Kwazor Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Juz przypomina sie reklama : kupuj polskie produkty tym dajesz prace... My budowniczy bedziemy mieli z tego wiecej satyfakcji ze działą i sprawia radosć niz pieniędzy.. To moje 3 grosze ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 1/8hp + r134a na chlodziarke :lol: Rozumiem 1/2hp oraz R22/290 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 ktos na xs zrobił cziler (w skróconej obudowie LianLi) na kompresorze 1/10 hp (elektrolux gd40aa) tylko nie pamietam jakiego gazu uzył nie musiał uzywać otulin a WC całkiem nieźle sie prezentowało co kto lubi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Nie żebym się czepiał, ale na stronie z opisem chillera Titan 150, której link podał Martin_Ez jest napisane: Tak więc chyba miałeś na myśli jakąś inną chłodziarkę ;). Nie zmienia to faktu że bardziej opłaca się zakupić chiller u rodzimego budowniczego. Pewnie nie ogladalem tego linku co Ty :oops: http://www.alphacool.de/xt/product_info.ph...-titan-150.html "Kältemittel: Peltier Element" :wink: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) Tylko to Kältemittel, to jest po polskiemu "czynnik chłodniczy", a jako, że cały układ to taka pompa cieplna, to może nie znają się i napisali "peltier element" mając na mysli odbieranie i przekazywanie ciepła gdzie indziej, w gruncie rzeczy to też taka pompa :P W ENG wersji strony juz mowa o kompresorze, gaz nieznany. Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
y0ghurt Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 nie znam sie na fc ale tam stoi tak: A digital temperature controller takes care, that the adjusted temperature is kept safely. As the other cooling units, the Titanim line uses the environmental friendly cooling gas R 134 A . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Czesc Stalo sie ...Martin_Ez zamowil chillerka u mnie :D . Bedzie to uklad w obudowie ..tyle moge zdradzic ...reszta surprise :wink: . Termin wykonania ustalony na koniec wrzesnia :oops: - mam poki co, nieco (duzo ? :wink: ) robotki do wykonania nad innymi FCtami, licze jednak ze moze uda mi sie do zrobic szybciej . Jesli oczekujecie ultra-niskich temperatur cieczy to zebyscie potem nie byli zdziwieni ...Marcin mowil ze chce aby ciecz miala 10-20*C :wink: . pozdrawiam piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 chcialem dodac ze wrzesnia tego roku :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Czesc Stalo sie ...Martin_Ez zamowil chillerka u mnie :D . Bedzie to uklad w obudowie ..tyle moge zdradzic ...reszta surprise :wink: . Termin wykonania ustalony na koniec wrzesnia :oops: - mam poki co, nieco (duzo ? :wink: ) robotki do wykonania nad innymi FCtami, licze jednak ze moze uda mi sie do zrobic szybciej . Jesli oczekujecie ultra-niskich temperatur cieczy to zebyscie potem nie byli zdziwieni ...Marcin mowil ze chce aby ciecz miala 10-20*C :wink: . pozdrawiam piotres jak dla mnie to jedyny blad tego ukladu to chec zejscia z temp cieczy do niskich temp. ponizej pewnej temp woda jest zbyt gesta i pojawiaja sie problemy, no ale jak kto woli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 jak dla mnie to jedyny blad tego ukladu to chec zejscia z temp cieczy do niskich temp. ponizej pewnej temp woda jest zbyt gesta i pojawiaja sie problemy, no ale jak kto woli Rybek, my tu myslimy o temperaturach +10 do +20*C :lol: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 (edytowane) dokladnie...takie tempy mi wystarcza i unikne dzieki temu calej historii z izolacja kompa, bo na to nie mam czasu.. poza tym tylko dzieki takiemu chillerkowi beda mogl efektywniej niz na zwyklym WC schlodzic CPU, GPU, NB i moze cos jeszcze, jednoczesnie... Edytowane 15 Sierpnia 2006 przez Martin_Ez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Do 10-20* można schłodzić peltierem...do tego ogromny radiator z wolną 120-tką i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 ale na chillerku od piotresa podejrzewam ze bedzie jeszcze maly zapas na mniejsze tempy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 To w tym fwc będzie termostat ? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 jak to wczesniej juz piotres powiedzial ;) Czesc Stalo sie ...Martin_Ez zamowil chillerka u mnie :D . Bedzie to uklad w obudowie ..tyle moge zdradzic ...reszta surprise :wink: . Termin wykonania ustalony na koniec wrzesnia :oops: - mam poki co, nieco (duzo ? :wink: ) robotki do wykonania nad innymi FCtami, licze jednak ze moze uda mi sie do zrobic szybciej . Jesli oczekujecie ultra-niskich temperatur cieczy to zebyscie potem nie byli zdziwieni ...Marcin mowil ze chce aby ciecz miala 10-20*C :wink: . pozdrawiam piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 To raczej nic "odkrywczego" nie będzie, skoro to ma trzymać ciecz na poziomie +10-20*C. Just Chill ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 nie zwrocilem sie z prosba do piotresa zeby cos "odkryl" i oprocz kompa przy okazji zmrozil mi np. czesc mieszkania w upaly :) to ma byc 24/7 ukladzik...JustForChill B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Dlatego mówie, mozna wlozyc cichutki i malutki kompresorek i zapomniec o tym, skoro takie tempy ma robić, wiec zadnych udziwnien zeby to subzero osiagnac nie trzeba stosowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 i mozna wtedy spokojnie puscic procka na ponad 3Ghz przy 1,565V ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 dokladnie...takie tempy mi wystarcza i unikne dzieki temu calej historii z izolacja kompa...Ja na twoim miejscu bym zaizlował jednak conieco ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 czytalem ten artykul goscia na XS ktory przerobil bodajze vapochilla na taki water chillerek i mial wszystko bez izolacji. zero kondensacji przy temp. cieczy nie mniejszej niz temp.zewn-ok.10*... poza tym puszcze dwa wentyle na 5V wiejace do wewnatrz kompa bo podobno to zapobiega kondensacji w pewnym stopniu oczywiscie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 (edytowane) Wiesz, jak dla mnie lepiej nie ryzykować, ale twój sprzęt... na kazdym elemencie mającym temp mniejszą niż temp otoczenia para wodna się skrapla takie są niestety prawa fizyki ;) Edytowane 15 Sierpnia 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 czytalem ten artykul goscia na XS ktory przerobil bodajze vapochilla na taki water chillerek i mial wszystko bez izolacji. zero kondensacji przy temp. cieczy nie mniejszej niz temp.zewn-ok.10*... poza tym puszcze dwa wentyle na 5V wiejace do wewnatrz kompa bo podobno to zapobiega kondensacji w pewnym stopniu oczywiscie... Bez budy te 5V by myśle pomogło ale z budą....... no niewiem, chyba powienieneś "to" zaizolować ;) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 ale te wentyle beda dotarczaly swieze powietrze z zewnatrz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 (edytowane) Mysle, ze do ~ 10*C nie trzeba nic izolowac (zalezne od wilgotnosci powietrza, temp otoczenia itp). Jodlasty ma takie tempy w swoim FWC (tak sobie ustawil na termostacie) i zero wody, trza sprawdzic i tyle. Bedziesz mial wode na bloku, to wiesz, ze musisz izolowac, nie masz, to nie musisz. Edytowane 15 Sierpnia 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 A jak się któregoś dnia wilgotność powietrza podniesie i nagle zacznie sie skraplać? Lepiej zrobić coś na wszelki wypadek niż później żałować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 fakt, ale to juz zalezy od wlasciciela, do niczego go nie zmusimy ;) Zaizolowac nietrudno, niech piotres da troszke tasmy armaflexowej, obklei sobie bloki i finito. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin_Ez Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 (edytowane) jesli jest jakas tasma jak mowi LukeXE ktora wystarczy obkleic narazone podzespoly to pewnie tak zrobie, ale nie mialem zamiaru izolowac wszystkiego jak pod typowe FC (tym bardziej ze tu jeszcze mam weze i wiecej bloczkow) mowa o takiej tasmie? http://www.icmarket.pl/product_info.php?pr...dce64834900c526 Edytowane 16 Sierpnia 2006 przez Martin_Ez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 mowa o takiej tasmie? http://www.icmarket.pl/product_info.php?pr...dce64834900c526 tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 jesli jest jakas tasma jak mowi LukeXE ktora wystarczy obkleic narazone podzespoly to pewnie tak zrobie, ale nie mialem zamiaru izolowac wszystkiego jak pod typowe FC (tym bardziej ze tu jeszcze mam weze i wiecej bloczkow) mowa o takiej tasmie? http://www.icmarket.pl/product_info.php?pr...dce64834900c526 Tak to ta, tylko że ja za taką samą w tym samym sklepie dałem 14,11zł :huh: Wogóle tam to trzeba poszukać bo mają dużo błędów w cenniku, itp itd.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...