Skocz do zawartości
Sid

Serki Pleśniowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

 

Zajada się ktoś z Was takimi specjałami? Jak tak to jakie preferujecie?

Ja tam osobiście nie lubię jakichś wersji dla hardcore'owców. Uwielbiam serki typu Camembert czy też Brie. Jednakże nie mogą być za bardzo dojrzałe. Bo poprostu mi smierdzą i aż odrzucają. Jak ma być jakiś zapaszek to leciutki....

Najlepsza wg mnie faza dojrzewania camemberta to jak ma kremową konsystencję i nie pachnie zbyt intensywnie.

Co do firm, to kiedyś jadłem jakiegoś brie z Lidla(jakiś niemiecki), ale nie dobry bo gorzki(z papryką). Osobiście najbardziej lubię naturalny bez dodatków. Kontynuując to dobre są też Valbon czy Turek(nawet ten tańszy4Biedronka).

 

A Wy? Lubicie? :>

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Valbon Camembert B-) Po wyjęciu z lodówki i odczekaniu do odpowiedniego momentu jest miodzio. Kiedyś próbowałem też z patelni w panierce, ale taki sobie... Gouda jest lepsza w takim wydaniu. Roquefort też jest niezły, chociaż jest troszkę specyficzny i nie każdy lubi... A camemberta to chyba każdy uwielbia :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najlepsze jakie jadlem to dostalem w belgii jak wracalem z pracy tam. Zapakowane w pudelko i w siatke, wystarczylo uchylic siatke na tyle transita zeby z przodu krzyczeli wez to zamknij ;-) Ale byly pyszne, a na cieplo jeszcze lepsze.

Z tych dostepnych w Polsce to wypas sa president np brique albo taki podluzny 'snack'. Tylko troche drogie, ale pycha, tak na swieze bulki prosto z piekarni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cambozola zamiata wsrod serow plesniowych! jesst przepyszna ! zarowna naturalna jak i z czosnkiem ( z przewaga tego drugiego) moze dlatego ze niedawno go dopiero sprobowalem i naprawde mi posmakowal, nie czuc czosnkiem po zjedzeniu, wyprzedzam mozliwe narzekanie na ten zapach :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja tych smierdzących nie jadłem jeszcze ;) Też mnie troszke odrzuca ;)

 

Wieczoram może niespodzianke zrobie! ;) Czyli mały przepisik... Może z fotką, ale nie wiem jakiej jakości ;)

 

[DODANO]

A jednak "jutro".

 

Mamy sobie camembert.

Dołączona grafika

 

Kroimy sobie "poziomo"(zawsze tak piszą w przepisach, dla mnie dziwne ;) ) a potem na cztery. Każdy kawałeczek obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i na maśle/oleju:

 

Dołączona grafika

 

Potem dodajemy jakiegoś owocka(słyszałem o ananasach/winogronach/żurawinkach, ja osobiście pod ręką cytrusy mam zazwyczaj):

 

Dołączona grafika

 

Banalnie łatwe i niebanalnie pyszne ;)

Edytowane przez Sid

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No way... Jadłem to na śniadanie dzisiaj, ale z żurawiną. :P Przypaliłem troszkę, bo w kuchni mam 2 lewe ręce, ale dobre było. Ja preferuję gotowe packi by sekret mnicha typu 2x ser + słoiczek żurawiny. Zawsze jeszcze przekrajam ser na pół, żeby mieć 4 serki a nie 2, co daje mi dłuższe jedzenie = więcej przyjemności. :mrgreen:

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W moim miescie jest taka "Wiejska chata" - nazwa restauracji - gdzie zamawia sie palete serow i dzban wina.

Raz na jakis czas wybieramy sie z narzeczona na ten smakolyk.

Rzeczywiscie podniebienie musi sie nauczyc takich serow i im gorszy smak byl "kiedys" tym lepszy jest po jakims czasie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...