Skocz do zawartości
SpiderMAN

Chlodniczka, Pompka, inne pierdoly - Moje Boje z WC

Rekomendowane odpowiedzi

Złączki, kolanka, zasicki tak samo powinny być w OBI, napewno są też w castoramie. Tylko z zciskami uważaj bo czasem potrafiąniesamowicie zdzierać. Najlepiej napisz do tristana (Zxc), bo on zasiski gdzies po 1 pln za sztukę kupował...

No fakt, te obejmy zaciskowe w OBI, sa, ale po 6,49 zl za dwie sztuki :P :lol:

Jakby kupowac wg. zasady "Wszystko w OBI" to bym na akcesoria wydal wiecej niz na pompke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze cos.

Mam przekaznik 12/220V firmy Telfa Symbol M Td-6

8-4463-132-5

Sprawdzalem jak sie ma przy wlaczaniu urzadzenia okolo 30W-atowego.

Dziala OK. Mam juz sprawdzone ktore wyprowadzenia sa do czego. Projektuje dzisiaj plytke, pozniej ja znajomy mi wytrawi, bedze zlacze zasilania 220V - wyjscie 220V do pompki, zasilanie cewki 12V, kontrolka w postaci diody LED 10mm :) Pomka bedzie wstawala razem z kompem :)

Dzieki reed za topic na FAQ :)

Jak myslicie - dobry pomysl? :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam MJ1000, co chcesz wiedziec?

Ogolnie jestem z niej zadowolony.

Jak jest z jej glosnoscia?

Powiedz mi jak wyglada twoja instalacja. Chodzi mi o ilosc blokow podpietych do ukladu, wielkosc i material chlodnicy.

Do innych czytajacych ten watek mam pytanko co do zbiorniczka.

Czy podkleic pod deklem kawalek grubej plexy w miejscu na otwory do kolanek? Chodzi o to, zeby tego nie wyrwalo mi z pudelka pod cisnieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tiaaa EasyClick robiłem kiedyś takie ale teraz przeszedłem na full Plexa Acha i co do zacsików: uważaj na te co mają ząbki przetlaczane na wewnętrzenj powierzchni. Potytrafią dobrze wężyk poszarpać. Bodajrze firmy DAGA te zaciski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tiaaa EasyClick robiłem kiedyś takie ale teraz przeszedłem na full Plexa Acha i co do zacsików: uważaj na te co mają ząbki przetlaczane na wewnętrzenj powierzchni. Potytrafią dobrze wężyk poszarpać. Bodajrze firmy DAGA te zaciski

Jednak pojemnika od Ciebie nie kupie, ale pompke i owszem, a moze i chlodniczke, bo nic innego mi do budy nie wlezie za nic w swiecie.

Tylko mam pytanie co do tych chlodniczek (2x 80mm FAN) Cu - Al oraz Cu, jak sie ma ich wydajnosc w porownaniu do jakiejs popularnej nagrzewnicy, tj. np od Lublina.

Jaka jest cena tej calej zrobionej z miedzi? 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz mi jak wyglada twoja instalacja. Chodzi mi o ilosc blokow podpietych do ukladu, wielkosc i material chlodnicy.

Czy podkleic pod deklem kawalek grubej plexy w miejscu na otwory do kolanek? Chodzi o to, zeby tego nie wyrwalo mi z pudelka pod cisnieniem.

O ile jest zamocowana na przyssawkach jakiesz masz komplecie to jest nies;lyszalna z odleglosci wiekszej niz metr. U mnie wisi na wezu, wiec slychac ja dopiero ja przystawisz ucho w okolice zbiorniczka ;)

Testowana na nagrzewnicach z poloneza i kadeta. Aktualnie mam LEv3 by mate + nagrzewnica od kadeta a woda sika jak szalona. Spokojnie pociagnie 2 nagrzewnice i 2 bloki, a przy jednej nagrzewnicy mozesz spokojnie podlaczyc i 4 bloki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile jest zamocowana na przyssawkach jakiesz masz komplecie to jest nies;lyszalna z odleglosci wiekszej niz metr. U mnie wisi na wezu, wiec slychac ja dopiero ja przystawisz ucho w okolice zbiorniczka ;)

Testowana na nagrzewnicach z poloneza i kadeta. Aktualnie mam LEv3 by mate + nagrzewnica od kadeta a woda sika jak szalona. Spokojnie pociagnie 2 nagrzewnice i 2 bloki, a przy jednej nagrzewnicy mozesz spokojnie podlaczyc i 4 bloki ;)

OK. THNX. Wlasnie o taka wypowiedz mi chodzilo. Kupuje w takim razie MJ1000 :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopaki to jaka mala i wydajna chlodnice kupic?

Jak do niej mialaby sie ta chlodniczka Mate'a tyle, ze cala z miedzi?

Ewentualnie co kupic takiego co by wlazlo u gory budy? :D

Ile chcesz na ta chlodnice wydac :?:

Co do chlodzenia PH802@niezatapialna :arrow: Kazda pompka niezatapialna powinna miec odrobine chlodzenia, szczegolnie jesli jest sporej mocy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do chlodzenia PH802@niezatapialna :arrow: Kazda pompka niezatapialna powinna miec odrobine chlodzenia, szczegolnie jesli jest sporej mocy :wink:

Na pompke, chlodzniczke, akcesoria (zlaczki, zaciski, i.t.p) powinienem miec okolo 250zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... mozna zalozyc tez blok na pompke ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobilny komp z WC?? Raczej odpada, bloki sa za ciezkie zeby je nosic zaczepione, ryzykujesz urwaniem socketa ;)

aile wazy V7+????

Z tego co pamiętam, to ok 600g, w każdym bądź razie na pewno więcej niż 0,5Kg
No fakt, gdzies tyle skubaniec wazy. Wrocmy jednak do chlodnicy. Macie jakies malenstwa, czy wszyscy maja z Golfa i Lublina, albo Poldka. :(

HE? :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobilny komp z WC?? Raczej odpada, bloki sa za ciezkie zeby je nosic zaczepione, ryzykujesz urwaniem socketa ;)

aile wazy V7+????

Z tego co pamiętam, to ok 600g, w każdym bądź razie na pewno więcej niż 0,5Kg
No fakt, gdzies tyle skubaniec wazy. Wrocmy jednak do chlodnicy. Macie jakies malenstwa, czy wszyscy maja z Golfa i Lublina, albo Poldka. :(

HE? :cry:

W PL poki co raczej tak malej nie dostaniesz, mozesz natomiast sprobowac z HeaterCore@DangerDen albo Cooler Core@D-tek. To sa nagrzewnice od chevette o wymiarach 185x155x50, mozesz sie dowiedziec ile by to kosztowalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaciski metalowe qpiłem 5 szt za 2 złocisze w Praktikerze ( M1 ), tam też znajdziesz kolanka złączki itp, a jeżeli kcesz tanio qpic wkład do nagrzewnicy od Lublina II to na ul. Siewnej (Red prądnik ) kosztuje 74 zł OK, a mozesz mi podac dokladne rozmiary wkladu do nagrzewnicy do Lublina II.

Mowisz, ze w Praktikerze maja kolanka i zlaczki. Spoko pojade i poszukam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrzewnica = rdzen nagrzewnicy + plastikowa obudowa :wink: 

Ale przyjelo sie pod pojeciem nagrzewnicy rozumiec rdzen wlasnie, tak wiec jesli chcesz wymiary tego wynalazku, niech ktos uzywajacy nagrzewnicy od lublina je poda :P

No wlasnie - posiadacze nagrzewnic od Lublina II - plizz

Podajcie jej dokladne wymiary.

A i cy wystarczy sama nagrzewniczka, czy pasilo by jakis wentyl na niej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrzewnica = rdzen nagrzewnicy + plastikowa obudowa :wink: 

Ale przyjelo sie pod pojeciem nagrzewnicy rozumiec rdzen wlasnie, tak wiec jesli chcesz wymiary tego wynalazku, niech ktos uzywajacy nagrzewnicy od lublina je poda :P

No wlasnie - posiadacze nagrzewnic od Lublina II - plizz

Podajcie jej dokladne wymiary.

A i cy wystarczy sama nagrzewniczka, czy pasilo by jakis wentyl na niej?

Na sam procesor od biedy wystarczy, ale bez rewelacji jesli o temp idzie + skracasz zywotnosc pompki. Jak dla mnie wc bez przeplywu powietrza przez nagrzewnice jest pomyslem jak najbardziej chybionym :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zamontujesz na nagrzewnicy wiatrak 120x120 puscisz na 5V - to razczej wiele chalasu nie zrobi ;] a roznica spora ..

120mm moze mi wlezie do budy na dachu, jak nie to dwie 80mm wleza na 100%

Mam dylemat, bo w sumie dalej nic o tej nagrzewnicy nie wiem. O tej Mateowej juz wiem sporo, a najwazniejsze to to, ze mam juz w glowie projekt jej zamontowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam ten topic i wiele rzecy mi sie klaruje w głowie. Sam jestem na takim samym etapie konstruowania mojego wc co kolega SpiderMAN. Żeby nie zakładać nowego topicu i nie narażać się na krytykę w stulu "szukaj "to juz było" itd. pozwolę sobie dołączyć sie do tego tematu bo mam bardzo podobny problem. Zastanawiam sie nad wyborem chlodnicy do mojego wc. Schladzam tylko procesor (xp1700). Widzialem na stronce silicon valley taką fajną chlodniczkę aluminiową za 119zł mieszczącą się akurat do mojej obudowy i zastanawiam sie tylko czy jest ona dość wydajna jak na moje potrzeby. I czy te wentylatorki na niej zamontowane są ciche bo o to mi międzyinnymi chodzi w wc - o cisze. Głupio by było gdyby hałasowały. Wszyscy tutaj radzą żeby montować jakieś nagrzewnice od polonezów, starów i innych pabied ale moja idea jest taka jak kolegi SpiderMAN'a czyli - wszystko inside - pełna mobilność. Poza tym nie nazywam się Słodowy i ciężkoby mi było wmonować takie cuś do obodowy. To jak to jest z tą chłodnicą z silicon valley? Nadaje sie na sam procek ? Będą wentyle hałasować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak to jest z tą chłodnicą z silicon valley? Nadaje sie na sam procek ? Będą wentyle hałasować ?

Na sam procek sie nada, ale nie jest to zadna rewelacja niestety. Co do halasu, to zawsze owe wentyle mozna dac na 7V, albo nawet na 5V, wowczas ten problem jest w zasadzie z glowy. Tyle, ze im mniej powietrza przeplywa tym gorzej, wiadomo :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sziwa nie mieszaj alu z miedzią , bo razem korodują

No właśnie nie zawsze. Zależy jaka ciecz jest w układzie. Jest troche napisane w tym topicu reeda o korozji Trzeba czasem zmieniać wodę i stosować jakieś dodatki na bazie glikolu (etylo i propylo coś tam, nie wiem za bardzo o co chodzi). Są one stosowane w płynach do chłodnic. A najlepiej jechać na metanolu, albo metanolu z wodą. Metanol dobrze wypada też w innych właściwościach istotnych w wc. Możesz się o tym przekonać tutaj na wykresach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi