Skocz do zawartości
tsgs2

Radeon 9250

Rekomendowane odpowiedzi

siemka. na karcie radeon 9250 zawieszaja sie gry. sterowniki to omega 25.97a, windows to XP Prof. sp2. czy to moze byc wina sterow? ja mam tez radeona ale troche nowsza wersje i te stery sa ok.... jak dodytak radiatora na tym 9250 to pazy. czy to moze byc przez to ze sie przegrzewa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemka. na karcie radeon 9250 zawieszaja sie gry

:wink: To, że ci się uruchamiają to już jest cud

Gry ci się zawieszają bo:

-1. Całe OC wróc do default

0. Przestaw timingi w ramach na default

1. Przegrzany rdzeń (załóz jakiś mały wentylek, otwórz budę);

2. Masz "pochechlane" sterowniki do wszystkiego;

3. Hmm może to zasilacz i amupapu nie daję więcej do grafiki, ale to monstrum powinno się tym zadowolić i prędzej by się komputer zresetował ;

4. Najlepiej sformatuj partycje z windowsem. Zainstaluj windows, sciagnij do wszystkiego nowe stery (nie instaluj antywirusow i innych megakombajnow typu norton coś tam) sprawdź gry;

5. Wszystkie gry przeinstaluj lub daj opcje grafik i innych na default;

6. Sprawdź czy to się dzieje po określonym czasie czy w określonej "lokalizacji w grze". Jeśli to pierwsze masz przerąbane, jeśli to drugie ściągnij patcha do gry

7. Pożycz od kolegi grafike i sprawdź czy czasem nie masz "sfajdanego portu AGP".

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to to jest tak. wszystko w winzgrozie jest ok (;)) dopiero jak zalacze jakas gre ( w tym przypadku the sims2 * ) to chwile dziala. jesli sa jakies animacje czy cos to zaczyna sie straaaasznie klatkowac, potem znika obraz i czasem sie monitor wylacza. radiator jak go dotkne podczas grania to az parzy :?

zasilacz to jakis 300 Codegen, ale na nim mi dzialala ok 9600xt, wiec powinno byc ok ;/

*komputer jest kuzynki i dlatego gre podalem the sims 2 ;)

/dodam ze kiedys wszystko bylo ok, ale kiedys sie plyta spalila i teraz jest wymieniona na asrock k7vt4a pro... moze wtedy kiedy sie mobo tamta spalila to jakos glu uszkodzila? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli tutaj konkretnie jedna gra czyli patrz mój punkt nr.5 i nr.6

sciagnij patch, wyrzuć pirata? opcje grafiki daj na default, przeinstaluj gre i sprawdź czy masz sterowniki do asrocka zainstalowane, wyrzuc na poczatek savy i spróbuj od nowa zagrać.

czy cos to zaczyna sie straaaasznie klatkowac, potem znika obraz i czasem sie monitor wylacza

Ogólnie wysiłek niewart zachodu, oddaj tą kartę w dobre ręce i niech kupi nową kartę, ale prawdopodbnie wogóle nie ma pasty na grafice i możliwe, że wentyl to ułatwi (a z opisu wynika jasno, że jak coś się dzieje to rdzeń dostaję temperatury, czyli broni się przed przegrzaniem, ale to moje iMHO).

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rdzeń się imo przegrzewa i VPU Recover wkracza do akcji... A że nie ma czego resetować to resetuje stock ustawienia na stock ustawienia :mur: [miałem podobną akcję przy okazji GTA:SA, grafa na stock a tu co jakiś czas się VPU Recover włączał :| ] Ten asrock nie jest przypadkiem na vii KT400 czy czymś podobnym ? Kumpel ma taką mobo i ma duże problemy żeby odpalić na niej jakiegokolwiek radka :mur:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zapuszczam atitool zeby skanowal przed artami to po okolo 70 sekundach sie czaly monitor artami pokrywa :?

wymień na jakiegoś radka 9550 i już ( tanie są teraz )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to to jest tak... na tym asrock k7vt4a pro i tej zasilce chodzil przez jakis czas 9600xt wiec napewno radeony dzialaja ;]

tez tak mysle ze sie karta przegrzewa, poniewaz zawiesza sie zawsze wtedy gdy jest renderowana jakas grafika :?

'a co do kupna 9550 to juz mowilem, tylko ze wujek nie chce nic zmieniac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjmij kartę. Zdejmij radiator i wyczyść z kurzu. Zetrzyj ten shit, który pod nim będzie. Nałóż normalnej pasty i ładnie ją rozsmaruj. Załóż radiator, włóż kartę porządnie do slotu AGP. (Mój kumpel miał niemal identyczny przypadek, kiedy karta była niedokładnie włożona w slot) i zobacz co i jak. Jeśli dalej będzie się grzać i wieszać, to załóż jakiś wentyl 40mm na radiator. Amen. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlozylem jeszcze raz karte, przeczyscilem slot i .... dalej nie dziala :?

ale teraz sprawdzilem na 3dmarku2001... przy uruchamianiu pisze ze potrzebuje Direct 8.1 :wacko: wzialem zaczalem instalowac dx9 (bo myslalem ze nie zostal wczesniej zainstalowany (:mur:)) a tu mi sie pokazuje przy instalacji ze dx9 zostal poprawnie zainstalowany (zwykla taka instalka trwa 3 minuty a tam trwala 2 sek :?)

i teraz moje pytanie. czy na SP2 jest od razu dx9? czy moze przez to ze jest to wlasnie SP2 to sa jakies bledy? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec od poczatku..

jest zainstalowany win xp prof sp2. jak chce doinstalowac direct swiezo po instalce windy (oczywiscie po sterownikach do mobo) to wyglada na to ze dx9 jest juz zainstalowany poniewaz sie nic wiecej nie instaluje :? stery do grafy tez wchodza.

potem zainstalowalem the sims 2. wszystko jest ok, ale jak zaczynaja sie jakies bardziej skomplikowane animacje od razu karta siada :?

przeskanowalem wszystko ati tray toolem i po okolo 80 sek wywala arty na caly ekran. robilem to tez przy zanizonym taktowaniu rdzenia i pamieci. to samo ale po okolo 150 sekundach....

akceleracja grafy jest wlaczona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi