Skocz do zawartości
SpiderMAN

Chlodniczka, Pompka, inne pierdoly - Moje Boje z WC

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra to o korozji juz wiem. Teraz mam pytanie o pomkę. Dzisiaj byłem w sklepie z rybkami. Mają tam pompkę - z wyglądu identyczna ja ta z silicon valley MJ750 albo MJ1000, wydajnośc 600l/h, zatapialna, z dynksem do odpowietrzania, z dwoma przyssawkami. Cena - 33zł. Zapomniałem się zapytać jak bardzo hałasuje ale to zrobie jutro. Podam też jakieś dane technicze. Pytanie brzmi - czy ta pompka się nadaje do wc ? Na moje oko tak ale ja ślepy jestem i mogę się mylić. To jak to jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt, gdzies tyle skubaniec wazy. Wrocmy jednak do chlodnicy. Macie jakies malenstwa, czy wszyscy maja z Golfa i Lublina, albo Poldka. :(

HE? :cry:

Polecam nagrzewnice od Corsy

Wymiary 16cm x 19cm x 5cm.

foty:

http://www.yugin.neostrada.pl/wc/nagrzewnica%20002.jpg

oraz nagrzewnica%20003 oraz 004

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec ja tylko podam garsc informacji odnosnie mojego ukladu bo mialem podobne zalozenia przy jego konstruowaniu jak Spiderman, czyli ze calosc jest w kompie.

Pompka MJ1000 chlodzi podlaczone szeregowo procka plyte i grafike. Glosnosc pompki jest srednia mozna powiedziec ze jest dosc cicha chociaz myslalem ze bedzie cichsza i musze jeszcze nad nia popracowac (na razie stoi na gabce). Calosc dziala na wezach srednicy 12 milimetrow wewnatrz. Uklad dziala tak: pompka zatopiona pompuje wode do chlodnicy (duza chlodnica cala miedziana wymiarow 25x18x8cm, chlodzona dwoma wentylatorami 8 i 9cm ktore niestety rownoczesnie wyciagaja powietrze z obudowy i dzialaja na 5v) potem leci na blok na procku potem na chipset i na koncu grafika i spowrotem do zbiorniczka z pompka. Wszystkie bloki sa mojej wlasnej roboty. Z calego ukladu tylko chlodnica wisi na plecach obudowy bo sie nie miescila do srodka. Zeby mi zadne weze nie wystawaly to wszystkie odcinki ktore wystaja z obudowy sa zrobione z rurek miedzianych 15mm. Zbiornik z woda i zatopiona w niej pompka stoi pod koszykiem na hdd. Pojemnosc zbiornika 1,2 litra. W calym ukladzie jest cos okolo 2,5 litra wody destylowanej plus troszke petrygo przeciw glonom. Wedlug mnie woda przeplywa szybko i sprawnie (mam zamontowany prowizoryczny przeplywomierz).

Wyniki:

temperatura w pokoju 25-26 stopni

temperatura w kompie przy lekko uchylonym jednym boku ~28 stopni

temperatura wody w zbiorniczku ~32 stopnie

temperatura procka Athlon xp 1700+ 0,13 podkreconego w chwili obecnej na 1672mhz przy normalnym uzywaniu kompa tj. pare explorerow jakas kazaa winamp itp. - 38 stopni ; przy 1920mhz - 42 stopnie

na full load przy 1672mhz mam 41 stopni a przy 1920 - 45 stopni

temperatura chipsetu - 21 stopni

temperatury karty nie znam (Geeforce 2 mx 400 64mb ramu) ale wydaje mi sie ze troche sie grzeje

Co zmienie:

-pojemnik na taki z uszczelkami (juz kupilem w Tesco)

-obuduje chlodnice i moze puszcze wiatraki tak zeby wciagaly powietrze z zewnatrz (chociaz na gorze obudowy to raczej powinny chyba wyciagac)

-zmienie blok na procku na powiedzmy frezowany (obecnie mam klejony i czesciowo lutowany)

-zastanawiam sie czy bloki na grafice i plycie sa podlaczone we wlasciwej kolejnosci i czy ich wloty srednicy 10mm nie ograniczaja mi przepustowosci ukladu

Mam nadzieje ze ten opis pomoze ci uniknac paru rozterek :)

Aha uklad na poczatku jak go montowalem raz plywal (plyta i grafika) jednak staranne wysuszenie (2 dni lezenia pod kaloryferem) i wszystko smiga. Przy zakladaniu bloku na procesor niestety skruszylem mu jadro - za mocno dokrecilem i rownoczesnie mialem piekielnie sztywny waz ktory bardzo prezyl, dlatego polecam weze Eheima bo sa miekkie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja się znów podczepię. Mam pytanie z serii banalnych dla was - istotnych dla mnie. Jak zmienić napięcie na wentylatorach na chłodnicy ? Standardowo mam chyba 12V więc jak przejśc na 7V czy 5V ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W FAQ jest tak:

"Standardowo wentylator pracuje na :

12 V - w tym celu należy podłączyć go pod kabelki : żółty i sąsiadujący z nim czarny.

ale może również pracować na:

7V - podłączamy pod żółty i czerwony

5V - pod czerwony i sąsiadujący z nim czarny. "

U mnie standardowo to wentylator chodzi na 4 kabelkach a nie na dwóch jak wynikałoby z tego co jest wyżej napisane. Czerwony, dwa czarne i żółty. Żeby przestawić do na 7V to mam odłączyć te dwa czarne kable i zostwić wtyczke z czerwonym i żółtym tylko ? Ja to tak zrozumiałem ale czy dobrze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi