpoznaje modelu. Natomiast CPU-Z podaje: "AMD K8", CrystalCPUID: "AMD OpertonDP 244 EE", WCPUID: "AMD Operton (2428)".

Wgrałem najnowszy Bios ze strony producenta: 8UM2D725.BIN z 25/07/2007 i jest to samo mimo, że przy tym Biosie podają taką informację: "Major Reasons of Change:Fixed CPU string show wrong "Unknow CPU Type".

Zastanawiam się czy nie spróbować wgrać Beta Bios: 8UM2A09.BIN z 9/10/2007, który jest również na stronie DFI.

Mam pytanie czy ktoś testował już ten Bios? Jeśli tak, to prosiłbym o jakieś uwagi na temat tego Biosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Może to głupie pytanie (nowicjuszem na tym forum nie jestem->kiedyś dostałem ban za sygnaturę ale nie o tym chciałem :) ) odnośnie płyty dfi sli m2/g. Otóż mam ciągle problem przy włączaniu kompa z komunikatem "system is in safe mod bla bla bla" a procek nie jest widziany jako z szyna 200 a z 194MHz... Troszkę googlowałem z tym problemem i parę osób też miało z tym nerwy...Może macie jakieś rozwiązanie do tego? Bios mam jakoś z lipca 2007 (nowszego chyba nie ma a jeśli już to może wyszedł pod phenomy).

Procesor który mam to x2 bris 3600+, powyższa płyta i pamięci OCZ special ops 800 cl5. Jeśli jest gdzieś na forum poruszony ten problem to proszę o linka. Przeglądałem po kolei te ponad 90 stron ...ale że tego jest dużo mogłem przeoczyć....na googlu nie było nic jak to rozwiązać...a problem dotyczył też procesorów Windsor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi