Skocz do zawartości
Szymon

SOUNDSTORM - review.

Rekomendowane odpowiedzi

jesli chodzi o moje wrazenia to brzmienie dzwieku na Epoxie 8rda+ jest swietne :)

soczyste, pelne, klarowne, bardziej precyzyjne - wychwytuje wiecej niuansow brzmienia niz na SBLive przy sluchaniu mp3 :)

jesli chodzi o gry to ukonczylem wlasnie LOTR- Fellowship of the ring - dialogi, dzwieki i przede wszystkim podklad dzwiekowy naprawde tworzy swietny klimat - co tu duzo mowic ta dzwiekowka jest super:)

nie mam zadnych charczen ani zaklocen podczas kopiowania np :)

wszystko chodzi super - jedynie pojawia sie malu klik podczas uruchomienia panelu Soundstorm , ale wynika to z roznicy poziomu glosnosci jaka wtedy zachodzi tak mi sie wydaje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiscie. dzwiek jest the best. ja gram teraz w hitmana 2 i sie caly czas podniecam dzwiekiem. mam tylko jeden problem. jak ustawic zeby ten panel od 8rda+ ( nforce'a ) ustawial mi dziwek na 6 glosnikow przy starcie. bo tak to to musze manualnie przy kazdym uruchomieniu ustawiac dziwek na 6 gosnikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o moje wrazenia to brzmienie dzwieku na Epoxie 8rda+ jest swietne :)

soczyste, pelne, klarowne, bardziej precyzyjne - wychwytuje wiecej niuansow brzmienia niz na SBLive przy sluchaniu mp3 :)

jesli chodzi o gry to ukonczylem wlasnie LOTR- Fellowship of the ring - dialogi, dzwieki  i przede wszystkim podklad dzwiekowy naprawde tworzy swietny klimat - co tu duzo mowic ta dzwiekowka jest super:)

wszystko chodzi super - jedynie pojawia sie malu klik podczas uruchomienia panelu Soundstorm , ale wynika to z roznicy poziomu glosnosci jaka wtedy zachodzi tak mi sie wydaje :)

No no....

ale się uśmiałem jak mało kiedy... :lol: :lol: :lol: :P

człowieku weź no i przestań bredzić...

Ciekawe jakiego miales tego SBLive ??? :lol:

Wogole nie ma porownania jesli chodzi o klase dzwieku... SB Live bije na głowe Soundstorm czy jak sie to tam pisze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no....  

ale się uśmiałem jak mało kiedy..

To jest nas dwoch- z tym, ze to ja sie usmialem jak malo kiedy z TWOJEJ wypowiedzi :?

Jedziesz kolego na sterotypach jakoby to dzwiekowki onboard byly zawsze do bani. Za czasow AC'97 to SBLive faktycznie byl nie do pobicia (wiem bo mam ciagle SBLive + DTS2200). Czasy sie jednak zmieniaja (nie zauwazyles? auch... :lol: ) i gdybys choc troche sie orientowal w temacie (vide recezenzje w sieci lub ,co polecam, samodzielne przetestowanie soundstorma) to nie wypisywalbys takich bajek :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no....  

To jest nas dwoch- z tym, ze to ja sie usmialem jak malo kiedy z TWOJEJ wypowiedzi :?

Jedziesz kolego na sterotypach jakoby to dzwiekowki onboard byly zawsze do bani. Za czasow AC'97 to SBLive faktycznie byl nie do pobicia (wiem bo mam ciagle SBLive + DTS2200). Czasy sie jednak zmieniaja (nie zauwazyles? auch... :lol: ) i gdybys choc troche sie orientowal w temacie (vide recezenzje w sieci lub ,co polecam, samodzielne przetestowanie soundstorma) to nie wypisywalbys takich bajek :evil:

Wiec tak....

IMHO na necie nie ma co podpierac swojej opini... wiadomo kazdy moze miec strone !

Wersji SB Live bylo CONAJMNIEJ 20... a wersja ktora TY posiadasz pewnie jest juz z leksza podsatrzala... polecam zakup nowej wersji SB Live SB220... wczesniej mialem zwyklego SB Live Value 1024 z 1999 roku ktory dosc dobrze gral... jednak gdy zmienilem strarego LIVE na nowego LIVE zdziwilem sie... niby ta sama karta, ta sama nazwa ale zupelnie inne brzmienie... wejscie i wyjscie SPDIF... full wypas ! Co do jakosci dzwieku na ALC650 i CMI [ zdecydowana wiekszosc plyt glownych - 5.1] mam wiele zastrzeżeń... Soundstorma nie mialem okazji [jeszcze] testowac... ale moze sie to wkrotce zmieni !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie miales okazji testowac, sluchac wiec dlaczego sie wypowiadasz ? Draak ma racje mowiac ze podszedles do tematu stereotypowo. Dzwiek zawarty w nForce to nie jest jakies tam CMI to rozwiazania podobne do zabawek od Creative'a.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no....

ale się uśmiałem jak mało kiedy... <malo istotne>

Wogole nie ma porownania jesli chodzi o klase dzwieku... SB Live bije na głowe Soundstorm czy jak sie to tam pisze...

Piszesz to z autopsji ?? slyszales kiedykolwiek Soundstorma w akcji ?? 8O

Jakbys slyszal to bys takich bredni nie wypisywal :evil:

Tak sie sklada ze tez mialem Live`a i niestety jesli chodzi o jakosc dzwieku

tzn czystosc, barwe, dzwiek3d itp... to SbLive musi sie niestety schowac 8)

Do tego w przypadku Soundstorma dochodzi "wygodny i funkcjonalny panel "do obslugi dzwieku" :) czego niestety sterom od Creativa brakuje

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o gry to ukonczylem wlasnie LOTR- Fellowship of the ring - dialogi, dzwieki  i przede wszystkim podklad dzwiekowy naprawde tworzy swietny klimat - co tu duzo mowic ta dzwiekowka jest super:)

No no....

ale się uśmiałem jak mało kiedy... :lol: :lol: :lol: :P

człowieku weź no i przestań bredzić...

Ciekawe jakiego miales tego SBLive ??? :lol:

przeczytaj sobie specyfikacje i mozliwosci :PPPP

a widziales jaki poziom znieksztalcenia generuje SBLive a SoundStorm ????

chyba nie cos mi sie widzi :P

a brzmienie to juz kazdy ma wlasna percpecje - akurat jestem posiadaczem SBLive! Value i plyty Epox 8rda+ z APU wiec bynajmniej wiem o czym mowie - oparte na faktach :P

a to ze ktos ma gumowe ucho to juz nie moja wina :P

a swoja droga masz obie karty ze sie wypowiadasz????

z opisu twojego sprzetu nie wydaje mi sie :PPPPP

ten sie smieje kto sie smieje ostatni hehe :PPPPPPPPPPPPPPPPPPP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Soundstorma nie mialem okazji [jeszcze] testowac... ale moze sie to wkrotce zmieni !

skoro nie miales to co sie k*** odzywasz he???

jak sie ma jedna karte to sie ja ubóstwia po niebo :PPP

Maly Ksiaze tez myslal, ze jego roza jest JEDYNA i NAJLEPSZA a tu g*** prawda :PPPPPPPPP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec po pierwsze... znieksztalcenia to jest parametr subiektywny... np wzmacniacze tranzystorowe mają zniekształcenia THD rzędu 0.1% natomiast lampowe mają około 10% - I co gra lepiej ??? :P Bo tranzystory mają szumy natomiast lampy nie ... zobacz sobie ilość kondensatorów elektrolitycznych na SB Live i na tym SS [jesli wiesz co to jest ten kondensator :P ]

PS Jaki masz sprzęt odsłuchowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec po pierwsze... znieksztalcenia to jest parametr subiektywny... np wzmacniacze tranzystorowe mają zniekształcenia THD rzędu 0.1% natomiast lampowe mają około 10% - I co gra lepiej ??? :P Bo tranzystory mają szumy natomiast lampy nie ... zobacz sobie ilość kondensatorów elektrolitycznych na SB Live i na tym SS [jesli wiesz co to jest ten kondensator :P ]

PS Jaki masz sprzęt odsłuchowy ?

OK let's go:

cyt> Wiec po pierwsze... znieksztalcenia to jest parametr subiektywny...

Znieksztalcenia to napewno nie odczucie subiektywne - to mierzalne parametry i bynajmniej slyszalne (rzedu np 10& THD oczywiscie) i widzialne chocby na oscyloskopie, badz analizatorze widma :PPPP

Subiektywne odczucia to dotycza brzmienia :PPPPP

cyt> np wzmacniacze tranzystorowe mają zniekształcenia THD rzędu 0.1% natomiast lampowe mają około 10% - I co gra lepiej ???

Lampowe wzmacniacze graja dlatego lepiej poniewaz w lampy maja lagodny charakter obcinania sygnalu - mozna je wysterowac bardziej i tym samym osiagnac wieksza moc :P

Lampy generuja parzyste harmoniczne, ktore sa "milsze" dla ludzkiego ucha ze wzgledu na charakterystyke naszego sluchu.

W elementach krzemowych wystepuje gwaltowne progowe obcinanie - sygnal przy przesterowaniu jest brutalnie obcinany na danym poziomie i nie uzyskasz nic wiecej poza bardzo duza iloscia znieksztalcen - dominuja nieparzyste harmoniczne, dlatego gitarzysci uzywaja kostek podlogowych typu Distortion, Metal Zone itp - stanowi to idealne dopelnienie lampowego przestera.

Nie porownuj wiec lamp elektronowych do sprzetu opartego na krzemowych elementach :PPP

To dwa rozne swiaty, wiec nie piernicz mi bochomazow, bo akurat sam buduje takie wzmacholki :PPPPPPP

cyt> Bo tranzystory mają szumy natomiast lampy nie ...

Najwieksza brednia jaka slyszalem w zyciu swiadczaca o tym ze Twoje pojecie o tym o czym mowisz jest ZEROWE :P

Lampy posiadaja szumy i to wiele typow szumu - chocby fluktuacyjny; zaklocenia tez posiadaja - chocby wynikajace z zasilania zarnika katody pradem zmiennym :PPPPPPPPPPPPPPP

cyt> zobacz sobie ilość kondensatorów elektrolitycznych na SB Live i na tym SS [jesli wiesz co to jest ten kondensator :P ]

Od kiedy po ilosci kondesatorow elektrolitycznych wysnuwasz wniosek, ze karta dzwiekowa jest lepsza ????

Liczy sie przede wszystkiem pojemnosc a nie ilosc :PPPP

Kondensator to pojemnik do kondensowania pary???? ;-)

Zgadlem - wiedzialem ;-)

I znow piszesz o czyms z czym nie miales stycznosci i gdzies przeczytales :lol:

P.S. Moj sprzet odsluchowy: kolumny Bolero 200 przyklejone tasma izolacyjna do moich uszu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK let's go:

cyt> Wiec po pierwsze... znieksztalcenia to jest parametr subiektywny... 

Znieksztalcenia to napewno nie odczucie subiektywne - to mierzalne parametry i bynajmniej slyszalne (rzedu np 10& THD oczywiscie) i widzialne chocby na oscyloskopie, badz analizatorze widma :PPPP

Subiektywne odczucia to dotycza brzmienia :PPPPP

cyt> np wzmacniacze tranzystorowe mają zniekształcenia THD rzędu 0.1% natomiast lampowe mają około 10% - I co gra lepiej ???

Lampowe wzmacniacze graja dlatego lepiej poniewaz w lampy maja lagodny charakter obcinania sygnalu - mozna je wysterowac bardziej i tym samym osiagnac wieksza moc :P 

Lampy generuja parzyste harmoniczne, ktore sa "milsze" dla ludzkiego ucha ze wzgledu na charakterystyke naszego sluchu.

W elementach krzemowych wystepuje gwaltowne progowe obcinanie - sygnal przy przesterowaniu jest brutalnie obcinany na danym poziomie i nie uzyskasz nic wiecej poza bardzo duza iloscia znieksztalcen - dominuja nieparzyste harmoniczne, dlatego gitarzysci uzywaja kostek podlogowych typu Distortion, Metal Zone itp - stanowi to idealne dopelnienie lampowego przestera.

Nie porownuj wiec lamp elektronowych do sprzetu opartego na krzemowych elementach :PPP 

To dwa rozne swiaty, wiec nie piernicz mi  bochomazow, bo akurat  sam buduje takie wzmacholki :PPPPPPP 

cyt> Bo tranzystory mają szumy natomiast lampy nie ...

Najwieksza brednia jaka slyszalem w zyciu swiadczaca o tym ze Twoje pojecie o tym o czym mowisz jest ZEROWE :P

Lampy posiadaja szumy i to wiele typow szumu - chocby fluktuacyjny; zaklocenia tez posiadaja - chocby wynikajace z zasilania zarnika katody pradem zmiennym :PPPPPPPPPPPPPPP

cyt> zobacz sobie ilość kondensatorów elektrolitycznych na SB Live i na tym SS [jesli wiesz co to jest ten kondensator :P ]

Od kiedy po ilosci kondesatorow elektrolitycznych wysnuwasz wniosek, ze karta dzwiekowa jest lepsza  ????

Liczy sie przede wszystkiem pojemnosc a nie ilosc :PPPP 

Kondensator to pojemnik do kondensowania pary???? ;-)

Zgadlem - wiedzialem ;-)

I znow piszesz o czyms z czym nie miales stycznosci i gdzies przeczytales  :lol: 

P.S. Moj sprzet odsluchowy: kolumny Bolero 200 przyklejone tasma izolacyjna do moich uszu :P

I to jest dla mnie sensowna argumentacja :!: Za to wlasnie tak lubie to forum - zawsze znajdzie sie ktos, kto dobrze wie o co chodzi :)

Limerro - skladam wyrazy uznania dla twojej wiedzy z tej tematyki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EP-8RDA+

Nvidia Nforce2 SPP Chipset + Nvidia Nforce2 MCP-T

3 x DDR SDRAM PC3200, (DDR400) 3GB max

6 x PCI, 1 x AGP 8X

6x USB 2.0 , 6 Channel Dolby Audio , ATA-133

10/100MB LAN

2 IEEE1394 ports

EP-8RDA

Nvidia Nforce2 SPP Chipset + Nvidia Nforce2 MCP-T

3 x DDR SDRAM PC3200, (DDR400) 3GB max

6 x PCI, 1 x AGP 8X

6x USB 2.0 , 6 Channel Dolby Audio , ATA-133

dane z www.epox.nl/english/products/motherboard/a.htm.

mozecie to skomentowac bo chyba czegos nie rozumiem. dzwiek wydaje mi sie taki sam. czy to tylko plonne moje nadzieje (jestem na kupnie i wole zaoszczedzic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwiekowka nie jest ta sama i o tym bylo setki razy:)

+ ma Firewire , LAN i Soundstorm (APU czyli Audio Processor Unit)

- SB: MCP - T !!!!!!!!!!!!!!!

wersja bez plusa tego nie ma i posiada SB: MCP (bez T) a jesli nawet na chipsecie pisze T (przypadek Asusa a7n8x standard) to i tak nie ma APU !

Firewire jest osobnym ukladem i LAN tez.

Poza tym 8rda posiada tylko dzwiek 2 kanalowy zas 8rda+ 6 kanalowy z dekodowaniem Dolby Digital i Dolby Surround.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwiekowka nie jest ta sama i o tym bylo setki razy:)

+ ma Firewire , LAN i Soundstorm (APU czyli Audio Processor Unit)

- SB:  MCP - T !!!!!!!!!!!!!!!

wersja bez plusa tego nie ma i posiada SB: MCP (bez T) a jesli nawet na chipsecie pisze T (przypadek Asusa a7n8x standard) to i tak nie ma APU !

Firewire jest osobnym ukladem i LAN tez.

Poza tym 8rda posiada tylko dzwiek 2 kanalowy zas 8rda+ 6 kanalowy z dekodowaniem Dolby Digital i Dolby Surround.

wiem ze o tym bylo na forum ale na stronie epoxa (przy 8rda) jest napisane:

1. Nvidia Nforce2 SPP Chipset + Nvidia Nforce2 MCP-T, MCP-T - czyli lepszy dzwięk?

2. 6 Channel Dolby Audio.

firewire i lan mi nie sa potrzbne. dobry dzwiek a i owszem. chcialem wiec skonfrontowac z opinia posiadaczy.

a skoro jest tak jak mowi forum to czy to ja zle czytam czy na stronie epoxa sa bledy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde cos tu nie gra :D

Nie jestem audiofilem a wrecz przeciwne, wazne zeby gralo :D Mialem SB Vibra 128 i bylo OK, kiedys jednak naszlo mnie na podlaczenie wiezy do kompa i chcialem miec te 4 glosniki wiec zaopatrzylem sie w SB Live 5.1... NIedlugo zmieniam sprzet na Epoxa wiec postanowilem sprzedac Live zeby jakos kase zdobyc a pozniej dzialac na Sound Stormie. Dzisiaj sprzedalem SB Live i wlozylem Vibre - puscielem MP3 i sie sluchac nie da !! Co jest ??? Albo ta karta jest taka slaba albo to jakies pozostalosci po sterownikach Live :D (zainstalowalem do Vibry jak mialem jeszcze do LIVE)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POWIEDZCIE MI DLACZEGO WOOFEK NAGLE SIĘTAK UCISZYŁ? hehehehehe LIMERRO - dzięki za rzeczowy i wyczerpujacy komentarz, poza tym na temat Bolero 200 - za tę cenę całkiem nie złe, miałem kilka lat wstecz ... ale sam znasz napewno lepsze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no.... 

Wiec tak....

IMHO na necie nie ma co podpierac swojej opini... wiadomo kazdy moze miec strone !

Wersji SB Live bylo CONAJMNIEJ 20... a wersja ktora TY posiadasz pewnie jest juz z leksza podsatrzala... polecam zakup nowej wersji SB Live SB220... wczesniej mialem zwyklego SB Live Value 1024 z 1999 roku ktory dosc dobrze gral... jednak gdy zmienilem strarego LIVE na nowego LIVE zdziwilem sie... niby ta sama karta, ta sama nazwa ale zupelnie inne brzmienie... wejscie i wyjscie SPDIF... full wypas ! Co do jakosci dzwieku na ALC650 i CMI [ zdecydowana wiekszosc plyt glownych - 5.1] mam wiele zastrzeżeń... Soundstorma nie mialem okazji [jeszcze] testowac... ale moze sie to wkrotce zmieni !

Takie małe pytanko bo nie wiem jak ten Twój SB ale stary Live nie potrafił rónoczesnie zapodac syganłu na SPDIF i zwykłe wyjście analogowe mozna było wybrać albo jedno albo drugie nigdy oba naraz, w SoundStormie można to zrobic. Biorąc pod uwaga fakt ze kupując płyte na N-Force2 nie musze dokładac ani centa do dobrej dzwiękówki otrzymując produkt o bardzo dobrych parametrach uważam że to doskonały zakup :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tylko tyle mam SoundStorma i starego Sblive 1024 i odsluchiwalem roznice miedzy tymi ukladami wiele razy ,moze nie mam sprzetu odsluchowego <span style="color:red;">[ciach!]</span>nego w kosmos :D

Ale stary porzadny wzmacniacz Diory + kolumny tonsila potrafia jeszcze zaryczec ;P

I jakie sa moje spostrzezenia :

+ wyrazniejszy dzwiek i zarazem bardziej klarowny niz na Sblive.

+ Dobre i funkcjonalne oprogramowanie z duza mozliwoscia konfiguracji.

- jednak musze stwierdzic ze bass zdecydowanie na kozysc Sblive ,chociaz SoundStorm nie jest taki zly ale...:D

- obciazenie procesora.... spadek fps w q3 rzedu 15 - 25 fps nie wiem jak w innych grach bo nie sprawdzalem

Mam taka dystrybucie linuxa o nazwie Knoppix , system miesci sie na 1 plycie cd , a ze jestem zawsze dociekliwy :D sprawdzilem SoundStorma pod tym linuxem i co......... ? dziala !! :P

Jesli dziala na innych linux'ach to kolejny + na kozysc SoundStorma !

Bardzo nie ladnie ze wypowiadaja sie osoby ktore nie mialy okazji potestowac ( uslyszec ), tylko pisza jakies bzdury o ktorych gdzies tam uslyszeli ,badz z gory zakladaja porazke zintegrowanego ukladu ,jak widac to juz jest mit ! dowodem na to jest wlasnie SoundStorm.

Co prawda nie wiem jak brzmi taki Sblibe 5.1 , domyslam sie ze lepiej od starego 1024,ale jesli osoby nie zajmuja sie czyms bardziej profesionalnie , slychaja muzyki , graja w gry ,to SoundStorm jest jak najbardziej godnym rozwiazaniem ,zwazywszy ze cena plyt z tym ukladem to +50 zl ,a taki Sb jakies 150zl

Mam nadzieje, ze sie nikt nie urazi moja wypowiedzia , sa to tylko i wylacznie moje odczucia z uzytkowania towaru ! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...