Adam83 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 czy macie tez cos takiego? z biosu ustawiam fsb na 250, mnoznim na 12 co powinno dac zegar 3000mhz, laduje windows'a i co widze, zegar mam 3007,2 dlaczego fsb nie trzyma sie wartosci ustawionej w biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Niedoskonałość elektroniki: kwarcu, generatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam83 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 czyli nic sie z tym nie da zrobic, troche to wkurza w lc :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Nie no, można powoli w clockgenie zmienić, albo spróbować ni niższym mnożniku. Ja równo 3GHz nigdy nie osiągnąłem na tym DFI, albo 2997MHz albo 3003MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wallec Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 mam to samo ;) ps. kiedy nowe biosy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Hehe... nigdy? :P Jak im się do dnia dzisiejszego nie chciało mikrokodu dla K10 dodać to nie sądzę żeby nowe biosy jeszcze kiedyś były. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) Coś mi się zdaje że niestety też nie będzie biosu pod Phenoma...choć różnie to piszą... może jakiś "modder" o nieoficjalny się pokusi :?: http://my.ocworkbench.com/bbs/showthread.php?p=423609 http://www.planet3dnow.de/vbulletin/showthread.php?t=324783 Jeszcze gdzieś widziałem parę innych informacji... :P Swoją drogą "bieda" od DFi taki Asrock na nForce 3 obsługuje Phenomy http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Mode...-VSTA&s=AM2 http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=AM2NF3-VSTA&s=AM2 A DFi :mur: Edytowane 4 Lutego 2008 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Pozostaje liczyć na jakiegoś zapalonego ownera DFI, który zna się na programowaniu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Ehe... i se tak ot dostanie od DFI bazę biosa a od AMD mikrokod dla Phenoma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wallec Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) panowie misja specjalna wylaczyl mi sie tryb dual dla pamieci i nie potrafie go odpalic haha. wyjmowalem pamiec ze slotow, wsadzalem ponownie i [gluteus maximus] - reset biosu itd nie pomaga. Edytowane 8 Lutego 2008 przez wallec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sedzia Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 mam pytanko kupilem sobie za marne pieniadze (150zl:P ) drugiego galaxy 7600gs 1.2ns 256MB - tylko z pelnym zalmenem - nie tym okrojonym. zmodowalem dfi na sli podlaczylem karty - zmienilem zworki na plycie do mod sli wszystko cacy po przeistalowaniu sterownikow ladnie wykrylo sli puszczam 3d marka 2005 (na nie kreconych kartach - obydwie z tym samym biosem delta 120 - taktowania lajtowe 620/800) i zonk - wzrost w porownaniu z jedna karta(wylaczenie sli w sterownikach) 700pkt ?! czy procek nie wydala czy plyta? czy mozliwe ze cos jest zle podpiete? podczas 3dmarka zauwazylem ze tylko jedna karta (ta z podlaczonym monitorem sie nagrzewa - ta druga tak ledwo co) ktos spotkal sie z takim problemem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPINACZ_ Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Witam wszystkich.Nie bylo mnie tu chyba z pół roku, wiec pozdrawiam stałych bywalcow i nowych "szczęśliwych" posiadaczy tejże płytki. Zdarzyła mi sie dziś bardzo dziwna rzecz. Ponieważ pracuje teraz w delegacjach nie zaglądałem do kompa pewnie w pół roku. Chodził sobie na def v-core, bo używała go moja zona, która oczywiście jest zielona jak trawa na wiosne. Kilka dni temu kupilem sobie na allegro fryzjera, no i myślę, ze teraz mam troszkę więcej czasu to pomęczę swoja padake. Wcześniej na box-ie robił 2,9 Gh przy 1,5V. A tu zonk.Teraz za żadne pieniądze nie mogę dobić nawet 2,7 Gh. Dajac mu nawet 1,6 V.Zaznaczam ze nic sie nie zmienilo w konfiguracji. Ram, plyta,procek, bios, wszystko po staremu.Zainstalowałem tylko świeżego XP-ka, żeby może powalczyć troszeczkę o wynik w super-pi. Może i moja wiedza wyparowała,może cytując pewnego kandydata na prezydenta miasta Białegostoku "może i sie dowiedzieli sie",ale wydaje mi sie ze mój klocek chyba jakby dostal "osłabienia". Czy komuś tez sie cos takiego przytrafilo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 no i moja płyta znowu poleci chyba do serwisu :/ już 2gi raz, padły mi 2 porty USB, podłączam telefon zgrywam fotki i było ok, po 5min znowu podłączam i już nie działa wyskakuje nie rozpoznano urządzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004a Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 moja wrocila z serwisu. arche dal ciala bo przyslali mi mobasa z biosem nie obslugujacym brysia... lamerzy.... got sei dank ze mialem starego sempa. wgralem bios. mobas dziala, ale.... nawet na defaulcie przy poscie trzeba wciskac f1..... kiszka to dfi...... jedyny jego plus to to ze moj brys poszedl na 2900 z groszami, ale i ale przy tym bylo zachodu..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeper1 Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Witam po ponad roku :) DFI caly czas spisuje sie swietnie, natomiast mysle nad zmiana HDD, bo obecna Barracuda IV jest juz ciasna. Mysle o dysku na magistrali SATA i posiadajacym NCQ. Czy MoBo obsluzy SATA2 i NCQ (np. w Barracudzie 7200.11)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 tak.. ja mam taki dysk jak w podpisie ma ncq i sata 2 i smiga aż miło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeper1 Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 tak.. ja mam taki dysk jak w podpisie ma ncq i sata 2 i smiga aż miło. Super! :) :banana: NCQ tez bangla? Nie ma problemow z postawieniem systemu na HDD SATA? (kiedys byly jakies "myki" ze sterownikami, ale to bylo jakis czas temu a w tej branzy wszystko tak szybko sie zmienia...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 wyciągasz zworke z dysku i masz SATA 2 jesli nie wyłaczyłeś w biosie.. tylko jak będziesz instalował sterowniki do MOBO to w żadnym wypadku nie instaluje sterów IDE SW!!!! ja instalowałem i tylko same problemy były.. wieszał sie przy ładowaniu systemu, a jeśli sie załadował to dlugo trzeba bylo czekać (to było w trybie SATA1) a kiedy ustawilem na SATA 2 i miałem te sterowniki to w windowsie miałem zwieszki na ułamek sekundy co jakis czas.. ktore BARDZO przeszkadzały. Także wszystko bardzo fajnie śmiga tylko trzeba pominąć instalacje tych sterów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeper1 Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 <cut> Także wszystko bardzo fajnie śmiga tylko trzeba pominąć instalacje tych sterów. Dzieki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 wyciągasz zworke z dysku i masz SATA 2 jesli nie wyłaczyłeś w biosie.. tylko jak będziesz instalował sterowniki do MOBO to w żadnym wypadku nie instaluje sterów IDE SW!!!! ja instalowałem i tylko same problemy były.. wieszał sie przy ładowaniu systemu, a jeśli sie załadował to dlugo trzeba bylo czekać (to było w trybie SATA1) a kiedy ustawilem na SATA 2 i miałem te sterowniki to w windowsie miałem zwieszki na ułamek sekundy co jakis czas.. ktore BARDZO przeszkadzały. Także wszystko bardzo fajnie śmiga tylko trzeba pominąć instalacje tych sterów. A ja mam dwa dyski, jeden na IDE drugi na SATA2 i nie ma problemów w ogole ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_ka Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Witam Szanownych Forumowiczów Ja mam pytanie dotyczące nagrywarki na SATA. Dane z płyt bez problemu odczytuje, natomiast jest problem z zapise. Czy należy zmieniac jakieś ustawienia w biosie?? dodam tylko, że jest to Lite-On LH-20A1L SATA Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 A ja mam dwa dyski, jeden na IDE drugi na SATA2 i nie ma problemów w ogole ;)A na którym dysku masz system i masz zainstalowane te sterowniki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Czy należy zmieniac jakieś ustawienia w biosie??Nic nie należy zmieniać, u mnie samsung sata działa cymes, u ciebie albo nagrywarka walnięta albo z systemem coś nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_ka Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Nic nie należy zmieniać, u mnie samsung sata działa cymes, u ciebie albo nagrywarka walnięta albo z systemem coś nie tak. Właśnie się zastanawiałem, czy nie jest to wina systemu. Zainstalowałem Vistę :( ....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 A na którym dysku masz system i masz zainstalowane te sterowniki? Sterowniki oraz system mam zainstalowane na dysku IDE. Jednak przez pewien czas miałem system na HDD z SATA2 i również nie było żadnych problemów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2bek Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Witam mam problem y Dfi Infinity ultra II m 2 mam obudowe ktora ma wyswietlacz lcd ktory pokazuje temperature do tego wyswietlacza sa takie czujniki ktore sie wkalada do procesora dysku i plyty glownej jeden z tycz czujnikow wpadl mi do chlodzenia procesora i podczas wlaczania komutera komputer sie wylaczyl wlaczylem go jeszcze raz i komp ponownie sie wylaczyl w tej chwili jak wlaczam komputer plyta sie wlacza diody sie swieca wszystkie wiatraki sie kreca ale nie slychac tykania i pikniecia monitor sie nie wlacza wyjmowalem po kolei karte graficzna i ramki i plyta nie pikala, sprawdzilem u kolegi ramy i karte graficzna i jest wszystko ok. Moja konfiguracja sprzetowa to Dfi infinity ultra II m 2 AMD Athlon 3600 brishbone OCZ platinum 800mhz 2gb palit 8600gt Delta DPS300 costam Poprosze o sugestie co moglo sie sta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 NCQ tez bangla? Nie ma problemow z postawieniem systemu na HDD SATA? (kiedys byly jakies "myki" ze sterownikami, ale to bylo jakis czas temu a w tej branzy wszystko tak szybko sie zmienia...) A propos NCQ, gdzieś czytałem, że żeby działało, to trzeba przed instalacją systemu, w Biosie ustawić dysk w tryb AHCI. Jeśli kogoś będzie interesowało to mogę poszukać tego wątku. Poza tym chciałem podzielić się pewnym spostrzeżeniem dotyczącym mojej płyty (NF SLI-M2/G), którą właśnie odebrałem z serwisu po naprawie. Otóż, coś mnie podkusiło, żeby zmierzyć napięcia Vdimm. Chciałem sprawdzić czy odczyty miernika pokrywają się z tym co pokazuje Bios. Okazało się, że miałem nosa, oto wyniki pomiarów: Bios(v) miernik(v) 1,80 - 1,69 1,90 - 1,77 2,00 - 1,86 2,10 - 2,00 2,20 - 2,04 2,30 - 2,11 2,40 - 2,20 2,50 - 2,28 I co wy na to? Może ktoś spróbowałby u siebie pomierzyć te napięcia, żeby porównać? Czy takie rozbieżności są w każdej płycie, czy tylko w mojej? Poza tym zauważyłem, że moje pamięci w płycie Asusa M2N-E były lekko ciepłe przy napięciu 2,2v a DFI przy 1,86v aż parzą! A jak jest u was? Podzielcie się swoimi uwagami! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Otóż, coś mnie podkusiło, żeby zmierzyć napięcia Vdimm. Chciałem sprawdzić czy odczyty miernika pokrywają się z tym co pokazuje Bios. Okazało się, że miałem nosa, oto wyniki pomiarów: Na tranzystorach mierzyłeś? U mnie Vdimm jest ok, ale za to mam zastrzeżenia do napięcia CPU - straszna bujaka jest :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_ka Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Panowie, co do mojego pytania zadanego powyżej dotyczącego nagrywarki Lite-On LH-20A1L SATA, znalazłem na kilku forach, że niektóre płyty wymagaja włączenia obsługi RAID by nagrywarka działała poprawnie. Podpiąlem ją do gniazda SATA-3, ale nie mam zielonego pojęcia na temat ustawień RAID. Bardzo prosze o pomoc. Dodam tylko, że twardy dysk mam podpięty do SATA-1. BTW to mi się trafił sprzęt :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrlaz Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Na tranzystorach mierzyłeś? U mnie Vdimm jest ok, ale za to mam zastrzeżenia do napięcia CPU - straszna bujaka jest :? Muszę jeszcze raz pomierzyć, bo mierzyłem ze złej strony, powinienem tak jak na zdjęciu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...