Skocz do zawartości
difrat

radeon 9100 powercolor

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zastanawiam sie nad kupnem karty graficznej radeon 9100 powercolor za ok 330 zl.

oto jej dane:Układ graficzny : ATI Radeon 9100 Taktowanie układu graficznego, MHz : 250 Tryb AGP : 4x,2x Pamięć MB : 64 Rodzaj pamięci : DDR Taktowanie pamięci, MHz : 366 (183 DDR) Szyna pamięci, bit : 128 Taktowanie RAMDAC, MHz : 400 Odświeżanie przy rozdzielczości 1024x768x64k, Hz : 200 Odświeżanie przy rozdzielczości 1600x1200x64k, Hz : 120 Max. rozdzielczość : 2048x1536x32bit@85Hz Radiator : tak Wentylator : tak Wyjścia : D-Sub,TV-out (composite),DVI-I Dołączone oprogramowanie : sterowniki, Hydravision Inne szczególne cechy : w komplecie kabel video composite.

jezeli nie te to ewentualnie radona 9000 saphire.

wiem ze 9100 to odpowiednik 8500 ale przegladajac forum natknąłem sie na niepochlebne opinie na temat powercolor. gram czasem, ale bez przesady, wiec nie jest mi potzrebna karta superwydajna. raczej filmy, muzyka, biuro. nie mam zamiaru wydawac kasy na cos czego nie wykorzystam.

gry mimo wszystko czasem tez wiec nie zostawiam starej vanty.

wiem ze lepszy jest 8500 herculesa ale kase wole przeznaczyc na lepszą plyte glowna. wydaje mi sie ze ten 9100 wystarczy, ale mam watpliwosci. moze gf4 pp600 gainwarda? ale nvidia raczej odpada.

wiec pytam.

prosze o pomoc, o opinie na temat tej grafy. z gory dzieki. wolalbym dokonac swiadomego wyboru.

:?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

nie kupuj 9100 bo ma obniżone taktowanie ramu.

2.

nie power color tylko jak juz to HERCULES lub SAPPHIRE

3.

POWER COLOR NIE MA DOBREJ JAKOŚCI OBRAZU ANI KOLORU

4.

HERCULES lub inne bardziej znane firmy(np.Gigabyte lub sapphire) tylko TE KUPUJ jak juz kupujesz radeona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

nie kupuj 9100 bo ma obniżone taktowanie ramu.

Gowno prawda 9100 to to samo co 8500 więc ma 275/275 le 250/250 lele187 albo jeszczze gorzej

2.

nie power color tylko jak juz to HERCULES lub SAPPHIRE

9100/8500 od sapphire , nie radze

3.

POWER COLOR NIE MA DOBREJ JAKOŚCI OBRAZU ANI KOLORU

tez <span style="color:red;">[ciach!]</span>lisz podejzewam ze bez monitora 17"< jakies dobrej firmy a najlepiej jeszcze lcd , roznicy nie zauwazysz. a napewno nie w obrazie moze z kompatobilnoscia , podtanoscia na napiecie itd to moze bardziej

4.

HERCULES lub inne bardziej znane firmy(np.Gigabyte lub sapphire) tylko TE KUPUJ jak juz kupujesz radeona

z tym sie powiedzmy moge zgodzic ale zrozumcie jedno radeon 8500 od sapphire nei wiem jak z 9100 wcale nie jest lepszy od PC czy innego klona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem tego Powercolor'a - ma pamięci 5 ns i fatalną wydajność (jak mi powiedział sprzedawca, trudno mu nie wierzyć, bo w końcu zależy mu żeby sprzedać, a miał tylko ten model). Sapphire 9100 ma przynajmniej pamięci 4 ns i na pewno będzie lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<font color="#FF0000">[ciach!]</font> juz mnie to forum zaczyna dobijac przez takich pajacow jak np grzesiu ehh<span style="color:red;">[ciach!]</span>a juz mnie to forum zaczyna dobijac przez takich pajacow jak np grzesiu ehh

to nie czytaj, a poza tym z jego czterech argumentow z trzema sie mniej lub wiecej zgodze (1,2,4 dla scislosci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam powercolora 8500 => 9100 i sobie chwale, jakosc obrazu jest dobra, lepsza niz na przyklad na gf 3 ti 200 od gainwarda.

jesli chodzi o kupowanie radka 9100 na 5ns pamieciach to cos takiego kompletnie odpada. Absolutnym minimum przyzwoitosci sa 4ns, a przydaloby sie zeby czas dostepu byl nizszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po1

pshem widac malo wiesz , dlaczego np dlatego ze popierasz jego wypowiedz ze 9100 ma zanizone taktowanie , co nie jest prawdą bo ma takie same ja 8500 tylko inna nazwe.

po2

Sapphire 8500 byl wyjątkowo nie udanym klonem.

po3

j/w tylko nie szafit litosci zgodze sie ze w przypadkq radka 9k to moze i jest dobry ale nie 8500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po1

pshem widac malo wiesz , dlaczego np dlatego ze popierasz jego wypowiedz ze 9100 ma zanizone taktowanie , co nie jest prawdą bo ma takie same ja 8500 tylko inna nazwe.

Nie masz racji, Radeon 9100 to odpowiednik 8500LE, czyli ma taktowanie 250/250 a nie 275/275, wiem że to niewielki szczegół ale chciałem to uściślić :D .

Ale co do tego że Radeon 8500 nie udał sie Saphire'owi to się zgadzam 8)

Także produktów Powercolora nie polecam, wydajność bedzie napewno wyższa niz 9000 ale nie wiadomo jak z obrazem na monitorze i z tvoutem. Dobrze się zastanów zanim kupisz tego 9100 Le, może lepiej poczekać, dozbierać kasę i kupić coś naprawde dobrego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<font color="#FF0000">[ciach!]</font> juz mnie to forum zaczyna dobijac przez takich pajacow jak np grzesiu ehh<span style="color:red;">[ciach!]</span>a juz mnie to forum zaczyna dobijac przez takich pajacow jak np grzesiu ehh

to nie czytaj, a poza tym z jego czterech argumentow z trzema sie mniej lub wiecej zgodze (1,2,4 dla scislosci)

ale tu niechodzi a trafnosc argomentow tylko trafnosc odpowiedzi -facet napisal jak byk ze chodzi mu o cos taniego-to odpowiadasz byle sie zmiescic w granicy odpowiedzi.to ze hercules jest lepszy czy tez nie raczej go nieobchodzi.ja mu z tego co napisal polecam 9100 powercolor i nieuwazam tego za super zakup lecz tylko dobry co do potrzeb samego zainteresowanego ;)

aha albo poczekaj troche ;) az 9700 herculesa spadna ;) bo zazwyczaj niestety tylko tyle sie mozna dowiedziec .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale tu niechodzi a trafnosc argomentow tylko trafnosc odpowiedzi -facet napisal jak byk ze chodzi mu o cos taniego-to odpowiadasz byle sie zmiescic w granicy odpowiedzi.to ze hercules jest lepszy czy tez nie raczej go nieobchodzi.ja mu z tego co napisal polecam 9100 powercolor i nieuwazam tego za super zakup lecz tylko dobry co do potrzeb samego zainteresowanego ;)

aha albo poczekaj troche ;) az 9700 herculesa spadna ;) bo zazwyczaj niestety tylko tyle sie mozna dowiedziec .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz racji, Radeon 9100 to odpowiednik 8500LE, czyli ma taktowanie 250/250 a nie 275/275, wiem że to niewielki szczegół ale chciałem to uściślić :D .

Ale co do tego że Radeon 8500 nie udał sie Saphire'owi to się zgadzam 8)

Także produktów Powercolora nie polecam, wydajność bedzie napewno wyższa niz 9000 ale nie wiadomo jak z obrazem na monitorze i z tvoutem. Dobrze się zastanów zanim kupisz tego 9100 Le, może lepiej poczekać, dozbierać kasę i kupić coś naprawde dobrego?

1. Od miesiaca mam 8500 LE PowerColor

a) Taktowanie 254core 220 RAM (wg Power Stripa)

B) jakośc obrazu 3 D w porzadku, jakośc obrazu 2D ustepuje sporo Radeonowi 32 z którego sie przesiadłem (monitor -SONY Trinitron E210). Czcionki w rogach ekranu sa ewidentnie nieostre.

c) podkręcenie pamiatek powyżej 230 odpada

d) w 3D marku mam pokaszanione (dosłownie) dwa screeny pomiędzy testami - Pixel Shader i ktoryś jeszcze, sam obraz w testach jest OK.

e) poza tym chodzi bezproblemowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...