Gość Opublikowano 4 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2003 Dobra to o korozji juz wiem. Teraz mam pytanie o pomkę. Dzisiaj byłem w sklepie z rybkami. Mają tam pompkę - z wyglądu identyczna ja ta z silicon valley MJ750 albo MJ1000, wydajnośc 600l/h, zatapialna, z dynksem do odpowietrzania, z dwoma przyssawkami. Cena - 33zł. Zapomniałem się zapytać jak bardzo hałasuje ale to zrobie jutro. Podam też jakieś dane technicze. Pytanie brzmi - czy ta pompka się nadaje do wc ? Na moje oko tak ale ja ślepy jestem i mogę się mylić. To jak to jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YuGin Opublikowano 7 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2003 No fakt, gdzies tyle skubaniec wazy. Wrocmy jednak do chlodnicy. Macie jakies malenstwa, czy wszyscy maja z Golfa i Lublina, albo Poldka. :( HE? :cry: Polecam nagrzewnice od Corsy Wymiary 16cm x 19cm x 5cm. foty: http://www.yugin.neostrada.pl/wc/nagrzewnica%20002.jpg oraz nagrzewnica%20003 oraz 004 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 8 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2003 Nic tylko korozja, a jakby zalac uklad plynem do chlodnic, np. DynaGel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 8 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2003 Nic tylko korozja, a jakby zalac uklad plynem do chlodnic, np. DynaGel? Dzieki DynaGelowi moj uklad ladnie wygladal (niebiesko), aluminiowa nagrzewnica sie zachowala, natomiast blok midziany zzielenial :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trib Opublikowano 8 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2003 Wiec ja tylko podam garsc informacji odnosnie mojego ukladu bo mialem podobne zalozenia przy jego konstruowaniu jak Spiderman, czyli ze calosc jest w kompie. Pompka MJ1000 chlodzi podlaczone szeregowo procka plyte i grafike. Glosnosc pompki jest srednia mozna powiedziec ze jest dosc cicha chociaz myslalem ze bedzie cichsza i musze jeszcze nad nia popracowac (na razie stoi na gabce). Calosc dziala na wezach srednicy 12 milimetrow wewnatrz. Uklad dziala tak: pompka zatopiona pompuje wode do chlodnicy (duza chlodnica cala miedziana wymiarow 25x18x8cm, chlodzona dwoma wentylatorami 8 i 9cm ktore niestety rownoczesnie wyciagaja powietrze z obudowy i dzialaja na 5v) potem leci na blok na procku potem na chipset i na koncu grafika i spowrotem do zbiorniczka z pompka. Wszystkie bloki sa mojej wlasnej roboty. Z calego ukladu tylko chlodnica wisi na plecach obudowy bo sie nie miescila do srodka. Zeby mi zadne weze nie wystawaly to wszystkie odcinki ktore wystaja z obudowy sa zrobione z rurek miedzianych 15mm. Zbiornik z woda i zatopiona w niej pompka stoi pod koszykiem na hdd. Pojemnosc zbiornika 1,2 litra. W calym ukladzie jest cos okolo 2,5 litra wody destylowanej plus troszke petrygo przeciw glonom. Wedlug mnie woda przeplywa szybko i sprawnie (mam zamontowany prowizoryczny przeplywomierz). Wyniki: temperatura w pokoju 25-26 stopni temperatura w kompie przy lekko uchylonym jednym boku ~28 stopni temperatura wody w zbiorniczku ~32 stopnie temperatura procka Athlon xp 1700+ 0,13 podkreconego w chwili obecnej na 1672mhz przy normalnym uzywaniu kompa tj. pare explorerow jakas kazaa winamp itp. - 38 stopni ; przy 1920mhz - 42 stopnie na full load przy 1672mhz mam 41 stopni a przy 1920 - 45 stopni temperatura chipsetu - 21 stopni temperatury karty nie znam (Geeforce 2 mx 400 64mb ramu) ale wydaje mi sie ze troche sie grzeje Co zmienie: -pojemnik na taki z uszczelkami (juz kupilem w Tesco) -obuduje chlodnice i moze puszcze wiatraki tak zeby wciagaly powietrze z zewnatrz (chociaz na gorze obudowy to raczej powinny chyba wyciagac) -zmienie blok na procku na powiedzmy frezowany (obecnie mam klejony i czesciowo lutowany) -zastanawiam sie czy bloki na grafice i plycie sa podlaczone we wlasciwej kolejnosci i czy ich wloty srednicy 10mm nie ograniczaja mi przepustowosci ukladu Mam nadzieje ze ten opis pomoze ci uniknac paru rozterek :) Aha uklad na poczatku jak go montowalem raz plywal (plyta i grafika) jednak staranne wysuszenie (2 dni lezenia pod kaloryferem) i wszystko smiga. Przy zakladaniu bloku na procesor niestety skruszylem mu jadro - za mocno dokrecilem i rownoczesnie mialem piekielnie sztywny waz ktory bardzo prezyl, dlatego polecam weze Eheima bo sa miekkie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 No to ja się znów podczepię. Mam pytanie z serii banalnych dla was - istotnych dla mnie. Jak zmienić napięcie na wentylatorach na chłodnicy ? Standardowo mam chyba 12V więc jak przejśc na 7V czy 5V ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 W FAQ jest all wyjaśnione... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2003 W FAQ jest tak: "Standardowo wentylator pracuje na : 12 V - w tym celu należy podłączyć go pod kabelki : żółty i sąsiadujący z nim czarny. ale może również pracować na: 7V - podłączamy pod żółty i czerwony 5V - pod czerwony i sąsiadujący z nim czarny. " U mnie standardowo to wentylator chodzi na 4 kabelkach a nie na dwóch jak wynikałoby z tego co jest wyżej napisane. Czerwony, dwa czarne i żółty. Żeby przestawić do na 7V to mam odłączyć te dwa czarne kable i zostwić wtyczke z czerwonym i żółtym tylko ? Ja to tak zrozumiałem ale czy dobrze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...