Skocz do zawartości
Pietrro

H.264 Skad Kodek Do Hd?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, sciagnalem kilka filmow HD i jakos nie moge znalezc codeca do tego. Skad to zessac, kiedys widzialem chyba quicktime bodajze z tym kodekiem, jest odzielny codec do normalnych playerow? Bardzo prosil bym o adres codeca bo chcialbym obejzec te filmy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się naszukałem - zupełnie niepotrzebnie ... Codec był w podstawowym ffdshow bodajże... O ile nie w najnowszym divxie - nie pamiętam już :)

No ja googluje i googluje i same syfy albo ingfo albo kodeki audio hd sie znajduja:) mam nadzieje ze masz racje, jak tylko wroce z pracy to sprawdze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak szukasz kodeka to tutaj masz

Jesli miales na mysli decoder, to praktycznie kazdy normalny player go posiada.

Ponadto w/w FFDShow potrafi zdekodowac h.264.

Ale najwydajniejszy (nie wliczajac te, ze sprzetowa akceleracja) jest CoreAVC, niestety jest platny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zainstalowany http://www.codecguide.com/features_mega.htm ,przy instalacji opcja for player ,odznaczyłem tylko FDDShow bo nie pasi mi ,zaznaczyłem xvid i odznaczyłem filtry DirectVobSub bo również zbędne.

Wszystkie filmy jak narazie śmigają ,również .mp4/H.264

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, sciagnalem kilka filmow HD i jakos nie moge znalezc codeca do tego. Skad to zessac, kiedys widzialem chyba quicktime bodajze z tym kodekiem, jest odzielny codec do normalnych playerow? Bardzo prosil bym o adres codeca bo chcialbym obejzec te filmy :)

Jak już wcześniej napisał s0n1c na x264.nl znajdziesz enkoder x264 - kodek VfW został oficjalnie wycofany (a i tak służył tylko do kodowania).

Ale najwydajniejszy (nie wliczajac te, ze sprzetowa akceleracja) jest 2418763[/snapback]

A czy CoreAVC obsluguje format AVCHD
Tylko w połączeniu z innymi filtrami.

AVCHD to nowy format (kamery Sony i Panasonic) - strumień wideo zgodny jest z H.264 (MPEG-4 AVC), audio jest w formacie AC3 lub LPCM - całość wpakowana do kontenera MPEG-2 TS.

ffdshow obsluguje bez problemu hd

Hd moze i tak... Ale AVC HD juz nie....

HD to raczej skrót od High Definition i nie oznacza formatu - mamy przecież filmy HD w formatach QuickTime, WMV, MP4, MPEG-2 TS, DivX ...

W plikach wideo okraślanych jako HD zwykle używany jest format kompresji zgodny z H.264 (wyjątek to DivX) oraz wysoka rozdzielczość np. 1280×720 albo 1920×1080.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien problem z filmami HDTV... Film jest w xvid i mkv, i potrafi ni z tego ni z owego przyciąć. Nagle obraz staje, dźwięk leci dalej. Po kilku sekundach znów działa, ale dźwięk nie jest zsynchronizowany :P Używam media player classic i k-lite codec pack. Problem leży w odtwarzaczu, kodekach, a moze w filmie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto by pomyślał... Przy odtwarzaniu tego filmu (720p) użycie procesora wzrasta do 100%! Inne filmy, obojętnie czy to rmvb, divx, xvid itd. to jakies 30%. Dziwne, bo procek nie jest taki zły jeszcze. Stery 84.25, czyli purevideo zdaje sie jest. Da się cos z tym zrobic?

Edit: Pogrzebalem w ustawieniach sterów i nigdzie nie znalazlem nic o purevideo, chociaz teoretycznie powinny byc w tej wersji :P

Edit2: Ok, najpierw trzeba sciagnac ten dekoder purevideo :P

Edit3: Odtworzylem film VLC playerem i juz nie ma problemow :) Uzycie procka okolo 75%. Co zrobic zeby MPC takze korzystal z sprzetowej akceleracji?

Edytowane przez Daamain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z doświadczenia powiem, że do filmów w X264 czy tam H264 najlepiej sprawdzał się u mnie ffdshow (ważne, żeby najnowszy) + subedit player, a jeśli chodzi o wmvhd to czasem lepiej vlc, a pliki ts poprzedni duet kiepsko przetwarza i tutaj już tylko VLC daje sobie ładnie radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie, 50%, potrzebuje softu który wykorzysta 2 rdzenie, bo mój proc na Madagaskarze w 1080p nie wyrabia, a raczej nie wyrabia jeden rdzeń, tak wygląda obciążenie w WMP classic:

Dołączona grafika

w VLC jest podobnie, mimo że korzysta z dwóch rdzeni to obciąża je po 50% :/, poradzcie coś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sposób bez stratny ( bez rekompresowania audio czy video ) udało mi się połączyć polskie ścieżki 5.1 AC3 z wieloma filmami HD - jeśli chcecie to zrobić to potrzebny jest Virtual dub Mod i Avi Rate ( aby w niektórych Video HD zmienić framerete na 25 fps )

Jednak utknąłem w filmie Shrek 2 typu mkv kompresji x264 - avi rate działa oczywiście tylko na avi - czy macie jakiś program który bezstratnie potrafi zmienić framerete w mkv ..... może jakiś bezstratny konwerter MKV -> AVI posiadacie ???

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktoś poleci mi odtwarzacz który rozwiąże problem z poprzedniego mojego posta?

problem rozwiązany, z pomocą przyszedł codec CoreAVC w wersji PRO supportujący procesory dwurdzeniowe, a Madagaskar w 1080p wygląda przekosmicznie B)

niestety nie udało mi się zrobić screena z TV, ale z laptopika nie dużo mniejszy

Dołączona grafika

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie, 50%, potrzebuje softu który wykorzysta 2 rdzenie, bo mój proc na Madagaskarze w 1080p nie wyrabia, a raczej nie wyrabia jeden rdzeń, tak wygląda obciążenie w WMP classic:

http://img401.imageshack.us/img401/6279/untitled2nz3.jpg[/img.]

w VLC jest podobnie, mimo że korzysta z dwóch rdzeni to obciąża je po 50% :/, poradzcie coś

Media Player Classic -> obciążasz GPU zadaniem dekodowania, do tego włączasz shadery (wyostrzanie obrazu, poprawa kolorów, zwiększenie głębi czerni) - a procesor jest wolny od HD ;) 4870@5% obciążenia podczas HD z włączonymi 2ma shaderami(filtrami) i zajęty skalowaniem obrazu do 1600x1200 :D Opłaca się ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi